Sausis į pabaigą, o žiema taip ir neatėjo. Tačiau tai ne priežastis praleisti dieną ant sofos. Pagramančio regioninis parkas jau rytoj kviečia švęsti Pusiaužiemį ir pakeliauti – šventėje žadami etniniai motyvai, „Traktieriaus“ atidarymas, žemaitiški patiekalai, įvairios arbatos ir kitos žiemos linksmybės. „Bus smagu!“ – žada organizatoriai.
Kaip pasakoja Pagramančio regioninio parko kultūrologė Lina Misiulytė, sausio 25-oji tradiciniame mūsų tautos kalendoriuje – pusiaužiemis. Senoliai pasakytų: diena jau pailgėjusi per avinuko šuolį. O astronominis kalendorius rodo, kad nuo saulėgrįžos šviesiojo paros laiko prisidėjo valanda ir keliolika minučių. Šis lūžio momentas gamtoje palaipsniui tapo švente.
– Ta diena buvo ypatinga − mūsų senoliai žadindavo gamtos gyvastį: papurtydavo apšarmojusias obelis, pabelsdavo į po sniego kepurėmis snaudžiančius avilius, ūkininkas pasižiūrėdavo, ar dar likę pusė pašaro gyvuliams. O šeimininkė – ar užteks rugių duonelei kasdieninei iki vasaros. Jeigu ji pamalonino naminuką kaukutį, pasiūdama lininius marškinėlius, skalsos ir daržinėje, ir troboje nepritrūks, – sako L. Misiulytė. – Tą dieną paisyta ir tradicinių draudimų, pavyzdžiui, žemaičiai per pusiaužiemį vilnų nekaršdavo, neverpdavo, kad kandys išaustų drabužių neišvarpytų. Vyrai jokių medžių dirbinių nedirbdavo, nes medieną kirvarpos išvagos, o dzūkai per pusiaužiemį bulvių nevalgydavo, kad vasarą jos nekirmytų. Per pusiaužiemį iš miško malkų nevalia vežti – vasarą į kiemą gyvačių prišliauš. Taigi Pusiaužiemio šventę švęsime su žemaitiškais papročiais ir tradicijomis, kulinariniu paveldu, ypatingomis arbatomis. O kelionės metu grožėsimės Lylavos hidrografinio draustinio vaizdais, susipažinsime su istoriniais Tamošaičių ir Lylavėnų kaimais, pamatysime įspūdingų ąžuolų, atodangų, riedulių.
Žygį organizuoja Pagramančio regioninio parko direkcija kartu su Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centru ir Šilalės savivaldybės viešąja biblioteka. Kaip pasakojo L. Misiulytė, būtent šilališkės bibliotekininkės ruošia kulinarinio paveldo patiekalus: kastinį, kiulkį ir (tik nesijuokite!) meškos šūduką. Anos jos, parko teritorijoje įsikūręs kanapių ūkis, o senovėje kanapės būdavo plačiai naudojamos kulinarijoje, taigi žygio dalyviai ne tik bus vaišinami kanapių arbata, bet ir paragaus įvairių patiekalų su jomis.
Žygeiviai kviečiami rinktis Pagramančio miške, prie pavėsinės „Pelėda“, Didkiemio sen. 9.30–10.00 val. – atvykimas, galutinė registracija ir žygio pradžia. Sugrįžimas numatomas 13–15 val., po žygio bus vaišinamasi žolelių arbata ir kulinariniu paveldu). Numatomas žygio atstumas – apie 14 km.
Žygis vyks bet kokiu oru, todėl vertėtų pasirūpinti derama avalyne ir oro sąlygas atitinkančia apranga, organizatoriai ragina nepamiršti vandens ir užkandžių.
Pasak L. Misiulytės, pirmąkart šoks žygis organizuotas pernai ir sulaukė didžiulio susidomėjimo – į jį susirinko per 200 iš įvairių Lietuvos vietų.
– Daug kas atvažiavo su vaikais, su rogutėmis, – prisimena ji. – Orai buvo nuostabūs, buvo labai smagu.
Gal todėl ir šiemet susidomėjusiųjų žygiu netrūksta – antradienį, kai kalbėjomės su L. Misiulyte, jau buvo užsiregistravę per 150 norinčiųjų dalyvauti žygyje.