Liuteronų bažnyčią drasko nesantaika dėl pinigų ir valdžios
Įkelta:
2018-09-25
Nuotrauka

Prieš penketą metų prasidėjusi istorija, kai buvo pradanginti liuteronų mecenato Kurto Vėliaus bažnyčiai paaukoti 290 tūkst. eurų, su trenksmu iškilo į viešumą. Tauragiškis liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis sulaukė kaltinimų sukčiavimu. Vyskupas apskųstas prokuratūrai, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Istorija nėra tokia paprasta, kaip iš pažiūros atrodo – jos šaknys glūdi Priekulės parapijoje. Ten prieš kunigą Darių Petkūną sukilę parapijiečiai nusprendė kilti į kovą ne tik su juo, bet ir su vyskupu bei visa liuteronų konsistorija.

Kaltinimai sukčiavimu

Į „Tauragės žinių“ redakciją kreipėsi Vokietijos pilietis Eduardas Reichertas, kuris teigia šių metų rugpjūčio mėnesį prokuratūrai apskundęs liuteronų vyskupą, tauragiškį Mindaugą Sabutį. M. Sabutį jis kaltina sukčiavus ir iššvaisčius bažnyčios mecenato, JAV išeivio Kurto Vėliaus auką bažnyčiai. Šiuos pinigus vyskupas investavo į verslo įmonę, kuri vėliau bankrutavo. Taip buvo prarasti 290 tūkst. eurų, tuo metu 1 mln. litų.

Tauragės prokuratūros atstovai žurnalistę informavo, jog byla yra perduota tirti Klaipėdos prokuratūrai, baudžiamojo persekiojimo skyriui. Šio skyriaus prokurorė Diana Mikelėnienė „Tauragės žinioms“ patvirtino, jog atliekamas ikiteisminis tyrimas.

– Ikiteisminis tyrimas ką tik pradėtas. Prieš pateikiant įtarimus turime išsiaiškinti visas aplinkybes, – trumpai pakomentavo prokurorė.

Jos teigimu, įtarimai vyskupui nėra pareikšti, jis nėra ir apklaustas.

M. Sabutį apskundęs E. Reichertas – garbaus amžiaus Vokietijos pilietis, gyvenantis Lietuvoje. Paklaustas, kodėl kelia bangas liuteronų bendruomenėje, vyras teigė tiesiog esąs aktyvus tikintysis, ieškantis teisybės ir padedantis priekuliškiams. Taip pat prisistatė kaip Kintų parapijos revizijos narys bei prisidėjęs prie Kintų parapijos bažnyčios atstatymo. Šiuos faktus žurnalistei patvirtino vyskupas M. Sabutis.

Vyskupą apkaltinęs E. Reichertas trečiadienį Tauragėje siekė patekti į liuteronų konsistorijos (vykdomojo bažnyčios organo, tarybos, – red. past.) posėdį bei pareikšti, jog nesiekiąs jokio keršto, nori susitaikyti su M. Sabučiu, jeigu šis ištaisysiąs klaidas. Kaip vėliau paaiškės, šios „klaidos“ – atleista Priekulės parapijos pirmininkė bei nepatvirtinti du balsavimu išrinkti tarybos nariai. Esą tuomet E. Reichertas atsiimsiąs pareiškimą policijai ir sieksiąs, kad byla būtų nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, o vyskupui būtų kiek įmanoma sumažinta galima bausmė. Tačiau į posėdį vyro kunigai neįleido, kadangi šis nėra konsistorijos narys.

Sena istorija

Trečiadienį Tauragėje vyko konsistorijos posėdis, kuriame dalyvavo ir pats vyskupas M. Sabutis. Žurnalistės dalyvauti posėdyje kunigai taip pat neįsileido, argumentuodami, jog svarstomi darbiniai klausimai ir posėdžiai nėra atviri. Tačiau po posėdžio M. Sabutis sutiko atvykti į redakciją ir atsakyti į pateiktus klausimus.

Vyskupas teigė nesiginąs padaręs klaidą, dėl kurios prapuolė mecenato pinigai. Tai jis teigė pripažinęs dar 2017-aisiais, Tauragėje vykusio Sinodo metu. Tai paliudija straipsnis bažnyčios laikraštyje „Liuteronų kelias“ 2017 m. liepos-rugpjūčio mėn. Nr. 7–8 išspausdintas straipsnis. Leidinio vyr. redaktorius yra pats M. Sabutis.

Jame rašoma, jog jubiliejiniais, Reformacijos 500-aisiais metais vykęs XIII Sinodas buvo rinkiminis – šešerių metų laikotarpiui sinodalai rinko vykdomąją Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vadovybę – konsistoriją. Sinodas renkasi kas trejus metus, jame 2017-aisiais dalyvavo 80 iš 95 balso teisę turinčių sinodalų – kunigų.

