Miesto žvyrkeliai rikiuojami į naują eilę
Įkelta:
2017-07-04
Nuotrauka
Aprašymas
Reginos Vaičaitienės nuotrauka

Tauragės rajono savivaldybės administracija sumanė papildyti miesto gatvių asfaltavimo eiliškumo sąrašą, kadangi iš sudarytojo 2011-aisiais liko vos keletas nerekonstruotų gatvių, kuriomis asfaltas turėtų nusidriekti jau artimiausiais metais. Kurios miesto gatvės turėtų būti laikomos prioritetinėmis, dar diskutuojama. Renkamasi atsižvelgiant ne tik į gyventojų prašymus. Piešiamas strateginis miesto vaizdas – siekiama užtikrinti susisiekimą tarp miesto kvartalų pagrindinėmis „arterijomis“. Kol kas pirmoji sąraše – miesto centre esanti Kovo 11-osios gatvė šalia prekybos centro „Lidl“, kurio statyba sukėlė bemaž paniką tarp jos gyventojų – dėl intensyvaus automobilių srauto ten susidaro dulkių debesys.

Pildomas sąrašas

Už būtinų asfaltuoti rajono gatvių sąrašo eiliškumo sudarymą atsakinga komisija, kurioje dalyvauja Tarybos nariai Vilmantas Liorančas ir Robertas Piečia, administracijos direktorius Modestas Petraitis, jo pavaduotojas Vytautas Navickas, Statybos skyriaus specialistai Aivaras Preikšaitis ir Rasa Pakalniškienė, vicemerė Virginija Eičienė, miesto seniūnas Virginijus Žilius, trečiadienį rinkosi svarstyti 2011-ųjų m. Tarybos sprendimu sudaryto sąrašo papildymo dar 23-jomis gatvėmis.

Tauragės rajono strateginiame 2017–2019 m. plane rašoma, jog šiais metais savivaldybei nuosavybės teise priklausančių kelių su žvyro danga ilgis siekia 652 kilometrus. Per ateinančius dvejus metus siekiama šį skaičių kasmet mažinti dviem kilometrais.  Pasak Statybos skyriaus vedėjo Aivaro Preikšaičio, 100 m. gatvės atkarpos asfaltavimui, lietaus nuotekų sistemos ir šaligatvių įrengimui reikia maždaug 100 tūkst. eurų. Kaip dar 2011-aisiais juokavo meras Sigitas Mičiulis, „pusė Tauragės gatvių tebėra žvyrkeliai, neužteks ir 100 metų joms visoms išasfaltuoti“.

Sąrašas sudaromas ilgajam laikotarpiui, kol bus įgyvendinti visi jame sudėlioti planai, gali praeiti ir keletas dešimtmečių. Anot savivaldybės administracijos direktoriaus Modesto Petraičio, viskas priklausys nuo to, kiek tam bus galima skirti Tauragės rajono savivaldybės ir valstybinių programų lėšų.

Liko vos keletas

Pagrindinės Tauragės miesto gatvės – S. Dariaus ir S. Girėno, Gedimino, J. Tumo-Vaižganto, Prezidento, Birutės, Bernotiškių, Ateities takas, Moksleivių alėja turi pakankamai kokybišką asfalto dangą. Kitos, žemesnės kategorijos gatvės, kaip Kovo 11–osios, Žemaitės, Pušyno, turi žvyro dangas.

Pagal 2011-ųjų metais sudarytą eiliškumą, liko neišasfaltuota vos keletas gatvių – J. Matulaičio, Pilėnų bei T. Ivanausko g. atkarpa nuo Signalo gatvės. Stoties ir Tremtinių kelio atkarpos rekonstrukcija jau pradėta, Strazdo ir Paberžių gatvėms asfaltuoti jau parengti projektai, kurie, anot Statybos skyriaus vedėjo Aivaro Preikšaičio, turėtų būti įgyvendinti per artimiausius dvejus metus.  T. Ivanausko gatvės rekonstrukcijos projekto užbaigimas, specialisto teigimu, pareikalaus mažiausiai milijono eurų. Remonto darbai netrukus prasidės miesto centre esančioje Žemaitės gatvėje.

2016-aisiais iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų išasfaltuota  Senvagės, D. Poškos, Daržų gatvės, taip pat K. Jauniaus gatvė. 

Pirmiausia – arterinės

Strategiškai planuojant, kurias gatves asfaltuoti, atsižvelgiama į tai, kiek jos yra užstatytos ir kokio intensyvumo eismas jomis vyksta. Pirmiausiai asfaltuojamos „arterinės“ miesto gatvės – tos, kuriomis vyksta susisiekimas tarp gyvenamųjų namų kvartalų.  Bemaž kiekviename Tauragės gyvenamųjų namų kvartale yra strategiškai svarbių gatvių, kurių danga arba sena ir kritinės būklės, arba jos visai neasfaltuotos.

Vienas iš karščiausių probleminių taškų – miesto centre esanti žvyruota Kovo 11-osios gatvė.  Praėjusiais metais greta išdygęs didžiulis prekybos centras „Lidl“ dar labiau padidino automobilių srautą šia gatve. Dar statant prekybos centrą šios gatvės gyventojai skundėsi, esą nuo intensyvaus eismo kyla dulkių stulpai.  Pildant asfaltuojamų gatvių eiliškumo sąrašą, Kovo 11-osios gatvė jame įrašyta pirmuoju numeriu.

