Keramikė Milda Valantiejutė: jaučiuosi savo vietoje
Įkelta:
2019-07-05
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio Mildos Valantiejutės archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio Mildos Valantiejutės archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio Mildos Valantiejutės archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio Mildos Valantiejutės archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio Mildos Valantiejutės archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio Mildos Valantiejutės archyvo nuotraukos

MILDÙ – taip vadinasi keramikos ir gintaro dirbtuvės, tokiu adresu jas galima rasti ir „Facebook‘e“. Jas įkūrusi jauna keramikė tauragiškė Milda Valantiejutė sako tebesanti kūrybinių ieškojimų kelyje, tačiau išsukti iš jo neketina. Savo dirbtuves perkėlusi į gamtos prieglobstį Lybiškių kaime mergina sako, kad keramika – ir jos pašaukimas, ir įkvėpimo šaltinis. Tiesa, kol kas – ne pragyvenimo.

Keramika – „ant bangos“

Keramika, ko gero, seniausia lietuvių liaudies meno rūšis. Rasti keramikos dirbiniai yra itin seni ir turi didžiulę reikšmę archeologijoje, tiriant lietuvių tautos kilmę. Buitinės ir taikomosios dailės kūrinių Lietuvoje randama ir iš pirmykštės bendruomeninės santvarkos laikotarpio. Viena seniausių lietuvių tautodailės šakų pasižymi išradingomis meninėmis formomis, raiškiais siluetais, įdomiais puošybiniais motyvais ir jų kompozicijomis, retkarčiais –  ir spalvomis. Nuostabu, kad, rodos, toks archajiškas menas užima svarbią vietą dabartinio meno kontekste ir vis populiarėja.  

Molis „prilipo“

Su moliu dirbantys menininkai sako, kad tai natūrali, nuo seno naudojama Žemės dovana mums. Šią meno kryptį, regis, renkasi tie, kurie  jaučia didelį ryšį su Žeme. Milda Valantiejutė, ko gero, jau seniai intuityviai suvokė molio, kaip medžiagos, išskirtinumą, ir iškart pajuto, kad tai – jos medžiaga. Keramika jai – vienas mieliausių ir artimiausių sielai užsiėmimų, nes tai labai stipriai susiję su natūraliu grožiu, gamta. Savo kūrybines idėjas ji įgyvendina dviem natūraliomis medžiagomis – gintaru ir moliu. MILDÙ keramika yra funkcionalios ir dekoratyvinės paskirties. Neretai daiktai atranda savo vietą, o maistas, patiekiamas skirtingose lėkštėse, įgauna naują skonį. MILDÙ gintaro papuošalai atskleidžia tai, kas jai svarbiausia – natūralumą ir ryšį su pačiu žmogumi.

Nuotrauka

Teko įveikti nepasitikėjimą savimi

Paklausta, kaip suprato, kad nori rinktis menininkės kelią ir kurti būtent iš molio, Milda sako, kad jos draugų kompanija buvo kūrybinga, vėliau pradėjo lankyti dailės klases pilyje, ten buvo ir keramikos pamokos, kurias vedė nuostabi pedagogė ir keramikė Margarita Paukštaitienė – su ja, pasak Mildos, geri santykiai išlikę ir dabar – ir molis labai „prilipo“.

Jaunoji menininkė sako žinojusi, kad nori studijuoti „kažką į meninę pusę“ tačiau labai nepasitikėjusi savimi. Pasak jos, akademiją visi aukština, bet ji neketinusi ten stoti, nes tiesiog galvojusi, kad neįstos – toks jauno žmogaus mąstymas.

– Ir informacijos būnant čia, Tauragėje, labai mažai, reikia viską pačiam susirasti. O nuvažiavom į Dailės akademiją, į atvirų durų dienas, tada ir nusprendžiau, kad stosiu. Stojančiųjų nemažai atrodė, bet įstojom tik 8 – tik tiek nemokamų vietų buvo, o mokslai labai brangūs. Trise atvažiavom – ir visos trys įstojom, tik į skirtingas specialybes, ir visos baigėm, – pasakoja Milda.

