Alternatyva viešbučiui – nemokama viešnagė?
Įkelta:
2018-07-27
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Keliaudami dažnai renkamės dar nepažintus, neaplankytus kraštus ir susiduriame su problema, kur nakvoti palydėjus saulę. Internete galima rasti daugybę įvairiausių nakvynės pasiūlymų, viskas priklauso nuo jūsų norų ir piniginės dydžio, bet  ar viešbučiai, apartamentai ir nakvynės namai yra vienintelis pasirinkimas? Šiame straipsnyje jums prisatome dar vieną nakvynės variantą, kuriuo pasinaudoti išdrįs tikrai ne visi.

„Couchsurfing“ – kas tai?

„Couchsurfing“ – tai tarptautinis tinklas, jungiantis keliautojus ir jų lankomas vietines bendruomenes. Tai didžiausias apsikeitimo svetingumu tinklas pasaulyje, su 3 mln. užsiregistravusių narių iš daugiau nei 200 šalių. Pagrindinis šio socialinio tinklo tikslas – susipažinti, bet ne tik su žmonėmis, o su įvairiomis kultūromis skirtinguose pasaulio kampeliuose. Vis dėlto, struktūrinių panašumų su kitais socialiniais tinklais „Couchsurfing“ programa turi: kiekvienas narys susikuria savo anketą, pateikia tam tikrą kiekį informacijos, užmezga ir palaiko ryšius su kitais keliautojais, tariasi dėl nakvynės ar susitikimo galimybių. Kuriant anketą patariama pateikti kuo daugiau informacijos, tam, kad kitas žmogus galėtų susidaryti apie jus įspūdį ir suvokti ar norėtų susitikti ar ne. Taip pat patariama įkelti ir nuotraukų – tai padeda apie save pasakyti daugiau, neslepiantis savo veido žmogus atrodo patikimesnis.

Nuotrauka

Padeda sutaupyti

Vaiva Kiniulienė – aktyvi platformos „Couchsurfing“ dalyvė. Šiemet savo namuose Darius ir Vaiva Kiniuliai jau priėmė du keliautojus, o naudojasi šia programėle ir jos teikiamais privalumais Vaiva nuo 2010-ųjų.

– Apie CS aš sužinojau skaitydama žurnalą „Kelionės ir pramogos“. Ten buvo išspausdintas straipsnis apie CS ir kitas panašias platformas, kuriose galima susirasti nemokamą nakvynę. Matyt, gan greitai po to, kai perskaičiau tą straipsnį, užsiregistravau CS (konkrečiai tai buvo 2010 m. pavasaris). Pagrindinė priežastis, kodėl norėjau tapti CS nare, – noras keliauti. Kadangi buvau studentė ir pinigų turėjau labai mažai, tai CS man buvo kaip šiaudas, už kurio užsikabinus galima pamatyti pasaulį, nors ir turint labai nedaug santaupų, – teigė Vaiva.

Anot moters, platforma turi daug privalumų. Pirmiausia, padeda sutaupyti keliaujant. Be to, galima pamatyti vietų, apie kurias žino tik vietiniai, sužinoti, kaip toje šalyje, mieste žmonės iš tiesų gyvena. Be abejo, didelę rolę čia vaidina bendravimas. Jei pats negali keliauti, tai gali priimti keliautojus savo namuose ir taip praplėsti savo pažinčių ratą, o kartu ir akiratį. „Couchsurfing“ gali padėti susirasti draugų, su kuriais palaikysi ryšį ir ateityje. O šansai patirti nuotykių padidėja kelis kartus, o kartu patiriama ir daugiau įspūdžių, kuriuos po to smagu prisiminti ir kitiems apie juos papasakoti.

Tačiau, toks kelionės būdas turi ir trūkumų. Gali tekti nakvoti ne pačiomis geriausiomis sąlygomis (pavyzdžiui, svetainėje, kuri yra pereinama; ant grindų ir pan.). Bet visada galima rinktis, kokios sąlygos tenkina, o kokios – ne. Anot Vaivos, pasitaiko tokių atvejų, kai, nakvynę suteikiantis žmogus, pakeičia savo planus ir nusprendžia nebepriimti svečių, nors jau buvote susitarę (dažniausiai čia išimtiniai, o ne įprasti atvejai).