Konsistoriją sudaro Vyskupas dr. (hc) Mindaugas Sabutis, Kun. doc. dr. Darius Petkūnas, Kun. Virginijus Kelertas, Kun. Mindaugas Dikšaitis, Kun. Jonas Liorančas, Kun. Ričardas Dokšas, Kun. Valdas Miliauskas Kun. Mindaugas Kairys bei pasauliečiai Milita Poškienė, Rūta Šulskienė, Robertas Piečia, Petras Vaišvilas.

„Po pietų prabilta apie neseniai išaiškėjusį stulbinamą faktą – prarastas lėšas, kurios buvo skirtos kunigų ir kitų bažnyčios darbuotojų atlyginimų ir pensijų fondui,“ – rašoma laikraštyje.

Straipsnyje aiškinama, jog 2009 m. Čikagoje gyvenęs mecenatas Kurtas Vėlius (1920–2015) fondui 2009 m. paaukojo milijono litų sumą. Tų pačių metų pabaigoje vyskupas M. Sabutis šiuos pinigus paskolino Klaipėdoje veikusiai UAB „Marigora“ (direktorius Jevgenij Veremejev), ši 2013 m. bankrutavo.

„Pinigai negrąžinti, nes teismo sprendimu bendrovei priteistas solidus kreditorinis reikalavimas. Pasak vyskupo, jis apie tai neinformavęs, laikydamasis pradinio susitarimo su mecenatu apie auką neskelbti iki 2017 m. liepos. Regis, pinigai prarasti negrįžtamai, o ar bendrovės ir jos savininkų atžvilgiu dar vykdomas koks nors tyrimas, neminėta... Sinodalai neišgirdo ir aiškaus atsakymo į kun. Reinholdo Moro pateiktą klausimą, koks tikslas buvo skolinti šitokią sumą neaiškiai firmai,“ – rašoma laikraštyje. Taip pat keliamas klausimas, kodėl situacija nebuvo išaiškinta 2014-ųjų metų Sinode, kuomet „Marigora“ jau buvo bankrutavusi. Ar revizijos komisija apie tai nežinojusi? 2014-aisiais vyskupo M. Sabučio tarnystė pratęsta dar vienai kadencijai.

„Iš trijų revizijos komisijos narių vienintelė Sinode dalyvavusi Rūta Birutė Daukšienė tiesaus atsakymo nepateikė, apeliuodama į vyskupo paaiškinimą, jog šis mecenatui pažadėjęs apie auką neskelbti iki 2017 m. Atrodo, kad toks atsakymas daugelį sinodalų patenkino... Žinia, vyskupas be Konsistorijos pritarimo gali disponuoti ne didesne nei 7 tūkst. litų vertės suma, reikalingas ir antras – Konsistorijos finansininkės – parašas, tačiau fondas yra savarankiškas juridinis asmuo, tad norint atlikti operacijas, banke užtekę vieno vyskupo parašo,“ – pasakojama leidinyje.

Tą patį klausimą vyskupui uždavusi „Tauragės žinių“ žurnalistė aiškaus atsakymo taip pat nesulaukė. M. Sabutis aiškino, esą teisiniai niuansai – ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurios atskleisti jis negalįs. Tačiau kaltę dėl savo veiksmų pripažįstąs ir teisinės atsakomybės, jeigu ji jam gresia, nevengsiąs.

– Aš pripažinau bažnyčiai savo klaidą, ir nesiginu, jeigu bus tokia Dievo valia, priimsiu bausmę. Teisėsaugai pateiksime visus dokumentus, kurių būsime prašomi, viskas yra apskaityta. O visa kita jūs jau žinote, – teigė M. Sabutis.

Ištakos – Priekulėje

„Tauragės žinių“ žurnalistei pavyko išsiaiškinti, jog konflikto ištakos – Priekulės parapija, kur 26-erius metus klebonauja kunigas Darius Petkūnas, kuris yra ir bažnyčios konsistorijos narys.

Trečiadienį į „Tauragės žinių“ redakciją taip pat atvyko trys asmenys (vardai ir pavardės redakcijai žinomi, – red. past.), kurie pripažino esą kaltinimų vyskupui iniciatoriai, netgi iškabinę reklaminį stendą Kryžkalnyje, kur teisėsauga raginama atkreipti dėmesį į vyskupo M. Sabučio veiklą. Priekulės parapijiečiais prisistatę asmenys, vedini E. Reicherto, žurnalistei teigė, jog liuteronų bažnyčia esą nesilaiko savo statuto – mat 2015-aisiais, renkant Priekulės parapijos Tarybą, buvo nepatvirtinti du balsavimu išrinkti tarybos nariai. Vėliau vienas iš šių žmonių šių eilučių autorei pateikė minėtų rinkimų protokolą, patvirtinantį, kaip buvo renkama taryba.