„Lipdydama mėgaujuos kiekviena akimirka“

– Keramika man reiškia daug. Tai mano hobis, mano laisvalaikis, mano darbas. Lipdydama mėgaujuos kiekviena akimirka, apmąstau apie patį objektą, kam jis priklausys, kokioje vietoje bus. Man svarbu, kad mano sukurti daiktai sukeltų žmogui teigiamų emocijų. Geriausias jausmas, kai žmogus pasakoja apie savo dienos ritualus, pvz., rytinės kavos gėrimas tik iš mano puodelio arba sekmadienio desertas iš mano kurtos desertinės lėkštutės ir panašiai.  Man tai labai svarbu ir, žinoma, labai motyvuoja, suprantu, kad einu gera linkme. Artimiausiu metu žadu daugiau laiko skirti sau, savo kūrybinėms paieškoms, nes tam turėjau mažai laiko. Dar tik metai, kai baigiau mokslus. Mane dažnai vadina menininke, bet man sunku priprasti prie tokio apibūdinimo. Jaučiuosi labiau amatininkė. Akademijoje taip pat labiau mėgau technologijų paskaitas, o ne teoriją apie meną, – svarsto Milda.

Viską, kas jai įdomu apie meną, ji sako randanti internete, o progai pasitaikius aplankanti ir kokią ekspoziciją, tačiau nėra didelė parodų fanė. Net ir į Vilnių sako nuvažiuojanti retai – jai niekada nepatiko Vilnius, norėjosi gamtos.

– Kiti kaifuoja nuo senamiesčio, o aš vieną dieną per mėnesį nuvažiuoju ir man per akis to senamiesčio, – šypsosi ji.

Todėl nenuostabu, kad neseniai mergina įsikūrė kaime, savo draugo sodyboje, kur viešpatauja tyla ir ramybė, ir tai, ji įsitikinusi, turi įtakos kūrybai. Ir, kas svarbiausia, ten yra vietos krosniai – juk bute jos nepasistatytum.

Kaip tą meną parduoti?

– Tu akademijoj išmoksti daryti meną, bet tavęs neišmoko, kaip tą meną parduoti, ir apskritai, pavyzdžiui, keramika gana siaura specialybė, todėl darbo vietą realiai turi susikurti sau pats. Didmiesčiuose gal yra kažkokių fabrikėlių, kur gali įsidarbinti, o čia to tikrai nėra. Dar gali edukacine veikla užsiimti, nors akademija to irgi nesuteikia, turi dar atskirai to mokytis, – pasakoja Milda.

Jai pasisekė – įsidarbino dar ir mokykloje. Ji veda keramikos būrelį „Versmės“ gimnazijoje. Ne kažkas, bet vis nuolatinės pajamos. Ji sako dar ir su gintarais šiek tiek kurianti, nes tėvai užsiima su gintarais:

– Nuo jų pagraibstau tų gintarų ir kuriu kažką, – juokiasi jaunoji menininkė.

Ji džiaugiasi šiuo dalyvaujanti mentorystės programoje „Spiečiuje“ – turi mentorių, kuris moko verslumo.

– Dar tik keli susitikimai buvo, bet jau dabar jaučiu, kad tai labai naudinga – man svarbu išsigryninti, ką noriu daryti ir kodėl, nes visko daug darau – ir savo dalykus darau, ir užsakymus priimu, ir į muges važinėju, ir su gintarais dirbu, ir mokykloj. Norisi viską išbandyti, nes iš akademijoj viskas kitaip. Kai iš jos išeini, norisi išbandyti visokius dalykus, – atvirauja menininkė.

Apskritai ji sako mėgstanti kurti funkcionalią keramiką, nors akademijos visada reikėdavo konceptą pristatyti ir vystyti, bet ji sako visada išsisukdavusi taip, kad vis tiek funkcionalą padarydavo.

– Sudėtinga Lietuvoj su tuo konceptualiu menu, o funkcionali keramika – tai ryšys su žmogum, sako mergina, dažniausiai dirbanti su baltu moliu ir glazūra.

„Negaila parduoti, nes galėsiu kitą padaryti“

Jaunoji menininkė kuria lėkštes, puodelius, padėkliukus, magnetukus, žvakides ir kt. Tačiau paklausiausia prekė, visiems labiausiai patinkanti prekė – puodeliai. Tačiau atpažįstama tapo dėl indų su kojelėmis – sako, kas pamato, iškart sako, – čia Milda darė.

Ji turi sukūrusi visą kolekciją puodelių, ir pati geria tik iš savų – iš tų, kur nelabai pavyksta arba eksperimentinių.

– Žiauriai svarbu, kad tu pats norėtum tai daryti. Nes jaučiasi, kai darbai padaryti mechaniškai, o kai iš jausmo. Ir darbai kaskart išeina kitokie, o kartais ir nepavyksta – kartais net nesupranti dėl ko. Tai

ir fizinis darbas, bet ir malonumą teikia. Būna ir įdomesnių užsakymų – pavyzdžiui, krikštynoms sukūriau žvakides su kojelėm, su vaiko vardu, – atvirauja Milda.

