Prisiminimai: Baltijos kelyje kartu su latviais
Įkelta:
2019-08-23
Nuotrauka
Aprašymas
Tauragiškiai Baltijos kelyje. B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

Perestroika, Sąjūdis, pagaliau Baltijos kelias paliko neišdildomų prisiminimų mūsų šeimai. Baltijos kelio 30-mečio proga keletu epizodų iš to laikmečio, šiuolaikiniais terminais kalbant, norisi pasidalinti. Dabar tai būtų paprasta – užfiksavai įvykius išmaniuoju, pasidalinai veidaknygėj su draugais ir be ilgų komentarų... Pakanka, kad veidaknygės draugai nykštį parodytų, ir viskas aišku. Anuomet buvo kur kas sudėtingiau.

Sąjūdis pradėjo laužyti sovietinę tvarką, taip pat ir įmonėse darbuotojams skirstant paskyras įvairioms deficitinėms prekėms. Viena iš tokių prekių buvo lengvieji automobiliai. Mūsų ryšių įmonėje profesinė sąjunga pasipriešino tvarkai, kai tokios paskyros buvo skirstomos vadovų nuožiūra, pirmiausia vertingiausiomis paskyromis apsirūpinant patiems valdininkams. Šį kartą įmonei gavus paskyrą „Žiguliui“, profsąjungos narių, tuomet tai buvo visų darbuotojų, susirinkimas pareikalavo demokratinio balsavimo. Partijai ir vadovybei teko nusileisti. Keista buvo pirmą kartą stebėti ne vienbalsį balsavimą, kai visi vieningai keldavome rankas už vienintelį pasiūlytą kandidatą, nes visi žinojo, kad kitaip nebus, tik užsitęs susirinkimas ir su pasiūlyta kandidatūra nesutinkantys susidurs su nemalonumais.

Malonu buvo girdėti, kad buvo įvertintas mano darbas montuojant telefonų aparatūrą Tauragės rajono kaimuose ir jas aptarnaujant – paskyra naujam „Žiguliui“ įsigyti buvo paskirta mano šeimai. Tačiau džiugesį aptemdė mintis: iš kur paimti 10 tūkstančių rublių. Nejaugi teks parduoti paskyrą „Žiguliui“ ir ieškoti padėvėto ZAZ „kupriuko“ arba seno senos markės „Moskvičiaus“. Padėvėtos mašinos sovietmečiu būdavo brangesnės už naujas, gaunamas pagal paskyras. Laimei, iš susidariusios situacijos išgelbėjo jau pensininkai tėvai. Per keletą metų parduodami galvijų prieauglį buvo sutaupę deramą sumą pinigėlių ir jau gresiant pinigų reformai suprato, kad jie nuvertės, o vertingų prekių pirkti nebuvo. Nedvejodami visus pinigėlius dovanojo mums. Pasijautėme laimingi, o ypač paaugliai vaikai.

Tačiau Lietuvoje nebuvo linksma. Vilniuje, Šiaurės miestelyje, nerimavo sovietų armijos dalinys. Maskvoje, aukščiausiojoje taryboje, šeimininkavo TSKP čekistai, nepritardami prezidento M. Gorbačiovo reformoms surengė pučą – perversmą. Atrodė, kad mūsų Sąjūdžio ir žmonių nepriklausomybės siekiams gyventi laisvoje Lietuvoje nelemta išsipildyti. Laimei, perversmas žlugo dėl efektyvios pilietinio nepaklusnumo akcijos, kuriai vadovavo Rusijos Federacijos prezidentas B. Jelcinas. Iki rugpjūčio 23-osios pasikeitė beprotiškų jėgų pusiausvyra. Nors Vilniuje sovietų armija į pasikeitimus niekaip nesureagavo, liaudis ir Maskvoje, ir Vilniuje šiek tiek lengviau atsikvėpė.

Sąjūdžio aktyvistų organizuojamas Baltijos kelias – parodyti pasauliui trijų tautų vienybės kelią, susikimbant rankomis vieninga grandine nuo Vilniaus iki Talino, nežiūrint grasinimų ir pavojingai susiklosčiusios padėties Maskvoje, sulaukė masiško žmonių palaikymo. Tai reiškė masinį protestą prieš 50 metų pasirašytą Molotovo-Ribentropo paktą ir Baltijos tautų norą išsivaduoti iš sovietinės imperijos.

Žinojom, kad Tauragės žmonėms nuvykti nemokamai į Tauragei skirtą ruožą Baltijos kelyje rajono vadovai skyrė autobusus. Tačiau mes nutarėm, kad būtinai visa šeima vyksim į Baltijos kelią – į pirmąją kelionę su savo naujuoju šeštuku „Žiguliuku“. Pasipuošę mašiną maža kuklia Lietuvos vėliavėle, pakiliai nusiteikę pasukome link Šiaulių, link Panevėžio, be jokių kliūčių pasiekėme Baltijos kelią. Įsijungėme į vėliavomis pasipuošusių mašinų srautą, pasukome link Latvijos.