Nuotykiai ir pažintys

V. Kiniulienė pasakojo, jog pati šia platforma naudojosi ne kartą.

– Pati buvau apsistojusi pas CS narius keliaudama 14 kartų (bent jau tiek dabar pavyko suskaičiuoti ). Kelis sykius buvau susitikusi tik pabendrauti, bet nenakvojau pas tuos žmones. Na, o savo namuose keliautojus priėmiau 7 kartus. Iš tokių labiau įsimintinų patirčių galėčiau paminėti savo pirmąją kelionę, naudojantis CS. Aš su savo 4 draugėmis atvykau į Helsinkį (Suomija), kur mes turėjome nakvoti pas CS narį kelias naktis. Deja, taip susiklostė, kad jis sumaišė datas ir tuo metu, kai mes atvykom, pats buvo Taline. Gerai, kad raktus nuo jo buto turėjo draugas, kuris mus ir įleido. Kitą dieną parvyko ir mūsų nakvynės suteikėjas. Itin ekstremalią patirtį turėjome Edinburgo mieste (Škotija). Aš su 4 savo draugėmis nakvojau protestuotojų stovykloje. Protestuotojai ten pradėjo gyventi nuo 2002 m., siekdami, kad miškas nebūtų iškirstas dėl planuojamo statyti aplinkkelio. Stovykloje gyventojai apsistodavo mediniuose nameliuose medžiuose (mums skirtas buvo ant žemės, todėl kažkokie graužikai vis vogdavo mūsų maistą), ten nebuvo vandentiekio (tualeto taip pat) ir elektros. Vakarais būdavo smagu susirinkti prie laužo su stovyklos gyventojais – o jų ten buvo iš įvairiausių šalių, vieni apsistodavo ilgiau, o kiti trumpiau. Ilgiausiai ten gyvenęs žmogus, su kuriuo ten susipažinom, rodos, praleido stovykloje apie 3 metus. Įspūdį paliko ir nakvynė Malmėje (Švedija) pas švedą, kuris gyveno jachtoje. Jachtoje ir valgydavom, ir miegodavom, o po to ir Baltijos jūroje plaukiojom. Konkrečiai Tauragėje su vyru esame priėmę 5 keliautojus. Visi į Tauragę atvyko dviračiais. Įprastai keliautojai iš užsienio lanko tik didžiausius Lietuvos turistinius traukos objektus, o keliaujantieji dviračiu, aplankę ar dar planuojantys lankytį pajūrį, užsukdavo ir į Tauragę. 2017 m. vasarą pas mus buvo atvykę: 54 metų amžiaus vokietė Delia, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, kuri keliavo po Lietuvą, studentas Stefan iš Austrijos, kuris vyko į Nordkapą (Norvegija) bei Alison iš Kanados, kuri keliavo apie pusę metų Azijoje ir Europoje. 2018 m. vasarą pas mus buvo atvykę: studentas Afonso iš Brazilijos, kuris keliavo į Sankt Peterburgą (Rusija), kur rudenį pradės studijuoti bei 58 metų olandas fizikos mokslų daktaras Pieter iš Švedijos, kuris atkeliavo susipažinti konkrečiai su Lietuva. Į Tauragę atvykusius svečius dažniausiai pavedžiojame po miestą, aprodome Tauragės krašto muziejų, apskritai papasakojame apie Lietuvą, domimės šalimi, kurioje gyvena jie, – pasakojo V. Kiniulienė.

Alternatyva viešbučiui?

Savo patirtimi pasidalino ir šiuo metu Kaune gyvenanti ir Maisto saugą studijuojanti, laisvalaikiu fotografuojanti tauragiškė Ieva Daugalaitė.

– Aš apie „Couchsurfing“ sužinojau iš draugės, kai išvykau aplankyti jos į Turkiją. Tiesiog kalbėjomės ir ji manęs paklausė, ar žinau, kas tai per programėlė? Draugė papasakojo apie šią platformą, pasidalino patirtimi ir tai mane sužavėjo. Dalyvavau „Erasmus“ projekte bei po kelių dienų apie „Couchsurfing“ išgirdau iš kito projekto dalyvio. Žinoma, vėl buvo vien geri atsiliepimai ir tada jau rimtai nusprendžiau pasidomėti kas tai per „daiktas“,  – susipažinimo su „Couchsurfing“ programa istorija dalinasi Ieva.

