Sūrių gamintoja kelią į tauragiškių širdis atradusi ne tik per skrandį
Įkelta:
2020-07-03
Nuotrauka
Aprašymas

Dalia Kalendravičienė savo prekybos kioske. Autorės nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Intensyvi prekyba vyko interviu metu, apie 11 valandą. Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Ghee sviestas (kairėje) ir marinuoti sūrio gabalėliai su baziliku ir česnaku. Autorės nuotraukos

Gaurėje gyvenanti ūkininkė Dalia Kalendravičienė sako kadaise juokavusi, jog niekada gyvenime nedirbtų melžėja ir virėja. Dabar, kaip pati sako, užsiima tiek vienu, tiek kitu. Moteris prieš porą metų ėmė prekiauti pačios gaminamais pieno produktais, o sekasi jai puikiai. Priešais „Sodrą“ įsikūrusiame turgelyje moteris savo produkciją kartais išparduoda dar iki 10 val., o kai kuriuos jos gaminius pirkėjai veža ir perpardavinėja užsienyje gyvenantiems kraštiečiams.

Tapo močiute, gimė „Močiutės sūriai“

D. Kalendravičienė teigia turgelyje prekiauti pradėjusi prieš porą metų. Investicijų imtis šio smulkaus verslo, kai pati sako, nereikėjo didelių – užteko parduoti vieną karvę.

– Namuose jau turėjau įsirengusi virtuvėlę su specialia gamybine įranga. Maisto ir veterinarijos tarnyba patvirtino, jog galiu dirbti, reikėjo tik pavadinimą savo produkcijai sugalvoti. Tada, prieš dvejus metus, birželio pradžioje gimė anūkas – tapau močiute, tai ir savo verslą pavadinau „Močiutės sūriai“, – pasakoja ūkininkė.

Moteris Gaurėje ūkininkauja su savo vyru. Augina 20 karvių, ne visos jos melžiamos, dalis jų – mėsiniai galvijai. Ūkininkė sūrius gamino dar prieš pradėdama prekybą Tauragėje, tačiau į turgelį su savo produkcija įžengė, kaip sako, „šviežutėlė“ – nelabai kam mieste žinoma prekiautoja.

– Dar moterys, pamenu, sakė „nu, pažiūrėsim, kaip čia bus“. Šioje turgaus vietoje, kur stovi dabartinis mano kioskelis, kaip sakė kiti prekiautojai, labai nesiseka prekyba. Anksčiau čia buvo prekiaujama mėsa, paskui sausainiais, nesėkminga buvo vieta. Kiti prekiautojai sakydavo, jog pirkėjai visus kioskelius apeina, apžiūri, o šį kampą tarsi aplenkia.  Man ėmė sektis nuo pat pradžių, – pasakoja D. Kalendravičienė.

Nuotrauka

Užkandis prie vyno

Iš pradžių labiausiai paklausūs buvo varškės sūriai ir pienas. Vėliau – ir varškė.

– Truko, kol klientai paragavo, kol pasidalino žinia su kitais. Dar šiek tiek vėliau ir jogurtą pamėgo. Kitaip tariant, reikėjo užsidirbti vardą. Praėjus metams jau susibūrė nuolatinių klientų ratas. Ateidavo ir atsivesdavo savo pažįstamus. Arba užsukdavo žmonės, klausdavo: „Ragavau labai skanų sūrį, ar tai jūsų?“, – pasakoja moteris.

Šių eilučių autorei šnekučiuojantis su ūkininke prie kioskelio būriavosi pirkėjai. Viena moteris pirko varškės ir pieno, kita prašė „skaniojo sūrio“ – varškės sūrio su džiovintais vaisiais, dar vienai teko nusivilti apie 11 val. kioskelyje neradus kepto sūrio. O štai viena ponia prašė dviejų indelių marinuoto sūrio. Marinuotas sūris – tai varškės sūrio gabalėliai aliejuje: su baziliku ir česnaku arba džiovintais pomidorais ir paprika.

