Grįžusį į gimtinę ėmėsi aromatingo verslo
Įkelta:
2020-11-13
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Neta Norkutė. Asmeninio albumo nuotrauka

Posakis, kad savame krašte pranašu nebūsi, pasitvirtina ne visada – tai puikiai įrodo į gimtinę grįžtantys ir čia savo vietą randantys kraštiečiai. Viena jų – Neta Norkutė, po tarptautinio verslo studijų ir ilgų metų sostinėje grįžusi į gimtąją Tauragę ir čia įkūrusi savo verslą – įmonę „Savorija“, gaminančią prieskonius ir žolelių mišinius, atspindinčius viso pasaulio skonių įvairovę. Gimęs iš pomėgio gaminti maistą, augintas jaunatviškos drąsos, verslas po truputį skinasi kelią. Ir nors koją kišti jam bando jau antras karantinas, jauna moteris rankų nenuleidžia ir tvirtai tiki šviesia savo įmonės ateitimi.Birutė Slavinskienė. Kaip kilo mintis imtis būtent prieskonių gamybos?Neta Norkutė. Po studijų baigimo ilgą laiką gyvenau ir dirbau Vilniuje, tuomet susiklostė tokia situacija, jog grįžau gyventi į gimtinę. Tiesa, paskutinės mano darbovietės visiškai nesusijusios su maisto gamyba. Įsidarbinau Tauragėje pagal įgytą specialybę. Esu toks žmogus, kuris nuolat stengiasi tobulėti ir įgyti naujų įgūdžių. Vienu metu supratau, jog užsisėdėjau vietoje, nebejaučiau pasitenkinimo darbu. Pradėjau svarstyti, kokios veiklos galėčiau imtis, jei išeičiau iš darbo. Maisto ruoša man buvo viena maloniausių veiklų, tačiau niekaip nesupratau, kaip save turėčiau joje realizuoti. Dažniausiai taip jau būna, tad žmogus nepastebi kertinių savo savybių, kurios jam padėtų apsispręsti ir atrasti savo pašaukimą. Taip nutiko ir man. Net nepastebėjau, kad keliaudama po pasaulį bei lankydamasi vietinėse parduotuvėse, turguose ar mugėse, prieskonius pirkdavau ne maišeliais, o maišais. Tada ir supratau, jog prieskonių gamyba galėtų būti ne tik mano naujas iššūkis, bet ir amatas. B. S. Kada įkūrėte įmonę? Beje, ką reiškia įmonės pavadinimas?N. N. Įmonė įkurta jau daugiau nei prieš metus, tačiau pačią veiklą vykdome šiek tiek trumpiau. Ganėtinai ilgai laukėme gamybinės įrangos, kurią įsigijome gavę Užimtumo tarnybos subsidiją. Kadangi įmonės įkūrimas reikalauja daugybės lėšų ir investicijų, vargu ar be šios paramos būtume pradėję šį verslą. Tad gauta subsidija buvo tik dar didesnė paskata įkurti verslą ir motyvacija judėti pirmyn.  Patį įmonės pavadinimą rinkomės ilgai ir kruopščiai, kadangi tai viena iš mūsų įvaizdžio detalių. Norėjome, jog jis būtų aiškus, paprastas, tačiau reikšmingas. Tiesa, iš pradžių ne tik pavadinimas, bet ir logotipas buvo sugalvoti visiškai kitokie. Tačiau įmonei dar nė nepradėjus veikti supratome, kad reikia jį keisti, ir grįžome į svarstymo procesą. Už pavadinimą – „Savorija“ turėčiau būti dėkinga savo mamai, kuri yra kūrybiškiausia ir išradingiausia mūsų šeimoje. Pats pavadinimas „savory“ iš anglų kalbos išvertus reiškia pikantiškumą, taip pat ir nuostabų prieskoninį augalą – dašį. 
