Sveikatingumo treneris Arūnas Vladička: „sveikai gyventi paprasta!“
Įkelta:
2018-11-09
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Lapkričio 8-ąją, ketvirtadienį, minėta Europos sveikos mitybos diena. Kuo ne puiki proga pakalbinti sveikatingumo trenerį Arūną Vladičką, kilusį iš Tauragės rajono Adakavo kaimo, daug metų gyvenusį užsienyje – 13 metų Airijoje, prieš tai Portugalijoje, Vokietijoje. Ten Arūnas dirbo sveikatingumo treneriu, masažuotoju, kineziterapeutu. Patirtį ir idėjas parsivežęs namo, tą patį bando daryti ir čia. Ir pagaliau jaučia esąs savo vietoje.

– Koks buvo jūsų kelias į sportą?

– Atradau meilę sportui tarnaudamas kariuomenėje, čia, Kęstučio batalione, Sakalinės miškuose. Iki tol su sportu nedraugavau visiškai. Būčiau padaręs – ir dariau – bet ką, kad nereikėtų eiti į fizinio lavinimo pamokas. Ir slėpiausi, ir į mokyklą neidavau... O kariuomenė privertė judėti, o kai privertė, tada pajutau, ką tai gali duoti. Ir tai pasiliko su manimi.

Iškart po kariuomenės, 2003-aisiais, išvykęs į Airiją, iš pradžių dirbau kiaulių fermoje, paskui atsirado galimybė padirbėti Dubline. Ten pradėjau lankyti sporto salę. Sporto klube ir pamačiau skelbimą apie sporto instruktorių kursus. Susidomėjau. Juos baigęs gavau darbą tame pačiame sporto klube. Paskui buvo asmeninių trenerių, masažo kursai, įstojau į kineziterapijos mokyklą. Mokiausi visą laiką.

Netikėtai vienas po kito mirė tėvai, seseriai tada buvo vos 18-a metų. Nusprendžiau, kad reiktų parvažiuoti pabūti namuose. Pabuvęs kelis mėnesius supratau, kad nebenoriu išvažiuoti. Ir anksčiau grįždavau dažnai, bet trumpam, ir važiuodamas atgal jausdavau, kad važiuoju namo. Tik pabuvęs ilgesnį laiką supratau, kad noriu likti čia.  

Lengva nebuvo. Pirmus metus dar važinėjau į Dubliną, jau turėjau ten savo kabinetą. O čia buvau visiškai niekam nežinomas. Dirbau viską, kas susiję su mano darbu, tačiau teko ir sunkvežimį vairuoti. Tačiau po truputį, po truputį veiklos atsirado tiek, kad galiu visiškai iš to pragyventi.

Kol kas vedu sveikatos užsiėmimus grupėse, asmenines treniruotes namuose, daug bendradarbiauju su Visuomenės sveikatos biuru, vedu mankštas įstaigose, bendruomenėse. Dabar pradedame naują projektą, kur bus daug užsiėmimų vyresnio amžiaus žmonėms. Ir Adakave turiu grupę, vakarais vedu užsiėmimus.

Mano planuose – sava sporto salė.  Labai to norėjau ir jau esu arti tikslo. Žinoma, tai pareikalaus nemažų investicijų – įranga labai brangi.

Nuotrauka

– Kaip žmonės apie jus sužino?

– Iš lūpų į lūpas. Iš pradžių skrajutes bandžiau nešioti, tačiau kol negauni pabendrauti su žmogum akis į akį, sunku jį įtikinti. Važinėdavau po visą Lietuvą, po mokyklas, kas kur pakviesdavo. Dabar jau turiu pakankamai darbo čia. Beje, mano paskyra „Facebook“ – „Kūno Logika“ turi 14 tūkst. sekėjų.

– Kaip ilgiau išlikti sveikiems?

– Esu labai gilinęsis į šią temą ir turiu stiprią nuomonę. Viską, ką matau, girdžiu, iš savo patirties esu supaprastinęs į kelis bazinius dalykus. Dabar yra tiek daug informacijos, visi bando ką nors įbrukti, parduoti, o iš tikrųjų mums reikia tik kelių pačių paprasčiausių dalykų. Mums nebūtinos sporto salės, kedai, tympos ir daugybė kitų dalykų – reikia tiesiog atsistoti, giliau pakvėpuoti, pasivaikščioti. Jei tai darytume kiekvieną dieną, tai turėtų dramatišką poveikį, pamatytume labai didelius savo organizmo pokyčius. Nesvarbu, ką tu veiki, – kiekvieną dieną būtina bent pusvalandį pajudėti, nesvarbu, ryte ar vakare, pasivaikščioti, atlikti kelis paprastus pratimus. Juk dauguma mūsų visą dieną būname vienoje padėtyje – atsisėdę, pasilenkę ar stovėdami, nelygu, kokį darbą dirbame. Todėl sustingusius raumenis ir sąnarius būtina išjudinti, išlaisvinti. Jau vien nuo to tikrai jausimės geriau. Net jei ir vaikštome visą dieną, jausimės kur kas geriau, jei ryte ar vakare dar pusvalandį pasivaikščiosime. Po to – keli paprasti pratimukai, kad neprarastume judesių laisvumo: atsitūpti, atsistoti, pakelti rankas, pasivolioti ant žemės, pasisukioti į šonus.

