Vyną gurkšnojusio K. Komskio teismas į darbą negrąžino
Įkelta:
2020-02-27
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ montažas

Buvusiam Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro direktoriui Kęstučiui Komskiui nepavyko įrodyti savo tiesos. Atleistas iš darbo už tai, kad buvo užkluptas neblaivus, jis mynė teismo slenkstį – darbdavį apskundė, siekdamas įrodyti, kad jo atleidimas buvo neteisėtas. Tauragės apylinkės teismas ieškinį atmetė. K. Komskio dar teks ir sumokėti TRATC-ui per 2000 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Kreipėsi į darbo ginčų komisiją

„Tauragės žiniose“ jau rašėme, jog K. Komskis kreipėsi į teismą, siekdamas pripažinti jo atleidimą iš darbo neteisėtu ir jį panaikinti, grąžinti jį į vadovo pareigas, priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinę pravaikštą ir priteisti iš atsakovės ieškovui jo patirtas bylinėjimosi išlaidas. Vėliau jis pateikė patikslintą ieškinį, prašydamas atnaujinti įstatymu nustatytą terminą kreiptis į teismą dėl neteisėto atleidimo iš pareigų. Trečiadienį byloje paskelbtas teismo sprendimas.

Bylos duomenimis, K. Komskis teismui nurodė, kad pernai rugsėjo 13 d. Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis priėmė sprendimą nutraukti darbo sutartį. K. Komskis kreipėsi į Darbo inspekcijos darbo ginčų komisiją (DGK), tačiau ši atsisakė nagrinėti ieškovo prašymą kaip nepriskirtą darbo ginčų komisijos kompetencijai bei nurodė, kad ginčo šalys per mėnesį nuo DGK sprendimo priėmimo dienos turi teisę pareikšti ieškinį dėl darbo ginčo išnagrinėjimo teisme.

K. Komskis DGK sprendimą elektroniniu paštu gavo spalio 31 d. Lapkričio 19 d. TRATC savo iniciatyva paruošė taikos sutartį. Jis esą sutiko su taikos sutarties sąlygomis, tačiau vėliau pats darbdavys atsisakė ją pasirašyti.

K. Komskis teigė esąs įsitikinęs, jog darbdavys šitaip pasielgė tyčia, bandydamas užvilkinti laiką, kad jis nebespėtų per įstatymo nustatytą terminą pareikšti ieškinio teisme.

Vyną gėrė pagal protokolą

K. Komskis pripažino oficialių pietų metu išgėręs dvi taures vyno, tačiau aiškino, kad toks alkoholio vartojimas esą yra leidžiamas pagal darbovietės vidaus teisės aktus. Tikino darbovietės vidinėms taisyklėms nusižengęs neženkliai, todėl pati griežčiausia nuobauda – atleidimas esą buvusi neproporcinga.

TRATC pateikė atsiliepimą į ieškinį, kuriame pabrėžė, kad įmonė turėjo absoliučią ir neribojamą teisę atšaukti ieškovą iš pareigų, kadangi K. Komskis buvo atleistas dėl jo paties kaltės, jam nebuvo išmokėta jokia išeitinė išmoka. TRATC atstovų teigimu, direktoriui ne tik buvo suteikta teisė pasiaiškinti, tačiau ir suteikta pakankamai laiko pateikti papildomus duomenis, tačiau esą jis elgėsi nesąžiningai, kadangi, siekdamas suklaidinti atsakovę, sąmoningai pasiaiškinime nurodė, kad alkoholio darbo vietoje nevartojo. Atleidžiant K. Komskį buvo laikomasi nuostatos, jog įstaigos vadovams taikomi aukštesni moralės standartai, todėl akcininkai (Tauragės, Šilalės, Jurbarko rajono ir Pagėgių savivaldybės administracijų direktoriai) vienbalsiai nutarė jį iš pareigų atšaukti. 

„Tauragės žiniose“ jau rašėme, jog iš pradžių K. Komskis savo paaiškinime savivaldybės administracijai neigė darbo metu vartojęs alkoholį, taip pat melavo ir kabinamas žurnalistų.

TRATC nesutiko su K. Komskio teiginiais, esą jis, vartodamas alkoholį, elgėsi pagal protokolą, kadangi jokie reikalavimai neįpareigoja ieškovo vartoti alkoholio darbo metu. Priešingai – alkoholio vartojimas darbo metu kartu su svečiais menkina bendrovės įvaizdį. Toks direktoriaus elgesys esąs absoliučiai netoleruotinas, o jo požiūris į padarytą pažeidimą patvirtina, kad akcininkai prarado pasitikėjimą vadovu pagrįstai. Esą ieškinyje nurodyti jo paaiškinimai taip pat rodo, kad K. Komskis visiškai nepripažįsta savo kaltės, vertina tai kaip nereikšmingą nusižengimą taisyklėms bei prisidengia neva darbo funkcijų vykdymu. Toks požiūris yra nesuderinamas su jo darbu bendrovės vadovu.

