Karina SĖRIKOVA
Vasarą „Tauragės radijo“ steigėjams Valdui Latožai ir Sigitui Kancevyčiui užgimusi idėja įkurti šiltomis bandelėmis prekiaujančią kepyklėlę netruko virsti tikrove. Šiandien „Tauragės“ viešbučio praeivius vilioja gardus šviežių bandelių aromatas, o viduje sukasi pasiruošusios karštomis bandelėmis pavaišinti kepėjos. Apie naują verslą kalbamės su kepyklėlės direktore Vaiva Šaltenyte.
Tauragėje nebuvo
Pasak įmonės direktorės Vaivos Šaltenytės, kuri vadovauja ir „Tauragės radijui“, įkurti kepyklėlę nutarė „Tauragės radijo“ steigėjai Valdas Latoža ir Sigitas Kancevyčius.
– Tiesiog kolegos pasvarstė, kad tokio dalyko Tauragėje iki šiol nebuvo, ir nutarė pabandyti. Mintys apie kepyklėlės įkūrimą pradėjo suktis vasaros pradžioje, o remontai pradėti lapkritį. Žinoma, didžiausias klausimas buvo iš kur gauti lėšų. Besidomint įmanomomis paramos galimybėmis, gimė mintis pasinaudoti Darbo biržos parama ir įdarbinti neįgalius asmenis, – pasakojo V. Šaltenytė.
Kepyklėlės įkūrėjai pasinaudojo Tauragės teritorinės darbo biržos programa pagal darbo vietų steigimo sutartį ir kepyklėlėje įdarbino dvi negirdinčiąsias: kepėjas Liną Pocienę ir Vidą Saukienę. Kepėjoms vadovauja vyriausioji kepėja Laima Gedvainienė, o klientus aptarnauja pardavėja-kasininkė Virginija Kunickienė.
Bendrauja ženklų kalba
V. Šaltenytės teigimu, kepyklėlės kūrimosi pradžioje labai sunkus darbas teko kepėjai Laimai, kuriai reikėjo ženklų kalba susibendrauti su negirdinčiomis kepėjomis. Su direktorės žodžiais sutinka ir pati Laima.
– Iš pradžių buvo sunku. Susirašinėdavome ant lapelių, bandydavome susikalbėti ženklais.
Dabar, dirbusios drauge jau beveik mėnesį, suprantame vienos kitas jau net iš akių. Pagreitėjo tempas, įsivažiavome, – pasakojo L. Gedvainienė.
Kepėjoms bendrauti padėjo Tauragės rajono socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja-lietuvių gestų kalbos vertėja Rasa Kancevyčienė.
Vaiva tikino, kad pirmomis savaitėmis kepėjos į darbą ateidavo net anksčiau, nes labai norėjo, kad darbas vyktų sklandžiai, kad jau devintą ryto kepyklėlės lankytojai galėtų nusipirkti šiltų bandelių.
Viskas – rankų darbo
Kepyklėlės vadovė „Tauragės žinioms“ teigė, kad tešla, iš kurios kepamos bandelės, jokiu būdu neperkama – ji kasdien gaminama kepėjų rankomis, net dauguma įdarų, išskyrus uogienes, gaminami rankomis.
– Galiu patikinti kepyklėlės lankytojus, kad kiekviena bandelė yra rankų darbo, pagaminta su rūpesčiu ir meile, – pridūrė V. Šaltenytė.
Tam, kad pagreitintų ir palengvintų kepėjų darbą, įmonė įsigijo tešlos kildinimo bei kočiojimo aparatus.
Kurdama kepyklėlės interjerą, jo komanda galvojo apie jaukumą, galimybę prisėsti ir pagurkšnoti arbatos užkandžiaujant šiltomis bandelėmis. Kepyklėlės savininkų idėjos išsipildė – bandeles galima ne tik neštis namo ar darban, tačiau yra galimybė jomis pasimėgauti prie staliukų. Taip pat kepyklėlės įkūrėjams buvo svarbu, kad ji atsirastų miesto centre.
– Kai nutiko taip, kad „Tauragės radijui“ teko keisti patalpas ir mums teko keltis į „Tauragės“ viešbutį, tai pasufleravo ir kepyklėlės vietą. Džiaugiamės šiuo pasirinkimu, kadangi tikrai nesiskundžiame klientų trūkumu, – teigė pašnekovė.
Anot kepyklėlės vadovės, jos įkūrėjų lūkesčiai pasiteisino su kaupu. Ypač džiugina, kai klientai klausia – „Kur jūs buvote anksčiau?“
Ketina plėsti asortimentą
Šiuo metu kepyklėlės kepėjos moka iškepti apie keturias dešimtis skirtingų rūšių bandelių. Kiekvieną dieną kepyklėlės lankytojus pasitinka vis skirtingas bandelių asortimentas. Kasdien ant kepyklėlės prekystalio visada galima rasti bandelių su dešrelėmis ir sūriu, prancūziškų ragelių, picos užkepėlių, bandelių su varške, uogiene ir džemais. Bandelės gaminamos iš trijų rūšių tešlos, kurias šeimininkės tikrai atpažins – tai mielinė, kapota ir sluoksniuota.
Vis dėlto kepyklėlės kolektyvo užmačiose – tauragiškiams pasiūlyti dar ir šviežių pyrago gaminių: duonos, sausainių, pyragų. Taip pat kepyklėlės kolektyvas planuoja jau greitai pradėti plakti kavos kokteilius.