Rietenos dėl priešmokyklinukų – išpūstas burbulas?
Įkelta:
2020-06-01
Nuotrauka
Aprašymas
J.Jatautas ankščiau yra pritaręs mažųjų ugdymo procesą organizuoti Žalgirių gimnazijos patalpose.Tauragės Žalgirių gimnazijos FB nuotrauka

Taryba šią savaitę galutinai apsisprendė dėl „Šaltinio“ progimnazijos priešmokyklinukų perkėlimo į Žalgirių gimnaziją. Toks, regis, paprastas ir švietimo bendruomenei į naudą išeiti turėjęs sprendimas tarp politikų sukėlė tokias aistras, kad tūlam nuotolinių komitetų ir Tarybos posėdžių stebėtojui linko ausys. Opozicija kaltino valdančiuosius imituojant demokratiją bei paleido asmeninių įžeidimų laviną mero Dovydo Kaminsko adresu. Meras kirto atgal: tiek demokratijos valdant socialdemokratams, pasak jo, niekada nebuvo. Kokios kilusių rietenų ištakos, aiškinosi „Tauragės žinios“

Tyla prieš audrą

„Tauragės žiniose“ jau anksčiau rašėme, jog išaugus Žalgirių mikrorajone į priešmokyklines grupes norinčių patekti vaikų skaičiui, Švietimo komitete ieškota galimybių, kur juos visus sutalpinti. Elektroninėje sistemoje „sukritus“ priešmokyklinukų tėvų prašymams į eilę paaiškėjo, jog šiame mikrorajone jų susidaro net 6 grupės. Tuo tarpu „Šaltinio“ progimnazija pagal turimų patalpų plotą pajėgi sutalpinti vos 4 grupes. Taigi, dar prieš porą mėnesių į komiteto posėdį pasikvietus „Šaltinio“ progimnazijos direktorę Jūratę Lazdauskienę ir Žalgirių gimnazijos direktorių Joną Jatautą aptarta galimybė esantį laisvą gimnazijos korpusą su atskiru įėjimu perduoti „Šaltinio“ progimnazijos žinion.

Pradžioje atrodė, jog tam niekas neprieštarauja. Balandžio pradžioje gimnazijos direktorius sakė, jog mažėjant moksleivių skaičiui toks sprendimas būtų logiškas ir patalpų gimnazijoje yra, J. Lazdauskienė jam antrino, teigdama, jog į „Šaltinio“ pastatą daugiau vaikų niekaip nebesutalpina, bei sutiko mažųjų ugdymo procesą organizuoti Žalgirių gimnazijos patalpose. Juolab, kad anksčiau šiame korpuse buvo įsikūręs „Šaltinio“ pradinis skyrius.

Šią idėją aktyviai palaikė meras Dovydas Kaminskas, o administracijos direktorius Modestas Petraitis neabejojo jos racionalumu – esą pakaktų tik šiek tiek paremontuoti patalpas, įstatyti naujas duris ir turėti patogią mokymosi erdvę minimaliomis sąnaudomis. Viso tai rajono biudžetui atsieitų 40–50 tūkst. eurų.

Tačiau praėjusį mėnesį atmosfera ėmė kaisti. Nuomonę pakeitė Žalgirių gimnazijos direktorius J. Jatautas, imta kalbėti, jog „šaltiniečių“ kaimynystei prieštarauja gimnazijos pedagogų bendruomenė. Į Žalgirių gimnazijos vadovo pusę stojo socialdemokratė Efrema Bitinienė, kuri, be kita ko, yra ne tik rajono Tarybos narė, bet ir Žalgirių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja. O su ja kartu ir visa Tarybos opozicija – socialdemokratų frakcija. Apie konfliktinę situaciją diskutuota ne viename Švietimo komiteto posėdyje. Komiteto pirmininkė Lina Bandzinaitė-Latožienė, rajono meras D. Kaminskas bei valdantieji tvirtai laikėsi pozicijos, jog sprendimas racionalus, tačiau tai neįtikino opozicijos. Meras tikino, jog vyko ne vienas susitikimas su Žalgirių gimnazijos pedagogų bendruomene, opozicija teigė, jog diskusijų per mažai.

– Iš tikrųjų yra forsuojama, direktorius turi pasirašyti jau sutartį, bet bendruomenės pozicija šiuo atveju, mokytojų, tėvų ir mokinių, yra tokia, kad jie yra geranoriški, atsižvelgia į esamą situaciją, bet visa tai pakenks ir ugdymo procesui, – Žalgirių gimnazijos tarybos nuomonę pirmadienį bendro komitetų posėdžio metu pagarsino E. Bitinienė. – Klausimas yra svarbus ir opus, manau, kad turėtų vykti platesnės diskusijos. Visgi, į gimnaziją įkeliami priešmokyklinukai, kertasi kontentai, dėl patalpų yra neišdiskutuota, galbūt reikėjo ieškoti alternatyvių variantų, norėčiau, kad pasisakytų ir kiti tarybos nariai.

