Kelininkai žiemai pradėjo ruoštis dar vasarą
Įkelta:
2022-10-31
Nuotrauka
keliai
Aprašymas

Kelininkai sako, kad žiema jų tikrai neužklups netikėtai

„Tauragės žinių“  archyvo nuotrauka

 

Artėjančiai žiemai Tauragėje jau pasirengta – tiek rajone, tiek mieste kelius prižiūrinčios įmonės įsigijo reikiamų medžiagų, sandėliai pilni druskos ir smėlio. Dėl sparčiai į viršų kopiančių kainų kai kurios medžiagos nupirktos dar vasarą, kai buvo pigesnės. Tiesa, kadangi neįmanoma prognozuoti, kokia šiemet bus žiema, gali būti, kad druskos reikės įsigyti ir papildomai. Seniūnijose irgi problemų kilti neturėtų. Tiesa, Gaurės seniūnas pažymi – dalis gyventojų yra labai jautrūs ir prisnigus vos 5 centimetrus jau skundžiasi, kad nebegali išvažiuoti.

Druska brango dvigubai

Tauragės mieste kelius prižiūrinčios įmonės „Dunokai“ direktorius Edikas Aleksa teigė, kad jau įsigytos žiemai reikalingos priemonės, tokios kaip druska ir smėlis.

– Pagrindines priemones turime, tiesa, ne visai žiemai, kadangi neina prognozuoti žiemos ir iš anksto apskaičiuoti, kiek tų priemonių reikės. Tačiau, kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais pasiruošiame žiemai druskos pilną sandėlį, – kalbėjo E. Aleksa.

Jis sakė, kad šiuo metu sandėlyje yra 300 t druskos. Tiesa, šis kiekis numatytas, kaip teigė įmonės direktorius, pradžiai. Gali būti, kad esant itin šaltai žiemai jos reikės įsigyti papildomai. 

– Mes praktiškai kitų specialių tirpalų nenaudojame, nes efektyviausias yra būtent druskos tirpalas. Yra natrio chloridas ir yra kalcio chloridas, – teigė E. Aleksa.

Pasak „Dunokų“ direktoriaus, šiais metais itin jaučiamas medžiagų brangimas. Žinodami, kad rudenį medžiagos brangs, jų kelininkai įsigijo dar vasarą.

– Druska brango dukart, – kalbėjo E. Aleksa. – Negaliu pasakyti, kiek tiksliai sumokėjome, tačiau pirkome vasarą, kai matėme, jog kaina yra kiek mažesnė. Kadangi dabar paklausa didėja, rudenį kaina praktiškai kyla kasdien. Jeigu neklystu, dabar tona druskos kainuoja 90 eurų, neskaičiuojant PVM.  

Įmonė jau suremontavo ir visą reikalingą techniką, naujos neįsigijo.

– Specialios technikos dar neįsigijome. Tačiau visą turimą esame suremontavę. Į gatves vienu metu gali išvažiuoti 3 automobiliai-barstytuvai, – sakė E. Aleksa. 

Nors oro sąlygos vis labiau primena, jog artėja žiema, vietomis susidaro šalnos, „Dunokų“ vadovas kalbėjo, kad keliuose kol kas nesusidaro plonas ledo sluoksnis, žemė dar pakankamai įšilusi. 

– Manyčiau, kol kas plikledžio dar tikrai ilgai nebus. Turėtų paspausti šaltis prieš tai esant drėgmei, palijus, o šiuo metu matome, kad to tikrai nebus, – aiškino E. Aleksa.

Pasak „Dunokų“ direktoriaus, įmonėje nuolat reikia ir papildomų darbo rankų: kartais vieni darbuotojai išeina, tenka ieškoti naujų.

– Tačiau tiek, kiek galime, žiemai esame pasiruošę, – sakė jis.

Liko baigiamieji darbai

Bendrovės „Kelių priežiūra“ Tauragės kelių tarnybos vadovas Darius Spancerna irgi patikino, kad kelininkai atšalus orams jau pasiruošę nedelsdami išvažiuoti į kelius atlikti žiemos priežiūros darbų. 