Nuotrauka
B. B. Su kokiais sunkumais susidūrėte tada? Kur įsikūrusi įmonė?N. N. Dar prieš įmonės įkūrimą viską buvome detaliai susiplanavę, ištyrinėję rinką, konkurentus, tad pradėję veiklą didelių iššūkių neturėjome. O su mažais sunkumais susiduriame pakankamai dažnai, tačiau šiuo metu jie mus tik motyvuoja.  Pati įmonė įsikūrusi Tauragėje, Gaurės gatvėje, tačiau ten vykdome tik gamybą. B. S. Kokius prieskonius gamina „Savorija“? Kuo jie ypatingi? Juk rinkoje šiuo metu prieskonių pasirinkimas labai platus, kuo išsiskiria jūsų prieskoniai?N. N. Mūsų asortimente pirkėjai gali rasti įvairių prieskonių, nuo standartinių, būtiniausių, iki visiškai neįprastų. Šiais laikais yra didžiulis prieskonių pasirinkimas ir labai sunku atrasti laisvą rinkos dalį, tačiau esame bene vieninteliai Lietuvoje, galintys pasiūlyti tokius prieskonių mišinius kaip su pačiu tikriausiu pelėsiniu sūriu, brandintu sūriu ar balzamiko actu.  Nors esame maža ir jauna įmonė, daug dėmesio skiriame prieskonių kokybei. Prieskonių mišinių nesandėliuojame dideliais kiekiais, dažniausiai tik gavę užsakymą skubame prieskonius malti bei maišyti. Todėl galime garantuoti aukščiausią prieskonių kokybę.B. S. Kaip vyksta gamybos procesas? Kiek žmonių dirba? N. N. Pats gamybos procesas gana automatizuotas. Įrenginių pagalba galime sumaišyti prieskonių mišinius bei lengvai išfasuoti didesnius kiekius.  Šiuo metu įmonėje dirbame keturiese, tiesa, visu etatu dirbu aš viena. Tad pati prieskonius ir sumaišau, ir sumalu, ir supakuoju. Kol kas užsakymų tiek daug neturime, kad reiktų papildomų pajėgumų. Turime įmonėje itin kvalifikuotą technologą, kuris paruošia prieskonių mišinių receptūras, o man belieka jas įgyvendinti.  B. S. Iš kokių žaliavų gaminate, iš kur jas gaunate, o gal patys auginate?N. N. Didžiąją dalį žaliavų atsivežame iš Lenkijos, Vokietijos ar Latvijos. Esame gerokai per maži importuoti prieskonius iš šalių, kuriuose jie auginami.  Šiemet savo asortimentą papildėme naujais prieskonių mišiniais su baravykais, kuriuos pati rinkau bei džiovinau. Kadangi esame lengvai pamišę dėl grybavimo, galbūt kitą sezoną bandysime įsigyti pramoninę džiovyklę, kad galėtume realizuoti didesnius kiekius. 
Nuotrauka
B. S. Ar patys užsiimate ir realizacija? Kur galima įsigyti jūsų gaminamų prieskonių?N. N. Pati važinėju pas klientus, stengiamės kartu atrasti geriausius ir palankiausius jiems variantus. Mes dirbame su keliomis kavinėmis, mėsos gamintojais, mažomis parduotuvėlėmis, neseniai atsidarėme ir internetinę parduotuvę.  Mūsų prieskonių mišinių tauragiškiai gali įsigyti pas mūsų kolegas „Lašinio paltį“ Gedimino g. 22 bei knygyne „Pegasas“ Bažnyčių gatvėje. O visą asortimentą galima rasti internetinėje parduotuvėje www.savorija.lt. Beje, užsisakiusiems prieskonius internetu juos tauragiškiams į namus atvežu nemokamai. B. S. Ar karantinas kaip nors paveikė įmonės veiklą?N. N. Na, situacija gerokai pakeitė mūsų ateities planus. Tik pradėjus įmonės veiklą mus sustabdė įsigaliojęs karantinas. Kavinės ir restoranai, kuriems tiekėme prieskonius, tuo metu buvo mūsų vieninteliai klientai. Tad jiems užsidarius automatiškai stojo ir mūsų gamyba. Žinoma, kažkiek pagelbėjo valstybės parama, kuria teko pasinaudoti ir mums. Būtent tada nusprendėme, jog reikia skubiai pradėti internetinę prekybą. O dabar situacija vėl panašėja, planavome dalyvauti kalėdinėse mugėse didžiuosiuose miestuose, bet mažai tikėtina, jog jos įvyks.B. S. Kas sunkiausia šiame versle, su kokiomis problemomis tenka susidurti?N. N. Kadangi esame nauja įmonė, sunku įsitvirtinti į jau nusistovėjusią rinką ir konkuruoti su didžiosiomis įmonėmis. Darbo turime nemažai, tačiau pats uždarbis tikrai nėra didelis. Stengiamės į tai žiūrėti optimistiškai, tikimės, jog šiuo metu pavyks susirasti nuiolatinių klientų, kurie padės mums užaugti.B. S. Kokie ateities planai, ar ketinate plėstis?N. N. Kalbant apie ateitį, tai turime daugybę planų bei idėjų. Jas įgyvendinti, žinoma, reikia didelių investicijų, tačiau labai tikiuosi, jog ateityje mums pavyks. B. S. Ką skaniausio su savo prieskoniais gaminate pati? Gal galima receptą?N. N. Nors pati labai mėgstu gaminti, tačiau paskutiniu metu vis rečiau sukuosi savo virtuvėje. Didžiąją laiko dalį praleidžiu maišydama prieskonius, tačiau kai turiu laisvesnio laiko, būtinai ką nors pagaminu. O paskutinis mano gamintas patiekalas buvo glazūruoti vištienos petukai su paukštienos prieskoniais. 

