Žinomas gamtos fotografas M. Čepulis: „Kiekvienas šėrimas baigiasi kokio gyvūno mirtimi“
Įkelta:
2021-01-26
Nuotrauka
paukščiai
Aprašymas

Zumpės tvenkinio pakraštys. Raimondos Alysienės nuotrauka

Lietuvą trumpam sukaustęs arktinis šaltis ir sniegas priminė, kokios žiemos kadaise būdavo. Kartu išryškino ir kitą problemą – vandens paukščiai tapo priklausomi nuo žmonių. Praėjusį sekmadienį socialinėje erdvėje viešinome vaizdo įrašą su ant užšalusio tvenkinio tupinčiomis antimis. Į redakciją paskambinusi tauragiškė susirūpino ant Zumpės ledo ir nedidelėje ledo nesukaustytoje tvenkinio properšoje susibūrusių ančių likimu – ar reikia pasirūpinti paukščiais ir kas tai turėtų daryti? Žymus gamtos fotografas, Aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis sako, kad tokia ančių sankaupa bus puota lapėms, jeigu paukščiai nepasitrauks, bet pati problema yra žmonių sukurta.

Tą patį šaltą savaitgalį M. Čepulis savo feisbuko puslapyje „Čepulio fotoklajonės“ publikavo sukrečiančią nuotrauką su gulbių šeimyna ir plėšrūnais, draskančiais vieną iš gulbiukų. Kaip rašė fotografas, iš 8 gulbiukų liko tik trys. Kitus sudraskė plėšrūnai. Gamtos draugijos nariai perkėlė gyvus likusius paukščius į Neries upę. Bet, kaip „Tauragės žinioms“ pasakojo pašnekovas, vandens paukščių lesinimas batonu ir sukuria tokią problemą, kad paukščiai neskrenda ieškoti saugesnės aplinkos ir lieka ežeruose net ir užšalus vandens paviršiui.

– Problema yra sena kaip gyvenimas ir žmonės galvoja, kad jie, nuėję su batono maišeliu, daro gerus darbus, lesindami vandens paukščius, antis, gulbes. Su zylutėmis ir kitais mažais paukšteliais viskas yra tvarkoje. Atrodo, kad prisidėti prie  gerų darbų gamtai – tai lesinti paukštelius, šerti gyvūnus. Iš tikro nei jiems to maisto reikia, nei jie to maisto nori. Galbūt jie dabar nori, nes yra pripratę. Toks yra dabar supratimas. Surinkti šiukšles būtų milijardą kartų geresnis darbas, bet tingisi tą daryti, – aštresnio žodžio niekada negailintis M. Čepulis kalbėjo apie paukščių lesinimą.

Puota lapėms

Pasak pašnekovo, istorija su gulbėmis parodė, kad žmonės mato tik vieną gyvenimo pusę. Antys, gulbės lesa batoną pasigardžiuodamos. Bet vėliau pripranta, laukia batono kaip duoklės ir neskrenda  ieškoti maisto niekur itur. Gulbės ežere retai įšąla, moka savimi pasirūpinti ir išskrenda, kai tampa labai šalta. Bet pripratę paukščiai tupi ant ledo, visai kaip ir Tauragėje. Tuo gali pasinaudoti plėšrūnai.

Nes jeigu paukštis yra kvailas ir pasiliko ant ledo, čia yra jo problema. Aš būčiau už tai, kad lapės būtų sočios, bet žmonės nėra už tai. Ir dabar pasipylė krūvos skambučių: gelbėkite mūsų gulbes, gelbėkite kitų gulbes ir t. t. Žmonės visiškai nesuvokia, į kokią padėtį stato kitus tarnautojus, pavyzdžiui, gamtininkus, gaisrininkus, gelbėjimo tarnybas, kuriems liepia važiuoti, lipti ant plono ledo, rizikuoti savo gyvybe vien todėl, kad jie neiškentė ir šėrė gulbes tenai, toje vietoje pripratino, – teigė M. Čepulis.

