17 patarimų, kurie padės lengviau valdyti savo smulkaus verslo finansus
Įkelta:
2019-12-02
Nuotrauka
Aprašymas
pixabay.com nuotrauka

Žinant, kokia yra jūsų verslo finansinė padėtis, galima užtikrinti, kad įmonė sistemingai ir sėkmingai judėtų į priekį, nesusidurdama su finansų trūkumu. Jei finansus valdysite jūs, o ne jie valdys jus, galėsite lengviau numatyti savo įmonės ateitį ir nustatyti, kokie sprendimai galėtų būti patys efektyviausi. Buvimas informuotu taip pat suteikia galimybę lengviau padengti savo turimus finansinius įsipareigojimus ir sistemingai auginti savo verslą.

Išmokite efektyviai valdyti įmonės pinigus

1. Tinkamai valdykite savo buhalteriją. Jei turite įmonę, jums būtina turėti ir buhalterį, kuris tvarkytų jūsų įmonės buhalteriją. Žinoma, galite sakyti, kad jums pernelyg brangu verslo pradžioje pasamdyti etatinį buhalterį. Tačiau to daryti tikrai nėra būtina, jei jūs pasinaudosite buhalterinių bendrovių teikiamomis paslaugomis. Taip pat naudinga įsigyti buhalterinę kompiuterinę programą, kuri padėtų jums lengviau fiksuoti visus mokėjimus. Bet kuriuo atveju, buhalterio jums reikės, todėl pagalvokite, koks sprendimas jūsų įmonės atveju galėtų būti ekonomiškiausias ir praktiškiausias. Jei jūs reguliariai peržiūrėsite savo įmonės buhalterinius duomenis, jums bus lengviau suprasti, kaip iš tikrųjų sekasi jūsų verslui.

2. Peržiūrėkite savo įmonės išlaidas. Net jei jūsų įmonė yra visiškai maža, tai tikrai nereiškia, kad ir jos patiriamos išlaidos būtinai turi būti mažos. Trumpiau tariant, jei jūs nekontroliuosite savo įmonės patiriamų išlaidų, jos laikui bėgant gali tapti labai didelės ir reikšmingos, neigiamai paveikiančios jūsų verslo finansinę padėtį. Reguliarus finansinių ataskaitų peržiūrėjimas ir jų įvertinimas padeda lengviau suprasti, kur iš tikrųjų nukeliauja jūsų įmonės pinigai. Tai taip pat sukuria palankesnes sąlygas bandant suprasti, kokių išlaidų jūsų verslui būtų verta atsisakyti, o kurios yra būtinos.

3. Pagalvokite apie jūsų įmonės finansinę ateitį. Jūs turite žinoti, kas jūsų įmonės laukia ateityje. Taip, galbūt teigsite, jog nesate aiškiaregiai, tačiau jei nubrėšite labai aiškią viziją, kas jūsų laukia ateityje, jūs taip pat viso to sistemingai sieksite. Tai reiškia, kad jūsų finansinės ateities numatytas tiesiogiai prisidės ir prie jūsų įmonės efektyvesnio vystymo.

4. Pasirūpinkite, kad klientai apmokėtų laiku. Nemenka dalis pradedančiųjų verslininkų teigia, kad jie susiduria su laiku klientų neapmokamomis sąskaitomis. Be abejo, tai labai neigiamai paveikia verslo finansinę situaciją – ypač, jei verslas neturi pakankamų apyvartinių lėšų. Dėl šios priežasties būtina pagalvoti apie strategiją, kuria bus vadovaujamasi siekiant viso to išvengti. Pavyzdžiui, galite nustatyti vieną iš reikalavimų, jog klientai privalo jūsų jiems pateiktas sąskaitas apmokėti iš anksto, t.y. dar prieš pradedant darbą. Kita vertus, jei tokios galimybės nėra, galite pasinaudoti ir faktoringo paslaugomis arba gauti paskolą apyvartinėms lėšoms, tačiau pastaruoju atveju turėtumėte įvertinti ir papildomas palūkanas.

Atskirkite verslą nuo malonumų ar „asmeniškumų“

5. Įmonės sąskaita ir jūsų asmeninė sąskaita – tai nėra vienas ir tas pats. Deja, bet labai didelė dalis pradedančiųjų (ir ne tik) verslininkų savo įmonės sąskaitą sutapatina su savo asmenine sąskaita. Akivaizdu, kad tai labai prastas ir rizikingas finansinis sprendimas – ne tik mokesčių atžvilgiu, tačiau ir jūsų įmonės finansinė situacijos atžvilgiu. Jei jums nesiseka, tai tikrai nereiškia, kad turi nesisekti ir jūsų verslui. Jūs esate įmonės savininkas ir turite būti atsakingas už išmintingus ir sėkmingus finansinius sprendimus.