 

Glazūruoti vištienos petukai  Turbūt glazūruota vištiena su sojos padažu yra vienas populiariausių patiekalų Azijoje, tačiau jų paruošimo būdai skiriasi ne tik kiekvienoje šalyje, bet, galima sakyti, net kiekvienuose šeimininkės namuose. Prieš gamindama šį patiekalą praverčiau begales internetinių blogų ir receptų knygų, tačiau, kaip visada, sau geriausio varianto neradau. Nenuostabu – internetas pilnas receptų ar gražių nuotraukų. Dažniausiai receptus renkamės pagal nuotraukas, ir aš taip darydavau, kol supratau, jog tie, kurie investuoja į geras nuotraukas, dažniausiai mažai dėmesio skiria pačiam receptui.  Kalbant apie šį receptą, jei neturite vištienos petukų, tai tikrai ne bėda šiam receptui puikiai tinka ir sparneliai ar net blauzdelės.  
Nuotrauka
 Ingredientai:1 kg vištienos petukų 2 a. š. medaus 1/4 stiklinės sojos padažo 2 a.š. teriyaki arba oyster padažo 1,5 a. š. paukštienos prieskonių su kariu  4 a. š. miltų 1,5 a. š. kepimo miltelių 1 a. š ryžių acto 1 a. š. balzamiko acto 2 a. š. alyvuogių aliejaus 0,5 a. š. druskos 0,5 a. š. kajeno pipirų   Gaminimas:Pirmiausia pasiruošiame vištieną. Vištienos petukai prieš juos marinuojant turi būti itin sausi, juos galite nusausinti popieriniu rankšluosčiu ar net trumpam įdėti į orkaitę. Pasirinkau greitesnį variantą, kadangi šeimyna jau mosikavo man šakutėmis už nugaros, kad vėluoju su vakariene. Pasidarykite marinatą iš paukštienos prieskonių, miltų, kepimo miltelių, alyvuogių aliejaus, ryžių acto ir druskos. Šiuo marinatu įtrinkite vištieną. Petukus ir sparnelius rekomenduojame palaikyti nors 15 min., o blauzdeles reiktų laikyti bent 12 val. Kitas žingsnis – kepimas. Šioje vietoje turėtumėte apsispręsti, ar norite, jog jūsų vištiena būtų ypatingai traški ir lipni, ar lengvai traški ir lipni. Jei pasirinkote pirmą variantą, turite vištieną virti įkaitintame aliejuje. Toks ir yra originalus Azijos virtuvės receptas. Kadangi ruošiame vištieną vakarienei, nusprendžiau paskaičiuoti kalorijas ir apsiriboti kepimu orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, sudėkite vištieną ir kepkite apie 30 min., tada apverskite ir kepkite dar 10 min. Kol vištiena kepa, pasiruoškite glazūrą. Sumaišykite visus likusius ingredientus į atskirą dubenį ir, kai vištienos odelė pasidarys traški, lengvu sluoksniu tepkite glazūrą. Jei vištieną kepėte aliejuje, nusausinkite aliejaus perteklių, sudėję vištieną ant popierinio rankšluosčio. Tuomet sudėkite vištieną į kepimo skardą ir taip pat glazūruokite su pagamintu padažu. Trumpai apie glazūravimą: aš visą padažą paskirstau į 3 dalis. Įkaitinu orkaitę iki 230 laipsnių ir kai viena vištienos pusė gražiai apskrunda, apverčiu vištieną ir vėl glazūruoju. Tiesa, nepalikite vištienos be priežiūros, kadangi kepimo procesas trunka labai trumpai. Šiuos nuostabiuosius vištienos petukus rekomenduojame pagardinti petražole ir patiekti su baltaisiais ryžiais. Skanaus!          

