Iš pareigų atleistas Raimondas Matemaitis: „Sistema tokių nemėgsta“
Įkelta:
2020-10-14
Nuotrauka
Aprašymas
Nuotraukų koliažas

Raimondas Matemaitis Valstybinės miškų urėdijos Tauragės padalinio vadovu tapo laimėjęs konkursą. Yra jis urėdijoje dirbęs ir anksčiau, net du kartus – trejus ir ketverius metus. Taigi patirties šioje srityje jam tikrai netrūksta, juo labiau, kad ir išsilavinimas atitinkamas – miškų ūkio inžinierius. O ir su kolektyvu sutarė puikiai. Vis dėlto vos po pusantrų metų iš pareigų jam teko trauktis. Priežastis – nuolatiniai skundai ir tikrinimai. 

Medelynas buvo apleistas

Kai atėjo į šias pareigas, R. Matemaitis sako iš tikrųjų turėjęs nemažai planų. Nelabai juos pavyko įgyvendinti, nes, viena, per mažai laiko buvo, o antra – yra bendra įmonės politika, strategija formuojama pačioje įmonėje, ir padaliniai turi ją atitikti. Taigi, pasak R. Matemaičio, kažko ypatingo ir neprisiplanuosi. Be to, buvo krizė: prieš jam ateinant kubinis metras medienos kainavo 56 eurai, dabar kainuoja apie 36 eurai. Toks kainų nukritimas irgi sąlygoja finansines galimybes, taigi teko taupyti. 

Jis sako, kad kol urėdijos buvo atskiros, turėjo nemažai pajamų. Tauragės urėdija buvo pelninga, kainos buvo daug geresnės. Tačiau tada urėdija neinvestavo į medelyną. Kitose urėdijose buvo pastatytos rūšiavimo patalpos, kad nereiktų su sodinukais dirbti – rūšiuoti, trumpinti šaknų, mirkyti – po atviru dangum.

– Pas mus visa tai daroma ant plyno lauko. Sąlygos baisios. Pavasaris, žmonės maknoja per purvyną, ant galvos lyja. Gaila tų žmonių. Ir kitas dalykas, kad sodinimo laikas yra gana trumpas, dvi trys savaitės, kol išeina įšalas ir žemė pradeda džiūti. Kai kuriose kitose urėdijoje buvo įrengti šaldytuvai, kur sodmenis gali laikyti gana ilgai. Pas mus to irgi nepadaryta, taigi viską reikėdavo atlikti momentaliai. Be to, nebuvo žmonėms net elementarių buitinių sąlygų – kad būtų dušas, nusiprausti, atlikti gamtinius reikalus. Kitur įrengtos normalios požeminės laistymo sistemos, suprogramavai kada, kiek, ir laisto. Pas mus nieko tokio nebuvo padaryta. Sakau, medelynas tikrai apleistas. Įsirengti patalpas rūšiavimui, šaldymui galbūt ne vienas milijonas tam reikalingas, bet jau pernai paruošėm investicinius projektus, kad bent kiek būtų ir darbo sąlygos pagerintos, kad būtų ir persirengimo, higienos patalpos, – pasakoja buvęs vadovas.

Sunkų pavasarį dar labiau apsunkino skundai

Kaip sekėsi per tuos pusantrų metų, kokius darbus spėta nudirbti?

– Pasakyčiau taip – yra kasmetiniai, rutininiai darbai: kerti mišką, kuris yra pribrendęs kirtimui, ugdai mišką, kuris yra augantis, sodini mišką, kuris yra iškirstas, arba įveisi ten, kur miškas neaugo. Tie kiekiai, kuriuos apželdiname, kasmet tokie pat – netoli 300 hektarų. Tai nėra kažkas ypatingo, tiesiog rutina, – teigia buvęs vadovas.

Pasak R. Matemaičio, šis pavasaris buvo ypač sunkus, ir ne vien dėl Covid-19. Teko organizuoti darbą daugiau nei šimtui žmonių, be to, Vilnius laiku neparuošė pirkimo sąlygų.

