Darželių trūkumas: priešmokyklinukus iškraustys į mokyklas
Įkelta:
2019-04-16
Nuotrauka

Artėja birželio 1-oji, data, kai į laisvas vietas darželiuose „sukris“ jų laukiantys vaikai. Šiuo metu eilė siekia bemaž 370, o vietų darželiuose atsilaisvins tiek, kiek šiemet į mokyklas išeis pirmokų, tai yra maždaug pusei laukiančių. Taigi, tėvai, kurių mažyliams šiais metais sukanka dveji, su nerimu laukia naujų mokslo metų. Neretai šeimai galimybė leisti vaikutį į darželį reiškia ir galimybę tėvams grįžti į darbo rinką. Vietų darželiuose trūkumui spręsti rajono vadovai mato vieną kelią – į bendrojo ugdymo mokyklas iškelti priešmokyklines grupes. Toks sprendimas, anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Egidijaus Šteimanto, patenkintų jei ne visą, tai bent 80 proc. poreikio.

Vienintelis kelias – iškelti

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas „Tauragės žinioms“ sakė, jog vienintelis būdas patenkinti vietų darželiuose poreikį – iš darželių iškelti priešmokyklines grupes.

– Situacija yra tokia, kad šiuo metu darželiuose turim ką turim, o naujų grupių steigimo galimybę matom tik bendrojo ugdymo mokyklose, tai realiai iš darželių perkeliam priešmokyklinio ugdymo vaikus. Tokiu atveju darželiuose mes turėtume papildomai 8 grupes ir į jas galėtume sukelti 2016–2017 m. gimimo vaikus. Jeigu mums tai pavyktų padaryti, o aš tikiuosi, kad pavyks, mes šiemet formuotumėm 16 naujų grupių vietoj įprastinių 8, – teigė E. Šteimantas

Į vieną grupę, skaičiuojant vidurkį, priimama 15–17 vaikų, taigi iš viso kitais mokslo metais būtų priimta apytiksliai 270 darželinukų. Tai patenkintų, anot E. Šteimanto, jei ne visą, tai bent 80 proc. laisvų vietų poreikio.

Anot Tauragės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausios specialistės Lino Oželytės, šiuo metu laukiančiųjų į darželius skaičius yra 370, tačiau jis nuolat kinta ir dar šiek tiek didės, nes norintys pakliūti į šiais metais formuojamas grupes dar registruojasi.

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius teigė, jog problema šiuo atveju išsispręstų tik rugsėjį, nes būsimi priešmokyklinukai vasarą dar lankys darželį. Be to, dar reikėtų mokyklose patobulinti infrastruktūrą, pritaikyti klases visos dienos mokyklos modeliui, todėl daliai naujai į darželius užsiregistravusių vaikų tėvams reikės pasukti galvą, kur vasaros metu „padėti“ darželinio amžiaus sulaukusias atžalas.

E. Šteimanto teigimu, derybos su mokyklų vadovais dar vyksta, todėl įvardyti, kurios tiksliai mokyklos priims priešmokyklines grupes, dar anksti. Tačiau patikino, kad tai miesto mokyklos.

Didžiausios eilės, anot E. Šteimanto, yra pageidaujančių lankyti darželius „Kodėlčius“, „Žvaigždutė“, „Ąžuoliukas“ ir reabilitacijos centrą-mokyklą „Pušelė“.

– Tai yra 4 darželiai, iš kurių reikia priešmokyklines grupes iškelti, – sakė Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Vyksta derybos

Mokyklos, esančios arčiausiai šių darželių – „Šaltinio“ progimnazija, M. Mažvydo progimnazija ir Jovarų pagrindinė mokykla.

Priešmokyklines grupes jau turi kai kurios bendrojo lavinimo mokyklos. Kai kurie tėvai sąmoningai veda vaikus į grupes mokyklose, o ne darželiuose. Pavyzdžiui, šis modelis sėkmingai taikomas M. Mažvydo progimnazijoje. Priešmokyklinę grupę mokykloje lankantys vaikai vėliau čia pat lanko ir pirmą klasę. Anot mokyklos direktoriaus Remigijaus Masteikos, šiuo metu mokykloje veikia 2 priešmokyklinės grupės po 4 valandas, vėliau norintys gali lankyti pailgintos dienos grupę, kaip ir pradinukai. Direktorius teigė, jog dėl galimybės priimti dar vieną – dvi priešmokyklines grupes su rajono vadovais jau tarėsi. Esą problemų dėl to nebūtų.

