Šiemet agurkais kvepiančių žuvelių prigaudoma daug – nemaži jų kiekiai pasiekia ir Tauragę. Ir kainos taip nebesikandžioja, kaip prieš metus kitus. Nežinia, ar dėl to, kad jos šiemet jos sugaunama daug, ar dėl nekokios šlovės po žinių apie Kuršių marių ir Baltijos vandens užterštumą.
Net ir tie, kurie nėra dideli žuvies mėgėjai, mažoms agurkais kvepiančioms žuvelėms dažniausiai neatsispiria. Stinta Lietuvoje yra pagrindinė žiemos žuvis. Ji labai gerai kimba poledinėje žūklėje. Žvejai jau nuo neatmenamų laikų statydavo tinklus po ledu. Bet, pasak žvejų, nereikėtų stintų sieti tik su žiema – šią žuvelę galima laikyti ir pavasario simboliu. Tai pirmoji pavasarinė žuvis, kurios būna tikrai daug, ir tarsi pranašas, kad žiema eina į pabaigą, netrukus pavasaris.
Neveltui į tradicinę stintų šventę Palangoje kasmet suguža minios žmonių, kurie, nors ir bambėdami dėl žuvelių brangumo – šiemet šventėje porcija stintų (7 žuvelės) kainavo maždaug 5 eurus, vis tiek jas perka. Kaip gi neparagausi?
Beje, jei nespėjote į šventę Palangoje, stintų šventė „Stintapūkis“ šį savaitgalį vyks Neringoje.
Vis dėlto, kaip skelbiama žiniasklaidoje, šiemet pardavėjai Palangoje dideliu džiaugsmu netryško – prekyba vyko vangokai. Ten stintų kaina šiemet panaši kaip ir pernai: 12–17 eurų už kilogramą rūkytos stintos, 4–6 eurai už kilogramą šviežios žuvies.
Šiemet, pasak žvejų, stintų daugiau sugaunama gaudyklėse, o ne tinklaičiuose, kadangi ši žiema, ypač vasario pradžia, labiau vėjinga. O kai vėjinga, stintos ne taip gerai lenda į tinklus, be to, didesnės dažnai prasprūsta pro jų akis. Beje, stintos pernai buvo truputį didesnės, nors jų šiemet – gausiau.
Žinoma, važiuoti į Palangą dėl stintų nereikia – nusipirkti jų galima ir Tauragėje. Ir prekybos centruose, kartais – iš prie jų stovinčių prekiautojų, ir mažose krautuvėlėse. Žuvies krautuvėlėje dirbantis Giedrius (kalbėjomės trečiadienį, – aut. past.) pasakojo, kad šviežios žuvies į parduotuvę tiekėjai atveža ketvirtadieniais. Atveža, pasak jo, ir stintos. Tiesa, kiek šįkart žuvelės kainuos, jis dar negalėjo pasakyti. Kaina priklausys nuo to, kiek už ją norės tiekėjai. Stinta į krautuvėlę atvežama iš Šilutės, o sugaunama Kuršių mariose.
– Yra buvę visokių kainų, net ir šiemet: ir 8, ir 6, ir 5 ar 4 eurai už kilogramą, – kainas vardijo jis.
Ypatingo pirkėjų susidomėjimo stintomis Giedrius sakė nejaučiąs, tačiau bent vienas per dieną tikrai paklausia.
O štai turgelyje prie Muzikos mokyklos pakalbinti prekeiviai sakė stintų šiemet dar nematę. Dar neprekiavo jomis ir du ten įsikūrę žuvies kioskai.
Dar viena žuvies krautuvėlė įsikūrusi prie turgelio Vytauto gatvėje. Joje dirbanti pardavėja šviežių stintų trečiadienį jau nebeturėjo – sakė gavusi nedaug ir greit išpardavusi.
– Žuvelės buvo nedidelės, kaina – 3,5 euro, – sakė ji.
Pasak jos, stintą bemat išpirko ir antradienį – kioską jį atidavė tik nuo vidurdienio, kai atvežė žuvį, ir stintų kaip mat neliko.
Vis dėlto prekyba stintomis, kaip ir daugeliu kitų dalykų, sparčiai keliasi į internetą. Tauragės turgelis.lt ir kitose feisbuko grupėse pilna skelbimų apie parduodamas stintas, už kilogramą prašoma 3, 3,5 ar 4 eurų, priklausomai nuo dydžio. Prekiautojai skelbiasi galį atvežti ir į namus.
O kaip pagaminta stinta skaniausia? Matyt, pats populiariausias jų paruošimo būdas – kepimas. Tereikia žuveles nuplauti, išrauti žiaunas, ištraukti vidurius su pūsle taip, kad liktų ikrai, pasūdyti ir apvolioti miltuose. Iškepus svieste ar aliejuje skanu mėgautis minkšta žuvele su traškia plutele. Kiti gi įsitikinę, kad kuo daugiau žuvis vartoma tešlose ir prieskoniuose, tuo labiau ji sugadinama, ir ragina gaminti paprastai – stintą kepti tiesiog ant sviesto, be miltų, be džiūvėsėlių.
Stintas galima ir virti, rūkyti, marinuoti. Skani ir stintų sriuba.
Stintos gyvena Baltijos jūroje, nerštui plaukia į Nemuno žemupį. Yra ir sėslios stintos, vadinamos stintelėmis. Šios nardo Kuršių mariose ir šalies giliuose ežeruose. Stintos turi daug mikroelementų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo ir kt.