Ir dar labai svarbu švarus vanduo, geras maistas, poilsis. Ir viskas.

– O kaip, Jūsų manymu, turėtume maitintis?

– Maisto tema irgi be galo sukomplikuota. O iš tikrųjų mums reikia paprastų paprasčiausių dalykų – to, ką valgė mūsų protėviai, ką turime ar užauginame patys. Valgyti turėtume ne daugiau kaip 1000 km aplink mus užaugintą ir pagamintą maistą. Čia yra visko, ko mums reikia. Mums, mūsų genetikai tai yra super. Nesijausite gerai ir vartodami sveiką, tačiau nemėgstamą maistą. Juk pirmiausia viskas priklauso nuo mūsų minčių – turime mėgti maistą, kurį valgome. Kad ir kokios dietos besilaikytumėte, valgytumėte sveiką ar greitąjį maistą, fizinis aktyvumas yra būtina sąlyga norint palaikyti normalų organizmo funkcionavimą.

Nereikia nieko komplikuoti – nereikia jokių dietų. Žinoma, nereikia valgyti tiek, tarsi ruoštumeisi karui. Reikia pagalvoti, ar tau reikia tiek, kiek tu suvalgai. Pirmiausia pagalvoti, ką tu ruošiesi daryti. Juk negali suvalgyti cepelinų porciją ir visą dieną sėdėti. Tas pats kaip mašinai: jei tau reikia nuvažiuoti 20 km, tu juk nesipili 100 litrų kuro. Žinoma, tai sunku, nes visą laiką, kur beeitume, mus supa reklama. TV, radijas, visa kita medija. Visi bando ką nors parduoti. Parduotuvėje irgi, pažiūrėkit, kiek spalvų. Ypač jei išalkęs nueini – kaip visko norisi, kaip viskas atrodo gražu ir skanu. Dar viena gudrybė: patariu niekada neiti į parduotuvės vidurį. Viskas, ko mums reikia, yra parduotuvės pakraščiuose. Apėjai ratą ir gali išeiti.

Kaip atsispirti tai beprotiškai pasiūlai? Reikia suvokti, ko tau iš tiesų reikia, ir neįsileisti į save bet ko. Kaip ir informaciją, kurią įsileidi į galvą, – tu turi rinktis. Tie, kas nori parduoti, žino, kaip įsiūlyti, tai ištisas mokslas, o mes turime prisiimti atsakomybę už tai, ką įsileidžiame į save, į savo galvą ir burną.

Kai žmonėms sakau: „Suvalgyk gabaliuką mėsos, daržovių, obuolį, ir viskas“, jie negali patikėti. Kuo paprasčiau, tuo sunkiau patikėti. Žmonėms reikia mitybos planų, sudėtingų taisyklių ir daugybės draudimų, nors paskui jų vis tiek nesilaiko. Žmonėms atrodo, kad reikia visko labai daug – ir papildų, ir įvairiausių „stebuklingų“ sėklų ar šaknų, ir būtinai vištienos ar ryžių.

– Dabar labai madinga užsisakyti mitybos planus...

– Darydavau tuos planus, esu jų tūkstančius sudaręs, tačiau nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris jų laikėsi ilgiau nei vieną ar kelis mėnesius. Todėl dabar mokau žmones paprasčiausių mitybos principų, pritaikau juos prie jo darbo, pomėgių, galimybių. Galiu ir į namus ateiti, išvalyti šaldytuvą ar kartu apsipirkti. Mokau eiti mažais žingsniukais, kad nebūtų streso. Įprotis susiformuoja tik per ilgą laiką, įdiegti ką nors į savo kasdienybę prireikia mažiausiai trijų mėnesių, o kartais net metų. Tu turi įsipareigoti mažiausiai metus laikytis sveikų įpročių, tada pajusi naudą, ir tas įprotis taps tavo gyvenimo dalimi. O jei puoli staiga ekstremaliai keisti savo gyvenimą – sportuoti, sveikai maitintis, dažniausiai nieko iš to neišeina. Pažiūrėkit, rudenį ir pavasarį, dar šiek tiek po naujųjų metų – kiek nutarusių sveikai gyventi užplūsta sporto klubus. O kiek jų lieka po mėnesio, kito? Stačia galva pulti kardinaliai kažką daryti, o paskui nutraukti yra dar blogiau nei nieko nedaryti. Juk vis dėlto tai stresas organizmui, ir jis prisideda prie visų kitų stresų, kurių patiriame kasdien, ir tai tikrai ne į sveikatą.

Visi nori greito rezultato, o jo negavę nusivilia. Kai tu pasiryžti tobulinti save mažais žingsneliais, išmoksti kantrybės, rinkti informaciją. Ir palaipsniui imi keisti save ir kitose srityse – darbe, bendravime.

Beje, kai kalbama apie sporto naudą žmogui, labai dažnai pamirštama paminėti vieną didžiausių naudų žmogui, kuri gali būti didesnė už visas kitas kartu paėmus, – naudą žmogaus psichikai ir sielai. Šiai naudai pasiekti nebūtina kopti į kalnus ar kasdien nuvažiuoti 20 km dviračiu. Tam, kad gerai jaustumėtės emociškai, dažniausiai užtektų pasportuoti savo malonumui, pasirenkant labiausiai patinkančią sporto šaką.

Nuotrauka

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 10 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.