509-ąjį gimtadienį Tauragė šventė penkias dienas
Įkelta:
2016-06-07
Nuotrauka
Aprašymas

Daivos Žebelienės, Reginos Vaičaitienės, Mortos Mikutytės, Alinos Povilaitienės, Jovitos Verpečinskienės ir Linos Astrauskienės nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Baigėsi tauragiškių laukta, smagi, renginių įvairove džiuginusi tradicinė miesto šventė „Tauragės ragas 2016“. 509-ąjį gimtadienį miestas šventė penkias dienas. Surado ką veikti maži, jauni ir garbaus amžiaus sulaukę, muzikos ir meno mylėtojai, sporto gerbėjai. Tauragės rajono savivaldybė informuoja – iš viso surengti 35 renginiai, pasirodė 428 kolektyvai. Pirmą kartą miesto šventės renginių metu nebuvo prekiaujama alkoholiu. 

Šventė pavadinta „Tauro ragu“ 

Per miestą nuvilniję šventiniai renginiai tauragiškiams dovanojo gerų emocijų, nepakartojamų įspūdžių, buvo puiki proga išeiti iš namų, pabendrauti vieniems su kitais, taip pat ir su iš svetur sugrįžusiais kraštiečiais. Šventės metu sulaukta daug užsienio delegacijų. Tauragės miesto šventė rengiama nuo 2004 metų. Kaip „Tauragės žinioms“ pasakojo  Tauragės rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyriausia specialistė Inesa Vaigauskienė, šios šventės iniciatorius –  tuo metu buvęs savivaldybės tarybos narys, Lenkijos bičiulių draugijos Tauragėje pirmininkas Juozas Jankevičius. 

– Sugrįžęs iš Lenkijoje vykusios miesto šventės jis pasiūlė rajono tarybai panašią šventę surengti ir Tauragėje. Taryba pritarė. Sudaryta komisija nusprendė šventę pavadinti „Tauragės dienos“. Kasmet  ruošiant miesto šventę, vis aktyviau diskutuota apie tai, kad šventė galėtų turėti savo simbolį. Tuomet Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Danutė Naujokienė pasiūlė Tauragės miesto šventę susieti su Tauro ragu. Komisijai pritarus, 2014 metais šventė pervadinta į „Tauro ragas“. Tauro rago simbolį nuspręsta naudoti visuose šventės lankstinukuose, reklamose, – pasakojo I. Vaigauskienė. 
Anot Kultūros ir sporto skyriaus vyriausios specialistės, tauro rago simbolis naudojamas ir Tauragės įstaigų, organizacijų, mokyklų, darželių prisistatymuose. 

Pirmoji diena. Labdaringas bėgimas

„Tauro ragas 2016“ startavo birželio 1-ąją, trečiadienį, kartu su labdaringu UNICEF bėgimu, skirtu skurstančių šalių vaikams paremti. Tauragėje surinktos lėšos bus išsiųstos į Mozambiką. Pasak renginio iniciatorės Tauragės Europe Direct informacijos centro vadovės Isvaldos Aleknienės, bėgime dalyvavo 1460 vaikų ir juos lydintys tėvai. 

Prie kilnaus tikslo prisijungė Tauragės rajono savivaldybė bei 55 savanorių būrys. UNICEF bėgimo dalyviams buvo išdalyta 1500 žydrų marškinėlių, tiek pat medalių ir padėkų. Į Tauragę atvyko Lietuvos sporto ir pramogų pasaulio atstovai. Ne vienas fotografavosi su Virgilijumi Alekna, Mantu Jankavičiumi, Juozu Liesiumi, Giedriumi Savicku, Remigijumi Žiogu ar Egle Jackaite. Greičiausiems bėgimo dalyviams buvo įteikti diplomai su šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės parašais. 

Antroji diena. Pramogų mugė parke

Birželio 2-ąją, ketvirtadienį, tauragiškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į Jono Kalvano parką, prie evangelikų liuteronų bažnyčios. Tokios gausos skirtingų kartų žmonių šiame parke dar nėra buvę. Pramogų ir linksmybių mugėje „Mes Tauragei“ prisistatė bendruomenės, įvairios nevyriausybinės organizacijos. Tauragės Moksleivių kūrybos centro (MKC) „Pilies teatro“ studija pakvietė žiūrėti nuotaikingą muzikinį choreografinį spektaklį „Laisvės ritmu“, lietuvaičius mokė gruziniškų žodžių. Žiūrovų dėmesį prikaustė svečių – ansamblio „Dzmebi“ iš Gruzijos pasirodymas. Vėliau Tauragės asociacija „Mažoji scena“ rodė spektaklį „Dėdė atvažiavo“. Mini pasirodymą surengė daugeliui tauragiškių jau žinoma „Siaubo kambario“ komanda iš Dauglaukio. 

Trečioji diena. Sporto ir menų reginiai

Birželio 3-ąją, penktadienį, Pilies aikštėje vyko Baltijos galiūnų čempionato antrasis etapas. Čempionu tapo galiūnas iš Birštono – Vidas Blekaitis. Renginio žiūrovai taip pat turėjo galimybę išbandyti savo jėgas – varžėsi, kas ilgiau išlaikys beveik 20 kg sveriantį Tauro ragą. Ilgiausiai – 1 minutę ir 6 sekundes jį išlaikė Raimondas Gaižauskas. Šioje rungtyje dalyvavo devyni tauragiškiai. 
Pilies kiemelyje surengtas V tarptautinis fotoklubų suvažiavimo atidarymas, Latvijos vestuvių fotografų asociacijos paroda.  

