Dacijonų kultūrinių renginių organizatorė Rasa Didorienė: „Žmonės išvežti Sibire švęsdavo, o mes dejuojam“
Įkelta:
2020-12-31
Nuotrauka
senelis
Aprašymas

2019 m. Kalėdų akimirka (kairėje), nuotraukoje dacijoniškius lankantis Egidijus. Rasa (dešinėje), šios Kalėdos. Dacijonų kaimo bendruomenės feisbuko nuotraukos

 

,
Nuotrauka
rasa ir egidijus
Aprašymas

Rasa ir Egidijus. Dacijonų kaimo bendruomenės feisbuko nuotrauka

 

,
Nuotrauka
nuorodos
Aprašymas

Kalėdinio miestelio nuorodos. Dacijonų kaimo bendruomenės feisbuko nuotrauka

,
Nuotrauka
traukinuks
Aprašymas

Dacijonuose įrengtas kalėdinis miestelis. Dacijonų kaimo bendruomenės feisbuko nuotrauka

,
Nuotrauka
nykštukai
Aprašymas

Nykštukų alėja. Dacijonų kaimo bendruomenės feisbuko nuotrauka

Kasmet artėjant Kalėdoms Dacijonuose, kaip sako kultūrinių renginių organizatorė Rasa Didorienė, užsikuria naminių žaisliukų gamybos fabrikėlis. Bendruomenės nariai renkasi gaminti papuošimus šventinei eglutei. Šiemet prasidėjus antrajam karantinui fabrikėlis neužsikūrė, tiksliau, užsikūrė tik renginių organizatorės namuose. Padedant vyrui ir kaimynams gimė kaimą puošianti Nykštukų alėja, o kadangi renginių vykti negali, namuose įkurtas ir R. Didorienės Mamauzių teatras vaikams. Pasirodymai transliuojami feisbuke. Beje, net ir čia kūrybiškai moteriai talkina jos vyras Egidijus.

Margarita Rimkutė: Jei tauragiškiai turi eglučių alėją, Dacijonuose puikuojasi Nykštukų alėja. Žiūrint į nuotraukas galima susidaryti įspūdį, jog pas jus prie eglutės įsikūrė visas Nykštukų miestelis: ten ir traukinukas, ir šventinis namelis.

Rasa Didorienė: Prieš trejus metus sugalvojome, jog gana pirktinių žaisliukų – reikia daryti patiems. Ir prieš pat šventes atidarėme žaisliukų fabrikėlį. Nuo spalio iki Kalėdų susirinkdavo moterys, vaikai. Iš pradžių besirenkančių buvo mažai, paskui jų daugėjo. Pernai visi kartu susirinkę prigaminome nykštukų, Kalėdų eglę buvome papuošę vien nykštukais. Šiemet buvau sugalvojusi kitą fabrikėlį, bet kadangi susirinkti negalime, su bendruomenės pirmininke priėmėme sprendimą daryti tęstinį variantą. Gaminti nykštukus, tik šiemet stovinčius. Paprašiau savo vyro, jis išpjovė, o mes namie juos nuspalvinome. Vėliau kilo mintis, kad reikėtų namuko – vėl vyrui į kelius kibau: „Išpjauk namuką“. Padarė. Tada užsimaniau traukinuko, gauti dėžių jam padėjo bendruomenės pirmininkė. Paprašė Mindaugo (kaimyno – aut. past.), jis sukalė, aš nudažiau. Va taip bendromis pastangomis ir sukūrėme mūsų kalėdinį Nykštukų miestelį.

Nuotrauka
Egidijus

M.R.: Vyras nepriekaištavo, kad jį įdarbinote?

R. D.: Visai ne. Egidijus mane labai palaiko, esame panašūs, gal todėl jis sutiko tapti ir vienu mano Mamauzių teatro personažu. (Egidijus yra pasirodęs ne viename Rasos internetiniame spektaklyje, pernai vyras, persirengęs Kalėdų seneliu, kartu su Rasa ir bendruomenės pirmininke Andžela Jakiene lankė dacijoniškius, dalijo dovanas – aut.past.)