Už Saločių miestelio tuoj pat ir Latvija. Priartėję prie sienos pasukome į lauko keliuką link Mūšos. Buvo dar laiko įsikurti iki numatytos iškilmingos valandos. Pasistatę savadarbę palapinę, persiūtą iš didelės nurašytos kareiviškos, įsijungėme jau ne į grandinę, o į per sieną į Latviją ten ir atgal grupelėmis vaikščiojančių žmonių nerikiuotas kolonas. Šalia kelio vakarui paruoštas laužas. Ten minios apsuptyje vyko mitingas. Kalbėję žmonės neišliko atmintyje, išskyrus turbūt paskutinį pasisakiusį Biržų reformatams atstovavusį kunigą R. Morą. Yra išlikusi to epizodo nuotrauka.

Priartėjus 19 valandai rankomis susikabinome ne grandine, bet ištisomis kolonomis kartu su latviais. Laikiau save giminės fotografu nuo šeštos klasės, kai Molupio septynmetėje mokykloje baigiau gerbiamo mokytojo Račkaus vedamą foto būrelį. Turėjau ir gerą fotoaparatą „Maskva2“. Tačiau jis buvo neekonomiškas, nes tik 9 kadrai vienoje plačiajuostėje juostoje, bet anuo metu buvo patogus tuo, kad mes galėjome daryti nuotraukas, dar tada kai nebuvo elektros. Jo nepaėmiau į Baltijos kelią. Paėmiau pažangesnį „Zenitą“. Tačiau koks buvo nusivylimas, kai išryškinau juosteles po kelionės – tragiškai dingęs kadrų ryškumas?! Kas nutiko fotoapratui, taip ir neišsiaiškinau. Numečiau į užkampį ir daugiau jo neėmiau į rankas.

Dabar pakalbinau savo suaugusius vaikus, kas jiems labiausiai įsiminė iš tos mūsų kelionės. Sūnus Dovydas, tuomet šešerių metų, – blankioje nuotraukoje stebi minios apsuptą degantį Baltijos kelio laužą:

– Atvažiavome, pasistatėme palapinę, mama ant mažytės dujinės virė vakarienę, tu, tėti, nuo mašinos akumuliatoriaus pajungei šviesą palapinėje. Ryte važiavome į Latviją, kažkokiame miestelyje (Grenctale) apsipirkome, o man radote nupirkti sportinius futbolininkto batelius.

Dovydas jau iki tos kelionės kieme entuziastingai spardydavo futbolą. Jis buvo labai laimingas, iš Baltijos kelio parsivežęs tokią dovaną.

Tuomet dešimtokas Mindaugas:

– Važiavimas Baltijos keliu, kai pilna neskubančių mašinų, pakelėse virtinės su Lietuvos trispalvėmis vėliavomis besišypsančių žmonių, virš Baltijos kelio skraidantis, mojuojantis sparnais, barstantis gėles lėktuvas. Ir staiga netikėta diktoriaus žinia per radiją: lėktuvas, skraidęs virš Baltijos kelio, kliudė aukštos įtampos laidus, nukrito, lakūnas žuvo... Niekas jo dabar nemini?

Vienuoliktokė Snieguolė:

– Pakili nuotaika, nemažai tautiniais rūbais apsirengusių suaugusių ir vaikų, nešini vėliavomis ir vėliavėlėmis, tyliai, ramiai latviškai dainuodami Lietuvon per sieną ir atgal vaikštantys latviai, kaip ir lietuviai, per sieną į Latviją ir atgal, tik skambiau dainuodami patriotines tautines lietuviškas dainas. Nakvynė prie Mūšos palapinėje. Kitos dienos ramus rytas, kelionė į Latviją.

Nepamirštamas laikas, draugystė su mums artima latvių tauta. Galiausiai atkovotos Baltijos šalių nepriklausomybės. Ir koks buvo mano, ir ne vien mano, nusivylimas, kai atgavusios nepriklausomybę vienodo likimo ir ekonominio išsivystymo lygio šalys nusprendė atsiriboti sienomis, pasistatyti muitines. Gerai dar, kad įstojus į Europos Sąjungą teko muitines panaikinti. Graudu, kad panašių akivaizdžių klaidų ne savo tautos labui daro kiekviena nauja valdžia. Taip, kaip ir aš, fotografas, neatsakingai, nepasiruošęs išvažiavau į Baltijos kelią, nors tikrai jaučiau, kad tai istorinė diena.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 20 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.