Ką daryti, jei kaimynų šuns lojimas trikdo ramybę?
Įkelta:
2022-09-18
Nuotrauka
suo
Aprašymas

Asociatyvi „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka 

 

Atsakymo į šį klausimą, ko gero, norėtų sulaukti ne vienas tauragiškis, gyvenantis ir daugiabutyje, ir privačių namų kvartaluose. O jei didžiulis šuo lanksto šalia tvoros ir nuolat skalambija arba ankstyvą rytą pažadina kur kas anksčiau nei norėtųsi atsikelti? Pašnekovai sako, kad su kaimynais reikia tartis gražiuoju, o galiojantys teisės aktai ir įpareigoja gyvūnų laikytojus užtikrinti, kad jų augintiniai netrikdytų aplinkinių teisių į poilsį bei ramią gyvenamąją aplinką.

Lojimas varo iš proto

Į redakciją paskambinusi tauragiškė papasakojo jau kuris laikas išgyvenanti tikrą košmarą dėl kaimynų šuns skalijimo.

– Artimiausi kaimynai savo didžiulį šunį iš voljero paleidžia pasilakstyti kieme. Tai šuo ir skalija po langais. Suprantu, kai gatvėje yra kažkoks judesys – važiuoja automobiliai, pas kaimynus atvažiuoja svečių. Bet būna, kad guli kieme arba vaikšto ir skalija, susidaro įspūdis, kad iš nuobodulio. Esu žiūrėjusi laiką – būna ir 15 min., ir ilgiau vis skalija, – pasakojo tauragiškė, pridūrusi, kad vasarą, kai langai atviri, tenka ir televizorių pasigarsinti, kad girdėtum. O kieme, jei šuniui užeina „lojamoji“, tai telefonu susikalbėti tiesiog neįmanoma. 

O pikčiausia, pasak moters, kai nuo šuns lojimo pabundi ir labai anksti ryte, tarkim 5 val.

– Savaitgaliais, kai, regis, galėtum ilgiau pamiegoti, kai kada tenka keltis pagal kaimynų šuns įgeidžius, – ir 5, ir 6 val., – apmaudo dėl nemalonių išgyvenimų neslėpė moteris, pridurdama, kad ir tolimesni kaimynai nebežino, ką daryti dėl šio šuns keliamo triukšmo. 

Ar kalbėtasi su šuns augintoja?

– Žinoma, bet susikalbėti sunku. Esą ką ji galinti padaryti, jei šuo loja. Ir dar priduria, kad ir jai ramybės neduoda kitų kaimynų šuo, – teigė tauragiškė. – Jau kai netenku kantrybės, sakau, kad policiją kviesiu, tada uždaro šunį į voljerą. Kitą dieną paleidžia kieme, ir vėl tas pats. Manau, kad šuneliui dėmesio, išsilakstymo trūksta. Jei jau laikai gyvūną, tai juo ir rūpinkis. 

Kaimynų nepasirinksi

Privačių namų kvartale gyvenanti tauragiškė Jolanta pasakojo, kad šalia gyvenantys kaimynai laiko du šunis – vienas mažas laksto kieme, jis niekada neloja, o didesnis panašus į vokiečių aviganį, visą laiką laikomas aplūžusiame aptvare, būda irgi išklerusi, ne ką geresnė.

– Mano kaimynai sunkiai verčiasi ir šunis, matyt, šeria tuo, kuo gali, kas lieka nuo jų stalo, specialaus pašaro neperka. Vasarą lojimą tenka kęsti dažniau. Gali būti, kad pamiršta įpilti vandens ar maisto mažiau duoda. Būna, kad jis amsi visą naktį, – pasakojo Jolanta. 

Ji teigė su kaimynais kalbėjusi, klaususi, ar jie negirdi, kad šuo amsi. 

– O kai amsi, užsidarai langus ir eini miegoti. Žinau jų bėdas – jei nori, turi maisto nupirkti. Šuo jau turbūt 10 metų ten gyvena ir neatrodo paliegęs. Matyt, kiek gauna maisto, tiek jam ir užtenka, tik kartais pamiršta pašerti, – mintimis dalijosi tauragiškė, pridūrusi, kad nuneša šunims pašaro, kurio neėda pačių šunys, ar maisto likučių. – Nekonfliktuojame su kaimynais, stengiamės sugyventi. Kaip sakoma, kaimynų nepasirinksi.