– Tais pačiais pirmaisiais prekybos metais ėmiau domėtis, ką dar galima pagaminti iš pieno. Visagaliame internete rasi visko. Vienam savaitgaliui prisigaminau įvairių marinuotų sūrių ir susikviečiau savo pažįstamas paviešėti, paragauti. Paragavo,  sako: „Va čia tai – klasė, skanu!“. Moterys juos mėgsta skanauti kaip užkandį prie vyno. Galima daryti vieno kąsnio sumuštinukus šventiniam stalui, naudoti salotoms su aisbergo, Pekino salotomis, su pomidorais, agurkėliais. Tiesiog uždedi šiuos sūrio gabalėlius ant salotų ir užpili indelyje esančiu marinatu, – dalijasi D. Kalendravičienė.

Apie skystąjį auksą

Ji prekiauja ir daug kam negirdėtu ghee sviestu. Šis sviestas ypatingas tuo, jog ypatingu gamybos būdu išvalomi piene esantys baltymai ir išgarinamas vanduo.

– Tas pats, kaip gaminant kaimišką sviestą. Pirma jį mes pagaminame, paskui iškaitiname tam tikroje temperatūroje tam tikrą laiką. Atsiskiria baltymai ir išgaruoja vanduo – lieka grynas riebalas. O tas riebalas ir yra ghee sviestas. Dar vadinamas skystuoju auksu. Tai toks riebalas, kuris aukštoje temperatūroje negamina kancerogeninių medžiagų. Sako, kad kokoso aliejus ir ghee sviestas yra du riebalai, kuriuos kaitinant nesigamina kancerogeninės medžiagos. Kepdamas šiame svieste gali būti ramus, jog valgai saugų produktą. Organizmui gavus šio produkto nereikia jo perdirbti į energiją, jis iš jo energijos gauna iš karto, – pasakojo pieniškų produktų gamintoja.

Mylėti savo pirkėją

Prabilus apie sėkmę versle moteris teigia, jog vien gaminti gerą produkciją nepakanka. Kiekvienas gamintojas turi įdėti pastangų, kad atrastų kelią ne tik į pirkėjo skrandį, bet ir į širdį. Anot jos, geriausia gamintojui savo produkcija prekiauti pačiam.

– Didžiausias indėlis į verslą yra turėti kontaktą su savo klientu. Tai yra viso to tavo prieš tai nudirbto darbo viršūnėlės. Svarbu, kaip tu pateiki savo prekę. Kaip ją pasiūlai, tą ir turi – klientas grįžta arba ne. Žmones aš mėgstu, mes bendraujame. Žinau beveik visų savo klientų ligas, visų skausmus, džiaugsmus. Su gera energija tiek išvykstu į darbą, tiek grįžtu iš jo. Kiti sako, atrodai tarsi nebūtum dirbusi. Nors su vyru keliamės penktą ryto. Pirma – darbai fermoje, tada reikia susipakuoti iš vakaro pagamintą produkciją, nes tai, ką vakar pagaminai, vis dar būna slėgtuve, – pasakojo moteris.

Ar reklamuojasi moteris internete? Sako sukūrusi paskyrą „Močiutės sūriai“ „Google“, tačiau naudos iš to maža. Pasak ūkininkės, užsienyje savo produkciją reklamuoti tokiu būdu itin populiaru, nes į „Google“ paieškos laukelį pirkėjai įvedę „naminiai sūriai“ randa kontaktinę informaciją, nuotrauką ir net parodoma vieta žemėlapyje. Tauragiškiai apie jos sūrius sužino vieni iš kitų. Atsiranda ir tokių, kurie moters produkcijos nusiperka vykdami į užsienį (Švediją, Daniją, Vokietiją, Olandiją) ir ten juos paduoda kaimiškų gaminių pasiilgusiems lietuvaičiams.

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.