Rinkimų komisija grūmojo socialdemokratams
Įkelta:
2019-02-19
Nuotrauka

Kandidatai į Tarybos narius Pranas Petrošius, Palmyra Gylienė bei kandidatas į merus Darius Petrošius įtarti rinkėjų papirkinėjimu, mat prieš Kalėdas dalino dovanas ir sveikinimus su politine reklama Lauksargių globos namų gyventojams. Nemalonę užsitraukė ir šios partijos deleguotas apylinkės rinkimų komisijos narys Aloyzas Turauskis. Vyras pripažintas sulaužęs rašytinį komisijos nario pasižadėjimą nevykdyti rinkimų agitacijos, mat politine reklama dalijosi socialiniame tinkle „Facebook“.

Dalijo dovanas ir politinius sveikinimus

Tauragės rinkimų komisijos sudaryta tyrimų grupė vykdė tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkimo – savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 6 straipsnio pažeidimo, mat buvo gautas skundas dėl politiko apsilankymų Lauksargių globos namuose su dovanomis. Pirmadienį vykusio posėdžio metu komisijos narys, teisininkas Mindaugas Radvila pagarsino tyrimų grupės atlikto tyrimo medžiagą. Nustatyta, jog minėti politikai Lauksargių globos namuose lankėsi prieš Kalėdas, dalijo dovanų maišelius su vaisiais, sausainiais ir saldainiais. Taip pat globos namų gyventojams buvo įteikti vokai su atvirukais, pažymėtais kaip politinė reklama. Juose rinkėjams „Tauragiškių vardu“ šypsojosi kandidatas į merus Darius Petrošius.

Rinkimų įstatymas sugriežtintas pernai – numatyta, kad kandidatai negali teikti net mažareikšmių dovanų, tokių, kaip šratinukai ar saldainiai, tai laikoma rinkėjų papirkimu. Tačiau, numatyta išimtis, jeigu analogiško ar panašaus pobūdžio veikla buvo vykdoma nuolat kelerius metus. Rinkėjų papirkimu nelaikoma spausdintos medžiagos (veiklos programos, atvirukų, lipdukų, kalendorių ar informacinio turinio lankstinukų), pažymėtos politine simbolika, neatlygintinas platinimas.

Lauksargių globos namų direktorė Jovita Černeckienė tyrimo grupei paaiškino, kad politikų vizitas buvo suderintas bei teigė, jog socialdemokratai čia yra esą nuolatiniai svečiai.

„Dovanas dovanojo Kalėdų senelis, atvykęs kartu su svečiais. Atvykę svečiai padėjo išdalinti dovanas. Kiek teko matyti, tai buvo obuoliai, saldainiai, sausainiai. Renginio metu nebuvo kalbėta, nuo ko dovanos skirtos. Prie dovanų buvo ir vokai su juose esančiais sveikinimo atvirukais“, – į globos namus nuvykusiems komisijos nariams M. Radvilai ir Tadui Paupariui aiškino vadovė, identiškus atsakymus pateikė ir keletas globos namų gyventojų.

Apklausti socialdemokratai tvirtino, kad dovanos buvo teikiamos tradiciškai LSDP Tauragės skyriaus vardu ir perkamos iš skyriaus lėšų, joms šiemet išleido 110,57 Eur.

Skyrė pastabą

Komisija pateikė išvadą, jog nepaisant to, kad patikrinus socialinio tinklo „Facebook“ nuotraukas nustatyta, jog socialdemokratai į globos namus su dovanomis vyksta mažiausiai penktus metus iš eilės, tačiau asmenys, esantys kandidatais  rinkimų periodu turėtų susilaikyti nuo veiksmų, kurie galėtų sukelti abejonių dėl poveikio rinkėjų valiai.

„Ypač atkreiptinas kandidato į merus LSDP nario Dariaus Petrošiaus dėmesys į jo veiksmus, kuris nors ir nurodė, kad lankėsi Lauksargių globos namuose kaip LSDP skyriaus atstovas ir to įstatymas nedraudžia, tačiau įteikinėdamas kalėdinius sveikinimus, nors ir nėra duomenų, kad juos įteikinėjo kaip kandidatas į merus, kartu su nuo partijos teikiamomis dovanomis galėjo sukelti abejonių ir gali būti prilyginamas rinkėjų papirkimui“, – rašoma tyrimų grupės išvadoje.