 

– Jeigu paukščiai neišskris, bus puota lapėms, – situaciją komentavo patyręs gamtos specialistas. – Iš kitos pusės, aš ir nesikiščiau į tuos reikalus. Nes jeigu paukštis yra kvailas ir pasiliko ant ledo, čia yra jo problema. Aš būčiau už tai, kad lapės būtų sočios, bet žmonės nėra už tai. Ir dabar pasipylė krūvos skambučių: gelbėkite mūsų gulbes, gelbėkite kitų gulbes ir t. t. Žmonės visiškai nesuvokia, į kokią padėtį stato kitus tarnautojus, pavyzdžiui, gamtininkus, gaisrininkus, gelbėjimo tarnybas, kuriems liepia važiuoti, lipti ant plono ledo, rizikuoti savo gyvybe vien todėl, kad jie neiškentė ir šėrė gulbes tenai, toje vietoje pripratino, – teigė M. Čepulis.

Žiemos šiltėja

Gamtą per fotoaparato objektyvą stebintis M. Čepulis sako, kad vandens paukščius reikėtų lesinti, tik jei šaltis laikytųsi ilgai, būtų užšalusios didelės vandens teritorijos ir paukščiai neturėtų jėgų nuskristi į kitas teritorijas, rasti maisto. Bet pastaraisiais metais Lietuvoje žiemos ganėtinai šiltos, sniego beveik nebūna, ką jau kalbėti apie šalčius ir ežerus šaldantį speigą.

– Dabar užėję šalčiai po savaitės praeis, visos upės nespės užšalti, ežerai užšals, bet paukščiai pasitrauks į upes, ir viskas. Jeigu mes juos maitinsim, jie pasiliks tenai, jeigu pasiliks, juos naktimis ės plėšrūnai. Kiekvienas šėrimas baigiasi kokio gyvūno mirtimi. Žmonėms reikia pasirinkti: šeriam ir atiduodam plėšrūnams. Jeigu taip patinka, viskas tvarkoje, šerkit, – apie problemą kalbėjo M. Čepulis.

Didėja ligų rizika

Pašnekovas atkreipia dėmesį ir į kitą problemos pusę, kuri ypač dabar yra labai aktuali. Europoje plinta paukščių gripas. Lietuvoje, kai kalbėjomės su M. Čepuliu, buvo nustatyti du atvejai. Specialistas teigia, kad tokios ligos plinta žymiai sparčiau, kai paukščiai laikosi būryje.

– Šerdami žmonės rizikuoja, kad tie paukščiai visi numirs. Tai reikia gerai pagalvoti: ar viena minutė malonumo su batono maišeliu, žiūrėkit, vaikučiai, kokie mes faini, pamaitinom paukštelį, ar pasižiūrėti toliau į pasekmes? Paukščius sudraskys plėšrūnai, paukščiai gali susirgti. Nebūtinai paukščių gripu. Viskas turi pasekmes. Antys tikrai gali pasitraukti, gulbės tikrai gali pasitraukti, jeigu matys, kad maisto nėra. Sveiki pasitrauks, silpnesni susirgs, juos suvalgys plėšrūnai greičiau. Gamta puikiai toje vietoje susitvarko, – tikina pašnekovas.

Nuotrauka
gulbė

Šeria pasenusiu maistu

Kitaip yra su zylutėmis ir kitais mažais paukšteliais. M. Čepulio nuomone, lesindami zylutes ir panašius paukštelius, žmonės atiduoda duoklę šiems paukščiams. Žmonės kerta drevėtus medžius, katės ėda paukščius. Bet reikėtų atkreipti dėmesį ir į batoną – pasak M. Čepulio, batonas paukščiams yra kaip žmonėms tortas, visiškai nenaudingas maistine prasme. Negalima duoti ir juodos duonos. Ar juo labiau – pasenusio maisto.