M.R.: Yra ne kartą tekę rašyti apie Dacijonų kaimo problemas. Pamenu, gal prieš aštuonetą metų kai kurių gatvių gyventojų namų rūsiuose rinkdavosi vanduo. Gatvės būdavo pažliugusios. Dabar matau, kad kaimas per keletą metų labai pasikeitė, kai kurios gatvės jau asfaltuotos, įrengti lauko treniruokliai, stacionarus stalo teniso stalas, išgražėjo bendruomenės namai.

R. D.: Man prieš šešerius metus atsikėlus į Dacijonus (šeima gyvena Grineidžiuose, greta Dacijonų – aut. past.) bendruomenės pastatas jau buvo renovuotas, įrengta krepšinio aikštelė. Kaimas jau buvo patrauklus. Mes turime nuostabią bendruomenės pirmininkę Andželą Jakienę. Kas per veiklumas! Iš kur ji turi tiek valandų paroje? Matyt, turi nusisamdžiusi papildomą dieną savaitėje. Tokios bendruomenės pirmininkės palinkėčiau kiekvienai bendruomenei.

Rašo paraiškas, bendruomenė dalyvauja įvairiuose projektuose, va dabar paskutinieji – sveikatingumo projektai. Jos dėka kaime atsirado ir treniruokliai, ir sūpynės, ir stalo tenisas.

O kalbant apie Dacijonų kelius, kai kurios gatvės jau buvo asfaltuotos, kitos laukia eilėje. Įrengti šaligatviai ir apšvietimas. Esame matomi ir iš kosmoso, kaip juokais sakau. Pamatysite, Tauragė, išvydusi, kokie Dacijonai šaunūs, sumanys mus prisijungti. O naujausia žinia ta, kad iki Dacijonų nuo Tauragės bus nutiestas dviračių takas. Tai – fantastika.

Nuotrauka
dacijoniškiai

M.R.: Kokia jūsų bendruomenė? Ar prisideda prie pokyčių?

R. D.: Pas mus atsikraustė jauna šeima ir itin aktyviai judina paskutinio projekto reikalus. Šeimos galva Mindaugas Piečia yra iniciatyvus bendruomenės narys. Turime idėją prie upės įsirengti Malūno parką. Rengėme talkas, pjovėme krūmokšnius, tvarkėme aplinką. Matosi rezultatas, dar šiek tiek padirbėję įkursime parkelį. Žmonės išties geranoriški.

M.R.: Matau, kad ir jūsų internetu transliuojami spektakliukai nepalieka abejingų, dacijoniškiai jais dalijasi, komentuoja. Panašu, kad jus palaiko.

R. D.: Taip. Mes su vyru pašnekame, kad mes čia rengdami tuos video kvailiojame, vaidiname, o jei nebūtų to atsakomojo ryšio, pasijustume ne kaip.

Aš esu kultūros darbuotoja, jokie renginiai nevyksta, tai va tokia veikla ir yra mano nuotolinis darbas. Vieni vykdo etnoveiklą, aš orientuojuosi į mažuosius Dacijonų gyventojus.

M.R.: Ta veikla juk jums artima, Meno mokykloje dar iki karantino vesdavote užsiėmimus ikimokyklinio amžiaus vaikams...

R. D.: Taip, mūsų „Zuikio puikio“ grupei, 1,5–2 metų vaikams. Taip pat vadovauju „Žaidžiame teatrą“ grupei. Mėginame ir dabar dirbti nuotoliniu būdu, kaip įmanoma. Žinoma, norisi gyvo kontakto, bet ką padarysi, apribojimų privalu laikytis.

