Vyriausybės sprendimai: vieni rajono politikai pritaria, kiti abejoja 
Įkelta:
2021-10-19
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Aprašymas

Nuomonę išsakė tik dalis rajono politikų.

Seimas praėjusią savaitę patvirtino 100 eurų išmoką pasiskiepijusiems vyresniems nei 75 metų amžiaus asmenims. Nuo gruodžio 1-osios darbuotojai, kurie nenori skiepytis, už testus privalės susimokėti patys. Tokį sprendimą, praėjusią savaitę priimtą vyriausybės, dar turės patvirtinti Seimas. Kol kas netyla diskusijos ir apie tai, kad tam tikrų profesijų atstovai skiepytis turėtų privaloma tvarka, bet šis sprendimas kol kas atidėtas. Apie šiuo metu siūlomus ir tvirtinamus sprendimus „Tauragės žinios“ pasiteiravo Tauragės savivaldybės tarybos narių nuomonės. Galimybę išreikšti savo poziciją suteikėme visiems – kiekvienam tarybos nariui klausimai išsiųsti elektroniniais laiškais, dalis neatsakiusiųjų sulaukė skambučių telefonu. Pateikiame atsakiusių politikų poziciją. Beveik trečdalis tarybos narių nusprendė savo nuomonės visuomenei svarbiais klausimais neišsakyti. 

Meras Dovydas Kaminskas

Situacija Lietuvos ligoninėse sparčiai prastėja, todėl natūralu, kad Vyriausybė ieško sprendimų dėl spartesnės visuomenės imunizacijos siekiant neriboti kitų sveikatos paslaugų teikimo. Deja, tačiau Tauragėje jau ribojamos paslaugos Vidaus ligų, Vaikų ligų ir Psichiatrijos skyriuose, nes šiandien turime net 46 žmones, gydomus ligoninėje nuo COVID-19 viruso. Kokie sprendimai pasiteisins, parodys tik laikas. Neabejoju, kad visos pandemijos valdymo priemonės bus vertinamos ir analizuojamos įvairiais aspektais – tiek sveikatos, tiek teisiniais, tiek socialiniais – ilgą laiką po pandemijos pabaigos, tam, kad kitą kartą pasaulis turėtų paruoštą efektyvų planą, kokių priemonių reikėtų imtis žmoniją užklupus pandemijai. Šiuo metu prašau visų gyventojų būti kantriais ir sąmoningais, o turint abejonių dėl vakcinos kreiptis konsultacijos į savo šeimos gydytoją.

Vidas Bičkus, visuomeninis rinkimų komitetas „Nepartinė Tauragė“:

Manau, kad tai tik trumpalaikis problemos sprendimas. Žmones reikia šviesti, kalbėti, kodėl būtina skiepytis ir saugoti savo ir kitų sveikatą. Be abejo, pensijos Lietuvoje yra mažos, gal kas ir susivilios šiuo pasiūlymu, bet, mano galva, rimtesnis klausimas yra apskritai dėl pensijų didinimo Lietuvoje, kad žmogus galėtų oriai ir saugiai jaustis senatvėje. Ar prievarta galima spręsti problemą? Gal ir galima, bet reikia didinti žmonių sąmoningumą, kodėl reikia skiepytis. Šviesti žmones, raginti pasitikėti mokslu, o ne gąsdinti nuo ryto iki vakaro per informacines priemones skelbiant tik skaičius  apie užsikrėtusius ar mirusius asmenis.  Žmonės jau pavargo nuo šios situacijos, reikia daugiau švietėjiškų, mokslu ir įrodymais pagrįstų  pavyzdžių. Jeigu žmonės pasitikės mokslu, jie skiepysis, todėl ir nebus poreikio testuotis. 

Matas Petraitis, Lietuvos socialdemokratų partija:

Pritariu planams vyresniems nei 75 metų asmenims, pilnai pasiskiepijus nuo COVID-19, skirti po 100 eurų išmoką. Manau, priemonė turės didelį efektą. Piniginė paskata teigiamai paveiks tuos, kurie neigiamai vertina skiepijimą arba įžvelgia skiepų žalą organizmui. Kadangi statistiškai didžiąją dalį mirusiųjų nuo COVID-19 sudaro būtent šios amžiaus grupės atstovai, tad ir mirtingumo rodikliai turėtų sumažėti. Na, o valstybės išlaidos, patirtos dėl išmokų, neturėtų viršyti kaštų, kuriuos patiria sveikatos apsaugos sistema, gydydama sunkius, komplikacijų patiriančius ligonius. Žinoma, moraliai niekas neatpirks artimojo netekties širdgėlos. Tad šis skiriamas 100 Eur tikrai išgelbės ne vieną gyvybę. Dėl reikalavimo, kad tam tikrų profesijų atstovai turėtų privalomai pasiskiepyti, manau, kad tikrai logiška priemonė. Pritariu šiai priemonei. Tik visgi turi galioti išlyga, kad skiepytis neturėtų būti verčiami tie, kurie serga lėtinėmis ligomis ir gali dėl to turėti tam tikrų komplikacijų. Dėl siūlymo nesutikusiems skiepytis už testavimą mokėti patiems nepritariu. Visgi priemonės neturėtų tapti finansine našta. 

