Tauragė – pirmūnė pagal renovacijos tempus
Įkelta:
2019-08-14
Nuotrauka
Aprašymas
Eglės Červinskaitės nuotrauka

Tauragės rajono savivaldybė – viena pirmaujančių savivaldybių renovuojant daugiabučius namus. Šiemet mūsų mieste jau renovuota 10 objektų. Iš 60 savivaldybių Tauragę lenkia tik Kaunas (šiemet renovuota 14 objektų) ir Zarasai (13). Palaipsniui realybe virsta ir naujoji koncepcija – kvartalinė renovacija. Tauragėje bus renovuoti trys kvartalai: Centro, Žalgirių ir Tauragės dvaro. Iš viso pagal patvirtintas tris kvartalinės renovacijos programas numatyta atnaujinti 85 daugiabučius namus. Centro kvartale darbai jau verda.

Atnaujinti kvartalais – efektyviau

Pasak UAB Tauragės šilumos tinklų l. e. p. direktoriaus Andriaus Arcišausko, pagal patvirtintą LR Vyriausybės daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą nuo 2012 m. iki šio rugpjūčio Tauragėje yra atnaujinti (modernizuoti) 63 daugiabučiai namai.

Kvartalinės renovacijos koncepcija Tauragės rajono savivaldybėje pristatyta pačioje 2017 m. pabaigoje. Tai miestų atnaujinimas ne pavieniais namais, o kvartalais, kai atnaujinami ir šaligatviai, parkai, sutvarkomos žaliosios erdvės bei renovuojami visi konkrečiame rajone esantys daugiabučiai namai. Pernai Tauragė jau prisijungė prie kvartalinės renovacijos iniciatyvos, šiuo metu iš pagrindų atnaujinamas miesto centras.

Kompleksinės, kvartalinės renovacijos projektų įgyvendinimas – vienas Vyriausybės prioritetinių darbų. Renovuojant daugiabučių namų ir kitų viešosios paskirties pastatų grupes bei sutvarkant gyvenamąją aplinką, privažiavimo kelius, gatvių apšvietimą ir kitą infrastruktūrą, pasiekiamas didesnis energinis efektyvumas. Tokių projektų Lietuvoje daugėja, savivaldybės aktyviai domisi ir rengia atitinkamas kvartalų energinio efektyvumo programas, todėl itin svarbu sudaryti visas sąlygas šioms programoms įgyvendinti.

Už daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) taikomų kompleksinių energinį efektyvumą didinančių priemonių įgyvendinimą atsakingi Tauragės šilumos tinklai.

Pasak A. Arcišausko, pagal šiuo metu įsigaliojusią tvarką naujajame modernizacijos etape patvirtinti trys svarbūs renovacijos projektų atrankos kriterijai: kvartalinės renovacijos projektams, aukštesnę energetinę klasę (pavyzdžiui, A arba B) planuojantiems pasiekti daugiabučiams ir itin energiškai neefektyviems namams bus suteikta pirmenybė gauti valstybės paramą.

– Vykdant kvartalinę renovaciją daugiabučio namo gyventojai investuos tik į savo daugiabučio namo atnaujinimą (modernizavimą), o visos kitos lėšos skirtos kvartalų atnaujinimui bus surinktos iš valstybės biudžeto, Tauragės rajono savivaldybės biudžeto, Europos Sąjungos struktūrinių fondų, tarptautinių organizacijų ir pan., – teigė A. Arcišauskas.

Centro kvartale jau verda darbai

Parengus kvartalo energetinio efektyvumo programą tapo aišku, kad iš Tauragės miesto kvartalų labiausiai nustatytus kriterijus atitinka centras. Mat jame veikia visuomeninės paskirties pastatas (M. Mažvydo progimnazija). Centro kvartalą sudaro Dariaus ir Girėno, Gedimino, Prezidento ir Vytauto gatvės namai. Baigus renovaciją kvartalas taps ne tik energetiškai efektyvesnis, bet ir saugesnis, nes bus sutvarkytas apšvietimas, aikštelės ir viešosios erdvės. Jis taps ir patrauklesnis verslui. Dar vienas svarbus rodiklis – atlikus kvartalinę renovaciją, sumažės bendra šiltnamio efektą sukeliančių dujų tarša, o tai svarbu įgyvendinant ES direktyvą.