Išduosiu paslaptį. Visi žinome, kad Kalėdų senelis į Dacijonus šiuo laikotarpiu, kol karantinas, ateiti negali. Negalime būriuotis. Su Kalėdų seneliu pasitarėme, ir jis sutiko atvažiuoti vasarą. Pripūsime batutų, padarysime grandiozinę šventę, ateis senelis trumpomis rankovėmis, dryžuotomis kojinėmis...

Nuotrauka
senelis

M.R.: Esate renginių organizatorė, iš šventinės nuotaikos kūrimo valgote duoną. Kaip patartumėte skaitytojams, tauragiškiams, dacijoniškiams susikurti šventinę nuotaiką karantino laikotarpiu?

R.D.: Man kartais būna pikta ant tų žmonių, kurie dejuoja: „Oi, sugadintos Kalėdos“. Nu nesugadintos tos Kalėdos. Jos tiesiog yra kitokios. Taip, mes negalime apkabinti artimų žmonių, bet galime iš tolo, skambučiu nusakyti, kaip stipriai apkabiname. Reikia susikurti sau ramybę: pasipuošti namus, padaryti tai kartu su vaikais. Nors švęsite tik su šeimos nariais, bet vis tiek – jau saujelė gerai nusiteikusių žmogeliukų. Su žiburiukais lange. Ir nors negalime susitikti, bet tegul šventinėmis švieselėmis pasipuošia kiekvieni namai. Nors faktiškai šviečia atskirai, bet iš kosmoso atrodysime tarsi vienas didelis laužas.

Šiemet yra taip. Reikia prisitaikyti. Ir nėra ko pykti ant viso pasaulio. Kartais išvydus bambančius man taip norisi parašyti kokį komentarą, kaip pavyzdžiui: „Žmonės anksčiau išvežti Sibire Kalėdas švęsdavo, lageriuose, o čia mes sotūs, laimingi, eglutės žybsi. Tereikia tik pasėdėti. Ir sėdėkim, žmonės, namuose, kiekvienas su savo žiburiuku“.

Čia mums ta pandemija gal tarsi siųsta pamoka: „Sustokime, nebėkime. Pabūkime. Tai nėra blogai“. Neseniai feisbuke radau trumputę istoriją. Dvi musytės skundžiasi savo gyvenimu. Viena sako: „Vos tik įskrendu į kambarį, mane su tuo mušekliu iškart kad vaiko, kad muša“. O kita: „O kai aš įlekiu į kambarį, visi tik kad ploja, delnais pliaukši“. Taip kad viskas priklauso nuo požiūrio.

 

M.R.: Jūs plušate bendruomenės labui, o ar pati pasipuošėte namus, kokie jie?

R.D.: Vakar (praėjusią savaitę, – aut. past.) net meduolių su dukra išsikepėme. Mėginsiu rišti eglę, tokią iš šakų. Kartu ir nufilmuosiu pamokėlę, kaip reikia susirišti eglę. Man gaila eglučių, gaila, kai žmonės kerta, manau, kad kur kas geriau tiesiog ją pasigaminti iš šakų. Tai taip ir vyksta tas puošimasis: aš filmuoju pamokėlę, o tie daiktai man ir lieka. Na, ir puošiu jais namus.

M.R.: Ko norėtumėte palinkėti žmonėms Naujųjų metų proga?

R.D.: Ramybės. Išlaikykime ramybę. Kad žiburiukų netrūktų ir puošiant namus, ir širdelėse. Kad niekad neužgestų. Praeis. Viskas praeis. Čia mums ta pandemija gal tarsi siųsta pamoka: „Sustokime, nebėkime. Pabūkime. Tai nėra blogai“. Neseniai feisbuke radau trumputę istoriją. Dvi musytės skundžiasi savo gyvenimu. Viena sako: „Vos tik įskrendu į kambarį, mane su tuo mušekliu iškart kad vaiko, kad muša“. O kita: „O kai aš įlekiu į kambarį, visi tik kad ploja, delnais pliaukši“. Taip kad viskas priklauso nuo požiūrio.

