Tauragė – karščiausias prekybos žmonėmis taškas
Įkelta:
2016-04-17
Nuotrauka
Aprašymas

Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas kovoje su prekyba žmonėmis siūlė pasitelkti bažnyčią. Autorės nuotrauka

Lietuvoje šiuo metu atliekami 47 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis, 6 iš jų Tauragėje. Lyginant su kitais šalies rajonais, Tauragė atrodo kaip vienas karščiausių prekybos žmonėmis taškų. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vygandas Mylimas paaiškina, kad už tai tam tikra prasme reikia dėkoti policijai – esą kiek išaiškinta nusikalstamų veikų, tokie ir skaičiai.

Į diskusiją įsijungė daug įvairių institucijų

Apie prekybos žmonėmis situaciją, jos priežastis ir prevenciją, kokie asmenys yra pažeidžiamiausi ir koks verbuotojo-išnaudotojo portretas, šią savaitę kalbėta Tauragės rajono savivaldybėje. Dažniausiai pasitaikantys prekybos žmonėmis atvejai – kai į užsienio šalis išvežami jaunuoliai, tam, kad vogtų iš parduotuvių, o pavogtus daiktus atiduotų nusikaltimų organizatoriams.

Į savivaldybės mažąją salę diskusijai šia tema pirmadienį susirinko gausus būrys įvairių institucijų darbuotojų – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Klaipėdos apygardos prokuratūros, Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos, Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai. Susitikime dalyvavo rajono meras, mero pavaduotoja, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Tauragės moterų užimtumo ir informacijos centro, Vaikų globos namų „Šaltinėlis“ vadovės. Atvyko Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas, Telšių vyskupijos „Caritas“ direktorius, kunigas Antanas Gutkauskas. Į aktualią šių dienų diskusiją mūsų savivaldybėje visus sukvietė organizacija „Caritas“, gelbstinti patekusius į prekeivių žmonėmis ir sutenerių pinkles, visoje Lietuvoje ir už jos ribų teikianti nemokamą socialinę, psichologinę, teisinę pagalbą nukentėjusiems ir jų šeimos nariams, rengianti mokymus, informacines-prevencines akcijas specialistams ir visuomenei. 

Įtraukiami ir nepilnamečiai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vygandas Mylimas informavo, kad nuo 2013 metų komisariato pareigūnai kasmet užregistruoja po 3–5 prekybos žmonėmis atvejus. Šiuo metu atliekami 6 tyrimai, vienas iš jų pradėtas šiais metais. Klaipėdos apygardos prokuroras Ruslanas Ušinskas patikslino, kad net 3 iš 6-ių atvejų dėl vaiko pardavimų. Anot R. Ušinsko, šiuo metu prokuratūroje tiriamos minėtos bylos jau yra užbaiginėjamos. Vienoje jų – net 15 nukentėjusiųjų, nors oficialiai tik 7, kadangi kiti 8 atsisakė būti pripažinti nusikaltimo aukomis. Vienas iš nukentėjusiųjų buvo net 20 kartų baustas už vagystes užsienio šalyse. Tačiau, kad ir kaip keista, neretai vagystes vykdę asmenys, įgavę patirties, vėliau patys pradeda verbuoti kitus asmenis tokiems pat nusikaltimams. Šios nusikalstamos veikos aukomis tampa pažeidžiami asmenys, neretai turintys įvairių priklausomybių, net psichinių sutrikimų. Įtraukiami ir paaugliai. R. Ušinskas pabrėžė, kad kovojant su prekyba žmonėmis trūksta tarpinstitucinio bendradarbiavimo.

Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis tikino, kad Tauragėje stengiamasi dėl jaunimo užimtumo –  tiek sporto, tiek kultūros srityse. Meras kvietė kartu surasti tinkamus būdus spręsti prekybos žmonėmis, prostitucijos problemas Lietuvoje. Anot jo, labai svarbų vaidmenį atlieka institucijų, organizacijų bendradarbiavimas, susitelkimas, jaunimo užimtumas, motyvavimas, prevencinis darbas.

Viena priežasčių – noras užsidirbti

Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė atkreipė dėmesį į tai, kad viena priežasčių, dėl ko žmonės patenka į tokią vergiją, yra nedarbas. Vienintelis į susitikimą atvykęs seniūnas, lauksargiškis Jonas Gedminas įsitikinęs, kad gyvenimo vertybes reikia įskiepyti vaikams nuo mažens, o jei tėvai to negali padaryti, nes patys yra neteisingame kelyje, ir taip karta iš kartos, sudėtinga tokiems padėti.

– Jei mažas vaikas sako, kai aš užaugsiu, gyvensiu iš pašalpų, ką čia begali pridurti. Taip ir su požiūriu į vagystes ir kitus nusikaltimus, – atviravo J. Gedminas.

Į aukas žiūri kaip į nusikaltėlius

Lietuvos „Carito“ Pagalbos smurto aukoms skyriaus vadovė Kristina Mišinienė sakė nemaloniai nusistebėjusi kai kurių socialinių darbuotojų požiūriu į prekybos žmonėmis aukas, kai šie prilyginami nusikaltėliams: „kokios čia aukos, jie vagys“.

Susitikimo metu K. Mišinienė įteikė padėką Tauragės apskrities policijos komisariato pareigūnei Raimondai Žvynakienei už bendradarbiavimą, Tauragėje vykdant akciją „Nepirk vogtų daiktų“. Vieša paslaptis, kad į mažesnes parduotuves užsukę asmenys siūlo iš jų nupirkti vogtus daiktus – drabužius, kosmetiką, kvepalus ir juos perparduoti.

Baigiantis diskusijai visi dalyviai vieningai sutarė, kad būtina stiprinti tarpžinybinį bendradarbiavimą, siekiant atskleisti asmenų išnaudojimo atvejus, identifikuojant potencialias aukas ir efektyviau spręsti pagalbos nukentėjusiajam klausimus.

{{ photobanks:modules }}

Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
prieš 17 valandų
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.
Nuotrauka
narkotikai
Įkelta:
2024-02-08
Policijos pareigūnai turėdami išankstinės informacijos, kad vyras, gimęs 1975 m., namuose, Tauragės r., Skaudvilės miestelyje, galimai laiko narkotines medžiagas, atliko patikrinimą.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-06
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. vasario 1 d. iki 4 d. vykdė prevencinę priemonę pėsčiųjų, dviračių vairuotojų kontrolei, kurios metu prioritetas matomumą gerinančių saugos priemonių (atšvaitų, ryškiaspalvių liemenių su šviesą atspindinčiais elementais ir kt.) naudojimas tamsiuoju paros metu.