Komisija pritarė tyrimų grupės išvadai, jog politikai nepažeidė savivaldybių tarybų rinkimų 6 straipsnio nuostatų bei nusprendė papildomo tyrimo nepradėti. Tačiau pritarė ir siūlymui minėtiems kandidatams skirti pastabą.

Posėdyje dalyvavęs LSDP Tauragės skyriaus pirmininkas Pranas Petrošius teigė kol gyvas būsiąs važiuosiąs į Lauksargių globos namus su dovanomis, nesvarbu, rinkiminis periodas, ar ne.

– Visa tai tiesa yra, mes tą dalyką važinėjam kiekvienais metais, tikrai aš pažadu ir ateity, nepriklausomai nuo to, kokioj aš pozicijoj būsiu, ar aš būsiu kandidatas, ar būsiu nedarbingas, ar dar kaip nors, tikrai lankysiu tuos žmones, nes aš tenai važiuoju ne jų papirkinėti, bet važiuoju pagarbą žmonėms atiduoti, – sakė politikas.

Rinkimų komisijos pirmininkė Gintarė Rakauskienė savo ruožtu P. Petrošiaus klausė, ar kitais metais sveikinimai taip pat būdavo įteikiami nuo Dariaus Petrošiaus. Šis atsakė, jog anksčiau sveikinimus teikdavo partijos skyriaus vardu.

– Iš tikrųjų, tai kyla abejonių, nes mes išskyrėme, jog vienu ir tuo pačiu metu buvo atlikti du veiksmai. Mes jų nesiejame. Vienu atveju buvo politinės reklamos dalinimas, ji buvo pažymėta ir tai yra nedraudžiama įstatymo. Kitu veiksmu vyko taip pat nedraudžiami dalykai, kad jūs, kaip tradicija, kiekvienais metais įteikinėjate dovanas. Įstatymas taip pat turi išimtį dėl tradicinių renginių. Tuo pačiu metu atlikote, atrodo, du atskirus veiksmus ir jie kiekvienas, kaip atskiras, atrodo, kad yra teisėtas. Bet kas gaunasi iš tų dviejų veiksmų, kaip juos sudedi į vieną? – abejones išsakė G. Rakauskienė.

VRK: negalima nei „mėgti“, nei „dalintis“

Antru klausimu iš apylinkės rinkimų komisijos pašalintas socdemų deleguotas Aloyzas Turauskis. Vyras sulaužė komisijos nario rašytinį pasižadėjimą neagituoti už jokią partiją. Tiesa, šiuolaikišku būdu – agitacine medžiaga dalindamasis socialiniame tinkle „Facebook“.

– „Facebook“ paskyroje komisijos narys Aloyzas Turauskis dalijasi, „share‘ina“, kitaip, populiariai tariant, Dariaus Petrošiaus politine reklama. A. Turauskis priklauso Moksleivių apylinkei Nr. 6, pasiūlė socialdemokratų partija. Manau, kad ne išimtis su šitais dalykais bus, –  klausimą pristatė G. Rakauskienė ir pacitavo rinkimų įstatymo 18 straipsnio 3 dalį. Jame sakoma, jog komisijos nariui, davusiam rašytinį pasižadėjimą draudžiama bet kokios formos rinkimų agitacija. Asmuo pažeidęs šį reikalavimą turi būti atleistas iš rinkimų komisijos. Pagal VRK susiformavusią praktiką, tokie nariai yra šalinami iš komisijų.

Buvęs VRK komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas yra išaiškinęs, jog rinkimų komisijų nariai, nuo tos akimirkos, kai duoda priesaiką, turi vengti bet kokios rinkimų agitacijos. „Jie negali turėti viešųjų ryšių su politikais, taip pat dalyvauti debatuose ar būti užfiksuoti bendrose nuotraukose su politikais socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje. Net toks dalykas, kaip paspaudimas „patinka“ po nuotrauka jau gali būti vertinamas kaip agitacija. Todėl teisininkai komisijų nariams pataria ignoruoti politikų veiklą socialiniuose tinkluose“, – yra sakęs Z. Vaigauskas.

O dalinimasis socialiniuose tinkluose, anot G. Rakauskienės, vienareikšmiškai reiškia politinės reklamos platinimą.

Komisija dėl A. Turauskio pašalinimo balsavo vienbalsiai.

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.