Vakare būriai tauragiškių ir miesto svečių traukė Vasaros estradą, kur vyko Tauragės meninių kolektyvų šventė „Graži tu mano“ subūrusi šimtus atlikėjų. Koncertavo Tauragės kultūros centro, Tauragės muzikos mokyklos, Tauragės moksleivių kūrybos centro, Tauragės miesto ir rajono mokyklų meniniai kolektyvai bei svečiai iš kitų miestų.

Menų šventėje Tauragės rajono garbės piliečio vardas iškilmingai suteiktas iš Tauragės krašto kilusiam menininkui, šiuo metu Vilniuje gyvenančiam ekslibrisininkui Alfonsui Čepauskui.

Ketvirtoji diena. Atidengtas skulptūrinis ekslibrisas

Birželio 4-ąją, šeštadienį, prie Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos pastato surengta iškilminga Tauragės garbės piliečio Regimanto Midvikio skulptūrinio ekslibriso atidengimo ceremonija, atidaryta jo akvarelės darbų paroda. 

Tądien Tauragės rajono savivaldybės administracijos pastato prieigos virto Tauro ragų alėja. Pačių gamintus Tauro ragus pristatė rajono įstaigos. 

Pilies aikštėje netilo muzika ir dainos, vyko koncertai – linksmino Tauragės Moksleivių kūrybos centro (MKC) kolektyvai, taip pat ikimokyklinių įstaigų auklėtiniai, choras „Glorija“. B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus lėlių teatras rodė spektaklį „Kakė Makė“.  Į dar vieną spektaklį pakvietė Tauragės MKC vaikų teatras. Tauragės kultūros rūmuose atidaryta Ugniaus Motiejūno paroda „Aritmetika“.

Į Pilies kiemelį rinkosi gyvūnų mylėtojai. Lietuvos gyvūnų globos draugijos Tauragės skyriaus pirmininkas Sigitas Klymantas į Tauragę pakvietė gyvūnų augintojus ir veisėjus iš įvairių šalies kampelių. Buvo šunų, kačių, meškėnų, triušių, vištų, gaidžių, balandžių, vabzdžių ir net roplių, pastaruosius atvežė Palangos zoologijos sodas „Insektariumas“. Dresiruotus šunis atsivežė ir žiūrovams programą parengė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. 

Vytauto stadione įsikūrė Sporto oazė. Tauragės BMK (Bėgimo mėgėjų klubas) organizavo labdaros komandinį maratono bėgimą, taip pat vyko tarptautinis futbolo turnyras bei gatvės krepšinio trijulių turnyras. Tinklinio mėgėjai pakviesti į SK „Šilas“ tinklinio aikštelėje vykusį vyksiantį turnyrą. 

Taurų nuotykių parke vidudienį parke vyko virvės traukimo festivalis „Purvo gurkšnis“. šeštadienį iki vėlaus vakaro vyko V-asis tarptautinis fotoklubų suvažiavimas. Kaip skelbia renginio organizatorius Romualdas Vaitkus, jame dalyvavo 17 fotoklubų, 156 parodų dalyviai, pristatytos 645 fotografijos. 

Vilniaus, Kauno, Palangos, Alytaus ir kitų miestų fotoklubai bei svečiai iš Lenkijos, Latvijos pristatė savo darbus originaliai įrengtose ekspozicijose, vyko paskaitos. Vakare susirinkusius linksmino vilniečių grupė „AC/DC Project“. 

Ketvirtąją šventės dieną vainikavo garsiosios scenos karalienės Džordanos Butkutės koncertas. Tauragės rajono savivaldybės sumanymas pakviesti koncertuoti Dž. Butkutę pasiteisino – į koncertą suplūdo daugybė žiūrovų, ir ne tik iš Tauragės rajono. Renginių organizavimo įmonės UAB „Muzikos servisas" vadovo Raimondo Marozo teigimu, susirinko apie 10 tūkstančių žmonių. 

Penktoji diena. Tradicinė mugė

Sekmadienio rytą tauragiškiai ir miesto svečiai pakviesti į Šv. mišias už Tauragės kraštą Švč. Trejybės bažnyčioje. Bažnyčių gatvėje šurmuliavo jau tradicine tapusi lietuvių amatų ir tautodailės dirbinių mugė, be kurios Tauragės miesto šventė neįsivaizduojama. Šioje gatvėje įrengtoje scenoje koncertą Tauragei dovanojo svečiai iš Gruzijos, Lenkijos, Rusijos. Miesto gatvėmis iškilmingai žygiavo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio MPB kariai su Lietuvos kariuomenės orkestru. Paskutinę, penktąją šventės dieną Pilies aikštėje surengta VII-oji Lietuvos kariuomenės orkestrų šventė bei rikiuotė, skirta Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienai. 

Nuo 10 val. šalia scenos prie SEB banko didžiulėje palapinėje vyko Tauragės, Belchatovo ir Sovietsko regionų kulinarinio paveldo pristatymas. Svečiai iš Belchatovo vaišino tauragiškius ir miesto svečius sriubomis, troškintais kopūstais, smalčiumi su raugintais agurkais ir kitais skanėstais. 
Kaimynai iš Sovietsko (Tilžės) vaišino saldžiais patiekalais: pyragaičiais, bulkutėmis, meduoliais. Tauragiškiai ragavimui pateikė lietuviškų lašinių, skilandžio, kastinio su bulvėmis, lietuviškos duonos ir giros, mielinio pyrago. Ragaujančių buvo išties nemažai.
Tądien vyko koncertas skirtas tarptautinio Tauragės, Belchatovo (Lenkija, Lodzės vaivadija) ir  Sovietsko (Tilžės) savivaldybių bendradarbiavimo 15-os metų jubiliejui paminėti. 

 

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.