Darželių auklėtojoms – priedai už kiekvieną vaiką
Įkelta:
2017-10-19
Nuotrauka

2009 metais Tauragės rajono tarybos priimtas sprendimas – vietų vaikų darželiuose trūkumo problemą išspręsti grupėse padidinus vaikų skaičių, – sugrįžo bumerangu. Auklėtojos nutarė nebetylėti – savivaldybės administracijai įteikė raštą su 79 parašais bei prašymu spręsti susidariusią problemą. Išeičių ieškota visą šią savaitę – problema pristatyta Tauragės rajono savivaldybės tarybos komitetuose, ne kartą bendrauta su darželių vadovais, auklėtojomis, siūlymai gana įvairūs. Vienas jų – auklėtojoms ir jų padėjėjoms, dirbančioms su daugiau vaikų nei numato higienos normos, mokėti priedą. Šios lėšos numatytos naujajame Tauragės rajono savivaldybės biudžete. 

Trūksta vietų

Prasidėjus naujiems mokslo metams, nerimą dėl to, ar jų vaikas galės lankyti vaikų darželį, jautė apie 100 Tauragės rajono tėvų. Tiek savivaldybės elektroninėje sistemoje priregistruotų ikimokyklinio amžiaus vaikų negavo kvietimo lankyti darželį.

Populiariausi – lopšeliai-darželiai „Kodėlčius“, „Žvaigždutė“. Anot Tauragės rajono Švietimo skyriaus vyriausios specialistės Linos Oželytės, vietos darželyje  šiuo metu laukia: 44 dvimečiai, 28  trimečiai ir 3 keturių metų vaikai, tarp laukiančių eilės į darželius nėra penkiamečių. Eilėje ir dvidešimt septyni 2016 metais gimę vaikai. 25 vaikai nori pakeisti ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Tauragės mieste šiuo metu veikia keturios ikimokyklinio ugdymo įstaigos: „Ąžuoliukas“, talpinantis 297 vaikus, „Kodėlčius“, turintis 283 vietas, „Žvaigždutė“, ugdanti 287, bei reabilitacijos centras-mokykla „Pušelė", priimanti 219. Be jų mažuosius ugdo ir Tarailių progimnazija, Skaudvilės gimnazija. Mišraus amžiaus vaikų grupė veikia ir Dacijonuose. Nuo rugsėjo viena grupė suformuota ir Pagramančio pagrindinės mokyklos  Mažonų vaikų darželyje. Jame dar yra kelios laisvos vietos.  

Linos Oželytės teigimu, rajone šiuo metu ugdomi 1136 ikimokyklinio ir 348 priešmokyklinio amžiaus vaikai.

Grupėse daugiau vaikų

Mėginat spręsti vietų darželiuose trūkumą 2009 metais Tauragės rajono taryba priėmė sprendimą, leidžiantį didinti darželio grupėse skaičių penkiais ugdytiniais. Darželio grupėje pagal higienos normų reikalavimus turi būti 20 vaikų, o nuo 2009 m. tarybos sprendimu grupę nuspręsta padidinti iki 25 vaikų.  Tiesa, už papildomus vaikus nei auklėtojoms, nei jų padėjėjoms alga nekilo. Motyvas paprastas – prastas lankomumas. Lopšelio grupėse lankomumas sudaro 50 proc., darželio – 60 proc., priešmokyklinio amžiaus grupėse – 65 proc. Esą tik retais atvejais į grupes susirenka visi sąraše esantys vaikai. Tiesa, patys pedagogai tikina, kad darbo nuo to nesumažėja – reikia pildyti dokumentus, įvertinti vaikų gebėjimus, bendrauti su tėvais. O susirinkus daugiau vaikų, perpildytose grupėse ankšta, sulaukiama ir dėl to pasipiktinusių vaikų tėvų komentarų.

– Pernai mano sūnui Matui teko dalintis viena spintele su Urte. Pamenu, žiemą, kai daugiau rūbelių, sunku buvo ir sutalpinti abiejų vaikų drabužius. Darželių grupėse – 20 lovyčių, tuo atveju, kai į grupę ateidavo daugiau vaikų, mano vaiką guldydavo į nesančio vaiko lovytę arba į atneštą mobilią lovytę. Bent mano vaikas dėl to jautėsi labai nesmagiai. Norėjo visada miegoti toje pačioje lovytėje, o ne būti mėtomas iš vienos lovos į kitą.  Sutikit, turbūt visi vaikai nusipelno turėti vienodas sąlygas. Mano vaikas taip gyveno metus. Patikėkit, jam nebuvo labai smagu, – kalbėjo savo vardo nepanorusi atskleisti ikimokyklinuko Mato mama.

Pažeidžiamos higienos normos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Tauragės departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vitalija Juzėnienė sakė, kad padidinus vaikų skaičių, pažeidžiamos higienos normos. Pagal  HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ numatoma, kad amžiaus grupėje nuo 2 iki 3 metų  turi būti ne daugiau kaip 15 vaikų, nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau kaip 20 vaikų.

 Įrengiant grupių patalpas, vienam vaikui iki 3 metų amžiaus turi būti skiriama ne mažiau kaip 4,3 kv. m grupės ploto, 3 metų ir vyresniam vaikui – ne mažiau kaip 4 kv. m, o specialiųjų poreikių turinčiam vaikui – ne mažiau kaip 5 kv. m (neįskaičiuojamos tualeto-prausyklos ir virtuvėlės patalpos).

