Atliekų surinkimas: metai – nauji, problemos – senos
Įkelta:
2022-01-14
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Gyventojai šaukiasi pagalbos – kur dėti atliekas, jei konteineriai pilni. Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Nuo balandžio 1-osios individualiose valdose mišrios atliekos bus vežamos kas antrą savaitę. Autorės nuotrauka

 

Šventės baigėsi, dovanų pakuotės iškeliavo į konteinerių aikšteles. Nors pakuočių atliekos miesto bendro naudojimo konteinerių aikštelėse pagal taisykles renkamos kas dvi savaites, po 7 dienų gyventojai šaukiasi pagalbos – kur dėti atliekas, jei konteineriai pilni. Vežėjai trauko pečiais ir žada nelaukdami termino pakuotes išvežti anksčiau, o gyventojų prašo tinkamai išlankstyti pakuotes ir neužkišti konteinerių. Bet aistras kelia ne tik pakuočių atliekos – nerimaujama ir dėl politikų sprendimo miesto individualių valdų  mišrias atliekas vežti kas antrą savaitę. Ar neatsitiks taip, kad karštuoju metų laiku rečiau vežami konteineriai vers kęsti dvoką? 

 Pilni konteineriai

Penktą naujųjų metų dieną į redakciją užsukęs Vasario 16-osios gatvės vieno daugiabučio gyventojas piktinosi, kad pakuočių konteineris pilnas, atliekos jau kraunamos šalia konteinerių. 

Nuotrauka
nuotrauka

– Atneša gyventojai pakuotes, konteineris pilnas, tai rūšiuotas atliekas ima ir sumeta į mišrių atliekų konteinerį. O mus ragina rūšiuoti, ir tą sąžiningai darome, bet kur dėti tas atliekas? Juk šalia konteinerio padėti negalima, gali baudą gauti. Prisiskambinti nei „Ekonovusui“, nei TRATC-ui neįmanoma. O jei kur pavyksta prisiskambinti, tai siuntinėja vieni pas kitus, – apmaudą liejo tauragiškis. – Šiandien jau sausio 5 diena, o pakuotės dar neišvežtos. 

Pradėjus ieškoti grafiko, kada pakuotės turi būti išvežtos, to padaryti taip ir nepavyko. Kaip teigė „Ekonovuso“ Tauragės padalinio vadovas Andrius Stankevičius, šių metų grafikas dar nepatvirtintas, tad tikslių išvežimo dienų rasti ir nebuvo galima. 

Atneša gyventojai pakuotes, konteineris pilnas, tai rūšiuotas atliekas ima ir sumeta į mišrių atliekų konteinerį. O mus ragina rūšiuoti, ir tą sąžiningai darome, bet kur dėti tas atliekas? Juk šalia konteinerio padėti negalima, gali baudą gauti. Prisiskambinti nei „Ekonovusui“, nei TRATC-ui neįmanoma. O jei kur pavyksta prisiskambinti, tai siuntinėja vieni pas kitus, – apmaudą liejo tauragiškis. – Šiandien jau sausio 5 diena, o pakuotės dar neišvežtos. 

– Pernai buvo pateiktas projektinis grafikas derinti, kol negavome patvirtinimo iš TRATC, mes jo negalima paviešinti, – teigė „Ekonovus“ vadovas. 

Paskutinį kartą pakuotės mieste iš bendro naudojimo konteinerių aikštelių rinktos praėjusių metų gruodžio 29-ąją. Pagal sutartį su TRATC kitas rinkimas numatytas sausio 13-ąją, nes pakuotės renkamos kas dvi savaites. 

– Aišku, nelauksime 13-os dienos, rinksime anksčiau. Sulaukę gyventojų skambučių ar patys pamatę, kad konteineriai pilni, vežame ir dažniau. Prieš tai pakuotes vežėme gruodžio 23-ąją. Grafiko laikytis neįmanoma, nes popieriaus būtų kalnai. O dabar įtakos turi ir šventinis laikotarpis, greit prisipildo, – teigė A. Stankevičius. 

Netinkamai išlanksto

Pašnekovas pastebėjo, kad didžiulė problema – netinkamai sulankstytos pakuotės, kurios užkiša konteinerius. 

 Dėžutes reikia išlankstyti arba didesnes pakuotes supjaustyti, suplėšyti kuo mažesnėmis dalimis. Sugrūstos pakuotės konteineryje išsiskleidžia ir kito gyventojo pakuotėms vietos konteineryje nebelieka,  – konstatavo A. Stankevičius. – Į gyventojų nusiskundimus reaguojame, tikriname, ar konteineris pilnas, ar užkimštas. 

