Menės taps „Kultūros muitine“
Įkelta:
2019-03-15
Nuotrauka
Aprašymas

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Lankytojams duris prieš porą mėnesių atvėrusios Pilies menės – tai ne tik istorija alsuojančios sienos ir baldai. Muziejininkų dėka į Tauragės paveikslą šios erdvės įsiliejo su labai rimta pretenzija tapti traukos centru miestelėnams, miesto svečiams ir inicijuoti kūrybinius procesus ir kultūrinius virsmus. Pilies menėse startuoja kultūrinis projektas „Kultūros muitinė“, kuriam finansavimą skyrė Kultūros taryba, vyksiantis net septynis mėnesius. Projekto renginių idėjinė amplitudė siekia nuo kulinarinio paveldo tyrinėjimų iki perkusijos meistrų improvizacijų, teatralizuotų, žiūrovus įtraukiančių istorinių performansų, pateisinsiančių „Kultūros muitinės“ vardą.

Menės atgijo

Muziejaus Kultūros, turizmo projektų ir viešųjų ryšių specialistė Agnė Vitartaitė žurnalistei sakė, jog yra žinoma daug pavyzdžių, kai kultūros paveldo objektų prikėlimas iš užmaršties apsiriboja jų restauravimu. Muziejininkai skiria visas jėgas ir idėjas tam, kad Pilies menėms taip nenutiktų. Investavus ES lėšas ir atnaujinus per paskutinius dešimtmečius apleistus ir retokai naudojamus skliautinius rūsius, šie prabilo įdomiomis istorijomis. Anot Muziejaus Istorijos skyriaus vedėjo Dariaus KIniulio, kadaise, XIX a. vid. užbaigus statyti pagrindinį Pilies korpusą, skliautuotuose rūsiuose įrengtas kalėjimas sugautiems sienos pažeidėjams, nelegaliai kirtusiems Prūsijos – Rusijos sieną ir / ar gabenusiems nelegalias prekes (įskaitant knygas). Rūsiuose pabuvojo daug knygnešių. Tai liudija užrašyti jų atsiminimai ir biografijos.

Šiandien Pilies rūsiuose įrengtos prašmatnios menės, sąlyginai pavadintos Kultūrinių derybų, Deklaracijų ir Diplomatijos menėmis, su ampyrinio stiliaus baldais ir interaktyviomis technologijomis. Pirmą kartą salėse galėsime išvysti sienos tapybą – pirmųjų Tauragės valdytojų herbus, šešėlių teatro instaliacijas. Nuo menių atidarymo šias erdves jau spėjo pamėgti tauragiškiai, į jas kviečiami ir atvykę svečiai. Pirmą kartą surengta Kultūros tarybos konferencija, lankėsi Šiaurės šalių prekybos rūmų atstovų delegacija, vyko koncertai, kraštiečių susitikimai, poezijos skaitymai, knygų pristatymai, parodos.

Kodėl „Kultūros muitinė“?

A. Vitartaitė pasakojo, kad muziejininkai ilgai suko galvas, kaip pakviesti tauragiškius dar labiau pamėgti Pilies menes. Gimė projekto „Kultūros muitinė“ idėja. Kodėl muitinė? Todėl, kad siekta pabrėžti pastato daugialypiškumą ir istorinę tapatybę. Pavadinimas – aliuzija į tai, jog pastatas ne tik daugybę kartų keitė paskirtį, bet čia nuo seno vyko ir kultūros mainai. Mat čia šeimininkavo ir rusai, ir vokiečiai, kol galiausiai Pilis tapo Tauragės simboliu ir tapatybės dalimi. Anot D. Kiniulio, pirmojo pasaulinio karo pradžioje 1914–1915 m. Tauragė ėjo iš rankų į rankas, atitekdama tai rusų, tai vokiečių kariuomenėms. Išvarius rusų valdžią, vokiečiai pilyje įkūrė psichiatrijos ligoninę. Atkūrus Lietuvos valstybę, laikinai įsikūrė apskrities ligoninė, kariuomenė, vėliau įsitvirtino Komercijos mokykla, galiausiai sovietų kariai su karo technika. Pokariu apgriautus pastatus ėmė remontuoti čia įkurdintos vidurinės mokyklos bendruomenė. 1967 m. įsikūrus politechnikumui, rūsiuose veikė valgykla, rūbinės. Jau atkūrus nepriklausomybę, įrengtas restoranas „Vaiduoklis“, veikė Moksleivių kūrybos centro būreliai, dalį erdvės fotostudijai įrengti panaudojo fotografas, dabar muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus.

Prasidėjęs renginių ciklas „Kultūros muitinė“ – tai 7 mėnesius trunkantis renginių ciklas įvairiomis kultūros ir meno temomis (istorija, dailė, kinas, teatras, muzika, kulinarinis paveldas, fotografija). Projektas finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Tauragės rajono savivaldybės lėšomis.

Nuotrauka

A. Vitartaitės teigimu, projekto koncepcija gimė kaip komandinis darbas, visų muziejininkų pastangomis:

– Norėjome, kad šios erdvės trauktų žmones, būtų kažkuo išskirtinės. Ilgai visi susėdę galvojome, kaip pavadinti projektą. Tiesiog, siejome su tuo, kad čia buvusi ir muitinė, ir atsirado toks „Kultūros muitinės“ pavadinimas.

Nuo... iki...

Pasak Agnės, teminis numatytų renginių spektras labai platus, kiekvienai temai bus atskiras renginių ciklas. Štai balandžio mėnesį planuojami renginiai kulinarinio paveldo tematika.