Tauragės rajono savivaldybės taryba Centro mikrorajono daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą patvirtino dar 2017 m. pabaigoje. Pagal patvirtintą pirmąją Tauragės miesto centro mikrorajono daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą numatyta atnaujinti 7 daugiabučius namus.

– Tai Dariaus ir Girėno g. 26 A, 28, 32, 34, 36, Gedimino g. 6, 8. Iš šių daugiabučių namų keturiems (Dariaus ir Girėno g. 26A, 36, bei Gedimino g. 6 ir 8) pasirašytos statybos rangos darbų sutartys, taigi juose šiuo metu vyksta statybos darbai, – pasakojo A. Arcišauskas. – Trims šio kvartalo daugiabučiams namams – Dariaus ir Girėno g. 28, 32 ir 34 buvo vykdomi statybos rangos darbų pirkimai per CPO LT informacinę sistemą po du kartus ir nė karto nustatytiems reikalavimams pasiūlymų nebuvo pateikta, todėl tikėtina, kad statybos rangos darbai, šiuose daugiabučiuose namuose prasidės tik kitais metais. 

Pirmiausia, pasak jo, bus įgyvendinti šio kvartalo atnaujinimo planai. Kvartalo atnaujinimo veiksmų planas vykdomas etapais, antžeminių komunikacijų bei inžinerinės infrastruktūros renovacija etapais vykdoma tik atnaujinus (modernizavus) daugiabučius namus ir viešuosius pastatus, taigi manoma, kad šis kvartalas turėtų būti atnaujintas iki 2023 m.

Žalgirių kvartale darbai tuoj prasidės

Tauragės rajono savivaldybės taryba Žalgirių mikrorajono daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo energinio efektyvumo didinimo programos sprendimą patvirtino pernai lapkritį.

Žalgirių kvartalą modernizuoti planuojama 2018–2028 m., iš viso jame numatoma atnaujinti 69 daugiabučius namus. Šešių šio kvartalo daugiabučių namų gyventojai jau pritarė namo atnaujinimui: Gedimino 29, 23, 31, 35, Žemaitės 30 ir Ateities tako 22. Bendras šių namų naudingas plotas – 15249,49 kv. m. Numatoma projekto įgyvendinimo pradžia – šių metų IV ketvirtis, šiuo metu paraiškos pateiktos BŠĮ Būsto energijos taupymo agentūrai.

Žalgirių kvartale yra 6 viešieji pastatai, lopšelis-darželis ,,Žvaigždutė“, lopšelis-darželis „Kodėlčius“, Žalgirių  ir „Šaltinio“ progimnazijos bei pastarosios modulis, vaikų globos namai „Šaltinėlis“. Penki iš šių pastatų atnaujinti, taigi numatyta atnaujinti vieną viešąjį pastatą – lopšelį-darželį „Kodėlčius“.

Tauragės Dvaras laukia savo eilės

Šiemet sausį taryba pritarė Tauragės Dvaro kvartalo daugiabučių namų atnaujinimui. Kvartale yra 13 daugiabučių gyvenamųjų namų, iš kurių 4 šiluma tiekiama iš izoliuoto tinklo katilinės, vienas namas šildymui naudoja aeroterminę energiją (sistema oras-vanduo), kiti namai šiuo metu šilumos energija aprūpinami iš individualių šilumos gamybos įrenginių. Penkių šio kvartalo daugiabučių gyventojai priėmė sprendimą savo namus atnaujinti ir pagal naująjį kvietimą jau pateiktos paraiškos VŠĮ Būsto energijos taupymo agentūrai. Šie namai – tai Tauragės Dvaro 30, 32B, 32, 32A, 15, bendras jų plotas – 4378,02.   

Tauragės Dvaro kvartale yra vienas viešasis pastatas – Nakvynės namai.  Jie jau atnaujinti.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 19 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.