– Reikia dirbt, rangovų nėra, tai ką – surinkom žmones, iš Užimtumo tarnybos atėjo su trumpalaikėm sutartim. Ir tuoj pasipylė skundai, kad darbuotojams neužtikrinamos darbo sąlygos. Ir kitokių skundų buvo. Gerai dar, kad mes išnuomojom mobilius tualetus, padarėm kur rankas nusiplauti, dezinfekuoti, – pasakoja jis. – Šiemet buvo ypač sunki padėtis dar ir dėl to, kad gavom vėjovartų. 17 tūkst. kub. m išvertė. Tai per 10 proc. metinių kirtimų. Ir tuo pačiu reikia organizuoti ir želdinimą, sodinimą, apsodinti apie 250 ha užsodinti, ir medelyno darbą. Ir girininkai turi skubiai sumatuoti tuos išvirtusius medžius, gauti leidimus, nes jei neiškirsi, vabzdžiai pradės naikinti mišką. Dirbom ne tik kiekvieną dieną, bet ir savaitgaliais. Aš pats per Velykas budėjau ir net atlyginimo už tai negavau.

Pasak jo, medelyne nesusirgo nė vienas žmogus. Buvo padaryta viskas, ką reikėjo. Iškasta sėjinukų  ne tik Tauragei, bet ir dar septyniems padaliniams. Ir apželdinta, ir vėjovartos iškirstos, nors buvo labai sunku.

– Dirbom kaip galėjom. Bet skundai nesiliovė, – atsidūsta jis.

„Sunku apsisaugoti nuo namų vagies“

Paprašytas išsamiau papasakoti apie aplinkybes, privertusias trauktis iš pareigų, R. Matemaitis sako:

– Pirmiausia turiu pasakyti, kad iš darbo išėjau šalių susitarimu, esu pasirašęs konfidencialumo pasižadėjimą, taigi atskleisti jokios informacijos negaliu. Nei kokia kompensacija man išmokėta, nei apie įmonės finansinę būklę ir pan. Galiu kalbėti tik apie tai, kas yra viešai prieinama.

R. Matemaitis sako galįs pasakyti tik tiek, kad buvo skundžiamas kai kurių asmenų. Pavyzdžiui, dėl to, kiek laiko jis kaip savivaldybės tarybos narys realiai buvo posėdžiuose ir kiek deklaravo, nes už tą laiką nemokama. Tai viena pagrindinių priežasčių. Svarbiausia, pasak jo, skundė žmonės, kurie žinojo, kiek laiko jis būna tarybos posėdžiuose, kurie susiję ir su įmone, ir su taryba.

– Manau, visiems aišku. Sunku apsisaugoti nuo namų vagies, kuris žino, kas kur padėta. Nesakau, kad skundė iš savų, bet tai yra žmonės, kurie turėjo visą informaciją, kurie kažkokiu būdu ją gaudavo, kurie nuolat nedavė ramybės, – įsitikinęs jis. – Tauragės padalinys didžiulis, 138 nuolatiniai darbuotojai, apie 30 sezoninių, platus darbų spektras. Su kolektyvų sutariau, jokių konfliktų nebuvo. Tie skundai būdavo daugiau apie visokius trūkumus – didesnius, mažesnius. Iš tiesų – apie smulkmenas, ir suprantu, kad kitu atveju nelabai kas būtų kreipęs dėmesio. Juk kas nedirba, tas neklysta. Visada smulkmenų buvo ir bus bet kokiame darbe. Galima ateiti į bet kokią darbo vietą ir jei išsamiai ją patikrinsi, smulkmenų visada rasi, šimtu procentų. Turėjau tokių „draugų“, kurie pusantrų metų nedavė ramybės, pastoviai skundė įvairiausiais lygmenimis – iki aplinkos ministro ir net prezidentūros. Buvo tokių rimtų žmonių. Iš esmės galbūt vadovybei ir atsibodo.