Anot V. Juzėnienės, padidinus vaikų skaičių grupėse, vienam vaikui  nuo 2 iki 3 metų vidutiniškai beskiriama nuo 1,9 iki 3 kv. m., vyresniems vaikams (nuo 3 metų) – 2,2 – 3 kv. m. Patalpų kvadratūros reikalavimus, šiuo metu Tauragėje atitinka tik dvi lopšelio darželio „Kodėlčius“  grupės.

 „Pribrendo“

Parašų rinkimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose iniciavo 25 metus pedagoginį darbą dirbanti  lopšelio-darželio „Kodėlčius“ auklėtoja Stanislava Blažytė. Moteris, prisipažino, pagaliau tam „pribrendusi“.  

– Bendraujame su kitų rajonų auklėtojoms, jos dirba su mažesniu vaikų skaičiumi ir gauna tą patį atlyginimą, kaip ir mes. Kur teisybė? Kiek galima tai toleruoti... Nuolat  kalbama apie mokytojus, apie jų algas, tačiau pamirštamos auklėtojus, tarsi jų nebūtų. Šį kartą nusprendėme priminti apie save. Rašte savivaldybei prašome sumažinti vaikų skaičių grupėse, pagal higienos normų reikalavimus; skirti papildomą žmogų, arba bent jau užmokėti už papildomai ugdomus vaikus, – kalbėjo keturmečių grupėje dirbanti auklėtoja.

Moteris tikino, kad praėjusią savaitę jos ugdomoje „Smalsučių“ grupėje buvo virš dvidešimt vaikų. Šią savaitę, vaikams ėmus sirgti, lankomumas suprastėjo – trečiadienį atėjo 16 vaikų.

Pedagogė tikino, kad esant didesniam vaikų skaičiui prastėja ugdymo kokybė, nebelieka laiko individualiai veiklai.

 Problemą spręs               

Kokybišku mažųjų tauragiškių ugdymu susirūpinsi Tauragės rajono valdžia, reaguodama į gautą pedagogių raštą, aktyviai ieško sprendimo būdų. Problema išsakyta Tauragės rajono savivaldybės tarybos sveikatos ir socialinių reikalų Švietimo, kultūros ir sporto komitetų posėdžiuose. Ne kartą bendrauta su ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovėmis, kalbėtasi ir su pačiomis darželių auklėtojomis.

– Su diena pakeisti ydingo 2009 m. tarybos sprendimo neįmanoma. Vietų darželiuose ir taip trūksta. Šiuo metu eilėse į darželius laukia apie šimtas vaikų. Todėl galime tik kalbėti, kad ateityje į grupes nebebus priimama daugiau vaikų, negu numato higienos normos. Taip pat galime pažadėti, kad auklėtojoms ir jų padėjėjoms už kiekvieną papildomą vaiką mokėsime 2 procentų priedą. Iš kur imsim pinigų? Palikite tai spręsti administracijai, – kalbėjo Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis.

Tokiais valdžios pažadais džiaugiasi ir pedagogai. Auklėtoja Stanislava:

– Mes suprantame, kad kol kas vaikų skaičiaus grupėse sumažinti nepavyks. Tačiau prie šito bus prieita palaipsniui. O kol kas, galime guostis ir pažadėtu dviejų procentų priedu už kiekvieną papildomą vaiką, –  kalbėjo lopšelio darželio „Kodėlčius“ auklėtoja Stanislava.

Kiek uždirba auklėtojos?

Tauragės Švietimo skyriaus  specialistų pateiktais duomenimis, darželių auklėtojų atlyginimas nėra didelis. Tiesa, algos dydį šiek tiek įtakoja turimas išsilavinimas, darbo stažas ir įgyta kvalifikacija. Apytikslė alga ikimokyklinio pedagogo, turinčio daugiau nei 15 metų darbo stažą popieriuje – 600 eurų, jaunų auklėtojų  – apie 530, auklėtojų padėjėjų  – 400 eurų neatskaičius mokesčių.

Štai  daugiau nei dvidešimties metų darbo stažą ir vyr. auklėtojos kategoriją turinti pedagogė  Stanislava prisipažino kas mėnesį neatskaičius mokesčių uždirbanti 678 eurus, į rankas gaunanti  530 eurų. Jaunų pedagogų algos – dar mažesnės, atskaičius mokesčius joms belieka apie 450 eurų.   

– Auklėtojų darbas sunkus ir atsakingas. Tenka ne tik ugdyti vaikus, užtikrinti jų saugumą, tačiau ir rašyti veiklos planus, organizuoti šventes, bendrauti su tėveliais. Todėl norinčių dirbti šį darbą nėra daug. Anksčiau turėdavau po kelis pageidaujančių įsidarbinti moterų CV ir žinodavau, kad prireikus greit atsirastų norinčių. Dabar darbuotojų darželyje netrūksta, tačiau auklėtojai susirgus ar nusprendus palikti darbo vietą, manau, būtų sunku rasti kuo ją pakeisti,  – atviravo lopšelio darželio „Kodėlčius“ vadovė Lina Kymantienė.

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 9 valandas
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.