Kas įskaičiuota į šilumos kainą?
Įkelta:
2015-07-13
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ fotomontažas

Tauragės šilumos tinklų bendrovės vairą perėmęs laikinasis jos vadovas Rimantas Šerkšnas šeimininkiškai peržiūri palikimą. „Tauragės žinios“ jo teiravosi, kokie rezultatai po pirmųjų patikrų. R.Šerkšnas atskleidė, kad Tauragės šilumos tinklai baldus pirko iš tuometinio vadovo Vaclovo Karbauskio žmonos vadovaujamos įmonės UAB „Ralbera“. Vien 2012 metų birželį už beveik 4000 litų buvo nupirktos dvi minkštos dalys bei du žurnaliniai staliukai, kurių naujajam vadovui įmonėje surasti nepavyko. Žurnalistų pakalbintas V. Karbauskis atkerta – blogai ieško.

Neranda kai kurių baldų

– Aikštėn iškilo faktas, kad per ketverius metus V. Karbauskio vadovaujama bendrovė iš jo paties žmonos nuolat pirko baldų. Tai kėdžių, tai stalų, virtuvinių spintelių ir stalčių, kelis žurnalinius staliukus bei sofą ir netgi minkštas dalis. Nepatikėsit, tačiau per ketverius metus susidarė nei didelė nei maža – daugiau nei 17 tūkst. eurų suma, o dalis prekių tiesiog dingo. Panašu, kad buvęs Tauragės šilumos tinklų vadovas V. Karbauskis galėjo tokiu būdu paremti žmonos verslą, – „Tauragės žinioms“ sakė R. Šerkšnas.

Anot jo, per paskutinius ketverius metus buvę Tauragės šilumos tinklų vadovai įsigijo ne tik biuro kėdžių, baldų, stalčių, bet ir 3 žurnalinius staliukus, kampą „Fėja“, trivietę ir dvivietę minkštas dalis. Vien 2012 metų birželį už beveik 4000 litų buvo nupirktos dvi minkštos dalys bei du žurnaliniai staliukai.

Tačiau R. Šerkšnas žurnalistei sakė, kad pasivaikščiojus po Tauragės šilumos tinklų pastatą nepavyko rasti nei minėtų staliukų, nei sofų.

– Kur dingo šios prekės, paklausėme direktoriaus pavaduotojo Arūno Beišio, kuris priėmė šias konkrečias prekes. Deja, A. Beišys atsisakė komentuoti, kur galėjo dingti šios ir kitos prekės už daugiau nei dešimt tūkstančių litų, – teigė laikinasis Tauragės šilumos tinklų vadovas.

Klausimų A. Beišiui turėjome ir mes, žurnalistai. Pastarasis paprašė juos atsiųsti raštu.

Atsakydamas į „Tauragės žinių“ klausimą, kur dingo daugiau nei dešimt tūkstančių litų kainavę baldai, Tauragės šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas realizacijai A. Beišys buvo kandus:

„Visų pirma, man be galo apmaudu, kad gerb. R. Šerkšnas, susipažindamas su Tauragės šilumos tinklų pastatu, nerado kur minkštai prisėsti pailsėti. Sunku ir įsivaizduoti, kur jis ėjo pasivaikščioti ar apmąstyti šilumos ūkio klausimų, jei niekur nebuvo baldų. Paprastai minkštų dalių, žurnalinių staliukų, dėl, manau, visiems suprantamų priežasčių nestatome tik tualetuose, koridoriuose ir panašiose vietose. Esu tikras, jei jis būtų apsilankęs kurių nors darbuotojų kabinetuose ar poilsio kambaryje, baldus būtų sėkmingai atradęs ir be „Tauragės žinių“ pagalbos.“

A.Beišys sakė, kad laikinasis vadovas R. Šerkšnas kartu apžiūrėti inventoriaus jo nekvietė. Esą įmonėje yra atsakingas žmogus, kuris baldus būtų padėjęs surasti pagal inventorinius numerius, reikėjo tik paprašyti.

Geriausia kaina – žmonos parduotuvėje?

UAB „Ralbera“ internete skelbiasi, kad yra didžiausia Tauragėje veikianti mažmeninė baldų prekybos įmonė. Atrodytų, gera priežastis tokioje įmonėje pirkti baldus, jei ne faktas, kad šiai įmonei vadovauja atleistojo Tauragės šilumos tinklų vadovo žmona Rimutė Karbauskienė. Pasak R.Šerkšno, ši pavardė figūruoja ant dalies Tauragės šilumos tinklams išrašytų sąskaitų. Leidimą jas apmokėti davė pats V. Karbauskis. Akivaizdu, kad buvęs vadovas buvo pakankamai informuotas iš ko bendrovė perka baldus.

– Atrodo, kad prieš pirkdama baldus įmonė nevargo rinkti skirtingų tiekėjų pasiūlymų. Jie pasitenkino žodine įmonių apklausa geriausiai kainai nustatyti. Ir nustatė, kad geriausia tiek virtuvės baldų komplekto, tiek biuro kėdžių ir kitų baldų kaina – bendrovės vadovo žmonos įmonėje. Tačiau, kai dviejų įmonių vadovų santykiai tokie artimi, peršasi išvada, kad V. Karbauskis veikė apgalvotai ir sąmoningai, – „Tauragės žinioms“ sakė R. Šerkšnas.