– Panaši situacija buvo praėjusią savaitę su mišriomis atliekomis. Ištuštinę mišrių atliekų konteinerį po trijų valandų sulaukėme skambučio, kad atliekas jau deda šalia konteinerio. Pasirodo, kažkas į konteinerio šachtą įkišo šaką ir per ją įmesti atliekų jau negalima, – pasakojo A. Stankevičius. – Vieni žmonės supranta, kiti pyksta. Visokių skambučių sulaukiam. Ir savivaldybė, ir žurnalistai sulaukia. 

Nors informacijos, kaip tinkamai sulankstyti pakuotes, regis, galima rasti net ant paties konteinerio, bet, pasak pašnekovo, kai į varpelį sugrūdama didžiulė televizoriaus pakuotė, tikėtina, kad kiti gyventojai daugiau pakuočių ir nebegalės įmesti. 

– Nuo smarkaus grūdimo į požeminius konteinerius net nugarinė konteinerio skardinė sienelė nuplėšiama, – teigė vadovas. 

Tad ką daryti gyventojams, kad popierius tilptų į mažą konteinerio angą? 

– Dėžutes reikia išlankstyti arba didesnes pakuotes supjaustyti, suplėšyti kuo mažesnėmis dalimis. Sugrūstos pakuotės konteineryje išsiskleidžia ir kito gyventojo pakuotėms vietos konteineryje nebelieka,  – konstatavo A. Stankevičius. – Į gyventojų nusiskundimus reaguojame, tikriname, ar konteineris pilnas, ar užkimštas. 

Aikštelėse – beglobių gyvūnų namai

Paprašytas pasidalinti kitomis problemomis, su kuriomis susiduria atliekų vežėjai, A. Stankevičius prakalbo apie bendro naudojimo konteinerių aikštelėse apgyvendintus beglobius gyvūnus. 

– Kai kurie gyventojai konteinerių aikšteles pavertė maisto dalijimo punktu beglobiams gyvūnams. Prideda įvairių maisto likučių, o vienoje aikštelėje už tekstilės konteinerio padarė iš lentelių net namelį. Aikštelės nėra beglobių gyvūnų maitinimo vieta. Vieną dieną išvalai, o kitą dieną būna vėl randi sauso maisto priberta. Kiek bevalai, vis to maisto randi, – pasakojo nuo praėjusių metų rugsėjo „Ekonovus“ Tauragės padaliniui vadovaujantis A. Stankevičius. 

Veš rečiau 

Naujovė laukia miesto individualių valdų gyventojų – retinamas mišrių atliekų išvežimas. Rajono politikai priėmė sprendimą pakeisti Tauragės rajono savivaldybės atliekų tvarkymo taisykles, patvirtintas savivaldybės tarybos 2015 m. birželio 18 d. Pakeisti du taisyklių punktai. Pirmas – pakuočių atliekas ir kitas antrines atliekas draudžiama palikti šalia kolektyvinių (bendrų) konteinerių (ankstesniame sprendime buvo draudžiama aikštelėse šalia kolektyvinių (bendrų) pakuočių atliekų surinkimo konteinerių palikti atliekas, kurioms šie konteineriai nėra skirti). Antrasis pakeitimas – individualūs konteineriai Tauragės mieste tuštinami ne rečiau kaip 1 kartą per 2 savaites (26 kartus per metus), prieš tai taisyklėse galiojo nuostata, kad atliekos išvežamos ne rečiau kaip 1 kartą per savaitę (52 kartus per metus). Konteinerių išvežimas retinamas nuo balandžio 1-osios. 

Nuotrauka
nuotrauka

Kaip teigiama aiškinamajame sprendimo rašte, suretinus mišrių komunalinių atliekų konteinerių surinkimo iš Tauragės miesto individualių namų aptarnavimą bus mažinama aplinkos tarša ir tausojama miesto infrastruktūra.

Komisija pritarė

Šis sprendimas priimtas po to, kai TRATC kreipėsi į savivaldybę siūlydama retinti mišrių atliekų surinkimą iš individualių valdų. Komisijos dėl komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemai Tauragės rajono savivaldybėje įvertinti posėdyje, vykusiame praėjusių metų gruodžio 6 d., TRATC vadovas Virginijus Noreika informavo, kad TRATC, vykdydamas komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo stebėseną ir kontrolę, pastebėjo, kad Tauragės miesto gyventojai neišstumia savo mišrių komunalinių atliekų konteinerių kiekvieną kartą pagal  numatytą grafiką. Mišrios komunalinės atliekos iš Tauragės miesto individualių namų renkamos kiekvieną pirmadienį ir antradienį, vidutinis šių konteinerių  aptarnavimo intensyvumas – 22 proc. Vertinant šiuos duomenis, tikėtina, kad mišrias komunalines atliekas renkant kas antrą savaitę gyventojai išstums bent pusę maršrute priskirtų konteinerių.