Pavyzdžiui, vadinamasis „Rašytojų“ rajonas, kuriame prieš keletą dešimtmečių intensyviai vyko gyvenamųjų namų plėtra, beveik visas užstatytas. Tačiau šio rajono gatvės – vis dar žvyrkeliai. Išasfaltuotos buvo tik T. Ivanausko gatvės ir J. Kruopo gatvių atkarpos. Sudarant asfaltuojamų gatvių eiliškumo sąrašą, kalbėta, jog svarbu sudaryti sąlygas gyventojams bent jau atvykti į gyvenamąjį rajoną asfaltu, taigi planuojama žiedinti kvartalą, asfaltuojant J. Simonaitytės, Vydūno, Žaliąją g., J. Jankaus g. ir likusią J. Kruopo gatvės atkarpą.

Strategiškai svarbi Pušyno gatvė, jungianti Dariaus ir Girėno bei Ivanausko gatves, taip pat planuojamų asfaltuoti artimiausiu metu sąraše. Atsižvelgiant į naujai bei sparčiai besikuriančio gyvenamųjų namų kvartalo plėtrą, siūloma rekonstruoti ir Pūtvės gatvę. Su Pūtvės gatve jungiasi  5 šio gyvenamojo kvartalo gatvės.

Nepamirš ir senųjų kvartalų

Pasak Tarybos nario Roberto Piečios, egzistuoja įvairių nuomonių, į kuriuos miesto rajonus reikėtų investuoti pirmiausia – seniau įsikūrusių kvartalų gyventojai pyksta, jei prioritetas teikiamas naujiems, strateginiais laikomiems rajonams.

Taigi, viename iš seniausių Tauragės miesto gyvenamųjų kvartalų, siūloma rekonstruoti Ganyklų g. atkarpą nuo Šilalės g. iki Rytų g., Rytų g. atkarpą nuo Puntuko g. iki Purienų g., bei Puntuko g. atkarpą nuo Šilalės g. iki Rytų g., sudarant asfaltuotų gatvių žiedą susisiekimui šiame rajone.

Nepamirštas ir kvartalas tarp Vytauto ir Šilalės gatvių. Susisiekimą šio rajono gyventojams turėtų pagerinti asfaltas, nutiestas Maironio, Laukų ir Stadiono gatvėmis. Taip pat pažymima, kad į Laukų g. bei Stadiono g. įsijungia 5 šalutinės tankiai užstatytos gatvės. Sutvarkius šias gatves bus sujungtos dvi asfaltuotos gatvės – Šilalės gatvė ir Vytauto gatvė.

Dėmesio sulauks ir Tarailių gyvenvietėje esanti Akacijų g. atkarpa nuo Šlaito g. iki Mindaugo g., taip sužiedinant šiame gyvenamajame rajone esančių gatvių tinklą.

Ketinama tęsti kvartalo tarp Vytauto ir Stoties gatvių tvarkymą. Šalia neseniai išasfaltuotų K. Jauniaus, D. Poškos ir šiuo metu tvarkomos Stoties gatvės, planuojama pabaigti asfaltuoti Daržų gatvę, taip pat rekonstrukcijos sulauks Tiesos gatvė ir Vytauto gatvės atkarpa nuo sankryžos su J. Tumo Vaižganto gatve link remontuojamo Tremtinių kelio. Atlikus Tiesos g. rekonstrukciją, bus visiškai panaikintas žvyruotų gatvių tinklas šiame gyvenamųjų namų kvartale.

Jovaruose šalia išasfaltuotų Saulės, Jovarų ir Smėlynų gatvių, planuojama rekonstrukciją tęsti Kosmonautų ir Pušų gatvėse. Atsižvelgiant į nuolatinius gyventojų prašymus bei skundus dėl to, kad Kalno g. esančių namų rūsiai skęsta palijus, svarstoma galimybė rekonstruoti Kalno g., įrengiant lietaus nuotekų tinklus bei drenažą.

Dar diskutuos

Dėl sąraše esančių gatvių eiliškumo dar diskutuojama, artėjant liepos mėnesio Tarybos posėdžiui, komisija rinksis dar kartą. Komisijos sudarytą sąrašą turės patvirtinti Taryba, neatmetama, kad jame dar gali būti nemažai pakeitimų. Tačiau panašu, kad Kovo 11-osios gatvės iš prioritetinių pozicijų išbraukti neketinama. Po to turėtų sekti „Rašytojų“ kvartalas, aukščiau minėtos Jovarų mikrorajono gatvės, kvartalas šalia Vytauto stadiono, po to Ganyklų g. ir šalia jos esančios gatvės, vėliau – minėtos gatvės šalia Vytauto ir Stoties gatvių. 

Diskutuota ir apie tai, kad kai kurias gatves, priklausomai nuo infrastruktūros ir inžinerinių savybių, būtų galima tik išasfaltuoti, neįrengiant šaligatvių ir lietaus vandens surinkimo sistemų, jei dėl reljefo ypatumų ar šalia esančios infrastruktūros įmanomas vandens nubėgimas, kad ir į melioracijos griovį ar gretimos gatvės nuotekų sistemas. Kad tokie sprendimai įmanomi, rodo kitų miestų patirtis. Anot R. Piečios, gyventojai visuomet būna patenkinti, jei gatvė bent jau išasfaltuojama. Tiesa, A. Preikšaičio teigimu, būtina užtikrinti žmonių su negalia judėjimą, dėl to bent vienoje gatvės pusėje greičiausiai visgi turėtų būti įrengtas šaligatvis.

Daug Tauragės miesto gatvių jau išasfaltuota pasitelkus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Šie projektai turėjo atitikti itin aukštus reikalavimus. Komisijos svarstymais, asfaltuojant gatves nuosavomis lėšomis, būtų galima priimti paprastesnius sprendimus, tuomet ruožo tvarkymo kaina galėtų sumažėti ir keletą kartų. Mat brangiausiai kainuoja ne pati asfalto danga, o kita infrastruktūra – šaligatvių trinkelės, dviračių takai, apšvietimas, nuotekų tinklai.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.