Ligitą Juščienę pirmyn veda noras padėti beglobiams gyvūnams
Įkelta:
2019-10-23
Nuotrauka
Aprašymas
Ligitą Juščienę su katyte Kora sieja ypatingas ryšys. Asmeninio albumo nuotrauka

Ligitai Juščienei, prieš metus įkūrusiai VšĮ „Gyvūnų globa Tauragėje“, rūpi beglobių gyvūnų gerovė Tauragės mieste ir rajone. Vien priglausti benamį gyvūną nepakanka – jų skaičių būtina reguliuoti vykdant sterilizacijos ir kastracijos programas. Ne ką mažiau svarbu šviesti visuomenę ir skatinti atsakingai žiūrėti į tuos, kuriuos prisijaukiname. Ligita sako tikinti, kad vieną dieną Tauragė bus pavyzdys kitiems miestams, kaip reikia saugoti gyvūną nuo galimų pavojų ir tikrai atsakingai jį mylėti.

– Kiek laiko gyvuoja jūsų prieglauda?

Pirmiausia ir svarbiausia: mūsų organizacija – ne prieglauda, o globa. Jei norime būti priegauda, reikia turėti specialias patalpas, o jų mes neturime. Šiuo metu katės globojamos kelių savanorių namuose, šunų priglausti negalime, tik padedame ieškoti jiems namų. „Gyvūnų globa Tauragėje“ skaičiuoja antrus gyvavimo metus – mes įsikūrėme 2017 m. lapkričio 22-ąją. Prieš tai buvome gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ Tauragės skyriaus filialas.

– Nuo ko viskas prasidėjo? Kas paskatino imtis šios kilnios misijos?

Pati pradžia buvo Viktorijos Naujokaitės įkurta prieglauda Tauragėje – tuo metu buvo tam tikros patalpos, skirtos laikyti, perlaikyti gyvūnus. Aš pradėjau savanoriauti. Ir nuo to prasidėjo mano kelionė į dabartinę globą. Vedė ir veda noras padėti beglobiui, skriaudžiamam gyvūnui, nes Tauragėje tos pagalbos tuo metu labai trūko.

– Kokiais būdais katinėliai atkeliauja pas jus?

Sulaukiame skambučių ar elektroninių laiškų, ar žinučių feisbuke iš žmonių, kurie ir informuoja, kad gyvūnui reikalinga pagalba. Tai – sąmoningas ir tikslingas bendradarbiavimas su Tauragės ir Tauragės rajonų gyventojais.

– Kiek paprastai gyvūnų vienu metu būna jūsų namuose? Kodėl būtent katės?

Šiuo metu vien mano namuose – 14 gyvūnų. Būna, kad skaičius siekia ir 20. O katės todėl, kad laikyti jas asmeniniuose namuose paprasčiau nei šunis.

– Ar prisimenate savo pirmąjį priglaustą gyvūną? Galbūt pasidalintumėte atmintyje ypač įstrigusia istorija?

Labiausiai įsimintinos skaudžios istorijos – pavyzdžiui, šiemet mirusi katytė Margo, katinėliai Griaučiukas ir Lancelotas. Skaudu buvo stebėti gyvūnų kančias ir negalėti jiems padėti… Labai įsimintina Ikio – katinėlio, rasto stipriai sužaloto prie „Iki“ parduotuvės, istorija. Jis dabar laimingas radęs savus žmones ir draugą šuniuką. Taip pat katytės Koros, aptiktos įmonės „Ansell“ teritorijoje, gyvenimo pradžia – pirmas tris paras vyko intensyvi kova už jos gyvybę, o po to sekė ilgas gydymas. Būtent tokiais momentais atsiranda ypatingas ryšys su gyvūnu. Dabar katytė gyvena labai ją mylinčiuose namuose ir, tikimės, net neprisimena praeityje patirtų sunkumų.

– Galėtumėte suskaičiuoti, kiek gyvūnų per tą laiką rado namus?

Per mūsų organizacijos gyvavimo laiką namus radome maždaug 200 gyvūnų – tiek šunims, tiek katėms. Šiais metais iki dabar namus rado apie 90 gyvūnų.

– Kokią pagalbą suteikiate gyvūnams be to, kad ieškote jiems naujų namų? Ar jums kas nors padeda?