 

    

 
Nuotrauka
verslas
Įkelta:
2021-02-25
Tauragės rajono savivaldybės taryba pakeitė smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų rėmimo tvarkos aprašą. Jame numatyta nauja rėmimo priemonė – savivaldybė kompensuos išlaidas, susijusias su verslo plano ar investicinio projekto dokumentų parengimu. Taip pat skirs kompensacijas už įkurtas darbo vietas. Apraše numatytas ir biurokratijos mažinimas.
Nuotrauka
humana
Įkelta:
2021-02-19
Pačame miesto centre, Vytauto gatvėje, įsikūrusios „Humanos“ parduotuvės netrukus pirkėjai neberas – ji persikelia į naujas patalpas mikrorajone. Atidarymas planuojamas kovo 15 dieną.
Nuotrauka
Taurų parkas
Įkelta:
2021-02-12
Kiek daugiau nei prieš dešimt metų tai, kad buvusiame Tauragės kariniame miestelyje, Tauragės dvaro kaime, kažkada klegės vaikai, o užsieniečiai ropšis į medžius, kad galėtų pernakvoti medyje įkurtame viešbutyje, dažnam būtų atrodžiusi ne tik neįtikėtina, bet ir juokinga. Tauragiškių pamėgtas Taurų nuotykių parkas šiemet mini dešimtmetį. Tokį pramogų parką, koks per dešimt metų išaugo Tauragės priemiestyje, turi retas miestas.
Nuotrauka
Daugiabučių renovacija Lietuvoje. Nuotrauka iš BETA archyvo.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje. Nuotrauka iš BETA archyvo.
Įkelta:
2021-02-12
Įdomu žinoti, jog atsinaujinantys energijos šaltiniai įdiegti beveik 80-yje daugiabučių namų modernizavimo projektų. Vienas iš jų, esantis Marijampolėje, buvo pripažintas geriausiu 2019 metų renovacijos projektu. Čia energijos poreikis po priemonių įdiegimo sumažėjo daugiau kaip 80 proc., tokius sutaupymus leido pasiekti gyventojų pasirinkta geoterminio šildymo sistema. Šiuo metu įgyvendinami dar daugiau kaip 1500 daugiabučių atnaujinimo projektų ir dalyje jų planuojama įdiegti alternatyvius energijos šaltinius.
Nuotrauka
Rudzkis
Įkelta:
2021-02-04
Naujuosius metus nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinka pradėjo pakankamai aktyviai – sudarytų ir įregistruotų pirkimo-pardavimo sandorių kiekis beveik nesiskyrė nuo praėjusių metų. Kaip įprasta, 2021 metų pradžioje didžiausio pirkėjų dėmesio sulaukė žemės sklypai, butai ir gyvenamieji namai, skelbia Registrų centras.
Nuotrauka
greičio matuoklis
Įkelta:
2021-02-04
Dariaus ir Girėno gatvėje, prie Šimtmečio pastato, praėjusių metų pabaigoje įrengtas momentinis greičio matuoklis sukėlė ne tik vairuotojų nerimo būti užfiksuotiems viršijant greitį – įrenginys, kaip baiminasi verslininkai, taps pretekstu  nuo šiol jiems mokėti kelių mokestį. Dariaus ir Girėno gatvė priskiriama magistraliniam keliui A12  Ryga–Šiauliai–Tauragė–Kaliningradas. Diena tokiame kelyje komerciniam transportui kainuoja 6–11 eurų, metams – 1000 eurų. Iš miesto pasiekti Taurus, Tarailius yra vienintelis kelias – įvažiuojant į magistralinį kelią. O naujas momentinis greičio matuoklis, pasirodo, ne tik fiksuoja greitį, bet įrašo vaizdą.
Nuotrauka
pakuotės
Įkelta:
2021-02-02
Beveik 11,4 tūkst. tonų PET plastiko, daugiau kaip 9,2 tūkst. tonų stiklo ir per 4 tūkst. tonų aliuminio virto aukštos kokybės žaliavomis naujiems gaminiams, nes Lietuvos gyventojai pernai grąžino beveik 612,7 mln. į rinką išleistų vienkartinių užstato pakuočių. Apie tai informuoja VšĮ „Užstato sistemos administratorius“.