Posėdyje savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė komisijos narius informavo, kad praėjusių metų lapkričio mėnesį pakuočių tvarkymo organizacijos kartu su UAB „Dunokai“ atliko individualių pakuočių atliekų surinkimo konteinerių morfologinį tyrimą. Tyrimo rezultatai parodė, kad gyventojai rūšiuoja prastai. Tik apie pusė atliekų, patenkančių į pakuočių atliekų konteinerius, yra pakuočių atliekos. Dėl šių priežasčių pakuočių tvarkymo organizacijos nesutinka, kad iš individualių pakuočių atliekų surinkimo konteinerių būtų dažniau vežamos pakuočių atliekos. Tąkart komisijoje pritarė TRATC siūlymui nustatyti retesnį Tauragės miesto individualių namų mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių tuštinimo dažnį.

Kilo klausimų

Svarstant sprendimą rajono politikams kilo klausimų dėl  taisyklių keitimo tikslingumo. Vienas jų – ar mažėjant atliekų surinkimo dažniui mažės mokestis už mišrių atliekų surinkimą. Kaip aiškino V. Noreika, mokesčio apskaičiavimo metodika nesikeičia, tad ir mokestis už atliekų surinkimą lieka toks pat. 

– Važinėdami po miestą du kartus per mėnesį vežėjai surinks tą patį atliekų kiekį. Pakėlimų dažnumas dabar nesiekia nė 20 proc., tai reiškia, kad renkant atliekas išstumiamas kas 4–5 valdos konteineris. Rečiau renkant atliekas konteinerių ištuštinimo dažnis sieks 40–50 proc. Bet mokestis gyventojams nesikeis, – politikams aiškino V. Noreika. 

Tarybos narys Viktoras Kovšovas teigė nesuprantantis TRATC-o logikos ieškoti materialinės naudos vežėjams. TRATC vadovas atrėmė, jog statistika rodo, kad vasarą ir žiemą konteinerių ištuštinimo dažnis žymiai nesiskiria. 

Važinėdami po miestą du kartus per mėnesį vežėjai surinks tą patį atliekų kiekį. Pakėlimų dažnumas dabar nesiekia nė 20 proc., tai reiškia, kad renkant atliekas išstumiamas kas 4–5 valdos konteineris. Rečiau renkant atliekas konteinerių ištuštinimo dažnis sieks 40–50 proc. Bet mokestis gyventojams nesikeis, – politikams aiškino V. Noreika. 

Vadovas sutiko, kad iš pradžių gyventojams retesnis atliekų išvežimas gali kelti nepatogumų, bet, kaip rodo kaimyninės Šilalės, kur jau ketvirtus metus mišrios atliekos vežamos kas dvi savaites, ir kitų savivaldybių pavyzdžiai, tokia praktika pasiteisina. 

Nesutikdamas su išsakyta nuomone dėl naudos vežėjui, V. Noreika teigė, jog žodžiu su vežėju sutarta, kad bendro naudojimo konteineriai bus tuštinami ne 6, o 7 kartus per savaitę, o pakuotes vežtų ne kas antrą, o kiekvieną savaitę.

Tarybos narys Kęstutis Balašaitis sprendimui retinti mišrių atliekų išvežimui pritarė. 

– Gyvenu kaime ūkiškai, rūšiuojant atliekas tikrai mišrių komunalinių atliekų yra žymiai sumažėję. Iš savo namų mišrias komunalines atliekas išvežu kartą per ketvirtį, – teigė politikas. 

Griežtėja baudos

Lietuvoje griežtėja baudos už šiukšlinimą prie konteinerių. Palikus prie jų didelių gabaritų ar kitokias atliekas nustatyti pažeidėjai nebus įspėjami, kaip buvo daroma iki šiol – jiems iš karto bus skiriamos piniginės baudos. Įsigaliojus tokiai tvarkai atliekas prie konteinerių paliekantiems asmenims iš karto bus skiriamos 30–140 eurų baudos. Už pakartotinai padarytą nusižengimą gresia bauda nuo 140 iki 600 eurų.

UAB TRATC informuoja, kad nustačius pažeidėją informacija apie jį bus perduota savivaldybei, kuri priima sprendimą dėl administracinės nuobaudos skyrimo. Iki šiol dažniausiai tai būdavo įspėjimas.

Kaip teigia TRATC, šiukšlinimas prie konteinerių yra opi problema, kurią sukuria patys gyventojai, ne vietoje mesdami savo atliekas. 

Tauragės savivaldybė savo iniciatyva imasi priemonių ir prie probleminių aikštelių įrengia vaizdo stebėjimo kameras. Tai padeda užfiksuoti pažeidėjus, jų automobilių numerius.

Primenama, kad didelių gabaritų atliekas nemokamai galima pristatyti į DASA aikšteles.

 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 8 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.