Siūlė perkelti į „Šaltinėlį“

Žalgirių gimnazijos direktorius J. Jatautas, kalbintas ketvirtadienį, jau po priimto sprendimo, patvirtino, jog yra gavęs administracijos direktoriaus įsakymą pasirašyti patalpų panaudos sutartį ir kitos išeities neturi, kaip tik tai padaryti. Mat sprendimai esą mokyklos steigėjo – rajono tarybos rankose. Tačiau tai nereiškia, jog jis tam pritaria. Paklaustas, kokie argumentai privertė jį pakeisti iš pradžių nuosaikią šiuo klausimu nuomonę į priešingą, jis teigė, jog diskusijas kelti ėmė mokyklos bendruomenė. O diskusijų bendruomenėje jis esą tikėjosi nuo pat pradžių ir jas palaiko. Tačiau pabrėžė, jog mokyklos kolektyvas buvo pastatytas prieš faktą bei ieškojo kompromiso. Vienintelis jo siekis esąs, kad nepablogėtų darbo sąlygos žalgiriečiams. O kad taip bus, neabejojama – pedagogams teks „pasispausti“, mat patalpos, į kurias kelsis „Šaltinio“ progimnazijos priešmokyklinis skyrius, visada buvo naudojamos.

– Aišku, yra galimybė pasispausti. Tačiau aš klausiu, o kodėl mes turėtume spaustis? Čia yra ir platesnis, viso rajono švietimo sistemos kontekstas, kalbama, kad vėl trūksta darželio grupių, o patalpų rajone yra ir daugiau. Mokyklos taryba siūlė alternatyvas, bet yra, kaip yra. Vienintelė pusė, kurioje aš esu – tai Žalgirių gimnazijos bendruomenės pusė. Ir nenoriu, kad mūsų mokyklos bendruomenė būtų vaizduojama spaudoje ar politinėse diskusijose kaip kažkokia nenormali. Mes esam kūrybingi, dirbantys, ir gerai dirbantys žmonės. Mokytojai dabar neteks tokios prabangos, kaip turėti savo nuosavą kabinetą, anksčiau jie tą prabangą turėjo. Dabar teks dalintis vienu kabinetu kelių dalykų mokytojams, perdėlioti tvarkaraščius, – teigė J. Jatautas.

Direktorius šių eilučių autorei persiuntė mokyklos tarybos kreipimąsi į rajono galvas. Šis raštas buvo pateiktas tarybos nariams, adresuotas merui ir administracijos direktoriui, švietimo komitetui.

„Gimnazijos taryba kreipiasi su prašymu: 1. Nebloginti Tauragės Žalgirių gimnazijos moksleivių ir mokytojų darbo sąlygų, kurios yra būtinos įgyvendinant įstaigos strategiją. 2. Atsižvelgti į tai, kad Žalgirių gimnazija šiuo metu turi mažiau panaudojamų patalpų, todėl negriaunant gimnazijos vidaus struktūros, nusistovėjusių vidinių gyvenimo tradicijų ir sukurtų edukacinių erdvių, gimnazija galėtų laikinai vieneriems metams priimti tas priešmokyklinio ugdymo grupes, kurios „Šaltinio“ progimnazijoje buvo neplanuotos 2020–2021 mokslo metams <...>,“ – rašoma kreipimesi.

Rašte pateiktas ir siūlymas: „Šešias „Šaltinio“ progimnazijos priešmokyklinio ugdymo klases įkelti į renovuotą Tauragės šeimos gerovės centrą „Šaltinėlis“, kuriame šiuo metu yra 19 globotinių, o rudenį lieka 14. Patalpos ir aptverta teritorija tiktų saugiam vaikų ugdymui“.

Pasipylė įžeidinėjimai

Šią savaitę, svarstant sprendimo projektą prieš Tarybos posėdį vykusiuose komitetų posėdžiuose, pasiekta kulminacija – diskusijos virto įžeidinėjimų ir senų nuoskaudų lavina.

Priekaištų apie tai, kad nėra demokratijos ir veši anarchija, vienas po kito pažėrė buvęs meras Pranas Petrošius, E. Bitinienė bei Sigitas Kancevyčius. Po šių pareiškimų meras D. Kaminskas žodžių į vatą nebevyniojo:

– Gėda klausytis kai kurių tarybos narių, bandančių lygioj vietoj politikuoti. Su Žalgirių gimnazijos bendruomene pats kalbėjau ne kartą, ir su direktorium buvom gal tris kartus susitikę, švietime problemų yra nemažai, tačiau mes turim priimti sprendimus, kokių reikia. Ir jeigu atstovaujam visoms Tauragės bendruomenėms, turim priimti sprendimus, kurie reikalingi visiems žmonėms, ne tik atskiriems mokytojams ar atskiriems tarybos nariams. Tikrai yra įsiklausoma ir maksimaliai bus pritaikyta, bus atskiras įėjimas, atitverta, kad netrukdytų moksleiviai vieni kitiems. Tik maža dalis patalpų bus paimta, apie 500 kvadratų, ir galim susitikinėt kiek norim, kito sprendimo mes nerasim. Tai yra tie mokiniai, kurie įeina būtent į tą teritoriją ir nori būti ten, o mes, kaip savivaldybė, turim efektyviai naudoti patalpas. O tiems tarybos nariams, kurie kalba apie anarchiją kažkokią, daugiau demokratijos, negu jos yra šiandien Tauragės rajono savivaldybėje, niekada nėra buvę. Ir tas tarybos narys, buvęs meras, kuris kalba, kad yra kažkokia anarchija, man yra gėda klausyti, ir neduok Dieve grįžtų tie laikai, ta tikroji anarchija, kai Tauragė buvo rožių karalystė, – rėžė meras.