– Blogai, kad žmonės galvoja, kad visas atliekas galima duoti. Pagenda maistas ir meta per balkoną, ypač senesni žmonės, atsikrato maisto mesdami per balkoną, šerdami paukščius. Tas maistas būna ir papelijęs, supuvęs. Tai iš karto nuodas, ir paukščiai dvesia dėl to. Batone ne tik grūdai. Tai ir cukrus, mielės, medžiagos, kurios nėra natūralios, apie tai reikia galvoti, – sako pašnekovas.

Švietimas vyksta

Visuomenės švietimas vyksta daugybę metų, bet čia dažnai suveikia žmonių empatija – sunku susilaikyti nepalesinus, atrodytų, silpnesnio gyvūnėlio. Bet gyvūnai tik atrodo silpni. M. Čepulis sako, kad ir pats anksčiau lesindavo vandens paukščius, tačiau liovėsi sužinojęs, kokią žalą padaro toks neatsakingas lesinimas. Pasak ministro patarėju dirbančio pašnekovo, rengiami įstatymų pakeitimai, kurie turėtų padėti atgrasinti žmones nuo pavojingo gyvūnų šėrimo.

– Ir ką parodė ši istorija – žmonės, pamatę lavono nuotrauką, daug geriau reaguoja. Aš rašydavau straipsnius apie tai, kad lesinti negalima. Bet kai žmonės akivaizdžiai pamato, kokios yra pasekmės, kai gulbių tėvai tupi šalia jauniklių lavonų, kuriuos plėšrūnai ėda kiekvieną naktį, tai žmonės atsimerkia ir supranta, kad iš tikrųjų juos žudom. Gal gulbės ar anties gaišenos nuotrauka – žiauru, bet gal žmonės susimąstys, – įsitikinęs pašnekovas.

Senos tradicijos

Mažai naudos duoda ir ypač senesnių žmonių pomėgis pamiškėse palikti eglutes, nukabinėtas daržovėmis, vaisiais. Pasak pašnekovo, tai iš seniau likusi tradicija, kai žiemos būdavo gilios, daug sniego. Dabar gamtoje daug laiko praleidžiančiam M. Čepuliui tenka matyti ir ananasais, bananais apkabinėtų medžių ir tose vietose, kur gyvūnai net nesilanko.

– Vaisiai, daržovės supūva, tiesiog supūva, ir niekam jie nereikalingi. Bet koks atlydys, ir tas maistas supūva, supelija, tampa nuodu. Mes užteršiam aplinką organinėmis atliekomis. Tuo ir baigiasi tas šėrimas. Žvėrims tikrai maisto nereikia, jie susiranda jo per akis, dabar po savaitės kitos vėl atlydys, sušils, maisto jie susiras, tikrai gyvūnai nebadauja. Jau geriau rinkti šiukšles, eiti su vaikais žvėrių pėdsakais pasekioti, inkilėlius galima daryti, įkelti pavasarį, dabar pats metas juos gaminti. Daugybę veiklų galima sugalvoti, bet palikime žvėris ir paukščius ramybėje, – ragina M. Čepulis.

Kaip „Tauragės žinioms“ sakė Tauragės krašto muziejaus Gamtos-fotografijos skyriaus vedėjas Aleksandras Naryškin, pačių ančių ant užšalusio Zumpės ledo jis nepastebėjo. Tačiau pritarė nuomonei, kad tai pačių žmonių sukelta problema.

– Jeigu yra galimybė, reikėtų pernešti paukščius į atvirą vandenį. Pamaitinti kurį laiką, ant ledo jos gali būti. Dėl plėšrūnų, to neišvengsi, lapėms irgi reikia maisto. Antys pripratusios, kad jas maitina, laukia, maitinimas malonu žmonėms. Kita vertus, yra žala gamtai, jeigu maitinimo nebūtų, jeigu nemaitintų, kai nereikia maitinti, paukščiai patys gali prasimaitinti, jos būtų išskridusios ieškoti atviro vandens. Bet jeigu nėra didelių šalčių, nereikia lesinti, – sako specialistas.

 

Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 20 valandų
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.