Jei kas prašo, patalpiname skelbimą į mūsų feisbuko puslapį, o vėliau ir padaliname jį kur tik galime – įvairiuose feisbuko turgeliuose ar su gyvūnais susijusiose grupėse – apie naujų namų ieškančius gyvūnus arba gyvūnus, kurie buvo pavogti ar pasiklydę, ar yra kieno nors rasti, pastebėti klaidžiojantys ar esantys be priežiūros. Miesto teritorijoje rūpinamės benamių kačių sterilizacija bei katinų kastracija – už šią galimybę dėkojame savivaldybei, skyrusiai tam lėšų. Katės būna sugaudomos į specialius narvus ir nuvežamos veterinarei arba veterinarui. Žiūrime pagal situaciją, ar katė (katinas) sveiki, nes gali tekti ir gydyti – nepaleidžiame ligoto atgal. Kartais  pamatai, jog gyvūnėlis yra kažkada buvęs naminis. Jis ar ji nebijo žmogaus, dažnai džiugiai reaguoja į paglostymus. Tokiems murkliams ieškome naujų namų. O sulaukėjusias, jau sterilizuotas ir po operacijos palaikytas kates paleidžiame atgal į sugavimo vietą. Sterilizuotą laukinę katę pagal gyvūnų gerovės įstatymus Lietuvoje galima legaliai šerti, nes ji neatsives palikuonių. Tenka mums ir gaisrininkus kviesti, kad iškeltų kokį nors išsigandusį katinėlį iš medžio. Deja, yra tekę rašyti pareiškimų ir policijai bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai dėl skriaudžiamų, neprižiūrimų gyvūnų. Jei reikia, bendradarbiaujame su seniūnijomis, bendruomenėmis – negalime numoti ranka į kenčiantį gyvūną ar negalintį pasirūpinti augintiniu žmogų.

Bendradarbiaujame su organizacija „Lietuva už cirką be gyvūnų“. Mūsų visų tikslas – edukuoti, kas vyksta už spalvingos cirko fasado uždangos. Mitas, kad laukinis gyvūnas gali humaniškai išdresuotas važiuoti dviračiu, čiuožti ant ledo, vaikščioti tik ant dviejų kojų, šokti ar išdarinėti kitus cirko numerius. Jei norima, daugybę informacijos galima rasti internete. Tikimės, kad ir Tauragės, ir jos apskrities gyventojai cirko su gyvūnais nepalaikys ir jame nesilankys bei savo vaikų neves, o Tauragės savivaldybė prisijungs prie Rokiškio ir Kėdainių savivaldybių, jau uždraudusių tokio pobūdžio cirką jų teritorijose.

Tačiau ne visada pavyksta padėti. Dažniausiai tik dėl to, kad su mūsų organizacija nustojama bendradarbiauti. Daugelis išsigąsta, kad, pvz., gaudant sulaukėjusias kates, reikės įdėti ir patiems į mus besikreipusiems asmenims kažkiek pastangų jas sugauti, o tikėtasi, kad kažkas atvažiuos, sugaudys ir gal dar per petį paplekšnos, jog laiku nepasirūpino savo augintinių sterilizacija.

Už kiekvienos globos, kiekvienos prieglaudos yra lygiai tokie pat žmonės kaip ir visi – turintys šeimas, buitinius rūpesčius, darbus, kartais sveikatos negalavimų, problemų, lygiai taip pat nejaukiai besijaučiantys susidūrę su nedraugišku gyvūnu, išgyvenantys dėl nelaimių, mirčių, nesėkmių.

Iš esmės „Gyvūnų globai Tauragėje“ padeda savanoriai, besirūpinantys globotinukų kasdiene gerove ir sveikata. Na, o bendrai mums padeda visi, kurie neplaka piktais, nesuvokiančiais ir net nenorinčiais suvokti savanorystės sąvokos liežuviais ir tiesiog palaiko mūsų misiją. Kad ir nuoširdžiu, geru žodžiu.

– Iš kokių lėšų verčiatės?

Mūsų globa gyvuoja ir vykdo savo veiklą iš gyventojų mums skirto kasmetinio 2% gyventojų pajamų mokesčio bei geravalių žmonių aukų. Tauragėje yra kelios vietos, o Jurbarke – viena, kur galima paaukoti norimą sumą, įmetant ją į aukų dėžutę. Esam ne pelno siekianti organizacija, o ne verslo įmonė.

– Ar gaunate kokios nors paramos iš savivaldybės ar privačių rėmėjų?

Kaip jau minėjome, savivaldybė skyrė lėšų PSP (Pagauk-Sterilizuok-Paleisk) programai. Dėkojame savivaldybei už mūsų organizacijos, kuri reikalinga Tauragei, pripažinimą. Net ir mažais, lėtesniais žingsniais gali būti nueitas tolimas kelias. Tokio bendradarbiavimo su valdžios įstaigomis ir tikimės.