6. Nepamirškite, kad galite skolinti savo verslui. Įmonės savininkas gali skolinti savo įmonei, tačiau labai svarbu, kad tokių paskolų nepamirštumėte. Jei jūs ne vieną kartą paskolinsite savo įmonei, tuomet, kai ji pradės gauti pelną, lėšas galėsite atgauti be papildomų mokesčių, nes tokiu atveju įmonė jums sugrąžintų paskolą. Žinoma, visa tai turi būti daroma tikslingai, t.y. būtent tada, kai to iš tikrųjų reikia, siekiant, kad verslas sistemingai judėtų pirmyn.

7. Nepamirškite ir savęs. Kai kurie verslo savininkai teigia, kad jie metų metus gyvena iš minimalios algos, kol galiausiai leidžia sau išsimokėti daugiau lėšų, tačiau tai tikrai nėra pats geriausias sprendimas. Dažniausiai tokie verslo savininkai turi pakankamai asmeninių lėšų, kurios užtikrina jų gerą gyvenimą. Todėl jei tokios galimybės neturite, bet kuriuo atveju turėtumėte dalį lėšų reguliariai išmokėti sau – priešingu atveju bėgant laikui jūs galite nebejausti jokios motyvacijos vystyti savo verslą.

8. Elkitės išmintingai. Be abejo, net jei reguliariai dalį lėšų išmokėsite sau, turėtumėte elgtis labai atsakingai ir neleisti sau peržvengti „nederamos“ ribos. Neištuštinkite visos savo įmonės sąskaitos vien dėl to, kad norite įsigyti naują automobilį ar išvykti į tolimus egzotiškus kraštus. Prisiimkite atsakomybę už savo įmonės finansinę padėtį ir elkitės labai apgalvotai.

9. Sumažinkite kelionių išlaidas. Kai verslui ima sektis, nemenka dalis verslo savininkų pradeda gerokai daugiau keliauti, bandydami sau įteigti, jog tai yra būtinybė. Tačiau visa tai labai padidina verslo išlaidas – ką jau kalbėti apie tai, jei įmonėje yra daugybė darbuotojų. Todėl jei verslo kelionė yra neišvengiama, kartu pasistenkite pasirinkti pačius optimaliausius sprendimus, kurie nepareikalautų iš jūsų verslo daugybės išlaidų.

Daugelį užduočių galite atlikti patys

10. Neleiskite, kad mokesčiai taptų pernelyg dideli. Turbūt esate girdėję posakį – „centas prie cento ir ...“ Taip, greičiausiai jūs ne kartą esate juo pasinaudoję ir patys. Todėl vystant verslą lygiai taip pat labai svarbu sekti įvairius mokesčius. Ir šiuo atveju kalbama ne tik apie PSD, VSD ar GPM. Mokesčių yra daugybė, tarp kurių gali būti banko mokesčiai, mokesčiai už sutarčių administravimą, mokesčiai už mobilųjį ryšį, internetą ir kt. Jūs turite labai gerai žinoti, kokius mokesčius kiekvieną mėnesį sumoka jūsų verslas ir kokia yra bendra jų suma. Jei jūs žinosite tokius skaičius, jums bus lengviau laiku užkirsti kelią pernelyg didelėms išlaidoms.

11. Nesudėtingiems klausimams teisiniais dokumentais pasirūpinkite patys. Šiandien internete yra daugybė iš anksto paruoštų teisinių dokumentų formų ir šablonų, kuriais galite visiškai nemokamai pasinaudoti. Tai gali padėti jums sutaupyti kur kas daugiau lėšų nei tuo atveju, jei kaskart kreiptumėtės į profesionalius teisininkus.

12. Pasirūpinkite sisteminga ir efektyvia verslo plėtra. Kiekvienas verslo savininkas privalo pasirūpinti, kad jo verslo plėtra būtų stabili, sisteminga ir apgalvota. Nemanykite, kad visuomet geriausia investuoti kaip įmanoma daugiau lėšų per kaip įmanoma trumpesnį laiką. Tai kai kuriais atvejais gali tapti tiesiog pražūtinga. Jūsų verslas privalo būti vystomas apgalvotai ir pernelyg neskubinant įvykių.

13. Patys valdykite reklamą ir ryšius su visuomene. Žinoma, tai tikrai nereiškia, kad jūs turite rūpintis visomis rinkodaros kampanijomis, kurias pasirenkate savo verslo plėtrai ir populiarinimui. Tačiau jūs turite išmanyti skirtingas rinkodaros priemones ir ryšius su visuomene. Tai reiškia, kad turėtumėte skelbti reklamines kampanijas ir stebėti, kokius rezultatus visa tai sukuria. Net jei pasamdysite šios srities specialistus, kurie puikiai išmano savo darbą, privalote vertinti ir sekti jų atliekamą darbą.