Rita Grigalienė atsakė Lietuvos socialdemokratų frakcijos vardu:

Vyriausybės rankose – daugybė būdų, kaip augant šildymo ir elektros bei prekių ir paslaugų kainoms didinti senjorų pajamas ir taip pat paskatinti juos pasiskiepyti. Minimi valdančiųjų planai – pavėluoti, ne visai taiklūs ir vargu ar problemas išspręs.

Po dabar nuskambėjusių siūlymų girdime žmonių svarstymų, kad štai vieni, kuriems 74 metai, lauks, kol jiems sukaks 75, ir tada skiepysis, mat gautų išmoką ir pan. Dar kiti vadina tokias išmokas „kyšiais“ ir t.t. O pasiskiepijusiems senjorams kyla klausimų, kodėl jie, pavyzdžiui, negavo ir negaus jokios išmokos. Geras pavyzdys – Akmenės rajonas, valdomas mero socialdemokrato. Akmenėje pasiskiepiję 86,6 proc. gyventojų, tuo metu Lietuvos vidurkis – 63,2 proc. Ir neprireikė jokių išmokų. Tiesiog buvo bendraujama, atsakoma į visus klausimus. Užuot teikę tokius populistinius pasiūlymus valdantieji turėtų galvoti, kaip realiai padėti senjorams artėjant rekordinių kainų žiemai.

Tam tikrų profesijų atstovams privalu skiepytis ir lig šiol. Pavyzdžiui, sveikatos priežiūros įstaigų, socialinio sektoriaus, daliai viešojo sektoriaus ir t.t.: tiems, kurie susiduria su dideliais žmonių srautais, kur didelė tikimybė užsikrėsti bei pernešti virusą.

Kol kas Vyriausybė nėra pateikusi galutinio profesijų sąrašo (kiek turime informacijos), kuriems būtų papildomai privalu pasiskiepyti, tad vertinti galima tik tada, kai bus konkretus pasiūlymas. Jau reikėjo suderinti nustatytus profesijų sąrašus ir savanorišką vakcinavimą. Ir visa tai turėtų būti reguliuojama įstatymu. Tačiau jei dėl sveikatos problemų negali žmogus skiepytis, tai turi būti atsižvelgiama ir aiškiai išdėstoma.

Kai kurioms aukščiau minėtų profesijų atstovams skiepytis visada yra privalu. Pavyzdžiui, medikams. Kitaip jie negalėtų dirbti. Antai darbdaviai džiaugiasi, kad jiems mokėti nereikės, profesinės sąjungos žeria priekaištus, mat dalis žmonių gali apleisti darbus. Visa tai turi būti apibrėžta įstatymu, nes pagrindinis klausimas – kas už tai turi sumokėti. Jei žmogus, pavyzdžiui, dėl sveikatos problemų negali būti skiepijamas, už tai turėtų mokėti valstybė.

Sigitas Mičiulis, Liberalų sąjūdis:

Planams vyresniems nei 75 metų asmenims, pilnai pasiskiepijusiems nuo COVID-19, skirti 100 eurų išmokas pritariu, nes tai būtų paskata aktyviau skiepytis garbaus amžiaus senjorams ir būtų tam tikra socialinė kompensacija didėjančioms kainoms.

Pritariu siūlomam reikalavimui, kad tikrų profesijų asmenys turėtų skiepytis, bet pirmiausia turėtų būti paskiepyti visi viešojo sektoriaus darbuotojai, pradedant Seimu, vyriausybe, ministerijomis, jų departamentais, inspekcijoms, policija, teismais, prokuratūra, savivaldybėmis, jų biudžetinėmis ir valstybinėmis įmonėmis.

Jeigu tarp įstatymų leidėjų ir kontroliuotojų bus nepasiskiepijusių, tuomet bus paskleista žinia, kad ne tik nereikia skiepytis kitiems, bet ir galima nevykdyti ir kitų įstatymų, ministrų nutarimų, savivaldos sprendimų bei tvarkų.

Tie, kurie elgiasi neatsakingai, negalvoja apie kitus, o ypač gydytojus ir ligonius, negaunančius kitų gydymo paslaugų, turi už testavimą susimokėti patys.

Darius Stankus, Liberalų sąjūdis:

Kokį efektą šie bei kiti Vyriausybės ir Seimo sprendimai, planai duos, parodys laikas. Tikiu žmonių sąmoningumu ir tuo, kad visi kartu įveiksime pandemiją.