Šiuo metu M. Mažvydo progimnazijoje pradinukų korpuse vyksta remontas. R. Masteika teigė, jog iki rugsėjo 1-osios darbus ketinama užbaigti.

Jovarų pagrindinės mokyklos direktorius Algimantas Kaminskis „Tauragės žinioms“ sakė, jog šiuo metu mokyklos žinioje yra 4 priešmokyklinio ugdymo grupės – 2 kaimuose ir 2 pačioje mokykloje. Iš pastarųjų tik 1 grupė veikia visą dieną, tačiau, anot direktoriaus, poreikis yra patenkinamas ir dar yra laisvų vietų. Paklaustas, ar atsirastų galimybė į mokyklą priimti daugiau priešmokyklinukų, A. Kaminskis teigė, jog tokia galimybė tikrai būtų, jei savivaldybė skirtų papildomų lėšų patalpų pritaikymui.

– Jeigu bus toks pasiūlymas, mielai. 1 grupę galėtume jau dabar priimti ir į gana dideles patalpas, su žaidimų kambarius, truputį paremontavus – ir antrą, – sakė A. Kaminskis.

„Šaltinio“ progimnazijos direktorė Jūratė Lazdauskienė ketvirtadienį nuo komentarų susilaikė. Esą dar vyksta derybos, o sprendimus priima rajono vadovai, todėl kalbėti, ar priimtų priešmokyklinukus ir kiek, dar anksti.

Lopšelio-darželio „Kodėlčius“ direktorė Lina Kymantienė „ Tauragės žinioms“ sakė, kad kalbų apie priešmokyklinukų iškėlimą būta dar žiemą. Aptarti situacijos, direktorės teigimu, ketvirtadienį ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovai pakviesti pas merą Sigitą Mičiulį.

L. Kymantienė teigė, jog „Kodėlčiuje“ nuo rugsėjo 1-osios būtų 57 priešmokyklinukai, tai yra, apytikriai 3 grupės. Iškėlus juos į mokyklą galima formuoti naujas grupes 2016–2017 m. gimimo vaikams.

Tėvų nuomonės įvairios

Paklausta, ką apie tokį galimą sprendimą mano darželio bendruomenė, vadovė teigė, jog su vaikų tėvais dar nebuvo diskutuota. Tačiau, jos nuomone, priešmokyklinukus iškelti į mokyklas įmanoma, jeigu tik ten jiems bus sudarytos reikiamos sąlygos žaidimui, poilsiui, užtikrinamas maitinimas. Jeigu patalpos bus pritaikytos, direktorės nuomone, tėvai neturėtų prieštarauti. Pasak L. Kymantienės, priešmokyklines grupes lankantys šešiamečiai jau ne visi darželyje nori miegoti pietų miego, tačiau bent pusė – mielai miega. Nemiegantiems vaikams siūlomos kitos veiklos.

Eglė Vitkauskaitė-Arlauskienė, mama, kurios vaikutis pradės lankyti priešmokyklinę grupę „Kodėlčiuje“, teigė, jog mieliau rinktųsi priešmokyklinę grupę darželyje:

– Esu labiau už darželį, dėl pilnos priežiūros, poilsio. Nes žinau, jog galiu pasiimti po darbo nereikia galvoti, kur palikti, žaidimo aikštelės pritaikytos laisvam laikui. Ir taip daug metų vaikai praleidžia mokykloje. Norėčiau, kad pabūtų dar vaikais.

Tačiau yra ir kita nuomonė – kaip minėta, dalis tėvų jau iki šiol leisdavo priešmokyklinukus į pagrindinio ugdymo mokyklose suformuotas grupes. Viena tokių mamų – dukterį į M. Mažvydo progimnazijos priešmokyklinę grupę šiemet leidusi Toma. Pasak jos, tokį sprendimą priėmė todėl, kad mokyklą lanko vyresnis brolis, taigi, pagloboja sesutę. Be to, mamos nuomone, vaikai mokyklai pasiruošia geriau, negu darželyje, anksčiau prisitaiko prie mokyklos ritmo, aplinkos, todėl pirmoje klasėje jiems lengviau adaptuotis, anksčiau susipažįsta su pirmąja mokytoja.

Nuo 2016-ųjų būtinybė vaikams lankyti priešmokyklines grupes įtvirtinta įstatymu. Priešmokyklinio ugdymo grupes privaloma lankyti visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais metais (nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.) sukanka šešeri ir iki pirmos klasės lieka vieneri metai.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.