Gediminas Tamulynas: „Mokykla moko visko, ko nereikia, o ko labiausiai reikia – ten nėra“
Įkelta:
2020-07-02
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Nuo rugsėjo 1-osios tėvai gali perimti mokytojo vaidmenį ir nuo darželio iki paskutiniųjų klasių mokyti savo vaikus namuose. Nors tokį sprendimą daugelis tėvų vertina teigiamai, patys mokyti savo vaikus ryšis retas. Kalbintos mamos atsakomybės pačios mokyti savo vaikus kratosi – sako, užteko karantino, kad suprastų, kaip tai sunku. O štai jaunas tėvelis Gediminas Tamulynas džiaugiasi – jis sako tokio sprendimo seniai laukęs. „Vaikai gali mokytis ir ugdytis per pavyzdį, per situacijas, per tikrą gyvenimą“, – įsitikinęs jis.

Mokyklų sąrašas patvirtintas

Tauragės rajono savivaldybė jau patvirtino mokyklų, padėsiančių tėvams organizuoti ugdymą šeimoje, sąrašą. Šiame sąraše – „Versmės“, Žalgirių, Skaudvilės, Žygaičių gimnazijos, „Aušros“, Martyno Mažvydo, Tarailių, „Šaltinio“ progimnazijos ir Jovarų pagrindinė mokykla. Norintys nuo šio rugsėjo pradėti ugdyti vaikus šeimoje turi pateikti prašymą ir dokumentus pasirinktai mokyklai iš minėto sąrašo. Dokumentai pasirinktos mokyklos direktoriui turi būti pateikti nuo birželio 15 iki birželio 30 dienos. Prieš sudarydama sutartį, pasitelkusi reikalingus specialistus, mokykla įvertins ugdymosi šeimoje sąlygas, vaiko brandos ir žinių lygį.

Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Petkienė „Tauragės žinioms“ sakė, kad kol kas nė vieno prašymo mokyklos nėra gavusios, nors skyriaus ir rajono mokyklų vadovai jau aptarė, kaip būtų taikoma ugdymo namuose tvarka. Anot jos, mokyklos tam yra pasiruošusios.

– Koks gali būti poreikis mūsų rajone, sunku atsakyti. Galbūt ir atsiras norinčių, tačiau iki šios savaitės dar niekas nesikreipė, nors liko vos kelios dienos, – sakė ji.

Paprašyta išsakyti asmeninę nuomonę apie mokymą namuose, specialistė teigė:

– Tai, kad tokia galimybė suteikta, – puiku, tačiau aš pati, būdama pedagogė, nedrįsčiau mokyti namuose net ir pradinukų. Manau, kad pilnavertį ugdymą vaikai gauna tik mokykloje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, mokymas namuose šiuo metu gali būti aktualus 200 Lietuvos mokinių. Iš jų apie 100 ugdytųsi pagal priešmokyklinio ugdymo programą.

Užteko karantino

Kad vaikus mokyti namuose – nelabai realu, bent daug daugumai tėvų, pritaria ir darželinuką ir pradinuką auginanti Donata. Pasak jos, užteko karantino, kad įsitikintų, kaip sunku vaikus mokyti namuose.

– Man tai buvo labai sunkus laikas, nes vaikams labai trūko motyvacijos, disciplinos, – pasakojo ji. – Pavyzdžiui, reikia mokytis, o vaikas šaukia, kad nori valgyti. Ir apskritai, vaikams svarbu būti su bendraamžiais. Tačiau kad tokia galimybė yra – labai gerai. XXI amžiuje gyvename, turi būti galimybė rinktis.

Panašiai svarstė ir dar viena „Tauragės žinių“ pakalbinta mama, auginanti du paauglius – aštuntokę ir šeštoką.

– Bus gal pora šimtų tokių privilegijuotų šeimų, kurios įstengs vaikus mokyti namie. Aš manau, kad tai – didžiulė atsakomybė tėvams. Tie, kurie ryšis mokyti vaikus namuose, užsikraus didelę naštą. Tai turi būti arba labai turtingi žmonės, kurie galės samdyti mokytojus, arba patys be galo išsilavinę, – įsitikinusi ji.

