Tauragėje pradeda veikti nemokamos dviračių saugyklos
Įkelta:
2022-05-13
Nuotrauka
dviraciu saugykla
Aprašymas

Aktyvaus laisvalaikio propaguotoja Vlada Musvydaitė–Vilčiauskė ir Tauragės meras Dovydas Kaminskas pirmieji išbandė, kaip veikia dviračių saugyklos

,
Nuotrauka
dviraciu saugykla
Aprašymas

Dviračių saugyklos prie daugiabučių namų Ateities take

Mieste pradėjus veikti nemokamoms dviračių saugykloms vasarą Tauragė tikisi pasitikti su dar daugiau dviratininkų ir paspirtukininkų. Uždarose šalia namų įrengtose saugyklose tauragiškiai galės patogiai ir saugiai palikti bei pakrauti gamtai draugiškas transporto priemones. Viena pirmųjų saugyklas išbandžiusi Vlada MusvydaitėVilčiauskė tokių sprendimų iki šiol ypač pasigesdavo šalies miestuose.

Didžiausias dėmesys saugumui

Gegužės mėnesį pradedančios veikti saugyklos – uždaros, tačiau 24 val. gyventojams lengvai pasiekiamos dviračių ir paspirtukų saugojimo vietos. Jas projektuojant ypatingas dėmesys buvo skirtas patogiam naudojimuisi bei paliktų transporto priemonių saugumui užtikrinti.

Automatiškai rakinamose saugyklose savo dviratį ar paspirtuką galės palikti visi norintys gyventojai. Turintieji elektrinius paspirtukus ar dviračius čia pat galės juos ir pakrauti – iki saugojimo stotelių atvesta elektra bei įrengti elektros lizdai. Tam, kad savo transporto priemonę gyventojai galėtų laikyti be rūpesčių, jose įrengtos stebėjimo kameros, o į saugyklas patekti galima tik naudojantis mobiliuoju telefonu.

Tauragės meras Dovydas Kaminskas sako, kad saugumui užtikrinti buvo skirta ypač daug dėmesio. „Norėjome, kad gyventojams saugyklose būtų saugu palikti savo turtą – dviračius, paspirtukus. Manau, kad tai yra esminis kriterijus, kuris turėtų nulemti tokių saugyklų populiarumą. Labai džiaugiuosi, kad tapome šių darnaus judumo priemonių bandytojais ir  pirmieji šalyje įgyvendinome kompleksinį viešų miesto dviračių saugyklų projektą”, – pabrėžia jis.  

Viena pirmųjų tokią saugyklą išbandė Vlada Musvydaitė–Vilčiauskė – buvusi sporto žurnalistė, šiandien – aktyvaus laisvalaikio propaguotoja. Žinoma moteris stebėjosi, kad tokie miestiečiams reikalingi projektai mūsų šalį pasiekė tik šiandien, mat norintiems gyventi aktyviau ar judėti švariau miestuose neretai trūksta reikalingos infrastruktūros.

„Atvažiavau dviračiu ir iškart pagalvojau, kodėl tokio dalyko nėra Vilniuje. Galbūt tiesiog nežinau, bet sostinėje tokio sprendimo matyti dar neteko. Tai, kad tu gali nemokamai ir paprastai atsivežti ir laikyti savo paspirtuką, jį pakrauti ir tai daryti saugiai, yra sprendimas, kurio pavydėtų ir didmiesčiai. Jei Pagėgiuose būtų tokia saugykla, aš jau šiandien mamai nupirkčiau paspirtuką“, – juokavo moteris. 

Nuotrauka
sav

Pati Vlada prieš kurį laiką priėmė sprendimą atsisakyti nuosavo automobilio. 

Šiandien daug vaikščiojanti ar dviračiu važinėjanti moteris įsitikinusi, kad jei miestuose būtų daugiau patogių sprendimų dviratininkams, tokį transportą kasdien rinktųsi ir daugiau žmonių. Vis dėlto šiandien ne vienas žmogus, gyvenantis daugiabutyje, susiduria su problema: dviračiui laikyti bute neretai nėra vietos, o sandėliukai maži, kasdien „tįsti“ jį iš ir į viršutinį aukštą ne kiekvienas turi jėgų, o palikti lauke – nesaugu.

„Galiu paliudyti, kad pašaliniams patekti į saugyklą nėra taip lengva. Pirmiausia, kiekviena dviračių saugykla yra susiejama su telefono numeriu, todėl durys atsidaro tik paskambinus iš registruoto vartotojo mobiliojo įrenginio ir vos išėjus užsitrenkia. Be to, erdvę nuolat stebi vaizdo kameros“, – pastebėjimais dalijosi Vlada.

