Lengvosios muzikos orkestro vadovas: „Pasiilgome klausytojų“
Įkelta:
2020-07-10
Nuotrauka
Aprašymas

Mikas Karosas. Asmeninio FB albumo nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Interviu akimirka. Eglės Červinskaitės nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Akimirka iš praėjusio „Penktadienio pikniko“ koncerto Jono-Viktoro Kalvano parke. Tauragės kultūros centro FB nuotrauka

Kaip sakė, taip padarė: tauragiškių pamėgtas Tauragės kultūros centro Lengvosios muzikos orkestras, prieš dvi savaites surengęs „Penktadienio pikniką“, pažadėjo daugiau koncertų po atviru dangumi. Šiandien, penktadienį, įvairiausių instrumentų harmoniją išgirsime žalumoje skęstančioje Jovarų bendruomenės vasaros estradoje prie Jūros upės. Nors, kaip sako orkestro vadovas Mikas Karosas, šis renginys – visų orkestro narių sumanymas, joks projektas nepajuda be veiklios lyderio rankos ir idėjų kupinos galvos. O jaunam orkestro vadovui jų netrūksta: M. Karoso planuose – pabėgti nuo oficialumo, kad koncertai taptų vienu smagiu pasibuvimu su klausytojais tarsi su senais gerais draugais.

Margarita Rimkutė: Tauragėje vadovaujate Lengvosios muzikos orkestrui, Šilalės meno mokykloje vaikus mokote groti trimitu. Su kuriais sunkiau?

Mikas Karosas: Tai yra dvi skirtingos specializacijos. Dirbant su vaikais yra itin svarbu bendravimo būdas. Esame draugai, stengiuosi išlikti netradicinis mokytojas. Džiugu, kad vaikai mane gerbia. Su orkestro nariais taip pat sutariame draugiškai, skirtumas tas, jog suaugusieji visuomet turi savo nuomonę. Ir ne visada būtinai sutampančią su visų žmonių orkestre. Tiek dirigentui Tadui Zakarauskui, tiek man visuomet tenka žmones suvesti bendro sutarimo, prieiti konsensusą. Su vaikais paprasčiau: pasakai, kada koncertas – jie ateina ir groja, o suaugusieji, pavyzdžiui, kuris nors vienas, gali pareikšti, jog tam tikru metu groti negali. O pas mus orkestre yra labai mažai instrumentų, partijų, kurios dubliuojasi – kad du žmonės grotų tą pačią partiją. Jei kuris orkestro narių išvyksta – mes tos partijos nebeturime. Tarkime, pianistas. Jei jis susirgtų, mums nebelieka fortepijono partijos.

Nuotrauka

M.R. Lengvosios muzikos orkestras – dažnas įvairių proginių švenčių dalyvis, turite savo repertuarą, tačiau dažnai tenka jus išgirsti koncertuose akomponuojant solistams. Atlikėjai į jus kreipiasi su savo kūriniais, kuriuos jūs privalote išmokti sugroti. Tai – milžiniškas darbas. Kiek valandų per savaitę tenka aukoti rengiantis koncertams?

M.K. Galiu nupasakoti, kaip vyksta darbas orkestre. Tarkim, į mus kreipiasi atlikėjas su savo programa. Aišku, tų kūrinių natų, pagal kurias turėtų groti orkestras, mes neturime. Dažniausiai pilną koncertinę programą sudaro 15 kūrinių, ir tiems kūriniams, kurių mes neturime, turime parašyti orkestruotes patys. Orkestravimas (muzikos kūrinio pritaikymas orkestrui, – aut. past.), priklausomai nuo kūrinio sudėtingumo ir trukmės, trunka 8–30 valandų. Tada mes su Tadu pasidaliname kūriniais ir kimbame į darbus.

Visiškai naujai 15-os kūrinių programai išmokti reikia bent 8 repeticijų. Repetuojame du kartus per savaitę po 2–2,5 valandos. Dažniausiai turime du mėnesius koncertui pasiruošti.

M.R. Nemenkas stresas...

M.K. O taip (nervingai sukikena). Yra duotas laiko tarpas, per kurį turi padaryti, kartais nespėji, dirbi naktimis...

M.R. Praėjusio kalėdinio koncerto Švc. Trejybės bažnyčioje vykusio metu tarp jūsų, 27 suaugusiųjų atlikėjų, teko pastebėti gal 10–12 metų berniuką. Grojo būgnais. Vėliau sužinojau, jog į orkestrą priimate ir Muzikos mokyklos mokinius, jie pas jus gali pasisemti patirties. Kaip jūs prisikviečiate vaikus, juk orkestre – vien suaugusieji?

M.K. Turime vieną perkusininką, kuris, maždaug ketverius metus grodamas kartu su mumis, jau užaugo. O kalbant apie būgnininką, tas berniukas – iš Šilalės meno mokyklos. Kadangi Tauragėje būgnininką rasti sunku, mes jį prisikalbinome. O dėl prikalbinimo kartu groti paskysiu taip: kas  neturi motyvacijos groti, nenori, tas tikrai ir neateis, bet tie, kurie nori, kurie neįsivaizduoja savo ateities be muzikos, ateina – reikia tik padrąsinti. Pas mus dabar groja 8 moksleiviai.

M.R. O tas berniukas iš Šilalės, kaip jis atvyksta į repeticijas?

M.K. Iš Šilalės pas mus dar atvyksta saksofonininkas (taip pat moksleivis) ir violončelininkė. Jie kooperuojasi, vieną kartą veža violončelininkė, kitą – tų berniukų tėvai. Draugiškai.