Teismo neįtikino

Pasak teismo, iš byloje surinktų įrodymų visumos matyti, kad ieškovo atleidimas iš darbo atitinka DK 104 str. DK 104 straipsnyje įtvirtintas specialus darbo sutarties su juridinio asmens vadovu pasibaigimo pagrindas – atšaukus jį įstatymuose arba steigimo dokumentuose nustatyta tvarka.

Teismas nesutiko su ieškovo teigimu, kad iš 2019 m. rugsėjo 13 d. sprendimo turinio neaišku, kokiu pagrindu jis buvo atleistas iš pareigų, kadangi šiame sprendime aiškiai nurodoma, jog sprendimas nutraukti darbo sutartį su ieškovu buvo priimtas remiantis neeilinio visuotinio akcininkų sprendimo susirinkimo, vykusio 2019 m. rugpjūčio 27 d., priimtais sprendimais. Taigi ieškovo atšaukimas iš vadovo pareigų atitinka visų atsakovės akcininkų valią, ši valia buvo pareikšta laikantis nustatytų procedūrų. Teismas konstatavo, kad atsakovė pasinaudojo absoliučia jai suteikta teise atšaukti įmonės vadovą iš pareigų: juridinio asmens vadovo teisė atšaukti įmonės vadovą yra absoliuti, vadovas gali būti atšauktas bet kada, atšaukimo nebūtina pagrįsti jokiais papildomais pagrindais ar vadovo darbo kokybės vertinimu.

Ieškovas nurodo, kad sprendžiant jo atleidimo klausimą nesilaikyta DK įtvirtintų darbo pareigų pažeidimo tyrimo procedūrinių reikalavimų, tačiau sprendžiant įmonės vadovo atšaukimo klausimą šių reikalavimų laikymasis nėra privalomas. Nepaisant to, atsakovė įgyvendino visas aukščiau ieškovo nurodytas priemones, todėl tokius ieškovo argumentus teismas laiko visiškai nepagrįstais.

Pasak teismo, atliekant ieškovo darbo pareigų pažeidimo tyrimą atsakovė laikėsi tiek DK, tiek ir įmonės lokaliniuose aktuose nustatytos darbo pareigų pažeidimo tyrimo tvarkos, nors pagal įstatyminį reglamentavimą, teisminę praktiką sprendžiant vadovo atšaukimo iš pareigų klausimą šito daryti neprivalėjo.

Įvertinęs byloje nustatytas aplinkybes, teismas daro išvadą, kad atsakovė pagrįstai ieškovą atleido dėl kaltės, todėl ieškovui iš atsakovės nepriteistina vieno mėnesio jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Kadangi ieškovo atšaukimas iš užimamų pareigų buvo teisėtas, visi ieškovo patikslinto ieškinio reikalavimai atmestini.

Teismas nusprendė patikslintą K. Komskio ieškinį atmesti ir priteisti iš jo TRATC naudai bylinėjimosi išlaidas – 2117,50 Eur. Sprendimas per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Sprendimą skųs

Pačiam K. Komskiui prisiskambinti nepavyko, tačiau jo  advokatė Aušra Ručienė „Tauragės žinioms“ teigė, kad jos ginamasis, be jokios abejonės, teismo sprendimą skųs.

– Manome, kad bylą turi peržiūrėti visi – ir pirmos, ir aukštesnės instancijos teismai, kadangi šiuo metu yra formuojama kiek kitokia praktika, turime tokių pavyzdžių. Teismų sprendimai vienu atveju būna vienokie, kitu – kitokie. Tiesiog norime teisinio įvertinimo, tuo labiau, kad atsakovei atstovaujanti advokatų kontora buvo pasiūliusi taikos sutartį, buvo tartasi gražiuoju, tačiau nežinia kodėl atsakovė, net ir nesutikdama su savo atstovų nuomone, tą nuomonę pakeitė. Esant tokiai dvilypei situacijai norime, kad būtų tinkamas teisinis įvertinimas. Kalbėti apie vienokią ar kitokią nuomonę teisiškai tiesiog negalime, norime kompetentingo teisininkų įvertinimo, – sakė ji.

K. Komskis iš pareigų atleistas pernai rugpjūčio 27-ąją vykusio neeilinio akcininkų susirinkimo metu. K. Komskio likimą sprendė visų 4 savivaldybių – Tauragės, Šilalės, Jurbarko rajonų ir Pagėgių administracijų vadovai. Posėdyje vienbalsiai buvo priimtas sprendimas atšaukti K. Komskį iš pareigų.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.