Ji svarstė, kad, kiek žinių namie vaikas begautų, jam svarbu eiti į mokyklą, socializuotis, kad lengviau pritaptų kolektyve, nes vis tiek didžioji dalis profesijų yra susijusios su kitais žmonėmis. Būdamas tarp bendraamžių vaikas praktiškai mokosi lankstumo, diplomatijos, kritinio mąstymo, suvokia daug psichologijos dalykų, o būdamas namuose jis tokios galimybės neturės.

„Karaliai visada savo vaikus mokydavo“

Tuo tarpu tauragiškis verslininkas Gediminas Tamulynas atsivėrusia galimybe mokyti vaikus namuose džiaugiasi:

– Mūsų šeimos nuomonė yra labai teigiama. Seniai laukėme to.

O paprašytas įvardinti priežastis, sako, kad jų labai daug.

– Net nežinau, nuo ko pradėti. Pirmiausia tai, kad vaikai mokykloje yra stipriai indoktrinuojami. Iš esmės įkalini jauną žmogų ir gyvenimui einant jam darosi sunku pamatyti tikrą pasaulį, tikras galimybes, įsitikinęs jis. Mokykla moko visko, ko nereikia, o ko labiausiai reikia – ten nėra. Kalbu apie vaikų ugdymą, paruošimą tikram gyvenimui. 93% mokykloje įgytų žinių dauguma žmonių gyvenime nepanaudojama. Labai daug laiko yra iššvaistoma. Vaikai gali mokytis ir ugdytis per pavyzdį, per situacijas, per tikrą gyvenimą. Daugumą berniukų auklėja mokytojos. Tai labai žalinga berniukų psichikai. Turime ištisas kartas vyrų, kurie yra subobėję, nusigėrę tinginiai.

Nuotrauka

Tačiau kaip vaikų mokymą suderinti su darbu? Juk tėvams reikia uždirbti pinigus. Gediminui tai neatrodo problema.

– Mes su žmona turime tikėjimą, kad viena iš trijų didžiausių gyvenimo investicijų yra vaikai. Nekalbu, kad jie būtų turtingi, kalbu, kad jie būtų laimingi, – teigia jis. – Ugdymas namuose nereiškia, kad mes mokysimės namuose. Tai reiškia, kad per tą laiką, kol vaikas sėdėtų nereikalingose pamokose, jis gali turėti susitikimus su įdomiausiais mokytojais ar mentoriais iš visos Lietuvos ar viso pasaulio. Pvz., mano 4 metų sūnus jau turi 3 mokytojus. Jis su jais susitinka, mokosi. Tie žmonės yra tikrai daug pasiekę gyvenime. Galiausiai mane supa begalė įdomių žmonių. Štai vienas pamoko, kaip fechtuotis, kitas – piešti, kitas – fizikos ir matematikos esmės. Ir galima net jausti, kad vaiko pasaulėvoka visai kitokia. Dar reikia paminėti, kad mes daug keliaujame darbo reikalais su šeima.

Pasak jo, pasaulis stipriai yra kitoks nei buvo vakar. Seni metodai nebeveikia. Kol valstybė nesumąstė, kaip išugdyti asmenybes, o ne statistinius vienetus, tol jis teigia esąs tikras už savo pasirinkimus.

– Kita vertus, karaliai visada savo vaikus mokydavo. Čia viskas remiasi į požiūrį: ar už mano gyvenimą kažkas atsakingas, ar už jį aš pats atsakingas, – įsitikinęs G. Tamulynas.

Turės užtikrinti gerus pažymius

Anot švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus, priimti tvarką, įteisinančią galimybę mokyti vaikus namuose to norintiems tėvams, paskatino su karantinu susiję iššūkiai. Esą staiga prie nuotolinio mokymo staiga perėjusios mokyklos su tuo susidorojo puikiai.