M.R. Girdėjau, kad turėjote planų šią vasarą rengti stovyklą vaikams.

M.K. Turėjom. Tačiau prasidėjo pandemija. Ir sėdint namuose karantine nežinioje, kaip toliau viskas klostys, šių planų atsisakėme. Atidėjome kitiems metams. Stovyklos idėja – prisitraukti jaunuosius muzikantus. Kad jie įsitikintų, kad orkestre groti nėra taip sudėtinga.

Mes, rašydami orkestruotes, galime vienai partijai įterpti tris natas. Tačiau vaikas sėdės orkestre, turės pagroti tas tris natas ir tobulės. Kitąmet mes jam įdėsime šešias natas. Ir taip vaikas pripras ir įgis patirties. Perkusininkas pas mus taip ir užaugo. Iš pradžių jis buvo mažas, per pertraukas lakstydavo, duodavosi, dabar jam jau penkiolika.

M.R. O kodėl Tauragėje trūksta būgnininkų?

M.K. Nėra būgnų mokytojo. Ir jo nėra seniai. Dabar pilyje, meno mokykloje, bus.

M.R. Teko girdėti, jog savaitgaliais važinėji į Vilnių ir ten priklausai muzikos kolektyvui. Kas jie?

M.K. Groju „Sekmadieniniame vario dūdų orkestre“. Esame kelis kartus dalyvavę Europos Brass band‘ų, vario dūdų, čempionate. Tai kitoks orkestro formatas. Mes negrojame maršų, mes darome tokias programas, kokių niekas kitas nedaro. Orkestrui – septyneri metai. Jame didžioji dalis esame neprofesionalai. Kurie susirenka pagroti ir gerai praleisti laiką. Esame koncertavę ir Tauragėje su trimis chorais. Bažnyčioje grojome apie valandos trukmės kūrinį. Apie 200 atlikėjų scenoje.

Šiuo metu iš šio kolektyvo išplaukė ir kitų visuomeninių veiklų. Yra „Sekmadieninio vario dūdų orkestro jaunučiai“, atskiras mažųjų muzikantų orkestras. Šiemet darysime jau ketvirtą stovyklą, kartais renkamės Vilniuje, kartais – Elektrėnuose. Susirenka vaikų orkestras, apie 30 vaikų, ir per 5–6 stovyklos dienas parengiame koncertinę programą ir kur nors koncertuojame. Svarbiausia, grojame tik naujus ir tik specialiai šiai stovyklai parašytus lietuvių autorių kūrinius.

M.R. Kodėl?

M.K. Prie „Sekmadieninio vario dūdų orkestro“ yra dar kompozitorių grupė, mes ją juokais vadiname „Mažųjų kompozitorių būreliu“. Tai to paties orkestro nariai. Mes kuriame muziką. Neseniai išleidome knygą duetams. Devyni kompozitoriai, 18 kūrinių. Dabar kuriame toliau, rašome kvartetus. Parengiame ir paleidžiame pasauliui. Nemokamai. Tiesiog kaip mokomąją medžiagą variniais pučiamaisiais instrumentais groti besimokantiems vaikams. Tie patys kompozitoriai kuria muziką ir stovykloms, kūrinius orkestrams. Todėl mūsų koncertai – vien premjeros.

M.R. Esate užsiminęs, kad norėtųsi surengti kuo lengvesnio formato renginį, norėtųsi šiltesnio bendravimo su klausytojais. Prieš porą savaičių J. Viktoro-Kalvano parke vyko jūsų lengvosios muzikos orkestro koncertas „Penktadienio piknikas“. Ir koncerto metu Tadas Zakarauskas kreipėsi į minią klausdamas, ar atsirastų norinčių kartu su juo padiriguoti. Klausytojai pasirodė itin kuklūs, norinčių atsirado ne iš karto. Sutiko tik dvi moterys. Tai tave nustebino?

M.K. Žmonės išties nedrąsūs, jie svarsto – „ką žmonės pagalvos“. Ar Vilniuje drąsesni? Nepasakyčiau. Yra visokios publikos. Mes prieš koncertą parke šiek tiek baiminomės, kad neatsiras norinčių diriguoti, bet va, dvi merginos atsirado. Ir tai džiugina. Ir dabar, kai koncertuosime, taip pat mėginsime įtraukti ir žiūrovus.

M.R. Papasakok apie šį penktadienį vyksiantį jūsų Lengvosios muzikos orkestro dar vieną „Penktadienio pikniką“. Kur ir koks jis bus?

M.K. Nesinori, kad tai būtų reginys, kuriame atskirai orkestras, atskirai – klausytojai. Norisi bendrystės, kad tai būtų vienas bendras, smagus reikalas. Vyks jis liepos 10 dieną Jovarų bendruomenės vasaros estradoje 18 val. Norėjome susidraugauti su kokia nors bendruomene. Šį kartą tai – jovariškiai. Girdėjome, jog tai labai šilta, draugiška, vieninga bendruomenė. Aplink – graži gamta.

M.R. Ar „Penktadienio piknikas“ taps tradicija?

M.K. Gali būti. Priklauso nuo žiūrovų. Mes, orkestras, ypač dabar, po karantino, taip esame pasiilgę klausytojų! Mes norime koncertuoti, pasirodyti, norime draugauti. Jei žmonėms tai patiks – valio.

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 14 valandų
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.