Ar medus pedagogams neapkars?
Įkelta:
2018-07-11
Nuotrauka

Mokytojai vieninteliai viešojo sektoriaus darbuotojai, kurie atlyginimą gauna ne už etatą, o už atskiras valandas. Skaičiuojama, kad kas trečias mokytojas gauna vos 420 eurų į rankas. Vyriausybė žada, kad vidutinis mokytojų atlygis po reformų sieks 1 tūkst. eurų. Tačiau pasibaigus mokslo metams ir mokiniams pasinėrus į atostogų džiaugsmus, mokytojai vis dar nežinioje, kokias algas jie gaus nuo rugsėjo. Mokytojų etatinio darbo užmokesčio sistema (MEDUS) skirsto pedagogus į skirtingas barikadų puses, vieni tam pritaria, kitiems klausimų kyla daugiau, nei yra atsakymų. Ar skambiai pavadintas etatinis modelis užtikrins mokytojams saldesnį gyvenimą?

Jau nuo rugsėjo

Mokytojas – prestižinė profesija, – viena iš šimtmečio idėjų Lietuvai. Šiuo lozungu apsiginklavę politikai ėmėsi skubios švietimo reformos – Seimas praėjusį penktadienį pritarė mokytojų etatinio darbo užmokesčio modelio įvedimui. Jau nuo šio rugsėjo atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti, kaip ir daugumai dirbančiųjų: už etatą, nebe už atskiras valandas. Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, esą tai leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Vyriausybės nuomone, toks darbo užmokestis į mokyklas pritrauks daugiau jaunų specialistų, nes etatinis darbo užmokestis užtikrins didesnį socialinį saugumą, didesnius mokytojų atlyginimus.

Mokytojo darbo laikas bus skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, t. y. pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei. Mokytojų etatus sudarys 1512 metinių valandų. Iš jų kontaktinei veiklai – pamokoms, konsultacijoms, būrelių vedimui ir pan. – galima bus skirti iki 1008 val. per metus, pradedantiesiems mokytojams – iki 756 val. per metus.

Pagal naują tvarką bus suformuota 28 tūkst. mokytojų pareigybių, žadama, jog vidutinis mokytojo darbo užmokestis didės apie 20 proc., iki 1 tūkst. eurų. Valandoms už papildomus darbus atlyginti nuo rugsėjo 1 dienos iš valstybės biudžeto skiriama 17,4 mln. eurų. Iš viso naujam mokytojų darbo užmokesčio modeliui įvesti iš valstybės biudžeto numatoma skirti 95 mln. eurų.

Vadovai pritaria

Martyno Mažvydo progimnazijos direktorius Remigijus Masteika dėl etatinio mokytojų užmokesčio savo nuomonę išreiškė viešai. „Įvedus mokytojų etatinį darbo užmokesčio modelį, mokytojams bus užtikrinimas jų emocinis ir socialinis saugumas ir stabilumas“, – portale DELFI  publikuotame tekste teigė R. Masteika. Direktoriaus nuomone, mokytojai turėtų džiaugtis, nes jų darbo užmokestis pagaliau bus pastovus ir nesvyruos dėl kasmet kintančių kontaktinių valandų skaičiaus. R. Masteikai pritaria ir „Šaltinio“ progimnazijos direktorė, Jūratė Lazdauskienė: „esu už etatinį mokytojų darbo užmokesčio modelį“, – teigė mokyklos vadovė.

Tauragės Žalgirių gimnazijoje dirbanti anglų kalbos mokytoja Janina Pukelienė mano, kad šitą tvarką reikėjo įvesti seniai.

– Tikiuosi bus daugiau aiškumo ir apmokama bus už viską, ką darome, nes dabar būna ir taip, kad vieni dirba daugiau, kiti mažiau, o gauna vienodai. Tikiuosi sąžiningumo, o algų pakėlimas, kaip teigė ministerijos atstovai, bus vykdomas per koeficientų kėlimą. Mano nuomone, šis etatinis mokytojų darbo užmokesčio modelis labiau naudingas mažoms mokykloms, didžiosioms – abejotinas, – teigė J. Pukelienė.

Tačiau Tauragės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas naująjį modelį apibūdino lakoniškai.

– Kol vyko diskusijos dėl įvedimo, visi pedagogai metėsi ir nežinojo gerai čia bus ar nelabai, bet šiai dienai jau turime priimtą ministerijos sprendimą ir jis yra toks koks yra. Sunku pasakyti, ar šis modelis prigis, ar jis reikalingas ir naudingas, manau per metus tikrai išryškės naujo modelio pliusai ir trūkumai, – kalbėjo E. Šteimantas.