Opozicija vėl ėmė švaistytis pareiškimais, jog meras pirko diplomą Skandinavijoje, primename, jog taip jau anksčiau yra sakęs Stasys Lapė: „meras diplomą pirko Kopenhagos turguje“, tą pakartojo ir pirmadienį.

– Man tai asmeniškai apgailėtinai atrodote, ir apgailėtina kalba jūsų pasakyta, tuo labiau, kalba toks žmogus, kuris nebuvo dar gimęs, kai aš buvau Tarybos narys, – atkirto Pranas Petrošius.

Išpūstas burbulas

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė R. Latožienė, ketvirtadienį komentuodama situaciją „Tauragės žinioms“, taip pat išsakė griežtą poziciją – anot jos, tai, kad Žalgirių gimnazijos bendruomenė kratosi priešmokyklinių grupių, – nesuvokiama.

– Aistros verda dėl nieko, aš manau, čia politiniai žaidimai. Yra politikavimas, kiršinamas kolektyvas, manyčiau. Situacija yra tokia, kad kažkodėl tai Žalgirių gimnazijos mokytojų kolektyvas nenori draugiškai priimti priešmokyklinukų, kurie yra iš šitos teritorijos ir kuriems mokykla būtų arčiausiai Žalgirių gimnazijos patalpose. Aš nežinau, kuriai daliai bendruomenės netinka, jie neįvardija. Bet mes turim galvoti apie visas bendruomenes. Tai liečia ne tik Žalgirių bendruomenę, bet ir „Šaltinio“ progimnazijos, tai liečia 250 priešmokyklinukų tėvų. Ir sakyti, kad jūs veskit vaikus į „Aušrą“, Jovarus ar „Šaltinėlį“... Pastarasis pasiūlymas man visai nesuvokiamas. Atkreipiant dėmesį, kad pedagogų kolektyvas siūlo per pačią judriausią Gedimino gatvę eiti priešmokyklinukui, ne visi tėvai turi galimybes vaiką nuvežti. Man nesuvokiama pozicija ir kas už to stovi. „Aušros“ bendruomenei taip pat reikėjo susitaikyt su tuo ir pasispausti ir persikelti galbūt iš vieno kabineto į kitą, kai STEAM laboratorijoms reikėjo surasti patalpas arba pagalbos mokytojui centrui įsikelti, Jovarų bendruomenė priėmė Suaugusiųjų mokymo centrą. Viskas aišku, vaikų mažėja, klasių komplektų mažėja, patalpų tikrai yra laisvų. Nes jeigu su 1000 tilpom, dabar su 400 netelpam. Man sunku vertinti, kodėl yra toks pasipriešinimas iš šitos būtent bendruomenės. Kad bus drumsčiama ramybė ar dar kažkas – tai ne argumentai, – nuostabos neslėpė komiteto pirmininkė.

Anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Egidijaus Šteimanto, prieš keletą metų Žalgirių gimnazijoje buvo 960 mokinių, toje mokykloje dar veikė Suaugusiųjų mokymo centras ir buvo 38 klasių komplektai, šiuo metu Žalgirių gimnazijoje yra 16 klasių komplektų ir 420 mokinių.

– Iš Žalgirių gimnazijos tikiuosi draugiškesnio požiūrio į visą šią problemą ir net neabejoju, kad dauguma jį tokį ir turi, ir čia eilinį kartą yra įsikišusi tiesiog politika. Turim daug pavyzdžių, kur įstaigos išsitenka ir draugauja vienose patalpose. Ir norėčiau pasakyti, kad yra neteisinga vieniems neturėti namų, o kitiems turėti dvarą, tai čia dabar tokia ir yra situacija. Šis pastatas Žalgirių, kai buvo statytas, demografinė situacija buvo visiškai kitokia, pasikeitus aplinkybėms turėtume lanksčiau žiūrėti į tai, kaip paskirstyti tą materialinį turtą. Kas norės, tame matys problemą, kas norės, matys galimybę. Ir nematau absoliučiai jokios problemos nei grėsmės nei gimnazistų ugdymui, nei priešmokyklinukų, čia tikrai išpūstas burbulas, – sakė Tarybos narė, vaikų psichologė Eglė Ramanauskaitė.

Trečiadienį Tarybos posėdyje sprendimas dėl patalpų panaudos visgi priimtas, „už“ balsavo 16 Tarybos narių.

 

 

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.