Turgelį miesto centre prikels naujam gyvenimui
Įkelta:
2019-09-04
Nuotrauka
Aprašymas

Projekto vizualizacija – tik viena iš modernizavimo vizijų.

„Tauragės žinių“ montažas

Turgelis pačiame miesto centre, prie Muzikos mokyklos, pasigėrėjimo nekelia niekam. Greičiau atvirkščiai – dažnam tauragiškiui ir pačiam akis bado apleistai, vargingai atrodantys paviljonai, o ir prieš miesto svečius gėda. Kad reikia kažką daryti, aišku visiems. Pirmą žingsnį artimiausiame posėdyje ketina žengti rajono savivaldybės taryba: norima priimti sprendimą sutvarkyti prekyvietę. Turgaus prekeiviai sako, kad prabangos jiems nereikia, bet tvarkos ir patogumo išties trūksta. Tačiau nuogąstauja, kur reikės kraustytis, kol vyks remontas.

Komitete – ginčai

Kitą savaitę rengiamo savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkėje įrašytas klausimas sutvarkyti prekyvietės Tauragėje, Spaustuvės g. 1, aikštę, įpareigoti Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorių teisės aktų nustatyta tvarka organizuoti prekyvietės aikštės sutvarkymo techninio projekto parengimą ir pavesti Tauragės rajono savivaldybės administracijai vykdyti statybos projektavimo ir darbų užsakovo funkcijas.

Pasitarti susirinkusius Ekonomikos ir kaimo reikalų komiteto narius Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėja Genovaitė Pukelytė informavo, kad valstybei priklausančiame žemės sklype, kurio paskirtis – prekyvietė, du prekybiniai paviljonai įregistruoti kaip savivaldybės nuosavybė. Daugiau turto savivaldybė ten neturi, kiti kioskai priklauso privatiems asmenims. Savivaldybė turgeliu naudojasi panaudos teise.

– Statiniai, tvora yra seni ir negražūs. Užsakydama techninį projektą, nesvarbu, ar tai bus nauja statyba, ar rekonstrukcija, ar kapitalinis remontas – užsakovė bus savivaldybė. Be techninio projekto sutvarkyti prekyvietės negalima. Buvo atlikta galimybių studija, buvo įvairių pasiūlymų, bet sprendimą priimti turi Taryba, – sakė G. Pukelytė.

Anot jos, užsakius techninį projektą bus galima teikti pasiūlymus, projektines užduotis, kas ten turi būti ir kas tai turi daryti. Leidimas teikti techninį projektą – tai principinis klausimas, ar reikia pradėti visas šias procedūras.

Administracijos direktorius Modestas Petraitis tvirtino, kad svarstant, koks turgelis turėtų būti, galės dalyvauti ne tik komitetas, bet ir visa Tauragės bendruomenė.

Opozicijos narys Viktoras Kovšovas klausė, ar jau savivaldybės administracija apsisprendė, kad reikia šią prekyvietę tvarkyti, ar tai galimas vienintelis sprendimas, ar taryba turi pasirinkimo laisvę, ir piktinosi, kad tarybos nariai iki šiol nesusipažinę su galimybių studija.

V. Kovšovas siūlė pirmiausia apsvarstyti, kaip ateityje mieste vystysis visos turgavietės.

– Mano klausimai buvo: kada nebebus spygliuota viela atitvertos teritorijos mieste, iš mašinos išlipti be guminių neina. Čia apie didįjį turgų kalbu. Negi negalim pasakyti, kad taip nedera. Reikia juos ir kitus prekeivius prisikviesti, pasikalbėti apie bendrą Tauragės turgaviečių viziją. Tada apsispręstume bendrai, ir tada atskiri sprendimai logiškai iš to išeina. O dabar elgiamės priešingai – iš visos sistemos ištraukiam galbūt pačią opiausią problemą, bet nematom bendro vaizdo, – teigė V. Kovšovas.

M. Petraitis į šią repliką atsakė, kad įtakos savivaldybė turi tik savo turtui, o ne svetimam. Pasak komiteto pirmininkės Giedrės Stulginskienės, galimybių studija bus pateikta bendrame visų komitetų posėdyje.

– Taryba priims sprendimą, bus sudaryta darbo grupė, pasikviesim tarybos narius, prekeivius, diskutuosim. Tada turėtų gimti priešprojektinė užduotis projektuotojams, kuri dar bus svarstoma, – paaiškino Sigitas Mičiulis.

Baiminasi dėl mokesčio

Pasak V. Kovšovo, nuomonės apie turgelio perspektyvas labai prieštaringos – vieni sako, kad prekyba menksta, kažin, ar beverta čia investuoti, kiti gi tvirtina, kad turgelis čia būtinas.

„Tauragės žinių“ pakalbinti turgelio prekeiviai naujieną, kad bus rengiamas turgelio techninis projektas, sutiko palankiai. Jie svarstė, kad turgelis išties po truputį menksta, nes žmonių mažėja, tačiau kad jis reikalingas – abejonių nėra. Mat čia miesto centras, patogu apsipirkti daugeliui žmonių.

– Paprastai visokie pertvarkymai labai brangiai kainuoja, todėl paskui ir mums mokestis tikriausiai kils. Dabar mokam po 3 eurus, o tada gal po 15 mokėsim... Mums čia jokios prabangos nereikia, svarbu, kad būtų tvarkinga ir patogu, tegu štai grindinį sutvarko, stogelius, sienas vienoda danga užkloja, ir bus gerai, – viena per kitą kalbėjo turgelyje prekiaujančios Vida ir Rita.