 

 

Nuotrauka
margis
Valdo Latožos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-04
Tokios žinios, ko gero, laukė ne viena tauragiškių šeima, auginanti mažamečius. Po kelerių metų pertraukos, sunkios ligos ir ilgo gydymo į darbą sugrįžta gydytojas Eugenijus Margis.
Nuotrauka
genute
Autoriaus ir Tauragės kultūros centro nuotraukos
Įkelta:
2024-02-06
Apie Gonovaitę Urmonaitę rašyti – ir kančia, ir malonumas: malonumas tas, kad tą žmogų pažįstu jau 45 metus (tiek, kiek ji gyvena Tauragėje), o kančia ta, kad vis tiek šios spalvingos asmenybės man nepavyks visapusiškai atskleisti. Žinodamas jos nestandartinius sprendimus scenoje ir gyvenime, pats jaučiuosi labai standartinis žurnalistas, kuriam lengviausia būtų tiesiog apžvelgti Genovaitės (arba kaip Andrius Naraškevičiukas sakydavo Genūūūtės) nueitą kelią Tauragėje: atvažiavo, įsidarbino, režisavo, skaitė poeziją, pati vaidino, rašė knygas, rengė festivalius, kraštiečių susitikimus, dirbo mokytoja... Ir tai būtų aišku, suprantama, išbandyta, patikrinta. Bet juk čia Genūūūūtė!
Nuotrauka
inga
Inesos Vaigauskienės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-19
Nuo spalio pirmosios Tauragės kultūros centre darbus pradėjo kultūrinių renginių organizatorė-jaunimo koordinatorė Inga Tubutytė. Tauragiškė kviečia jaunimą drąsiai kreiptis į ją ir siūlyti savo idėjas bei išsakyti norus, pastebėjimus, kokių renginių trūksta Tauragėje.
Nuotrauka
irina
Irinos Sadauskienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-18
Kalbėti su Irina nuostabiai paprasta ir įdomu. Ji turi tiek daug ką pasakoti! Irina iš tų žmonių, kurie ne tik daug kuo domisi, turi sukaupusi daug žinių, bet ir turi noro visu tuo savo turtu dalintis. Sako, kad tokie žmonės būtų geri mokytojai... Nors dirba mokykloje, Irina – ne mokytoja. Vis dėlto savo žiniomis dosniai dalijasi su visais, kurie nori klausytis. Kaip jai pavyko suderinti tris didžiausius savo norus: norą keliauti, norą mokytis ir norą pasakoti istorijas?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-11-08
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos bendruomenę pasiekė skaudi žinia – eidama 61-uosius metus mirė bibliotekos direktorė Meilutė Parnarauskienė. Šią skaudžią netekties valandą bibliotekos kolektyvas nuoširdžiai užjaučia Meilutės Parnarauskienės artimuosius.
Nuotrauka
jankauskas
J. Jankausko asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-11-02
Skaudvilės seniūnijos Trepų kaimo gyventojas Jonas Jankauskas bene visą gyvenimą užsiima amatais. 67-erių amatininko darbai, pristatyti ir konkursinėje parodoje „Aukso vainikas“, puošia ne tik Skaudvilės kraštą, bet iškeliauja ir į svečias šalis. Liaudies meno puoselėtojas teigia, kad menas ir amatai jį lydėjo nuo mažų dienų, o naujų idėjų kūriniams nestokoja – tik spėk suktis.  
Nuotrauka
Mokytoja
Paulinos Reketytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-05