Nuotrauka
liveta
Įkelta:
2021-01-28
Lietuvos kosmetikų ir kosmetologų asociacija įsitikinusi, kad grožio paslaugas teikiančiam smulkiam verslui kyla reali galimybė neišgyventi karantino. „Gaunama 257 eurų išmoka, kurią gauna net ne visi paslaugų teikėjai, nėra pakankama padengti patiriamus nuostolius ir būtinoms reikmėms, tad grožio paslaugų smulkiajam verslui, neturinčiam galimybės užsitikrinti ilgalaikio saugaus finansinio rezervo, kyla reali grėsmė neišgyventi ilgesnio karantino“, – teigiama asociacijos rašte premjerei Ingridai Šimonytei ir sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui. Kad situacija grėsminga, patvirtina ir su „Tauragės žiniomis“ susisiekusi Liveta Austinaitė – jos grožio studiją ,,Liva nagų stiliaus namai“ teko uždaryti vos spėjus įsivažiuoti darbams. „Esi jaunas žmogus, sukuri pirmiausia darbo vietą sau, tada dar kolegoms, ir tau trenkia lyg su šlapiu skuduru į veidą“, – nusivylimo neslepia ji.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka: canva.com
Asociatyvi nuotrauka: canva.com
Įkelta:
2021-01-27
Pereinant iš fizinės prekybos į elektroninę erdvę, nebeužtenka pasirūpinti tvarkingu prekių išdėstymu internetinės parduotuvės lentynoje. Elektroninės prekybos ekspertai sako, kad bene daugiausiai dėmesio turėtų sulaukti būtent logistika ir prekių srautų valdymas bei produkcijos saugojimas. Natūralu, kad augant paklausai, didinama ir pasiūla, tačiau augantys užsakymų skaičiai nepadeda praplėsti sandėliuose turimos vietos.
Nuotrauka
Raudones pilis
Įkelta:
2021-01-18
Paskutiniame Jurbarko r. savivaldybės tarybos posėdyje pritarta partnerystės projektui, pagal kurį savivaldybė perduotų objektą investuotojui, kuris pilyje įrengtų viešbutį, restoraną ir konferencijų centrą. Tokia idėja galėtų būti įgyvendinta per keletą metų.
Nuotrauka
butai
Įkelta:
2021-01-16
Jau ne vienerius metus Tauragėje kalbama, kad naujakuriams Tauragėje susirasti nuomojamą būstą yra tikras iššūkis. Dažnai nuomininkai turi gerokai patuštinti kišenes, konkurencija tarp nuomininkų – didelė. Ja pasinaudoja ir sukčiai, viliodami iš patiklių žmonių pinigus. Tačiau nutinka ir taip, kad nukenčia ir nuomotojai – vaizdai, kuriuos jie pamato išsikrausčius nuomininkams, kartais priverčia žiaukčioti. „Tauragės žinioms“ teisininkas Deivis Valiulis atskleidė, ką reikėtų žinoti nuomojantis ar nuomojant būstą.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-01-13
Vos pradėjusi dirbti pagal individualią veiklą jauna kosmetologė liko be nieko, kai paskelbus karantiną teko uždaryti grožio salonus. Mergina baigė įvairius kursus, jaunimo integracijos į darbo rinką programą, sumokėjo už darbo vietą salone. Užimtumo tarnyba aiškina, kad kiekvieną atvejį sprendžia individualiai, bet realybėje situacija kitokia. Mokesčius mokėti reikia, o pajamų gauti neįmanoma.
Nuotrauka
alantas
Įkelta:
2021-01-12
Pandemija stipriai paveikė tiek asmeninį žmonių gyvenimą, tiek verslą ir šalies ekonomiką. Valstybinė mokesčių inspekcija neseniai paskelbė sąrašą įmonių, kurios nukentėjo nuo COVID-19 – Tauragės apskrityje tokių įmonių per tūkstantį. Dalis kalbintų verslininkų sako, kad kol kas nepatogumų didelių nėra, bet kaip bus ateityje, jei karantinas užsitęs, kol kas sunku pasakyti.
