Siuvėja: atvykus naujam klientui stebiu jo manieras, temperamentą
Įkelta:
2020-06-12
Nuotrauka
Aprašymas

R. Šerpytienės siūtas kostiumas sūnaus vestuvėms.

Asmeninio albumo nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Pačios sau siūta suknelė.

Asmeninio albumo nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Siuvėja Ramunė Šerpytienė namuose įkurtoje siuvimo studijoje

Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Siuvimo studija.

Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Prie kiekvieno savo gaminio R. Šerpytienė prisiuva savo vardo etiketę.

Autorės nuotrauka

Tarailių mikrorajone savo namuose siuvimo studiją įkūrusi Ramunė Šerpytienė individualiu siuvimu užsiima dvidešimt metų. Anot profesionalios siuvėjos, į jos studiją užsuka ne tik progines eilutes besisiūdinantys klientai, tenka siūti ir darbo bei laisvalaikio aprangą. Siuvėjo paslaugas renkasi tie, kurie suvokia, jog nepriekaištingas įvaizdis priklauso nuo drabužio pritaikymo asmens kūno kompleksijai. Ir ne tik. Pasitaiko atvejų, kai proginį drabužį pageidaujantys pasisiūdinti klientai nežino, ko nori, tad aprangą siuvėjai tenka rinkti pagal charakterį.

 „Ant bangos“ – veliūriniai laisvalaikio kostiumai

Šių eilučių autorę siuvėja sutiko namuose įrengtoje siuvimo studijoje. Ant darbo stalo gulėjo veliūro audinio iškarpos. Siuvėja paaiškino šiuo metu siuvanti veliūrinį laisvalaikio kostiumą. Pasak jos, tokį pat neseniai siuvo dar keturiems vyrams. Kaip siuvėja sako, vyrai – ne tokie reti siuvėjos salono svečiai.

– Karantinas pakoregavo užsakymus, uždraudus renginius, sumažėjo proginių drabužių užsakymų. Yra nuolatinių klienčių, kurios siūdinasi suknutes, šortus, kelnes, kostiumėlius, švarkus. Taip pat jaučiamas sezoniškumas, žiemai tenka siūti paltus, storesnius drabužius. Taip, kaip parduotuvėse jaučiamas sezoniškumas pristatant prekes, taip ir pas mane, – pasakoja siuvėja.

Prieš gerą dvidešimtmetį baigusi Klaipėdos siuvėjų mokyklą R. Šerpytienė kurį laiką dirbo drabužių iš odos siuvimo įmonėje, po to ėmėsi individualios veiklos ir niekuomet dėl to nesigailėjo. Nėra dienos, kai moteris neturėtų darbo, pasak jos, tuo metu, kai kitų profesijų atstovams karantinas pakoregavo užimtumą, jai darbo buvo per akis.

– Sakoma, siuvėjas niekada nebadaus, ir tai tiesa. Gi net karo metu ar tarpukariu – drabužių visuomet reikėdavo, siuvėjai visuomet turėdavo darbo. Čia tarsi maisto pramonėje: maistas suvalgomas, tad ir perkamas vėl ir vėl, taip ir su drabužiais – jie dėvisi. Taip ir man. Tenka kartais išgirsti kokią siuvėją sakančią: „Neturiu ką veikti, laukiu užsakymų“, o pas mane savo eilės laukia nebent medžiagos, – savo profesijos ypatumais dalijosi moteris.

Pagrindiniai klientai – išskirtinumo ieškantys asmenys. Pas siuvėją keliai veda ir tuos, kurie trokšta dėvėti kokybiškus drabužius ir jų netenkina tai, kas siūloma parduotuvėse.

– Parduotuvėje perki tai, kas pagaminta. Išsirinkti tokį drabužį, kad tenkintų ir modelis, ir audinys, sudėtinga. Be to, parduotuvėse siūlomi variantai retai būna kokybiški. Kiek yra tekę dalyvauti parodose ir kalbėti su audinių tiekėjais, tos didelės įmonės, kad būtų mažesnė gaminio savikaina, renkasi prastesnius audinius. Pas siuvėją kitaip: tu pirma renkiesi tave tenkinančią medžiagą, – sako siuvėja.

 

Nuotrauka

Kokio audinio drabužiai paklausiausi vasarą?

Anot siuvėjos, žmonės pirmenybę teikia medvilnei, linui, tačiau yra ir kitų audinių, iš kurio pasiūtas drabužius malonus dėvėti. Be to, minėtos medžiagos turi savų trūkumų – greit susiglamžo.

– Aš rekomenduoju poliesterį. Technologijos žengia į priekį, ir metams bėgant šis audinys gerokai patobulėjo. Kai kurios dirbtinio pluošto medžiagos yra taip išdirbtos, jog vargiai skiriasi pačios medvilnės, lino ar net šilko. Suknelėms puikiai tinka matis (audinys). Jis nesiglamžo, jį gali skalbti nesibaimindamas, jog rūbas pakeis formą, ir jo beveik nereikia lyginti, – dėsto siuvėja.

