Nemokamos vizos į Kaliningradą: džiaugsmas keliautojams ir galimi pavojai
Įkelta:
2019-06-19
Nuotrauka
Aprašymas

LR muitinės Panemunės kelio posto archyvo nuotrauka

Rusijos žiniasklaida pranešė, o Lietuvos naujienų portalai išviešino, jog jau nuo liepos 1-osios į Kaliningrado sritį (Rusijos Federacija) nuvykti bus galima nemokamai, užsisakius elektroninę vizą. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, tiesa, oficialios informacijos apie planuojamas lengvatas vis dar neturi. Diplomatai ir dezinformacijos ekspertai neatmeta provokacijų galimybės. Tuo tarpu istorikai kalba, kad Karaliaučiaus krašte yra ką pamatyti – būtent turizmo skatinimo tikslais nemokamas vizas ir planuojama įvesti. Apie lietuvių keliones į Tilžę (Sovetską) turi ką papasakoti ir muitinės pareigūnai – per sieną vis dar vykstama pigesnių akcizinių prekių, nors ir ne tokiais mastais, kaip kadaise.

Oficialių duomenų dar nėra

Vizų režimas tarp Rusijos ir Lietuvos įsigaliojo prieš 15 metų, Lietuvai nusprendus tapti ES ir Šengeno erdvės nare. Nuo 2006-ųjų Rusijos Federacijai ir Europos Sąjungai pasirašius susitarimą, taikoma supaprastinta vizų išdavimo tvarka.Iki šiol Rusijos vizas išduodavo šios šalies diplomatinės atstovybės ir vizų centrai, pasienio punktuose ją įsigyti galimybės nebuvo. Neskubi vienkartinė viza kainuoja apie 70 eurų, metinė daugkartinė – apie 130 eurų.

Lietuvos naujienų portaluose (15min.lt, „Vakarų ekspresas“) cituojama Rusijos naujienų agentūra TASS, esą nuo liepos 1-osios į Kaliningradą Lietuvos ir Lenkijos piliečiams bus galima patekti nemokamai su elektronine viza, kuri bus išduodama pasienyje. Taip srities valdžia esą bando atsiverti turistams iš Europos šalių. Informacija spaudoje pirmą kartą pasirodė dar 2017-aisiais, apie priimtas įstatymo pataisas, kurioms buvo pritarta pasitarime, vykusiame pas Rusijos vicepremjerą Dmitrijų Kozaką, pranešė „Verslo žinios“.

Supaprastinta tvarka dokumentai esą bus išduodami pasienyje, tačiau prieš atvykstant teks pateikti e.prašymą. Kad apiformintų nemokamą vizą, likus keturioms dienoms iki planuojamos išvykos, keliautojas turės užpildyti anketą specialiame Rusijos vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje. Viza galios 30 dienų ir vienu metu bus galima būti iki aštuonių dienų.Elektroninės vizos, kaip skelbiama, įsigalios jau nuo liepos mėnesio, ir su jomis Kaliningrade bus galima išbūti iki aštuonių dienų.Tikimasi, jog taip į sritį padidės turistų srautas, tačiau neatmetama, jog galimybė nemokamai kirsti sieną labiau vilios pigesnių akcizinių prekių pirkėjus.

Šią savaitę portalas 15min.lt paskelbė, jog Kaliningradas paskelbė tvarką, pagal kurią išduos nemokamas vizas. Norint gauti vizą, reikės užpildyti prašymo formą Rusijos Federacijos Užsienio reikalų ministerijos puslapyje. Tą padaryti reikės likus mažiausiai keturioms dienoms iki planuojamos atvykimo dienos. Pildant formą reikės įkelti ir savo nuotrauką. Formą bus galima pildyti nuo liepos 1-osios adresu https://evisa.kdmid.ru/en-US/Home/Index. Kai vizos prašymo forma bus patikrinta, duomenys bus persiųsti į pasienio kontrolės punktus.

LR Užsienio reikalų ministerijos Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyriaus specialistai informavo, jog jokios oficialios informacijos apie nemokamas elektronines vizas dar nėra gavę:

– Lietuva dar nėra gavusi oficialios Rusijos informacijos apie šios valstybės vizų režimo tvarkos pasikeitimus ir galimybę į Kaliningrado sritį vykti be ambasados išduodamos vizos – su elektronine viza, todėl šiuo metu negalime komentuoti šios naujovės (jos įsigaliojimo data, reikalavimai elektroninei vizai gauti, mokestis ir kt.). Gavus atitinkamą informaciją visos detalės bus paskelbtos URM tinklapyje.

Jokios informacijos apie nemokamas vizas dar neturintys teigė ir Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai, kitaip – pasieniečiai.

Rusijos Federacijos Generalinis konsulatas Klaipėdoje „Tauragės žinioms“ pranešė, jog dėl informacijos apie vizas kreiptis dar anksti.

– Šiuo metu vizų centras neturi oficialiai patvirtintos informacijos dėl naujo vizų režimo į Kaliningrado sritį.Šiuo klausimu prašome kreiptis ne anksčiau birželio pabaigos, – informavo Ana Glazovskaja, konsulato vyresnioji pareigūnė.