Nesupranta, kodėl užkliuvo

„Tauragės žinių“ pakalbintas valdybos atleistas V. Karbauskis paaiškino, kad pirkimų apklausas organizavo komisija, o kas vadovavo komisijai, sakė neprisimenąs. Anot jo, logiška, kad tinkamiausia pasirodė UAB „Ralbera“, nes ji didžiausia Tauragėje veikianti mažmeninė baldų prekybos įmonė.

– Viskas, ką pirko įmonė, įmonei ir buvo skirta. Pirkta prieš keletą metų, negaliu žinoti, kur dabar kėdės, kiti baldai. Klausti reikia dirbančių žmonių. Jei neranda, vadinasi blogai ieško. Atleido, o dabar ieško priežasčių, – rėžė V. Karbauskis.

Jis stebėjosi, kad „kabinėjamasi“ dėl kelių kėdžių, žurnalinio staliuko.

– Kodėl neieško katilų, automobilių, – ironizavo buvęs Tauragės šilumos tinklų direktorius. „Tauragės žinioms“ jis sakė dar svarstąs, ar apskųsti atleidimą. Taip pat pridūrė, kad naujoji įmonės valdyba vis dar nėra registruota Registrų centre.

Sočiai vaišino moksleivius?

Besidomint atleisto įmonės vadovo palikimu, aikštėn iškilo viena išties įdomi Tauragės šilumos tinklų sąskaita. Šių metų kovo 20 dieną bendrovės buhalterė Ingrida Karbauskienė, kuri yra buvusio vadovo V. Karbauskio marti, priėmė 260 eurų (beveik 900 litų) sąskaitą už svečių maitinimą. Pasak R. Šerkšno, prie sąskaitos nėra nė menkiausio paaiškinimo, kiek ir kokie svečiai šitaip sočiai vaišinosi. Įžvalgi akis netruks pastebėti, kad kovo 20-oji, kai buvo išrašyta ši sąskaita, buvo visai netrukus po antrojo savivaldybių tarybų ir mero rinkimų turo. Ar tik tai nebus svečių – socialdemokratų maitinimas po rinkimų, kuriuos ši partija pralošė liberalams. Juk V. Karbauskis buvo ne tik įmonės vadovas, bet ir patyręs politikas, buvęs Seimo narys. Jis savivaldos rinkimuose nedalyvavo, tačiau nuo 2009 metų yra Lietuvos socialdemokratų partijos narys.

Tačiau Tauragės šilumos tinklų buhalterė I. Karbauskienė „Tauragės žinias“ tikino, kad su rinkimais tai nesusiję. Buhalterė raštu mūsų redakciją informavo, kad minėtąją dieną įmonėje vyko karjeros diena. Bendrovėje lankėsi vyresniųjų klasių moksleivių ir pedagogų delegacija, buvo pristatoma įmonės veikla, profesijos, pareigybės, karjeros galimybės įmonėje. Pasak I.Karbauskienės, buvo virš trisdešimt žmonių. Patiekti šalti užkandžiai. Kas tiekė patiekalus, neįvardijo.

260 eurų pavaišinti moksleiviams? Atrodo, buvo verta apsilankyti.

Apie tai jau rašėme

Kaip žinia, visos įmonės išlaidos įtraukiamos į sąnaudas, kurios turi įtakos skaičiuojant šilumos kainą. Taigi, už viską – baldus ir vaišes – apmoka vartotojas. Jau esame rašę, kad Tauragės šilumos tinklų 2014 metų mažos vertės pirkimų sąraše pastebėjome beveik kas mėnesį už 464 Lt perkamas kavos pupeles. Beveik 3000 litų bendrovei prireikė mokamai profilaktinei darbuotojų sveikatos patikrai, dar 3500 litų sumokėta už skiepus. Už dekoratyvinę kalėdinę eglutę iš girliandų bendrovė paklojo 1700 litų, o praėjusių metų gruodžio 22 d. už maitinimo paslaugas kavinei „Arfa“ sumokėjo apie 3430 litų. Sąraše taip pat – seminarai, autobuso nuoma, koncertai, knygos, taurės, puodeliai, žvakės, gėlių puokštės.

Tuokart kalbintas V. Karbauskis „Tauragės žinioms“ sakė, kad vadovaujasi Viešųjų pirkimų įstatymu:

– Jei neskelbtume mažos vertės pirkimų būtų blogai, skelbiame, vėl užkliūvame. Ir netikiu, kad kitos įmonės neperka kavos, juk reikia svečiams pavaišinti.

Anot V. Karbauskio, įstaigos pirktą kavą geria ir administracijos darbuotojai – ar jie kitokie žmonės? Įmonė mini gimtadienius, jubiliejus, sveikina darbuotojus, skiria pinigines premijas, švenčia Energetikų dieną. Paremia ištikus nelaimei. Tai esą numatyta kolektyvinėje sutartyje.

– Kas pasirūpins dirbančiaisiais, jei ne mes. Tokia dėmesio darbuotojams kaina. Galiu patikinti, kad ir gėlės, ir kava ne į Karbauskio namus nukeliauja, – dar metų pradžioje „Tauragės žinioms“ tvirtino Tauragės šilumos tinklų tuometinis vadovas.

Šių metų mažos vertės pirkimų sąrašuose kavos nebeliko.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.