Nors „Kelių priežiūros“ kelininkai prižiūri valstybinės reikšmės kelius, kurie yra Tauragės rajone, dalis įmonės prižiūrimų gatvių yra ir pačiame mieste. 

„Ruoštis žiemos sezonui sekasi gerai, didžiąją dalį technikos parko, kuris dirbs žiemos sezono metu, esame patikrinę ir suremontavę, yra likę vos keli baigiamieji darbai. Druskos ir smėlio-druskos mišinio sandėliai pilnai suruošti“, – teigė jis. 

Anot D. Spancernos, medžiagos brangsta nuolat. „Tai ypač jaučiasi pastaraisiais metais. Pavyzdžiui, mūsų ekspertai skaičiuoja, kad druskos kaina pernai mums kilo bene 30 proc., lyginant marokietišką druską (brangesnė) su iki sankcijų pirkta baltarusiška druska (pigesnė). Kainos augimas sietinas su tiekėjo pasikeitimu bei, žinoma, dėl brangusio kuro, transportavimo“, – aiškino  jis.

D. Spancerna komentavo, kad įmonės technika, skirta prižiūrėti kelius žiemą, nuolat atnaujinama ir tobulinama.

„Svarbiausias čia, manau, technikos parengimo klausimas – jei vienetas techniškai yra sutvarkytas, tinkamas naudoti, tai leidžia tinkamai ir pagal keliamus kokybės reikalavimus vykdyti kelių priežiūrą, taip pat užtikrina mūsų atliekamų darbų efektyvumą, kokybę ir darbuotojų saugumą. Saugumas – iš esmės viena svarbiausių iš bendrovės prioritetinių krypčių“ – dėstė jis.

D. Spancerna pakvietė ir automobilių vairuotojus daugiau dėmesio skirti saugumui. 

„Kaip ir kasmet, kviečiame ir vairuotojus būti budrius. Receptas bei patarimai vairuotojams, kaip ir kiekvienais metais, išlieka tie patys: svarbu pasirūpinti tuo, ar automobilis yra techniškai tvarkingas ir atitinka sezono sąlygas. Antra, privalu laikytis kelių eismo taisyklių: laikytis atstumų, greičio režimo, stebėti dangos ir oro sąlygas. Trečia – dėmesį kviečiame sutelkti į vairavimą, mobiliuosius įrenginius paliekant po to“, – teigė jis.

Anot jo, po vasaros sezono kelininkams dar neteko barstyti slidumą mažinančių medžiagų, bet orų sąlygos stebimos nuolat ir prireikus kelininkai tai jau pasiruošę atlikti. 

„Gyventojai labai jautrūs pasidarę“

Už gatvių priežiūrą savose teritorijose atsakingos Tauragės rajono seniūnijos. Kaip jos pasiruošusios?

Gaurės seniūnas Vidmantas Skirius teigė, kad seniūnija teturi vieną traktorininko etatą, tad jeigu žiemą iškrenta daug sniego, tenka pasitelkti papildomas pajėgas.

– Stengiamės tvarkytis savo darbuotojų jėgomis. Jeigu pasninga stipriau, priversti esame prie traktorių vairo sodinti kitus darbininkus, turinčius traktorininko teises, kad jie tuos kelius nuvalytų. Tad jeigu gerai pasninga, darbuotojų neužtenka. Jūs įsivaizduokite, kokio dydžio yra Gaurės seniūnija. Tai ką galima padaryti su vienu traktorininku? – retoriškai klausė V. Skirius. –  Tai nėra gera praktika, bet kitos išeities nėra. 

Seniūnas kalbėjo, kad reikalui esant vienu metu į seniūnijos gatves gali išvažiuoti net 3 traktoriai. Tiesa, jo teigimu, žiemos sezono metu nebekyla tokių problemų, kokių būdavo anksčiau.