Tartis gražiuoju

Tokių ir panašių istorijų, ko gero, galėtų papasakoti ne vienas tauragiškis. Ką tokiu atveju daryti, ar sulaukiama tokių skundų, pirmiausia teiravomės miesto seniūnijoje. 

Pasak miesto seniūno Žilvino Majaus, pastaruoju metu nusiskundimų dėl šunų keliamo triukšmo seniūnija negavo. 

– Gerai prisimenu vieną atvejį, šuniukas lyg naktimis neramus būdavo, bet nuvažiavę pasikalbėjome, ir problema lyg ir buvo išspręsta, – prisiminė seniūnas, pridūręs, kad seniūnija, be pokalbio, daugiau nelabai ką ir gali daugiau padaryti. 

Kaip pastebi seniūnas, vieni žmonės jautresni, tad yra buvę, kad gyventoja skundėsi, jog bute šuniukas laksto. 

– Namuose laikomi šunys, paleisti lauke, kartais būna nerimastingi. Arba naktį, kai automobiliai važinėja, gali triukšmauti, – pastebėjimais dalijosi seniūnas. 

O ką patartų seniūnas tokiu atveju, kai šunų keliamas triukšmas gyventojus erzina? 

– Tik gražiuoju tartis su kaimynais, – teigė Ž. Majus.  

Taisyklės 

Kokios taisyklės galioja dėl šunų keliamo triukšmo, ar gresia kokia atsakomybė jų savininkams, klausėme savivaldybės administracijos atstovų. 

„Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalies 3 ir 6 punktai nustato, kad gyvūnų laikytojai privalo užtikrinti, kad jų laikomi gyvūnai nekeltų grėsmės žmonių, kitų gyvūnų gyvybei, sveikatai ar turtui ir nepažeistų kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų. Taigi galiojantys teisės aktai įpareigoja gyvūno laikytoją užtikrinti, kad jo augintinis nekeltų triukšmo ir netrikdytų žmogaus ramybės, viešosios rimties, nepažeistų jų teisių ir teisėtų interesų į poilsį bei ramią gyvenamąją aplinką“, – teigė Kristina Puškoriūtė, savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė.

Ji atkreipė dėmesį, jog gyvūnų laikytojų pareigas, draudžiamus veiksmus, bendruosius ir specialiuosius reikalavimus gyvūnų laikymui ir priežiūrai Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje nustato Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2021 m. gegužės 26 d. įsakymu Nr. 5-376 patvirtintos Gyvūnų laikymo Tauragės rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklės. 

Jose numatyta, kad gyvūnų laikytojai, įskaitant Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme nustatytas pareigas, turi gyvūnams išsituštinus ar kitaip priteršus viešojoje vietoje, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje nedelsdami surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus teršalus; nelaikyti ir nepalikti be priežiūros gyvūnų dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose, pvz.: balkonuose, rūsiuose, koridoriuose, laiptinėse ir kt. 

Gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia baudą nuo 30 iki 120 eurų.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Lina Banienė informavo, kad dėl gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimų komisariato pareigūnai per 7 pirmuosius šių metų mėnesius surašė 52 administracinio nusižengimo protokolus, iš kurių 20 – Tauragės mieste ir rajone. Už tokius pažeidimus gresia bauda nuo 30 iki 100 eurų.

Pažeidimus būtina fiksuoti 

Administracinius nusižengimus tirti ir protokolus surašyti gali Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, policija, savivaldybių administracijos. 

„Kurioje iš šių institucijų yra gaunamas pranešimas, toji ir pradeda tyrimą arba nukreipia pagal kompetenciją įvertinus tam tikras aplinkybes ir/ar nusižengimo sudėtį. Svarbu pažymėti, kad nusižengimas būtų užfiksuotas esamuoju laiku, į tai turėtų reaguoti policijos pareigūnai, kviečiant juos bendruoju pagalbos numeriu. Kreipiantis į savivaldybių administracijas reikėtų nurodyti kuo daugiau aplinkybių dėl trikdomos ramybės, t. y. paminėti datas, paros laiką ir/ar laiko intervalus, kiek gyvūnai kėlė triukšmą, galbūt turima vaizdinė ar garso medžiaga, kurią vertėtų pridėti prie pranešimo“, – informavo K. Puškoriūtė. 

Pasak specialistės, bet kokiu atveju, remiantis susiformavusia teismų praktika, dėl trikdomos ramybės apklausiami ir kiti gyventojai, kad nebūtų vertinama pagal vieno asmens subjektyvią nuomonę, todėl ne visuomet pranešimai gali pasitvirtinti.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.