Spalio 5-oji – Tarptautinė mokytojų diena. Proga ne tik skirti sveikinimo žodį, bet ir pasikalbėti apie iššūkius, su kuriais susiduria mokytojas. Švietimo sistema išgyvena sudėtingą laikotarpį, nesibaigiančios reformos atneša ne tik teigiamų pokyčių, bet ir sumaišties. Prieš porą savaičių įspėjamajame streike dalyvavę pedagogai šiandien pradeda protesto akciją, kurios trukmė dar neaiški. Bet aiškūs mokytojų reikalavimai – jie nori kokybiškesnių darbo sąlygų, mažesnių klasių, oresnio atlyginimo. Kas bevyktų švietimo sistemoje, mokytojas visada galvoja apie vaiką. Su džiaugsmu apie darbą kalba Skaudvilės gimnazijos priešmokyklinio ugdymo mokytoja Violeta Verpečinskienė, jau skaičiuojanti 34-us darbo metus mokykloje ir dalijasi įžvalgomis apie mokytojo kasdienybę, pokyčius ir iššūkius
Nuotrauka
pukeliene
Raimondos Alysienės nuotrauka 
Įkelta:
2023-09-01
Jovarų pagrindinės mokyklos direktorei Janinai Pukelienei šis rugsėjis mokykloje – jau 22-asis. Nuo praėjusių metų gruodžio direktorės pareigas einanti pedagogė sutiko pasidalinti mintimis apie mokyklos džiaugsmus ir rūpesčius. Bet pirmiausia pasidžiaugė savo mokyklos bendruomene, ypač administracijos darbuotojais: jie nuostabūs – kantrūs ir besišypsantys. 
Nuotrauka
nuotrauka
Valdo Kilpio nuotrauka
Įkelta:
2023-06-24
„Fizinis panašumas yra viena, bet mes – skirtingi žmonės“, – sako Vlado Putvinskio-Pūtvio provaikaitis Stasys Pūtvis, bet žvelgdamas į jį išties gali pamanyti, kad sutikai ano meto bajorą, dvarininką, visuomenės ir kultūros veikėją, rašytoją, knygnešį, žuvininkystės pradininką Lietuvoje, vieną iš Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėją bei ideologą.
Nuotrauka
lidija
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-03
Lidiją Šeputis Žygaičių seniūnijos gyventojai puikiai pažįsta – ji nuo 1983 m. dirbo Žygaičių ambulatorijoje sesele. 67-erių moteriai visą gyvenimą buvo svarbiausia buvo padėti žmonėms. Tokio darbštaus, atsakingo ir pareigingo žmogaus sunku nepastebėti – žygaitiškiai net teikė jos kandidatūrą Tauragės garbės piliečio vardui gauti. Į Lietuvą Lidiją atvedė meilė lietuviui Algimantui. Iš pradžių gyvenimas nebuvo rožėmis klotas – trukdė kalbos barjeras, nepažįstama aplinka, bet po truputį moteris įsikūrė, pelnė žmonių pasitikėjimą ir meilę
Nuotrauka
nuotrauka
Povilo Naujoko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Tauragiškis Povilas Naujokas socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi kvapą gniaužiančiomis gamtos nuotraukomis, netrūksta ir mylimos Tauragės vaizdų, akimirkų iš kelionių. Paauglystėje pradėjęs fotografuoti, nors ir buvo padaręs nemažą pertrauką, jis vėl sugrįžo prie savo pomėgio. Fotografas labiausiai mėgsta fiksuoti gamtą ir gyvūnus.
Nuotrauka
nuotrauka
Mindaugo Černecko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-29
Kada, jei ne dabar, džiaugtis ir didžiuotis savo kraštu, kūrybingais jo žmonėmis, nešančiais meno šviesą mums visiems? Juk šiemet esame Lietuvos kultūros sostinė. Viena tokių šviesulių – menininkė, dailės ir technologijų mokytoja Vida Karbauskienė, kurios darbų paroda „Kodėl? ESU“ užvakar atidaryta Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Edukacijų centre. Vida užduoda klausimą žodžiu, o atsakymą pateikia dailės kalba. Skaitytojų dėmesiui – interviu su autore.
Nuotrauka
juozas
Juozo Petkevičiaus asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-10
Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ ketverius metus dirbantis fotografas Juozas Petkevičius kilęs iš legendomis apipinto Šilavoto kaimo Prienų rajone. Ar meno magija jį užbūrė nuo vaikystės, o galbūt užkrėtė mamos, mėgusios fotografuoti, pavyzdys? Pokalbis su Juozu – apie pažintį su fotografija, siekį gilintis į jos istoriją ir apie kasdienybę muziejuje.   