{{ photobanks:modules limit="1" }

Mergina kuria dar visai neseniai, tačiau jau „atradusieji“ jūs gaminius komplimentų negaili: „Tai kūrėja, kuri kaskart nustebina! Pradėję nuo poros lėkščių ilgainiui namie pakeitėm beveik visus turimus indus į „Mildù“. Atsirado priklausomybė valgyt ar gert kavą iš indų, kurie kelia džiaugsmą“. „Su drauge dalyvavom keramikos dirbtuvėse pas Mildą, savo rankomis gaminom sau puodelius ir lėkštutes. Milda puiki mokytoja, nuoširdžiai dalinasi patirtimi, patarimais, laikas prabėgo labai turiningai ir smagiai! Visiems rekomenduoju apsilankyti šiose dirbtuvėse“ – rašoma kitame atsiliepime.

Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotrauka
Įkelta:
2024-06-11
Vos prieš mėnesį Tauragėje startavusios socialinės dirbtuvės „Metų ratas“ įgavo pagreitį – startavo neįgaliųjų rankomis sukurtų gaminių elektroninė parduotuvė. Pirkprasmingai.lt ragina žmones išleisti pinigus prasmingai.
Nuotrauka
turgus
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-06-04
Tauragės rajono savivaldybės administracija skelbia statinių (kioskų) Tauragėje, Spaustuvės g. 1, elektroninius nuomos aukcionus. Kiekvienas kioskas išnuomojamas 5 metų terminui (su galimybe pratęsti nuomos sutartį iki 10 metų). Numatytas veiklos pobūdis kiekviename kioske – prekyba (maisto produktais).
Nuotrauka
lauksargiai
Lauksargių globos namų archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-06-03
Birželio mėnesį Lauksargių globos namai mini trisdešimties metų sukaktį. Moderniai įrengtos patalpos, jaukus kiemelis yra namai senyvo amžiaus arba negalios kamuojamiems suaugusiesiems. Gyvenama čia, kaip šeimoje: gyventojai kartu švenčia šventes, vyksta į ekskursijas, čia mezgasi draugystės ir net simpatijos. Per trisdešimt metų įstaigoje buvo iškeltos keturios vestuvės.
Nuotrauka
Jazz
Ignas Skridlas ir TauragJazz.Lt foto
Įkelta:
2024-05-31
Jaunieji muzikantai vis dažniau ir aktyviau įsilieja į Tauragės džiazo festivalio renginius. Štai ir birželio 1-ąją Vasaros estradoje pamatysime ir išgirsime jungtinį Tauragės, Jurbarko ir Šilalės jaunimo džiazo projektą „Džiazo jūra 2024“.
Nuotrauka
vaikai
Asociatyvi Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-05-27
Kino teatruose šiuo metu rodomame Linos Lyte Plioplytės filme „Mėnesinės“ apie menstruacijas kalbama išsamiai ir nuotaikingai. Tad šis edukacinis filmas gali tapti puikia priežastimi pradėti arba pagilinti pokalbius su vaikais – moksleiviams rengiamos specialios filmo peržiūros su režisiere. Gydytoja ir lytiškumo ugdymo ekspertė Rusnė Kirtiklytė atkreipia dėmesį – jei suaugusieji informacijos nesuteiks patys, vaikai ją vis tiek susiras, tik nebūtinai iš patikimų šaltinių.
Nuotrauka
glorija
Choro „Gloria“ archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-23
Vis dažniau įvairių miesto švenčių proga tauragiškius džiuginantis miesto gospel choras „Gloria“ surengs pasirodymą ir artėjančios miesto šventės „Tauro ragas 2024“ metu. Koncertas vyks jau sutemus: krikščioniškos muzikos programą lydės šviesų šou, ketinama įrengti 16 m LED ekraną, kuriam rengiamos specialios vizualizacijos.
Nuotrauka
aplinka
Įkelta:
2024-05-21
2024 m. gegužės 20 d. Tauragės rajono savivaldybės administracijoje buvo apdovanoti Atliekų kultūros egzamino nugalėtojai. Juos sveikino Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas kartu su Viešosios tvarkos poskyrio vedėju Pauliumi Goštautu.
Nuotrauka
medžiai
Įkelta:
2024-05-21
Kaip informuoja Tauragės rajono savivaldybė,  pastarosiomis dienomis Tauragės miesto gyventojai gali džiaugtis didele ir reikšminga iniciatyva – didelių medžių sodinimu. Persodinant medžius siekiama ne tik praturtinti miesto grožį, bet ir sukurti komfortišką gyvenimo aplinką gyventojams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-18
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-05-17
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
2024-05-16
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!