Atvykę žmonės pripažino, jog istoriją apie pradingusius 290 tūkst. eurų į viešumą iškėlė dėl to, kad jiems neįtinka ilgametis Priekulės parapijos klebonas D. Petkūnas. Esą jo prašymu konsistorija ir pakeitė minėtus Priekulės parapijos Tarybos narius. Taip pat iš pareigų buvo atleista ilgametė jos pirmininkė. Dėl to parapijiečiai kreipėsi į teismus, jų teigimu byla šiuo metu nagrinėjama Aukščiausiame Teisme.

– Jie laiko save aikščiau už Dievą. Tai yra bažnyčios niekinimas. Petkūnui terūpi pinigai, o buvusi pirmininkė neprileido prie iždo. Supraskite, kad tie, kur eina į bažnyčią, babulytės su skarelėm, numoja ranka. Tik mes, kurie esam sąmoningesni, nesitaikstom, – kalbėjo parapijiečiai, pripažinę, jog reikalauja kito klebono, kuris jiems laikytų mišias kitu laiku, nei D. Petkūnas.

Šis konkfliktas parapijoje eskaluojamas nuo 2016-ųjų. Nacionalinėje žiniasklaidoje nuskambėjo atvejis, kai parapijiečiai į bažnyčią neįsileido klebono, o šis mišias laikė lauke. Anot jų, lauke susirinkę žmonės buvo iš kitų parapijų, esą D. Petkūnas atsivežęs juos „dėl skaičiaus“.

Pakalbintas Priekulės parapijos klebonas D. Petkūnas teigė, jog triukšmą kelia saujelė parapijiečių, keletas žmonių, kurie esą turį savo interesų – kad parapijos tarybos sudėtyje būtų anuomet rinkti du nariai, kurių nepatvirtino konsistorija – Verneris Majys ir Jurgis Aušra. Jo teigimu buvusi parapijos pirmininkė iš pareigų atleista dėl to, kad savivaldžiavo – neprileido klebono prie finansinių parapijos dokumentų, su kuriais susipažinti jis turėjęs teisę, neįleido jo į bažnyčią.

Į redakciją atvykę parapijiečiai teigė, jog kunigo tarnystei prieštarauja didžioji dalis parapijos narių – esą buvo surinkta per 70 parašų, siekiant nuversti D. Petkūną ir paskirti parapijai kitą dvasininką. Tačiau žadėję redakcijai pateikti nepatenkintų parapijiečių sąrašą su parašais iki ketvirtadienio to nepadarė.

M. Sabutis savo ruožtu teigia žiną apie šiuos sąrašus, tačiau esą ten prirašyta kitų parapijų narių. Vyskupas teigia, jog nepatenkinti tesą keletas žmonių, kurie suinteresuoti, jog taryboje būtų jų norimi du asmenys, o į parapijos pirmininkės pareigas būtų grąžinta Juta Galkienė. Pasak jo, minėti asmenys į tarybą nepatvirtinti, kadangi neatitinka parapijos nario statuso, vienas jų yra kitos parapijos narys, o konsistorija visais atvejais laikosi statuto. Vyskupo teigimu, Priekulės bažnyčioje pamaldos vyksta, susirenka daug žmonių, o visi pinigai, sunešami rėmėjų ir parapijiečių yra apskaitomi, kiekviena liuteronų parapija turi juridinio asmens statusą.

– Per dešimt metų į sąskaitas yra patekę keliasdešimt milijonų, už tuos pinigus atstatomos bažnyčios, parapijos įsigyja ir išlaiko turtą. Nė vienas klebonas be konsistorijos žinios negali privatizuoti jokio parapijos turto, visi pasakojimai, esą klebonai privatizuoja parapijų namus, butus ir panašiai, tėra legendos. Jeigu D. Petkūnas būtų švaistęs parapijos lėšas, parapija nieko neturėtų. Bet kažkodėl 26 metus buvo geras, kol nepaprašė pažvelgti į finansinius dokumentus, tada staigiai pasidarė blogas. Tada ir prasidėjo nesantaika. Aš nenoriu kaltinti žmonių, kurie galbūt yra suklaidinti, tačiau skaudu, kai yra šmeižiamas kunigas, jam daug kartų melagingai buvo kviečiama policija, tampomas po teismus. Bažnyčia neatsako tuo pačiu, nesivelia į teismus, tai būtų nekrikščioniška, – teigė vyskupas, pridūręs, kad galimai visos nesantaikos priežastis – kova dėl valdžios ir įtakos.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 18 valandų
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.