Kuriant savo profilį, kaip pasakoja pati Ieva, jai reikėjo pasirinkti iš keleto galimybių: gali priimti svečius, o galbūt, nori susitikti, bet nepriimi nakvynei.

– Taip pat, teko aprašyti save, savo namus, galima nurodyti kiek žmonių gali priimti, ar priimi su vaikais, augintiniais ar leidžiama rūkyti, ar yra neįgaliojo vežimėlio priėjimas, kokios yra miegojimo sąlygos (dalijimasis kambariu, atskiras ar kito tipo), – anketos kūrimo detalėmis dalijasi Ieva.

Kaip jau buvo minėta anksčiau, svečių priiėmimas nereiškia, kad privaloma juos apnakvydinti. Galima tiesiog susitikti su kitais Couchsurfing nariais, programėlėje galima aktyvuoti „hangout now“, kuris leidžia matyti netoliese esančius ir susitikti norinčius žmones.  

„Couchsurfing“ programos dalyviai siūlo nemokamą nakvynę dažnai nepažįstamiems žmonėms, todėl daugeliui iškyla klausimas – kam to reikia?

Programa besinaudojančios tauragiškės Ievos klausiame, ar visgi tai nėra rizikinga? Dalindamasi savo patirtimi Ieva pasakoja, kad „Couchsurfing“ tikrai yra sėkminga, patogi ir labai naudinga programėlė, kuria naudojasi daugybė žmonių visame pasaulyje. Tačiau Ieva pritaria vyraujančiai nuomonei, kad nors programėlė ir patogi, tai vis dėlto rizikinga.

– Tikrai labai patogu susirasti vietą trumpalaikiam apsistojimui kito asmens namuose ir, svarbiausia, nemokamai. Bet asmeniškai aš, jeigu ieškausi vietos, didelį dėmesį atkreipiu, ar asmuo, siūlantis nakvynę, turi atsiliepimų, ar yra „verified“ (patvirtintas). Pati kaip „host“ (priimantis asmuo) buvau tik vieną kartą. Tikrai smagiai praleidome laiką, aprodžiau miestą, buvau kaip gidė. Deja, du kartus turėjau ne tokios malonios patirties, susitariau su svečiais, bet jie taip ir nepasirodė. Žinoma, programėlėje tai yra numatyta, ir jeigu svečias nepasirodo, pažymi, kad niekas neatyvko, na o jeigu susitinki su žmogumi tada rašai atsiliepimą apie tą jį, o jis apie tave. Tai, mano nuomone, irgi labai naudinga, nes matai, ar priimantis žmogus patikimas ir ar svečias mandagus ir patikimas. Šiaip kartais svečiai tiesiog paprašo galimybės pasinaudoti dušu, bent jau man taip buvo, kai vienas vaikinas keliavo su kemperiu, – pasakojo mergina.

Patikima ar rizikinga?

Verslu nemokamos nakvynės namų paslaugos galbūt nepavadinsi, bet drąsiems žmonėms tai puiki galimybė sutaupyti. Visgi kiekviena alternatyva reikalauja „aukų“, šiuo atveju tai saugumas, už kurį atsako pats svečias.

Tinkle egzistuoja trys būdai, siekiantys užtikrinti Couchsurfing narių saugumą ir tarpusavio pasitikėjimą tai asmeniniai atsiliepimai, kuriuos vienas kito anketose gali parašyti svečias ir jį apnakvyndinęs žmogus; kreditinės kortelės patvirtinimo sistema, pagal kurią įregistruojamas dalyvio vardas bei adresas ir asmens laidavimo sistema, pagal kurią tas narys, kuris pats buvo tris kartus šitaip „patvirtintas“, gali savo ruožtu laiduoti už bet kurį kitą narį, kurį jis sutiko ir kuriuo pasitiki.

Nepaisant visų saugumo priemonių, keliautojams ir svečius priimantiems nariams rekomenduojama būti atsargiems.

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.