O Vytautui, kioskelį čia pasistačiusiam  prieš daug metų ir prekiaujačiam mėsa, įdomu, kur teks dėtis, kol turgelyje vyks darbai.

– Jei iškels kur į miesto pakraštį, tai nieko gero, – svarstė jis. – Tačiau ir nedirbti kokį pusmetį, kol vyks darbai, – ne išeitis. Tai ką reikės daryti?

Kioskus nukels

Savivaldybės administracijos direktorius M. Petraitis, paklaustas, koks likimas laukia privatiems asmenims priklausančių paviljonų, sakė, kad turgelio remonto metu jie bus nukelti.

– Yra trys variantai – gali savivaldybė išpirkti už simbolinį mokestį iš savininkų, jie gali kioskus palikti „Dunokams“, kad išvežtų, jeigu nenori patirti išlaidų, nes nukėlimas irgi kainuoja – reikia krano ir pan. Abiem atvejais reiškia, kad jie atsisako nuosavybės teisės. Taip pat gali patys savo nuožiūra ir lėšomis išsivežti. Kai kurių kioskų būklė tokia, kad nukėlus vieną, kiti gali patys nugriūti. Bet kuriuo atveju, kol vyks turgavietės remontas, viskas turės būti išvalyta, – sakė administracijos direktorius.

Atliktoje galimybių studijoje pažymima, jog savivaldybė, nukeldama kioskus, siektų pagerinti esamą infrastruktūrą, estetinę miesto būklę, t.y. savo veiksmais situacijos nepablogins, tad laikini kioskai gali būti nukelti siekiant įgyvendinti Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 37 punkto nuostatą.

Anot M. Petraičio, prekybininkų savivaldybė likimo valiai nepaliks. Veiklą remonto metu jie greičiausiai galės vykdyti šalia turgelio esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, pastačius stelažus.

Administracijos direktoriaus žiniomis, šiuo metu turgavietėje yra apie 30 kioskų, iš kurių 6 jau yra palikti „Dunokų“ valiai, kiti priklauso maždaug 20-čiai fizinių ir juridinių savininkų. Kai kurie jų turi po kelis kioskus, kuriuos pernuomoja prekybininkams. Tokios praktikos, anot M. Petraičio, sutvarkius turgelį turės nelikti. Visi prekybininkai prekybos vietas nuomosis vienodomis sąlygomis iš administratoriaus. Kas administruos naują turgavietę, taip pat neaišku. Šiuo metu sutartis su „Dunokais“ vieneriems metams pratęsta. Tačiau, kaip žinia, bendrovę siekiama privatizuoti. Tad gali būti, kad ateityje atnaujintos turgavietės administravimo imsis pati savivaldybė arba bus ieškoma privataus administratoriaus.

Pavyzdžiui, Gedimino g. prie IKI esančiame ūkininkų turgelyje prekyba vyksta pagal savivaldybės nustatytas taisykles, ja rūpinasi miesto seniūnija, mat ten yra ne turgavietė, o laikina vieta prekybai viešoje vietoje. 2016-aisiais iš drėgmei atsparių medžiagų ir metalo pagaminti 7 prekystaliai, talpinantys 21 prekybos vietą. Prekybos vietos nuoma ten kainuoja 12 eurų.

Ateities vizija

Pernai savivaldybės užsakymu parengta Tauragės turgelio modernizavimo galimybių studija ir projekto vizualizacija kaip viena iš modernizavimo vizijų, tačiau galutiniai techniniai sprendimai bus išgryninti techninio projekto rengimo metu. Prekyvietės ateities vizija bus formuojama remiantis galimybių studijos rezultatais.

Techninių galimybių studiją, kainavusią 4 339,20 Eur, parengė UAB „Eurointegracijos projektai“.

Galimybių studijoje pateikta apklausų analizė. Tyrimas atliktas Tauragės turgelio prekyvietėje 2018 m. sausio mėnesį. Buvo apklausti 30 vietos prekeivių. Apklausa parodė, kad turgelyje prekiauja ilgamečiai prekeiviai, kurie gana patenkinti esama situacija ir vietos keisti nesiruošia. Nors jaučiama vidinė konkurencija, vietos pardavėjus džiugina pastovus klientų ratas. Tauragės turgelio prekeiviai labiausiai norėtų uždaros prekybos vietos, tačiau nemažas dėmesys turėtų būti skiriamas turgavietės reklamai.

Siekiant išsiaiškinti prekeivių nuomonę apie prekybos sąlygas Tauragės turgelio teritorijoje bei galimybes didinti šios prekyvietės patrauklumą, buvo apklausta 218 pirkėjų. Didžioji dalis apklaustųjų – Tauragės miesto gyventojai (67,8 proc.), kurių išsilavinimas yra aukštasis, dirbantys asmenys, ir kurie turguje išleidžia 11–20 Eur. Pirkėjai – ne tik miesto, bet ir rajono gyventojai, kurie prekyvietėje apsilanko bent kartą per mėnesį.

Nurodytos pagrindinės turgavietės stiprybės – patogi vieta, tinkama kaina, prekių įvairovė. Tauragės turgelio pirkėjas visada ieško namuose augintos produkcijos. Prekyvietės modernizavimas tiesiogiai įtakotų dažnesnį pirkėjų lankymąsi turgavietėje. Tuo atveju, jei turgelis veiktų ir šeštadienį, ateitų bent pusė visų apklaustųjų. Tarp pasiūlymų dažniausiai minimi galimi turgavietės pakeitimai: turgavietės stogas, prekyviečių modernizavimas, automobilių parkavimosi vietos, ekologiška ir šviežia produkcija.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 4 valandas
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.