Po skundų visada būdavo tikrinimai, ir Darbo inspekcijos, ir kitų institucijų.   

– Negaliu įvardinti konkrečių asmenų, kurie skundė, nes galiu būti patrauktas atsakomybėn, tačiau manau, kad jie to tikslingai siekė ir pagaliau pasiekė. Jie turėjo savus žmones, kurie teikė detalią informaciją, – įsitikinęs R. Matemaitis.

Nervų nekainavo

Paklaustas, ar daug nervų ir sveikatos visa tai kainavo, jis sako – visiškai nekainavo:

– Direktorius mane pakvietė, pasišnekėjom, ir tą pačią dieną išsprendėm. Spalio 1 d. buvau Vilniuje, o nuo spalio 2-osios išėjau iš darbo.

Jis sako turėjęs ir noro, ir jėgų dirbti, ir patirties, ir perspektyvą, viziją. Ką gi, sako, per prievartą mylimas nebūsi.

– Nenorėjau nervų gadintis, sykį jau esu tai praėjęs prieš 18 metų, bandžiau tada su savivaldybe bylinėtis. Buvau teisus, tačiau supratau, kad vienas žmogus prieš sistemą yra bejėgis. Ir dabar – įmonė šimtamilijoninė, teisės skyriai ir taip toliau, kam čia turėčiau kariauti. Susitarėm geruoju, dar ir kompensaciją išmokėjo. Kai pamatai, kaip įmonė nevertina, ką tu darai, kiek įdedi dūšios, o žiūri kiekvienos raidelės – supranti, kad geriau nesiterlioti. Vok už milijoną – tai nepakliūsi... Tiesiog galiu taip pasakyti: nebuvau sistemos žmogus. Sistema tokių nemėgsta, – įsitikinęs R. Matemaitis.

Pasak jo, jei būtų buvę rimtų pažeidimų, niekas nebūtų siūlęs išeiti šalių susitarimu, o ir normalios kompensacijos nebūtų išmokėję.

 

Dėkoja už darbą

 

Paklaustas apie ateities planus, R. Matemaitis sako realiai dabar jokių minčių neturįs.

– Tiesiog gyvenimas tęsiasi. Patirties turiu, galiu deklaruoti, kad esu sąžiningas.

Įmonės puslapyje skelbiama, kad Tauragės padaliniui dabar laikinai vadovauja Edvardas Bielskis.

Į klausimus apie R. Matemaičio pasitraukimo priežastis VMU Komunikacijos vadovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė atsakė taip: „Valstybinių miškų urėdija įkurta 2018 m., įgyvendinus valstybinių miškų ūkio pertvarką ir apjungus 42 urėdijas. Dabar įmonę sudaro 26 regioniniai padaliniai su 337 girininkijomis. Per šį laikotarpį didžiausia Lietuvoje regioninė įmonė turėjo sukurti naujas veiklos sistemas ir procesus, įgyvendino pirminius pokyčius, reikalingus įmonei pradėti veiklą. Ir įmonės komanda yra dėkinga dabar jau buvusiam Tauragės regioninio padalinio vadovui Raimondui Matemaičiui, kad buvo jos dalimi tai įgyvendinant, už jo darbą ir patirtį.

Tačiau, atsižvelgiant į susiklosčiusią gana įtemptą situaciją medienos sektoriuje šiais metais, kai turime reaguoti greičiau, efektyviau ir lanksčiau, įgyvendinti dar sudėtingesnius projektus, pasiekti išsikeltus tikslus, reaguoti į steigėjo keliamus lūkesčius įmonei, į komandą bus ieškoma žmogaus, turinčio daugiau gamybinės ir vadybinės patirties.

Dar kartą dėkojame R. Matemaičiui už jo atsakingą darbą ir indėlį  kuriant Valstybinių miškų urėdijos istoriją ir buvus jos dalimi pirmųjų pokyčių laikotarpiu“.

Paklausta, kada bus skelbiamas konkursas, Komunikacijos vadovė teigė tiksliai dar atsakyti negalinti.

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 4 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.