Šiltą dieną smagu kavinės ar restorano terasoje papietauti, pasėdėti su kavos puodeliu ar pavakaroti. Užsitęsus karantinui žmonės to išties pasiilgo. Praėjusią savaitę po daugiau nei penkių mėnesių tylos lauko kavinės, restoranai ir barai veiklą atnaujino. Deja, džiaugsmu jų darbuotojai netrykšta: įvairiausi apribojimai niekur nedingo, o taip lauktą lankytojų antplūdį sustabdė atvėsę ir lietingi orai.
Dirba tik iki 21 val.
Visos kavinės duris užvėrė dar lapkričio 7 dieną įvedus karantiną. Iki šiol restoranai maistą galėjo tiekti tik išsinešti, tačiau po penkių mėnesių tylos balandžio 22-ąją joms ir vėl leista aptarnauti klientus lauke.
Jie gali dirbti lauke nuo 7 iki 21 valandos, prie vieno staliuko sėdint daugiausia dviem žmonėms, išskyrus vienos šeimos narius.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė yra sakiusi, kad gerėjant epideminei situacijai ir vakcinacijos apimtims darbo laiką galima bus ilginti.
Lauke pernelyg šalta
Kavinė „Kings“, įsikūrusi Vytauto gatvėje, neseniai atnaujino savo interjerą, o kartu ir terasą. Nors lankytojų terasoje kol kas, kol orai nelepina, prisėda vos vienas kitas, kavinės savininkas Mindaugas Mančas įdėtų pastangų nesigaili:
– Atnaujinimai nekainuoja daug lėšų, o tik laiko ir savų pastangų. Tad ir toliau eisime tuo keliu – jau birželį mūsų lauko terasa turės įstiklintą stumdomų langų sistemą. Turime ir daugiau idėjų, kaip ją pagražinti ir padaryti patogesnę, – pasakoja jis.
Tačiau lankytojų gausa girtis vis dėlto anksti – nors jau gegužė, sėdėti lauke pernelyg šalta. Į „Kings“ terasą mėgdavo užsukti šeimos su vaikais, o dabar jos ateiti nesiryžta, nes šalta. Juo labiau, kad laikantis karantino reikalavimų negalima lankytojams duoti pledukų, o ant kėdžių negali būti paminkštinimų. O ir į lauką išneštas karštas maistas bemat atšąla.
– Užtat ir lankytojų vos vienas kitas. Penktadienį buvo šilčiau, tai daugiau užsuko... – teigia jis.
Kad lankytojų sulaukia dar nedaug, patvirtino ir restorano „Da Feng“ vadovė Alma Marozienė. Tačiau ji sako, kad kolektyvas nenusimena ir kantriai laukia geresnių orų, o kartu – ir klientų.
Antplūdžio nebuvo
Justina Visockienė, UAB „Šaukštelis“ savininkė, pasakoja, kad nors kavinės terasa jau atidaryta, lankytojų antplūdžio kol kas nebuvo – tam labiausiai sutrukdė nusistovėję prasti orai.
– Vis dėlto tie, kas buvo labai pasiilgę ar kam patogu greit prisėsti papietauti, ateina, – teigia ji, – per dieną keli staliukai susidaro.
Paklausta, ar sunku lankytis visų reikalaujamų apribojimų, ji pasakoja, kad visi higienos apribojimai – dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas ir inventorių ir t.t. – jau tapo kasdienybe ir įpročiu. Net ir staliukai, kėdės yra tokie, kad būtų lengviau juos valyti.
– Laikytis visų šių reikalavimų tikrai nėra problema. Nesu didelė bambeklė – jei jau nuspręsta, kad jų reikia laikytis, tai ir stengiamės laikytis, kad tik kuo greičiau visa tai baigtųsi. Vienintelis reikalavimas, keliantis abejonių ir atrodantis perteklinis – tai darbo laiko sutrumpinimas iki 21 valandos.
– Ta valanda, kai kavinė vis dar gamina maistą išsinešti, o klientai sėdėti terasoje jau nebegali, išties atrodo bereikalingas draudimas. Gal toks kiek juokingas niuansas. Žmonės juk nori ne tik paskubomis užkąsti ir išgerti, o tiesiog pasėdėti, pabendrauti. Manau, jei prailgintų iki 22 val., būtų supratingesnis variantas, – teigė J. Visockienė.
Picerijos „Star Pizza“ savininkas Aivaras Pažereckas irgi įsitikinęs, kad šis reikalavimas – nelogiškas.
Taip mano ir „Kings“ savininkas M. Mančas.
Kad pandemijos situacijai darbo laiko ribojimas iki 21 val. jokios įtakos neturi, įsitikinusi ir restorano „Bacas“ savininkė Alfreda Baciuškienė. Pasak jos, jų restorano terasoje lankytojų eilinę dieną tik vienas kitas, daugiau jų tik savaitgaliais, o kad žmonės gali pabūti tik iki 21 val., išties gaila.
Terasa ar nebe?
Kavinėms stengiantis prisitaikyti prie karantino realijų ir tobulinant savo terasas galų gale tapo nebeaišku, kas yra terasa. Apie tai diskutuota ir rajono Ekstremalių situacijų posėdyje.
„Šaukštelio studija“ terasą įsistiklino dar praėjusiais metais – tam, kad galėtų pratęsti lauko kavinių sezoną. Tačiau kai kam kilo abejonių, ar ją vis dar galima vadinti terasa, nes ji tapo visai uždara.
– Mūsų terasa ir yra lauko terasa, – įsitikinusi J. Visockienė, – tai yra laikinas statinys, nepritvirtintas prie pastato, neturintis pamatų. Kai sėdi klientai, langai ir pertvaros būna atidarytos, kad cirkuliuotų grynas oras. Kai klientų nėra, juos uždarome, nes šalta. Nei maisto ir veterinarijos tarnyba, nei savivaldybė mums pretenzijų neturi.
Terasoje – kupolas
Picerija „StarPizza“ savo feisbuko paskyroje skelbia, kad nei lietus, nei vėjas jų visai
negąsdina, ir kviečia rezervuotis vietas terasoje – ten šilta ir jauku, nors orai dar nelepina. Ši maitinimo įstaiga savo terasoje įsirengė uždarą kupolą, kurio viduje stovi šildytuvai.
– Kupolas nėra uždaras, taigi jis irgi yra terasos dalis, – teigė A. Pažereckas, – įrengėme jį tam, kad mūsų lankytojai būtų apsaugoti nuo lietaus ir vėjo.
Tačiau lankytojų, pasak jo, dėl blogo oro kol kas užsuka tik vienas kitas.