Lietuvos Respublikos Ambasadorius ypatingiems pavedimams Eitvydas Bajarūnas „Tauragės žinioms“ komentavo, jog Rusija šiuo atveju elgiasi pagal savo tradicijas. Nemokamas vizas išduoti nusprendė, tačiau Lietuvos tarnybų oficialiai apie tai informuoti neskuba. Diplomatas neatmetė ir provokacijos galimybės:

– Gali būti ir taip, kad Lietuvos pasieniečiai nepraleis į Kaliningrado sritį vykstančių piliečių, nes neturės oficialios informacijos apie nemokamas vizas. Tuomet Rusijos žiniasklaida pasigaus tai kaip naujieną, kad lietuviai patys savų neišleidžia ir toliau eskaluos rusofobijos naratyvą, – sakė E. Bajarūnas.

Visgi diplomatas bendradarbiavimo per sieną idėją vertino teigiamai. Pasak jo, nereikėtų painioti Kremliaus politikos ir paprastų piliečių, bendruomenių partnerystės. Tačiau E. Bajarūnas neatmetė, jog atvėrus sieną padidėtų vidaus saugumo pavojų, susijusių su galima spectarnybų veikla pasienio teritorijose.

Panašią nuomonę išsakė Marius Laurinavičius, Vilniaus politikos analizės instituto Vyriausiasis analitikas. 

Smulkūs kontrabandininkai išradingi

Kadaise Panemunės pasienyje driekdavosi automobilių eilės. Lietuviai vykdavo į Kaliningrado sritį parsivežti keliskart pigesnių degalų, degtinės, cigarečių, vaistų, cukraus, net mėsos ir kitų maisto produktų. Ne paslaptis, kad dažnas bandydavo per pasienį prasivežti daugiau akcizinių prekių nei leidžiama. 2003-aisiais įvedus mokamas vizas „ekonominių“ keliautojų sumažėjo, o pastaraisiais metais ir kainų skirtumų tokių didžiulių nebėra, nors, pavyzdžiui, dyzelinas vis dar bemaž perpus pigesnis.

Aivaras Kurelaitis, Lietuvos Respublikos muitinės Panemunės kelio posto viršininko pavaduotojas, „Tauragės žinioms“ pasakojo, jog bandymų nelegaliai gabenti įvairias prekes pasitaiko ir dabar, bei atskleidė pažeidėjų išradingumą.

– Jeigu kalbant apie akcizines prekes tai yra daugiausia cigaretės, alkoholis, o nuo 2017 m. pasikeitus įstatymui dėl vaistinių preparatų gabenimo yra ženkliai padidėjęs vaistinių preparatų gabenimas į bendrijos teritoriją, kadangi yra sumažintos normos. Iki 2017 m. buvo galima gabenti 10 pavadinimų po 5 pakuotes per kalendorinį mėnesį, šiuo metu – ne daugiau kaip 10 pakuočių per mėnesį. Vaistiniai preparatai tikrai paklausą turi, – sakė A. Kurelaitis. – O slėpimo būdai, nežinau nė nuo ko pradėti, visokių, išradingų būna. Muitinės pareigūnas turi turėti išvystytą netgi intuiciją. Nuo paprasčiausių būdų, t.y. tarp asmeninių daiktų įmaišo, rankinėje, sakykim. O yra pasitaikę, kai, tarkim, diržas su užtrauktuku iš kitos pusės, prisikiša į diržą. Duonos kepalą neša, į tą įdeda. Yra buvę vaflių pakuotė išpjauta ir į vidų pridėta cigarečių, televizoriuko vidus, transporto priemonių dujų bakuose išpjauta, į atsarginį ratą. Yra buvę netgi taip, kad važiuoja su transporto priemone, ir visuose ratuose pridėta cigarečių.

Kilus įtarimui muitinės pareigūnai pasitelkia technines priemones – naudojami padangų slėgio matuokliai, rentgeno sistema.

A. Kurelaičio nuomone, keliautojų į Kaliningrado sritį srautas, įvedus nemokamas vizas, tikrai padidėtų. Greičiausiai padaugės ir bandymų nelegaliai per sieną gabenti neleistinus kiekius prekių.

– Oficialių duomenų apie nemokamas vizas dar neturime, bet teoriškai srautas tikrai padidėtų. O bandančių prasivežti, aišku, irgi, bet tam yra muitinė, pareigūnai, dirbantys savo darbą ir saugantys bendrijos teritoriją.

Darius Kiniulis: ten slypi tikri lobynai

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Istorijos-etnografijos skyriaus vedėjas Darius Kiniulis socialiniame tinkle išreiškė džiugesį, jog ketinama įvesti nemokamas vizas. Tai, kad verta keliauti į Kaliningrado sritį, jis patvirtino ir „Tauragės žinioms“.