Moteris žurnalistei pademonstruoja neretai moterų suknelėms, kostiumėliams, šortams naudojamą matį. Jį siuvėja naudoja dažniausiai, medžiaga gražiai gula ant kūno, suknelės būna plazdančios.

Pasak moters, audinys, sukeliantis daugiausia rūpesčių, yra šilkas. Pasitaiko, jog klientės nori tokio audinio drabužio, tačiau išgirdusios tikro, kokybiško šilko kainą, nuomonę pakeičia. Prekyboje galima gauti šilko ir už labai patrauklią kainą, tačiau, pasak siuvėjos, šio kokybė yra tokia prasta, jog siuvėjai baiminasi iš jo ką nors siūti.

– Esu turėjusi karčios patirties. Žinodama, jog negaliu plauti šio audinio drabužio, jį vis tiek išploviau. Rūbas tapo nebedėvimas: prarado spalvą. Tad klientes stengiuosi nušnekinti nuo idėjos siūdintis šilkinius drabužius.  Žinoma, yra ir kokybiško šilko, kurį gali skalbti. Tačiau gailėdama ir savo darbo, ir klientų pinigų, siūti šilkinius drabužius atsisakau, – patirtimi dalijasi siuvėja.

 

Nuotrauka

Rūbas pagal charakterį

Prakalbus apie madą siuvėja išsako nuomonę, jog ne viskas, kas gražu ir madinga, tinka kiekvienam. Pasak jos, kiekvienas turi tam tikras vyraujančias charakterio savybes, tad ir drabužį geriausia rinktis atsižvelgiant į tai.

– Vienos moters niekuomet neapvilksi kostiumėliu, o kitos – suknele. Pasitaiko atvejų, kai pas mane ateinantys klientai, ypač pageidaujantys proginio drabužio, nežino, ko nori. Tad atvykus bet kokiam klientui stengiuosi pastebėti ir įvertinti jo elgesį, manieras, temperamentą. Tam, kad galėčiau susidaryti nuomonę, su kokiu drabužiu klientas ar klientė jaustųsi geriausiai, – sako siuvėja.

Žinoma, itin didelės reikšmės turi ir kūno sudėjimas. Pavyzdžiui, atletiškai ir temperamentingai moteriai suknelė gali netikti, tokia moteris, pasak jos, gali jaustis nesmagiai. Tada siūloma siūdintis kostiumėlį arba rinktis kelnių ir palaidinės variantą.

Charakteris turi reikšmės net renkantis audinio spalvą ir raštus.

 

Nuotrauka

Į ką atkreipti dėmesį perkant internetu?

Siuvėja skeptiškai vertina drabužių įsigijimą internetu. Anot jos, net ir atkreipiant dėmesį, iš kokių audinių drabužis yra pasiūtas bei renkantis pagal reikiamus išmatavimus, galima įsigyti „katę maiše“.

– Pati internetu beveik neperku. Vienintelis būdas apsisaugoti nuo nusivylimo yra vardinio drabužio pirkimas. Jei esi anksčiau įsitikinęs, jog tam tikro prekinio ženklo drabužis tavęs nenuvylė savo kokybe ir dydžiu, tada pirkti verta. Gerų prekinių ženklų drabužių gamintojai atsako už kokybę, jie siekia pateisinti gerą vardą. Bet jei radai pigų, pavyzdžiui, lenkišką drabužį, kokybės nesitikėk. Arba tave nuvils audinys, arba pasiuvimo kokybė. Gali būti, jog tam tikro drabužio modeliui bus parinkta pati pigiausia medžiaga, tik modelis gražus, – sako R. Šerpytienė.

Dažną klientą pas siuvėją atveda noras pabrėžti savo figūros privalumus, o trūkumus – paslėpti. Šis noras trukdo būti atviram įvairių spalvų variacijoms aprangoje. Be to, kaip sako siuvėja, neretai moterys klysta manydamos, jog bet kokiai šventei tiks juodos spalvos rūbas arba jų žvilgsnis krypsta į pastelinių spalvų audinius. Siuvėja ragina būti drąsioms  ir šventinei aprangai nebijoti ryškių spalvų.

– Kai renkame klientams spalvas, nuvykstame į audinių parduotuvę. Siūlau atkreipti dėmesį į keletą aspektų. Spalvos pasirinkimas priklauso nuo asmens nuotaikos, nuo to, kur vyks šventė, koks bus rūbo modelis ir kaip spalva derės prie veido. Tie niuansai yra svarbūs žmogaus savijautai šventės metu. Kalbant apie spalvas, raudona spalva gali dar labiau išryškinti raudonį, jei odos spalva tamsesnė, tamsus rūbas gali dar labiau tamsinti. Kartais klientas klausia, kokia spalva man tinka, tokią medžiagą nusipirksiu, tačiau aš raginu kiekvieną audinį prisidėti prie veido ir pažiūrėti, kuri spalva jam labiausiai tinka, – patarimais dalijosi siuvėja.

Tik Jums, f8outlet siūlo nepaprastai kokybiškas ir gerai atrodančias moteriškas striukes!

Nuotrauka
Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.