Patvirtinus tvarką, tėvai ar globėjai galės ugdyti vaiką šeimoje arba samdyti mokytoją. Tačiau mokykla, padedanti tėvams organizuoti vaikų ugdymą šeimoje, mokymo sutartį galės sudaryti tik tuomet, kai tėvai išpildys reikiamas sąlygas.

Jiems teks įrodyti, kad per pastaruosius dvejus metus šeimoje nebuvo nustatyta vaiko teisių pažeidimų, susijusių su tėvų pareigų nevykdymu ar netinkamu jų vykdymu, jei tėvai buvo apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų, kad tėvai nesmurtavo prieš vaikus ir nesiėmė kitokių veiksmų, kurie galėtų turėti įtakos vaiko teisei į mokslą užtikrinti.

Mokyklos paskirti specialistai turi nustatyti, kad vaikas turi kompetencijos mokytis pagal pirmos klasės programą ar mokinio pasiekimų lygis mokantis pagal visų dalykų programas yra ne žemesnis kaip patenkinamas. Šie specialistai turi apsilankyti vaiko gyvenamojoje vietoje, analizuoti tėvų pateiktą informaciją, nustatyti, ar vaikas namuose turi įrengtą vietą mokytis, ar turi tinkamas priemones, interneto prieigą. Taip pat specialistai turi įsitikinti, kad tėvai yra pasirengę užtikrinti tinkamą ir kokybišką vaiko ugdymą šeimoje ir socializaciją, o pats vaikas pokalbio su psichologu metu turi išreikšti norą ugdytis šeimoje.

Kai tėvai sudarys sutartį su mokykla dėl nuotolinio mokymo, ugdymo įstaiga juos aprūpins reikiamais vadovėliais, teiks vaikams konsultacijas ir sudarys sąlygas vaikams dalyvauti mokyklos veikloje – būreliuose, renginiuose, akcijose. Mokykla du kartus per mokslo metus įvertins mokinio pasiekimus, pažangą ir ar užtikrinami mokinio socializacijos poreikiai. Savo ruožtu tėvai privalės ne rečiau kaip kartą per dvi savaites mokyklos elektroniniame dienyne nurodyti vaiko pasiekimus. Sutartį dėl mokymosi iš namų gali nutraukti tėvai arba mokinys, kai jam yra 14–18 metų ir gautas raštiškas tėvų sutikimas. Mokykla gali vienašališkai nutraukti sutartį apie tai įspėjusi prie aštuonias darbo dienas, jei moksleivis be pateisinamos priežasties neatvyksta į mokymosi pasiekimų ir pažangos įvertinimą arba pasibaigus ugdymo laikotarpiui bent vieno dalyko mokinio pasiekimai nepatenkinami. Sutartį mokykla gali nutraukti ir tada, jeigu ugdymo proceso pabaigoje tėvai nesudaro sąlygų mokiniui socializuotis arba nustatomas vaiko teisių pažeidimas.

Mokykla, sudariusi mokymo sutartį, mokinius aprūpins vadovėliais, teiks vaikams konsultacijas, sudarys sąlygas dalyvauti mokyklos vykdomose neformaliojo vaikų švietimo programose, renginiuose, socialines ir emocines kompetencijas ugdančioje prevencinėje programoje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, mokymas namuose šiuo metu gali būti aktualus 200 Lietuvos mokinių. Iš jų apie 100 ugdytųsi pagal priešmokyklinio ugdymo programą. Tam papildomai reikėtų 76,6 tūkst. Eur, o 2021 m. – 230 tūkst. Eur. Mokymo lėšos būtų skiriamos mokytojų darbo užmokesčiui (už kontaktines valandas, už valandas ugdomajai veiklai planuoti, pasiruošti konsultacijoms, mokinių mokymosi pasiekimams vertinti), kitoms ugdymo reikmėms, pvz., vadovėliams, ir kt.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 15 valandų
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.