Nuotrauka
plovykla
Įkelta:
2021-01-01
Londone (Didžioji Britanija) gyvenantis Vaidas savo gimtojo krašto nepamiršo ir investavo į automobilių plovyklą. Sako, norėjo pakeisti tautiečių požiūrį į automobilių priežiūrą. Ir lokacija pasirinkta ten, kur plovyklos Tauragėje nebuvo. „Būsiu patenkintas, jei pavyks pritraukti nuolatinių klientų“, – pasakoja pašnekovas.
Nuotrauka
pilaite
Įkelta:
2020-12-31
Pilaitės namai – tai naujas gyvenamųjų namų kvartalas Tauragėje, kylantis visai šalia miesto. Šiuolaikiški, ekologiški A+ energinės klasės namai nuo Tauragės miesto centro nutolę vos 3 km, suprojektuoti ir jau pradėti statyti. Šis projektas, kaip žada jį įgyvendinančios Nekilnojamojo turto agentūros direktorius Giedrius Stanevičius, leis miesto žmogui mėgautis gamtos ramybe. O to ieškančių išties nemažai.
Nuotrauka
pagramantis
Įkelta:
2020-12-29
Per pastaruosius penketą metų Tauragėje uždaryta arba reorganizuota 16 įvairių švietimo įstaigų. Tačiau atsiranda kita tendencija. Visuomenei senstant senelių globos namuose vietų darosi vis sunkiau surasti. Vis dažniau po reorganizacijos tuščiuose mokyklų pastatuose įsikuria senoliai.
Nuotrauka
mokomoji
Įkelta:
2020-12-29
Vyriausybė, atsižvelgdama į nepalankią COVID-19 situaciją Lietuvoje, prieš šventes priėmė sprendimą laikinai uždrausti transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus.
Nuotrauka
revolut
Įkelta:
2020-12-21
Iki šių metų pabaigos „Revolut“ į Lietuvą perkels apie 10 mln. savo vartotojų sąskaitų. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), prižiūrinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją Lietuvoje, sako, kad kartu su dideliu kiekiu sąskaitų išaugs ir galimų rizikų grėsmė, tačiau pripažįsta, kad tokį scenarijų prognozavo iš anksčiau ir ėmė tam ruoštis.
Nuotrauka
Požeminė konteinerių aikštelė Vytauto g. 141, Tauragėje
Požeminė konteinerių aikštelė Vytauto g. 141, Tauragėje
Įkelta:
2020-12-18
Tauragės rajone dar 2016 m. pradėto projekto „Tauragės regiono komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“, kuriuo siekiama išplėtoti komunalinių atliekų surinkimo ir paruošimo naudoti pakartotinai infrastruktūrą, didžioji dalis darbų jau baigti. Tauragėje įrengtos naujos požeminės ir antžeminės konteinerių aikštelės, didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėje (DASA) įrengtas pastatas, skirtas pakartotinai naudoti tinkamiems daiktams laikinai saugoti, individualių namų valdoms išdalinti žaliųjų atliekų konteineriai bei kompostavimo dėžės.
Nuotrauka
kirpeja
Įkelta:
2020-12-17
Kitais metais padidėjus minimaliai mėnesinei algai (MMA), keisis kai kurių su ja susijusių įmokų dydžiai, tačiau „Sodros“ įmokų tarifai liks tokie patys. Kokie kiti pokyčiai nuo sausio laukia savarankiškai dirbančiųjų?
Nuotrauka
koliazas
Įkelta:
2020-12-14
Turbūt neįsivaizduojame savo gyvenimo be kvapų. Šiandien kvepalai, kvapiosios žvakės, kvapai namams ar automobiliui yra tapę neatsiejama kasdienybės dalimi. Tauragiškis Alius Verumbickas kuria kvepiančias žvakes, tačiau jos visai kitokios nei tos, kurias siūlo masinė prekyba: jos pagamintos savomis rankomis, natūralios ir nekenksmingos nei žmogui, nei aplinkai. 
Nuotrauka
rakto skylute
Įkelta:
2020-12-13
Vis dažniau galvodami apie savo sveikatą, žmonės ima ne tik ieškoti fizinės, sveikatą gerinančios veiklos, bet ir pagalvoja apie sveikesnės mitybos galimybes. O rasti sveikesnius produktus lengviau, kai jie pažymėti specialiu ženklu. Ženklas „Rakto skylutė“ ant produkto rodo, kad jis atitinka visus sveikatai palankesnių produktų vertinimo kriterijus. Toks ženklas įteiktas UAB „Savorija“ gaminančiai prieskonius.