Virginija Eičienė, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga:

Pirmiausia žmonės turi suvokti ir patys norėti pasiskiepyti dėl savo ir artimųjų sveikatos bei saugumo. Tačiau skiriamoms 100 Eur išmokoms pritarčiau, jeigu jos būtų išmokėtos visiems vyresniems nei 65 m. asmenims – ir tiems, kurie jau buvo paskiepyti. Pasiskiepyti turėtų visi, kurie kasdien turi artimą kontaktą su kitais žmonėmis, o nepasiskiepiję asmenys, kurie tam turi visas galimybes, pritarčiau, kad už testavimąsi susimokėtų asmeninėmis lėšomis.

Giedrė Stulginskienė, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai:

Palaikau visas akcijas, kurių tikslas – išsaugoti pažeidžiamiausių žmonių  gyvybes. Reikalavimas be pasirinkimo teisės man visuomet atrodo negatyviai. Visgi, gyvendami bendruomenėje, visi turime įsipareigojimų. Profesinį skiepijimą prilyginčiau vairavimo licencijai ir civilinės atsakomybės draudimui. Todėl pritariu šiam pasiūlymui. Tikrai yra profesijų, kurių atstovai yra atsakingi ne tik už save, bet ir už žmones, kuriems teikia paslaugas: sveikatos apsaugos darbuotojai, socialiniai darbuotojai ir kiti.

Pritarčiau siūlomam reikalavimui, kad tam tikrų profesijų atstovai, kurie nesutinka pasiskiepyti, už testavimą turėtų susimokėti patys, jei reikalavimas turėtų išlygą žmonėms, kurie dėl medicininių aplinkybių negali skiepytis. 

Kęstutis Balašaitis, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga:

Jeigu jau einama tuo keliu, kad numatoma skirti po 100 eurų išmoką pilnai pasiskiepijusiesiems, tai, manau, tokia išmoka turėtų būti mokama visiems nuo 65 metų, tarp jų ir tiems, kurie vieni iš pirmųjų jau yra pasiskiepiję. Mokant 100 eurų išmoką tik tiems, kas dar tik ateityje pasiskiepys, išeis, kad bus savotiškai nubausti pilietiškiausi senjorai.

Dėl reikalavimo, kad tam tikrų profesijų atstovai turėtų privalomai pasiskiepyti, tai demokratinėje visuomenėje neturi būti taikoma vienokios ar kitokios formos prievarta. Privalomai skamba kaip prievartinis veiksmas. Demokratinėje visuomenėje turi būti einama įtikinimų, skatinimų, o ne prievartos keliu. Ir visai nesvarbu, apie kokios profesijos pilietį kalbama.

Dėl pasiūlymo, kad tam tikrų profesijų atstovai, kurie nesutinka pasiskiepyti, už testavimą turėtų susimokėti patys, manau, kad visų pirma testuotis turi tas, kas serga. Jeigu aš nesergu, kodėl turiu testuotis? Jeigu sveiką žmogų kažkas nori testuoti, tai negi už tai turi mokėti tas, kurį testuoja? Taigi, mano nuomone, už tai turi mokėti valstybė.

Sigitas Kancevyčius, „Nepartinė Tauragė“:

Man tai labai įtartina 100 eurų premija atrodo. Už tai, kad naudojiesi gerais, reikalingais dalykais (o taip Vyriausybės traktuota), reikia premijų? O kodėl tik nuo 75-erių metų, o ne nuo 55-erių ar 65-erių? Atrodo nerimta. 

Manau, reikalavimas, kad tam tikrų profesijų asmenims skiepytis reikėtų privalomai, yra perteklinis. Žmonės testuojasi, saugojasi. Šiuo metu skiepai savanoriškai pasirenkami. Žmonės turi rinktis. Šiuo atveju tam tikrų profesijų atstovams tokios galimybės nelieka. Be to, žmonės jau moka mokesčius, dėl to ir už testavimą neturėtų mokėti ir tie, kurie nesutinka pasiskiepyti. 

Eugenijus Margis, „Nepartinė Tauragė“:

Vyriausybė turėtų didinti pensijas, o ne skirti 100 eurų tiems, kurie sutiks pasiskiepyti. Mano mama atsisakė skiepytis, aš jai paaiškinau, kad verta skiepytis, bet jos niekaip neįkalbėsi. Nė 200 eurų nepadės. Tos numatytos lėšos turėtų būti skiriamos pensijų kėlimui. Tai pagerintų senjorų gyvenimą.

Reikalavimą, kad medikai, mokytojai, policijos pareigūnai turėtų skiepytis privalomai, palaikau. Jie kontaktuoja su žmonėmis. 

 

 

Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 22 valandas
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!