– Ką jau tikrai žinome, kad balandį startuosim su kulinariniu paveldu. Bus ir žydų paveldo pristatymas, ir tarpukario maisto, su degustacijomis. Numatomos datos balandžio 4 ir 18, ketvirtadieniai. Planuojame ir didelį muzikos renginį, istorinių tikrai bus daug renginukų, ir teatralizuoti spektakliai istorijos temai. Kviesime vietinius kolektyvus prisidėti prie kūrybinių procesų, turime MKC dailės klases, molio būrelį, muzikantų, Tauragėje netrūksta ir teatralų. Siekiame, kad menės taptų kultūrinių ieškojimų terpe, savotišku kūrybiškumo inkubatoriumi, – projektą pristatė muziejininkė.

Per septynis mėnesius numatyta gvildenti 7 temas, kurioms skirti renginiai palies įvairiausius įvairiausius kultūrinio gyvenimo aspektus:

Istorija. Paskaitų ir susitikimų metu klausytojai pagilins savo žinias apie Lietuvos miestų kūrimąsi pasibaigus karams su kryžiuočiais bei sužinos apie dvarų kūrimąsi kylant ir stiprėjant didikų luomui. Žiniomis dalinsis vienas geriausių viduramžių Lietuvos specialistų prof. Rimvydas Petrauskas. Bus pristatoma Tauragės pilies istorija ir legendos.

Kinas. Pažintis su kino istorija, lietuviško kino tradicijomis bei socialinėmis ir kultūrinėmis aktualijomis pasaulyje. Kino seansai apims įvairias amžiaus grupes. Nebylus kinas bus akomponuojamas gyva muzika, moksleiviai turės galimybę su profesionalais aptarti lietuvišką kiną, o „nepatogus kinas“ padės prabilti apie svarbias, tačiau ne visada patogias socialines temas. 

Muzika. Ievos Petrošiutės ir tarptautinio džiazo kvarteto pasirodymai.

Teatras. (Programa dar rengiama)

Kulinarinis paveldas. Paskaita apie žydų kulinarinį paveldą, jo išskirtinumą ir panašumus su lietuviška virtuve. Doc. dr., žydų liaudies dainų atlikėjos Marijos Krupoves-Berg koncertas, įžvalgos apie žydų istoriją bei kultūrą. Vyks žydiškų valgių degustacija. Renginio tikslas – skatinti toleranciją ir dialogą tarp įvairių kultūrų, kurias labiau pažįstant išryškėja daugiau panašumų nei skirtumų.

Fotografija. Parodos ir kūrybinės dirbtuvės, kurių metu bus pristatomas dagerotipijos procesas, gaminamos sidabru dengtos vario plokštelės, fotografuojami, ryškinami įvairūs Tauragės miesto vaizdai. Pristatomi XIX a. vidurio dagerotipai iš Lietuvos ir užsienio, pasakojama jų atsiradimo istorija.

Dailė. Bendradarbiaujant su skirtingai sektoriais vyks edukacijos (papuošalų gamyba iš stiklo, vitražų gamyba, karpiniai, atviruko kūrimas ir t.t)

„Neapsimesk šlanga“ – grok šlanga!

Projekto pirmasis renginys jau įvyko praėjusį ketvirtadienį. Bendradarbiaujant su festivaliu „Džiazo dienos Tauragėje“ Pilies menės albumą pristatė unikalaus muzikinio projekto autorius, būgnų, perkusijos meistras Gintautas Gascevičius, daugeliui žinomas kaip legendinės grupės BIX narys. CD albume „Varava“ autorius daug dėmesio skyrė erdvės, kaip muzikos instrumento, organiškame buvime, idėjų, poskonių, įtakų pynėje. Anot Ginto, Naudojant originalius garsus, mus supančią aplinką galima suvokti giliau, netikėčiau, naujoviškiau. Derindamas kasdienybėje matomus daiktus su muzikos instrumentais, G. Gascevičius išgauna naujų ir negirdėtų skambesių.

„Pirmas kūdikio judesys, kurį pajunta mama, beveik visada įvardijamas kaip spyris. O jei tai muzika? Tada ją motinai atlieka vaikas ir muzikos kompozicijos kasdien tampa vis sudėtingesnės. Ginc (būgnininkas Gintautas Gascevičius) specofkės vystykle primena muzikos naujagimį su penklinija ant kaktos. Ten kaupias prakaito lašai ir garsų struktūros, neapribotos tradiciniu muzikos interpretavimu. Platus mušamo garso išgavimo intervalas – tai perkusija, kurią buvo galima išgirsti ir išgyventi Tauragės pilies menėse. Griežti lėkštės kanta dilde ir smuiko stryku. Barstomos į vaną pupos krenta lietaus lašais. „Neapsimesk šlanga“ – grok šlanga! Ant būgno galima lipti ir groti tuo pačiu (primena baroną Miunchauzeną). Mikrofonas vietoj būgno – pirštai vietoj lazdelių? Mėtomos ant grindinio lėkštės plieskia ugnimi per ausis. Lankoj pastatyta plieninė vandens bačka gyvuliams tampa mušamuoju instrumentu... Tai garsų prigimtis ir čia prasideda muzika,“ – apie praūžusį renginį, kurio žiūrovai į menes vos sutilpo, rašė muziejaus renginių organizatorė-edukatorė, rašytoja Renata Jančiauskienė, kūrybiniu slapyvardžiu Renata Karvelis.

Ginto CD albumo VARAVA pristatymo koncertas pilies menėse tampa tuo pačiu ir muzikine edukacija. Tai buvo vienas pirmųjų „Kultūros muitinės“ projekto renginių, surengtas bendradarbiaujant su Džiazo festivaliu.

Nuotrauka

Būsimų renginių naujienas sekite Tauragės krašto muziejaus „Facebook“ profilyje ir „Tauragės žiniose“.

 

 

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 16 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.