Pasako jo, nuvykti į Karaliaučiaus kraštą verta ne tik dėl pigesnių degalų, rūkalų ir vaistų, ne tik dėl to, kad greičiau patektum į Lenkiją ir net ne tik dėl to, kad vaikystėje su mama važiuodavai bandelių pirkti. Labiau besidomintiems Lietuvos bei lietuvių ir prūsų tautų istorija ten slypi tikri lobynai.

„Pačiam kartą teko gan išsamiai apkeliauti sritį, 3 kartus pabuvoti Karaliaučiuje ir kokius 6 – Tilžėje. Kaip jaunam žmogui, gimusiam, kai kūrėsi siena, tai gan daug. Pirmiausia ten keliaujant reikia įjungti labai gerą vaizduotę, kaip kas buvo praeityje. Plyni Kaliningrado srities laukai buvo pilni kaimelių ir gyvybingų miestelių, kurių dabar tiesiog nebėra. Po Antrojo pasaulinio karo nelikus senųjų gyventojų, kitos gyvenvietės specialiai nebebuvo apgyvendintos, o likusios – smarkiai nugyventos. Naujakuriai ilgai nesijautė šių vietų šeimininkais, viskas, kas gražu ir išpuoselėta, čia buvo „fašistų“ ir buvo verta naikinimo. Kalbu apie XIII–XIV a. bažnyčias, pilis, jau nekalbant apie tikrai vakarietiškai atrodžiusius išpuoštus miestų senamiesčius. Didelė dalis gyventojų vis dar nevertina paveldo, nors yra ir teigiamų pavyzdžių. Vienas po kito plytoms išardomi šiais laikais jau beveik vaiduokliais likusių miestelių gražiausi namai, dvarai. Artimiausi mums būtų už 50 km esantis šiuo metu plytoms griaunamas labai gražus Ragainės Sendvaris arba ištisi Kaukėnų namai, esantys visai netoli nuo Pagėgių.

Reiktų suskubti keliauti, kol dar kas nors liko. Tam rekomenduoju naudotis puikiu Valentino Juraičio kelionių gidu „Karaliaučiaus kraštas“. Perskaitę jame patys nustebsit, kad dažnam miestelyje gyveno lietuviai, kuo nors nusipelnę lietuvių raštijai, kultūrai, mokykloms. Taip pat labai siūlau pasidomėti, koks yra tikras kiekvieno kaimelio lietuviškas vardas, ir kuo mažiau naudoti naujadarus, nes taip geriau suprasite, kad esate artimesniam krašte negu jums galbūt anksčiau atrodė.

Nenorint ilgai stovėti sienos patikroje galima iš Panemunės tiltu nueiti pėsčiomis, pavaikščioti po Tilžę arba dviračiu pavažinėti po apylinkes. Pavyzdžiui, numinti iki Paskalvių ir Ragainės. Ne tiek daug kas žino, kad iki 1918 m. Panemunė buvo tikrų tikriausia Tilžės miesto dalis, o ne atskira gyvenvietė. Tilžėje gyvena nemažai draugiškų Lietuvai kultūros žmonių. Tauragės krašto muziejus bendravo su Tilžės miesto muziejumi, kurį labai rekomenduoju aplankyti. Buvusi direktorė mezgė kontaktus ir rengė bendras parodas su Vokietija ir Lietuva. Tas nepatiko valdantiesiems, ir direktorė pernai atleista. Nuo to laiko muziejuje smarkiai padaugėjo atvežtinių parodų sovietine tematika.

Tilžėje verta nueiti į Jokubynės parką, kuriame stovėjo seniausias Europoje etnografinis muziejus – lietuvių namelis. Dabar jo ten nebėra, jis vis dar neatkurtas. Užtat atstatytas gražus paminklas karalienei Luizei. Verta nueiti prie Vydūno ir spaustuvininko Enzio Jagomasto namų, pasigrožėti ypatingai prabangios architektūros senais namais, Prūsijos erelio fontanu, Tilžės gimnazijos rūmais, kur mokėsi ir mokytojavo ne vienas garsus lietuvis.

Verta aplankyti kitus didžiuosius miestus. Mažiau sugriauta ir gražiai tvarkoma Gumbinė, kurioje yra paminklas Donelaičiui, vertas dėmesio Įsrutis, kurortinis Krantas. Žinoma, Tolminkiemis. Apie patį Karaliaučių galima kalbėti labai daug. Smarkiai sugriautas anglų antskrydžių ir pribaigtas sovietų, jis nebeturi senamiesčio, kuris buvo laikomas vienu gražiausių šioje Europos dalyje. Bet didelės investicijos puošia miestą.

Neseniai atstatyta didžioji sinagoga, atstatinėjama turistinė Priegliaus pakrantė, senuoju stiliumi puošniai perstatomi ir renovuojami arčiausiai turistų lankomų vietų esantys bjaurūs sovietiniai daugiabučiai, yra paminklas Liudvikui Rėzai. Pagaliau, po kraštą pakeliauti verta, kad pamatytum, kaip mes gerai gyvenam ir kokie visgi tvarkingi esam,“ – žiniomis apie Kaliningrado sritį pasidalijo istorikas.

 

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.