Nuotrauka
Zavinta
Įkelta:
2023-04-09
Tikinčiųjų ir ne tik jų laukiamos šv. Velykos – jau poryt. Šeimos džiaugsis buvimu kartu – eis į bažnyčią, sės prie vaišių stalų, ridens margučius. Prisimins tradicijas, tačiau neapsieis ir be naujovių. Štai Žavintos Kvederienės šeimos stalą papuoš ne tik pagal senovinį močiutės receptą iškepti grybukai, bet ir meniškai pačios Žavintos rankomis dekoruoti sausainiai – kiškučiai, žąsys ar avelės. Tokie sausainiai, kaip ir kiti jos kepiniai, papuoš ir ne vienos tauragiškių šeimos stalą.  
Nuotrauka
sokiai
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-28
Šiaulių arenoje surengtame Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionate tauragiškių Agotos Marozaitės ir Mato Paupario pora, atstovaujanti šokių klubui „Dance life“ jaunių klasėje Lotynų Amerikos šokių programoje tapo vicečempionais ir į Tauragę parvežė sidabro medalius. „Dance life“ klubui tai pirmasis tokio aukšto lygio įvertinimas. Kaip tie medaliai „nukalami“, papasakojo klubo treneris Justas Bareišis. 
Nuotrauka
rindokas
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Netekome dar vieno narsaus, atkaklaus, Lietuvą mylėjusio mūsų tautos tragedijos liudininko. 
Nuotrauka
vigantas
Tauragės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-03-13
Kovo 13-ąją į Amžinybę išėjo Tauragės liaudies teatro aktorius, buvęs Tauragės kultūros centro darbuotojas Vigantas Užmiškis.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-12
Paveikslai, iš kurių sklinda dvasios ramybė, šiluma, ypatingas gamtos pojūtis. Tokia paroda, pavadinta „Gamtos spalvos“, ką tik galėjo grožėtis Skaudvilės kultūros namų lankytojai. Autorė Justina Šemeklienė atvira: tapyba jai – poilsis, nusiraminimas, meditacija.
Nuotrauka
nuotrauka
Daivos Genienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-05
Tauragės visuomenės sveikatos biuro vadovė Daiva Genienė tauragiškiams pažįstama kaip sveikos gyvensenos propaguotoja, žygių su šiaurietiškomis lazdomis vadovė, renginių vedėja. Išleisdama savo eilėraščių knygą ji atskleidė dar vieną savo asmenybės pusę. „Kai eilių priguldyti pilni stalčiai, natūraliai kyla mintis guldyti juos tvarkingiau, pavyzdžiui, feisbuke, su žyma „tik draugams“. Kai eilėraščiai suranda savo skaitytoją, sukelia diskusijas, dovanoja grįžtamąjį ryšį, kažką padrąsina, kažką įkvepia – aplanko drąsa išleisti knygą“, – sako ji.  
Nuotrauka
inga
Įkelta:
2023-02-25
Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, rankinio trenerė Inga Jurienė gimė ir augo Tauragėje, baigė tuometinę Tauragės 2-ą vidurinę mokyklą. Rankiniu susidomėjo antroje klasėje, o nuo septintos mokėsi sportininkų klasėje – visa rankinio komanda. Pasirinkusi trenerės kelią ji didžiuojasi savo auklėtinėmis, o labiausiai tuo, kad išsiugdė sau įpėdinę. Ir sūnus Lukas, užaugęs sporto salėje, pasirinko sportininko kelią. Nors moteris jau pasvarsto, kad galbūt laikas sportinius batelius, kaip sakoma, pakabinti ant vinies, vis dar žaidžia veteranų lygoje. Taip nuo 1983-ųjų – jau 40 metų – rankinis yra neatsiejama Ingos gyvenimo dalis.