Greit pripras ne visi

Panašias saugyklas pirmą kartą Vokietijoje išbandžiusi V. Musvydaitė-Vilčiauskė neabejoja jų privalumais, tačiau tiki, kad ne visi gyventojai iškart ims naudotis šiuo sprendimu.

„Žinote, kai Lietuvoje, tiesiog gatvėse, prie namų ar viešųjų įstaigų, atsirado pirmieji dviračių stovai, į juos žiūrėjome atsargiai. Vis dėlto šiandien jie tapo tokie įprasti, kad be jų daugelis neįsivaizduotume savo kelionės mieste dviračiu. Manau, kad taip bus ir su dviračių saugyklomis: užtruks laiko, kol išbandys ir jų privalumus pajus dauguma gyventojų“, – kalbėjo žinoma moteris.

Visos 75 dviračių saugyklos įrengtos kuo arčiau tauragiškių namų, t. y. daugiabučių namų kiemuose. Kiekvienoje jų yra po aštuonis dviračių ar paspirtukų stovus. Naujosiomis dviračių saugyklomis gyventojai galės naudotis visiškai nemokamai.

Dviračių saugykloje savo dviratį ar paspirtuką norintys statyti gyventojai kviečiami teikti prašymus Savivaldybei. Pateikęs prašymą gyventojas bus užregistruotas ir dviračių saugyklos paslauga jam bus aktyvuota per 1–2 darbo dienas nuo prašymo pateikimo. Kai registracija bus patvirtinta, atvykus prie dviračių saugyklos savo telefone reikės surinkti ant saugyklos vartelių nurodytą numerį ir šie automatiškai atsirakins. Įvežus savo dviratį ar paspirtuką į saugyklą svarbu jį prirakinti prie laisvo stovo bei užtikrinti, kad palikta transporto priemonė netrukdys kitiems saugyklos naudotojams.

Lygiuojasi į didmiesčius užsienyje

„Panašūs darnaus judumo projektai pasaulyje – ne naujiena: uždarose saugyklose savo paspirtukus ir dviračius jau saugo nuo gyventojų kaimyniniame Taline iki miestiečių Niujorke. Būtent pastariesiems saugyklos tapo sprendimu, pagaliau apsaugančiu nuo dažnų vagysčių. Tad tikrai džiaugiuosi, jog Tauragei nereikia būti didmiesčiu, kad savo žmonėms, norintiems judėti švariau ir gyventi aktyviau ar net žaliau, galėtų pasiūlyti patogių ir pažangių sprendimų“, – sakė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas. 

Saugyklos įrengtos įgyvendinus Centrinės projektų valdymo agentūros administruojamą Europos Sąjungos struktūrinių ir investicijų fondų finansuojamą projektą „Darnaus judumo priemonių diegimas Tauragės mieste“, todėl skirtas finansavimas negalėjo būti naudojamas keliams asfaltuoti, dviračių takams tiesti ar kitoms priemonėms įgyvendinti. Prie projekto savivaldybei užteko prisidėti tik 15 proc. lėšų.

Anot mero, tam, kad žmonės automobilius iškeistų į dviračius ar viešąjį transportą, pirmiausia reikia sukurti tinkamą infrastruktūrą. Tai patvirtina ir skaičiai, pavyzdžiui, naudojimasis viešuoju transportu mieste padarius jį nemokamą išaugo net 60 proc. Todėl įrengus viešąją dviračių infrastruktūrą, sutvarkius esamus dviračių takus ir įrengus naujus, dviračiai mieste taip pat turėtų dar labiau išpopuliarėti. Prie aktyvaus laisvalaikio skatinimo Tauragėje  žada prisidėti ir pirmoji dviračių saugyklas išbandžiusi V. Musvydaitė-Vilčiauskė, kuri jau dabar planuoja dviračių maršrutus Tauragės rajone.

Nuotrauka
dviraciu saugykla

Naujų dviračių saugyklų projektas – tvari iniciatyva, leidžianti Tauragei žingsnis po žingsnio judėti link gamtai draugiškesnio miesto titulo. Tauragei patekus į Europos miestų, gausiančių paramą tapti klimatui neutraliais iki 2030 m., šimtuką, tikimasi, kad panašių tvarių sprendimų mieste daugės.

Tauragės rajono savivaldybė, siekia, kad gerėtų viso rajono infrastruktūra, o mieste būtų patogu susisiekti ne tik automobiliu, bet ir pėsčiomis, dviračiu ar nemokamu viešuoju transportu. Todėl jau šiemet planuojama plėsti dviračių takų infrastruktūrą, kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija atnaujinti Gedimino gatvės dangą, toliau asfaltuoti mieste ir rajone esančius žvyrkelius ir spręsti kitas Tauragės rajonui aktualias problemas. 

Užs. Nr. 38

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.