– Jau kuris laikas ieškojote prieglaudai patalpų. Kodėl to prireikė? Galbūt jau radote?

Ne, patalpų dar neradome, vis dar ieškome. Esame atviri bet kokiems pasiūlymams. Radę jas globos taptume prieglauda. Tai būtų pirmosios „Gyvūnų globa Tauragėje“ prieglaudos patalpos, kurių iš tikrųjų Tauragei labai reikia. Nuoširdžiai tikimės savivaldybės pagalbos dėl šio opaus patalpų klausimo, nes juk Tauragės gyventojas – tai ne tik žmogus, bet ir gyvūnas.

– Ar esate susidūrę su melu? Pavyzdžiui, jei norima jums atiduoti savo augintinį kaip bešeimininkį gyvūną?

O taip! Su tuo susiduriame nuolat. Kad ir dabartinė kačių sterilizacijos programa. Jau kalbama, jog galima iš mūsų organizacijos gauti „nemokamą sterilizaciją“, tereikia pasakyti „tai globai“, kad katė „priklydo“. Arba žmonės bando atsikratyti savos katės atvestais kačiukais. Tad dabar, beveik be išimčių, gauname pranešimus, prasidedančius žodžiais: „Pas mus priklydo katė ir atsivedė...“ Na, nesame tokie naivūs. Yra kelios priežastys, kodėl nepriimame visų miauklių, kuriuos nori mums atiduoti. Pirma ir pagrindinė priežastis – mes susikūrėme ne tam, kad pasirūpintume šeimininkus turinčių kačių prieaugiu. Mes esame tam, kad padėtume gyvūnams, apskritai neturintiems šeimininkų. Ir daryti mes neprivalome nieko, padedame gera valia. Tai mūsų benzinas, jei reikia kur važiuoti, mūsų subraižytos rankos, mūsų laikas. Kodėl kažkas, būdamas gyvūno šeimininkas, kratosi atsakomybės? Sterilizuokite savo kates ir kastruokite katinus, nes kačiukų paklausa yra mažesnė už jų pasiūlą. Realiai benamių kačių yra nedaug, deja, situacija dabar yra tokia, kad turim dirbti su neatsakingų šeimininkų neprižiūrėtų gyvūnų prieaugiu. Atimamas laikas ir lėšos iš tų, kam pagalba tikrai reikalinga. Be to, neturime prieglaudos patalpų. O nė vienas kačių narvas, nė viena patalpa nėra guminė. Fiziškai negalime sutalpinti visų, kuriuos norima mums atiduoti.

– Ar dažnai susiduriate su skeptikais, kritikuojančiais jūsų veiklą?

Pasaulis plačiai veriasi, daug žmonių keliauja, šviečiasi, daug daugiau kuo domisi nei anksčiau – tam yra visos galimybės, tereikia noro, ir pati savanorystės idėja nebeatrodo tokia tolima, nesuprantama. Dažnai sulaukiame priekaištų, kad padedame gyvūnams, nes juk galime geriau padėti senjorams senelių namuose, vaikams vaikų namuose. Paprastai tokie priekaištautojai nepadeda niekam niekuo. Savanoriai dažniausiai yra savanoriai visose srityse. Padedama tam, kam reikia pagalbos, tam, kas silpnesnis – visame pasaulyje yra vienas ir tas pats elementarus savanorystės principas. Mums galbūt geriau sekasi rūpintis gyvūnais, o gerai besirūpindami jais, rūpinamės ir žmonėmis. Netgi tais pačiais mūsų organizacijos kritikais, kad ir netiesiogiai. Viskas šioje Žemėje itin glaudžiai susiję. Gyvybė yra gyvybė. Ir ją reikia vienodai gerbti.

– Kokie jūsų ateities planai?

Jų tikrai daug. Gyvūnų prieglauda – vienas pagrindinių ateities planų. Dar vienas lygiagrečiai einantis pagal svarbą šalia prieglaudos įkūrimo – žmonių edukacija gyvūnų teisių, gerovės klausimais. Švietimas – raktas į empatiškesnę, šviesesnę, geresnę Tauragę, bendrai – visuomenę. Sieksime, kad nameliai, skirti benamėms katėms bei oficialios šėrimo vietos Tauragės mieste atsirastų kuo greičiau. Gal vieną dieną Tauragė bus pavyzdys kitiems miestams, kaip reikia saugoti gyvūną nuo galimų pavojų ir tikrai atsakingai jį mylėti. Tai – nekintanti mūsų organizacijos siekiamybė.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.