– Dabar tos žiemos tokios, kad jų neina palyginti su tuo, kas būdavo prieš kelis dešimtmečius, kai kasmet tikrai gerai pasnigdavo. Tik tiek, kad gyventojai labai jautrūs pasidarę: 5 centimetrus pasninga, ir tuojau skundžiasi, kad neina išvažiuoti, – kalbėjo V. Skirius.

Pasak jo, kadangi sunku numatyti, kiek tiksliai išteklių, tokių kaip druska ar smėlis, prireiks žiemos metu, tad kartais jų lieka. 

– Turime keletą maišų iš praėjusio sezono. Įsigyjame, kiek leidžia galimybės. Tiesa, didelio poreikio ir nėra: galų gale juk nereikia druskos pilti kasdien, – dėstė pašnekovas.

V. Skirius teigė, kad seniūnijoms nėra skiriamos lėšos, numatytos konkrečiai kelių priežiūrai žiemos metu:

– Mums niekas neskiria kelių priežiūrai žiemos metu. Gauna daugiau tik miesto seniūnija ir kaimiškoji, esanti šalia miesto. O mes verčiamės iš tų pinigų, kurie skiriami, pavyzdžiui, kurui. Prieš žiemą užpilami pilni bakai. 

Padeda ir vietiniai

Lauksargių seniūnas Mindaugas Giačas kalbėjo didelių problemų dėl artėjančio šaltojo sezono neįžvelgiantis.

– Nėra net ką ruoštis. Druskos keliams likę nuo praėjusių metų. Barstome tik Lauksargių gyvenvietę ir įkalnes. Tai ir tos sąnaudos mažos, – sakė jis.

M. Giačas tikino, kad dar nėra tekę samdyti papildomų darbuotojų, kad padėtų susitvarkyti žiemą. 

– Nebent labai užsninga, tuomet padeda vietiniai ūkininkai, – pasakojo seniūnas.

Lauksargių seniūnija turi traktorių, prie kurio žiemą pritvirtinamas specialus įtaisas, kuriuo galima nustumti sniegą. Be to, pasitelkiama ir speciali mašina šaligatviams gramdyti.

Kaip kalbėjo Batakių seniūno pavaduotoja Kristina Kiršė, šaligatvių valymui žiemą pasitelkiami ir naudingą darbą visuomenei dirbantys asmenys. Jų yra apie 20. Tiesa, didžiąją darbo dalį atlieka komunalinio ūkio darbuotojai.

– Seniūnija turi sniego verstuvą, kabinamą prie traktoriaus, juo valomas sniegas nuo kelių. Įkalnėms pasiruošiame žvyro ir druskos mišinį. Jo jau turime įsigiję. Šaligatvius valome pasitelkę specialią šluotą, kuria kitais metų laikais valome žemes. Turime ir mišinio šaligatviams barstyti. Ketiname įsigyti papildomą sniego kastuvą, šluotų, – sakė K. Kiršė. – Tikimės, kad ateinanti žiema nebus varginanti ir iškilusius sunkumus įveiksime savo pastangomis, atliepsime ir gyventojų poreikius bei prašymus. 

Kviečia sekti informaciją

Kokių oro sąlygų keliuose galime tikėtis artimiausiu metu? Panašu, kad ledo susidaryti dar neturėtų. Kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, mėnesio pabaiga bus šiltesnė nei daugiametė norma, o kritulių kiekis turėtų atitikti normą. Visgi rudeniški orai permainingi, todėl eismo sąlygos gali pakisti net kelis kartus per dieną. Lietuvos automobilių kelių direkcija informuoja, kad svetainėje eismoinfo.lt pranešimai apie eismo sąlygas skelbiami mažiausiai 2 kartus per parą – 6 ir 16 val. Keičiantis orams ir sudėtingėjant eismo sąlygoms pranešimai apie kelių būklė ir orų sąlygas svetainėje dažnės – bus skelbiami 4 kartus per parą (6, 9, 13 ir 16 val.), o prireikus – ir dažniau.

 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 21 valanda
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.