14. Pagalvokite apie nuomą vietoje pirkimo. Mintis apie įrangos įsigijimą gali jums kelti teigiamas emocijas ir iš pirmo žvilgsnio atrodyti kaip puikus sprendimas, tačiau būtina suprasti, kad tai tinka anaiptol ne kiekvienam verslui. Jei jūsų verslas dar labai mažas ir jūs tik žengiate savo pirmuosius žingsnius, kiekviena papildoma investicija (ir ypač į naują bei brangiai kainuojančią technologinę įrangą) gali labai neigiamai paveikti jūsų įmonės finansinę situaciją ir bendrą kapitalą. Labai puikus pavyzdys galėtų tapti ir jūsų įmonės biuras. Jums tikrai nėra būtina ieškoti nekilnojamojo turto objekto, kurį galėtumėte įsigyti ir paversti jį savo įmonės biuru. Vietoje to jūs galite biurą išsinuomoti – juolab, kad niekuomet negalite žinoti, kaip iš tikrųjų seksis jūsų verslui ir ar jis apskritai dar egzistuos po vienerių ar dvejų metų. Nuoma gali padėti jums sutaupyti kur kas daugiau lėšų.

15. Nelaukite per ilgai prieš kreipdamiesi dėl verslo paskolos. Labai dažnai pradedantieji verslininkai laukia iki paskutinės minutės, kol galiausiai nusprendžia kreiptis dėl verslo paskolos. Tačiau jei padarysite tokią klaidą, jūs galite paskolos apskritai negauti, nes jūsų verslo finansinė padėtis bus pernelyg prasta ir kreditoriai jūsų įmonės mokumą įvertins neigiamai. Tai reiškia, kad dėl verslo paskolos būtina kreiptis pačiu tinkamiausiu metu, jokiu būdu nelaukiant, kol reikalai pakryps neigiama linkme. Trumpiau tariant, dėl paskolos galite kreiptis tuomet, kai jūsų įmonės finansinė padėtis yra stabili ir jūs manote, kad jūsų verslui puikiai sekasi. Gavę papildomų lėšų galėsite dar efektyviau išplėsti savo verslą ir padidinti jo verslo generuojamas pajamas. Tai reiškia, kad į verslo paskolą galite žvelgti ne kaip į nuostolius ir išlaidas, o kaip į papildomą priemonę, leidžiančią jūsų verslui išsiplėsti.

16. Turite būti tikri, kad jūsų įmonė turi pakankamą kapitalą. Dažniausiai smulkiam verslui būna sudėtinga užtikrinti pakankamą kapitalą – ypač pirminėje startuolio fazėje. Tačiau tai padaryti būtina. Jei jūsų įmonė neturės pakankamo kapitalo, įsivyraus stagnacija ir neilgai trukus galite suprasti, kad ne viena įmonė jus gerokai pralenkė ir galbūt netgi dar labiau išpopuliarino analogišką produktą, kokį siūlote ir jūs. Todėl jei norite būti bent šiek tiek saugesni ir sumažinti tokių sunkumų riziką, turėtumėte turėti bent trijų mėnesių išlaidų dydžio kapitalą. Jei jūs kurį laiką susidursite su mažesniu užsakymų skaičiumi, galėsite lengviau išgyventi tokį neplanuotą ir sudėtingą laikotarpį. Tačiau jei tokio kapitalo neturėsite, susidūrus su sumažėjusiomis verslo pajamomis gali tekti pripažinti liūdną tiesą, jog jūsų verslui teks užverti duris.

17. Neišlaidaukite ten, kur nereikia. Labai dažnai pradedantieji verslo savininkai, kuriems pradeda sektis, ima nekontroliuoti savo išlaidavimo įpročių ir atleidžia vadeles, kreipdamiesi dėl daugybės kredito kortelių, investuodami į visas rinkodaros priemones (nepaisant to, kad didelė dalis jų gali visiškai neveikti), lizingu įsigydami brangius automobilius, pirkdami labai brangią IT įrangą ir kt. Tačiau tai reikšmingai paveikia įmonės finansinę padėtį, o tai reiškia, kad nepaisant to, kaip puikiai jūsų verslui sektųsi, tokios didžiulės papildomos išlaidos gali labai greitai situaciją apversti aukštyn kojomis ir jums teks pripažinti, kad elgėtės labai neatsakingai, todėl jūsų verslo situacija tapo gerokai prastesnė.

Užs. Nr. 152

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 14 valandų
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.