Baiminamasi savivaliavimo

Diskutuojant apie etatinio mokytojų apmokėjimo modelį, niekas neabejoja kilniais jo tikslais, tačiau abejojama dėl įgyvendinimo metodų ir įžvelgiama daug grėsmių. Lietuvių kalbos mokytoja ir Tauragės rajono tarybos narė Efrema Bitinienė teigė, kad mokytojų etatinis darbo apmokėjimo įvedimas sveikintinas, bet diskutuotinas, neišgrynintas Seimo daugumos forsuojamas sprendimas.

– Mokytojų atlyginimų pertvarka būtina, etatinis darbo apmokėjimas – stabilus, nepriklausomas nuo kintančio pamokų krūvio atlyginimas – užtikrina mokytojų finansinį saugumą. Kelia abejonių pats apmokėjimo modelis. Seimas skubotai patvirtino pedagogų etatinį darbo apmokėjimą, todėl lieka per mažai laiko teikiamą modelį taikyti praktikoje. Šią vasarą neramiai atostogauja dauguma pedagogų – nežino tikslaus, apibrėžto savo darbo krūvio.  Kaip žinia,  kai kurie rajono įstaigų vadovai skaičiavo kitų mokslo metų mokytojų darbo krūvius pagal senąjį ir naująjį modelius. Kiti vadovai laukė Seimo sprendimo. O juk startuojama pagal priimtą sprendimą nuo šio rugsėjo. Ar taip įvardijamas MEDUS (etatinio apmokėjimo modelis) neapkars? Baiminamasi perdėto biurokratizmo, fiktyvių veiklų prirašinėjimo, įstaigų vadovų „legalizuoto“ savivaliavimo skirstant „bendruomeninį darbą“. Atlyginimų tvarkos kaitai nėra deramai pasiruošta. Pasak ŠMM atstovų, siekiama įvedant etatinį darbo apmokėjimą didinti mokytojams darbo užmokestį. Jei to siekiama, tai kodėl paprasčiausiai nedidinami koeficientai? Ar patvirtintu etatiniu mokytojų darbo užmokesčiu nebėgama nuo grėsmingos šalies problemos –  neracionalaus mokyklų tinklo pertvarkymo? Kaip „klasės krepšelis“? Tarp eilučių lieka ugdymo kokybė. Daugiau klausimų nei atsakymų, – samprotavo E. Bitinienė.

Linkėjo kantrybės

Tauragės rajono pedagogų profsąjungos pirmininkas Gediminas Marozas teigia, kad nuomonių šiuo klausimu yra įvairių. Jo nuomone, planuojamas modelis yra adekvatus, deja nesusijęs su atlyginimų didinimu, finansavimas ugdymo įstaigoms – neaiškus.

– Gandų mokyklose sklando daug, nei mokytojai, nei direktoriai nieko nežino ir tai, mano nuomone, skatina nepasitenkinimą. Aš pats nesu nei prieš, nei labai už, nors iš kolegų girdima daug nuogąstavimų ir juos pilnai suprantu, nes neramina greiti valdžios sprendimai. Labiausiai džiaugiuosi dėl to, kad mažėjant mokinių skaičiui rajone, nemažės darbo užmokestis. Nebeliks „kvailos“ konkurencijos dėl mokinio krepšelio. Manau, laikas viską sutvarkys, rugsėji–spalis–lapkritis pedagogai apsipras ir nusiramins, – savo įžvalgomis dalijosi G. Marozas. Pokalbį su žurnaliste Tauragės rajono pedagogų profsąjungos pirmininkas G. Marozas baigė palinkėjimu: „kantrybės visiems mokytojams!“.

Etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams, ir pradedamas taikyti nuo šių metų rugsėjo 1 d.

Seimas taip pat priėmė Švietimo įstatymo pataisą, kuria mokinio krepšelio finansavimo modelį keičia klasės krepšelis. Nuo rugsėjo dalis ugdymo lėšų bus skaičiuojamos ne pagal kiekvieną mokinį, o pagal klasių skaičių ir dydį. Dabar dotacija mokinio krepšeliui sudaro beveik 611 mln. Eur. Nuo rugsėjo 1 d. mokykloms finansuoti pagal naują modelį prie šios sumos papildomai numatyta 5,4 mln.

Lėšas mokyklų ūkiui išlaikyti, kaip ir iki šiol, skirs savivaldybės.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 5 valandas
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.