Specialistai primena svarbiausius žingsnius mokykloje nustačius COVID-19 atvejį
Įkelta:
2021-09-07
Nuotrauka
NVSC nuotrauka
Aprašymas

NVSC nuotrauka

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Kaip elgtis mokykloje patvirtinus koronaviruso infekcijos (COVID-19 ligos) atvejį ar nustačius, jog vaikas ar darbuotojas turėjo didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju – svarbiausi klausimai, į kuriuos atsakymus būtina pasikartoti tam, kad infekcijos išplitimo rizika mokyklų bendruomenėse būtų kuo mažesnė.

Epidemiologai primena atsakymus į dažniausiai iškylančius klausimus, kai COVID-19 liga patvirtinama vaikui.

ATSAKYMAI TĖVAMS

Ką daryti tėvams, kurių vaikui patvirtinta COVID-19?

Apie tai, jog vaikui diagnozuota COVID-19 liga vaiko tėvai visų pirma turėtų informuoti ugdymo įstaigą, kurią vaikas lanko, taip pat susisiekti su šeimos gydytoju.

Kas atliks epidemiologinį tyrimą ir nustatys sąlytį turėjusius žmones?

Užsikrėtusio vaiko apklausą, t. y. epidemiologinį tyrimą, atliks mokykloje dirbantis visuomenės sveikatos specialistas. Šis specialistas susisieks su užsikrėtusiu vaiku ar jo tėvais ir išsiaiškins užsikrėtimo aplinkybes, nustatys, ar yra kitų susijusių užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų, taip pat – ir kas su užsikrėtusiuoju turėjo didelės rizikos sąlytį bei atliks veiksmus, kad sąlytį turėjusieji būtų informuoti apie jiems privalomą izoliaciją.

Ar tėvams ir kitiems kartu gyvenantiems izoliuotis?

Tėvai, sužinoję, jog vaikui patvirtinta COVID-19 liga, turi izoliuotis 14-lika dienų, skaičiuojant nuo paskutinės sąlyčio su užsikrėtusiuoju dienos. Taip pat izoliuotis turi ir kiti namuose gyvenantys šeimos nariai, su kuriais užsikrėtęs vaikas bendravo.

Tuo atveju, jei vienas iš tėvų turi prižiūrėti užsikrėtusį vaiką, izoliacijos terminas skaičiuojamas kitaip. Kai vienas iš tėvų (tėtis, mama, globėjas ar kitas asmuo, kuris rūpinasi vaiku) gyvena kartu vienoje patalpoje su užsikrėtusiuoju, izoliacija tokiam asmeniui pradedama skaičiuoti nuo dienos, kai vertinama, jog baigiasi užkrečiamasis vaiko periodas. Paskutiniu kontaktu laikoma 10-ta ligos diena, kuri, vertinama, teoriškai yra paskutinė užkrečiamojo periodo diena. Dėl to tokiu atveju vienam iš tėvų izoliacija bus skaičiuojama pagal formulę 10 dienų plius 13 dienų imtinai.

Ar, jei tėvai ir kiti  kartu gyvenantys yra paskiepyti ar persirgę, vis tiek reikia izoliuotis?

Dėl pilnai paskiepytų ar COVID-19 liga persirgusių sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų izoliacijos sprendžiama individuliai. Izoliacija pilnai paskiepytiems gali būti netaikoma, jei sąlyčio metu jau buvo praėję daugiau nei 14-lika dienų nuo pilno vakcinavimo, arba persirgusiems, jei nuo teigiamo PGR ar antigeno testo praėjo mažiau nei 210 dienų, arba turintiems per pastarąsias 60 dienų atlikto kiekybinio arba pusiau kiekybinio antikūnų testo teigiamą atsakymą.

Ar sąlytį turėjusiam izoliacijos terminas gali būti trumpinimas?

Izoliavimo terminas gali būti trumpinamas iki 10 dienų, ne anksčiau kaip 7 izoliavimo dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, jei nepasireiškia ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai.

Kiek vaikas, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, turės izoliuotis?

Vaikui, kuriam diagnozuota COVID-19 liga, izoliavimosi trukmę nustatys šeimos gydytojas, t. y. jis patvirtina, kada vaikas laikomas pasveikusiu. Įprastai – sergant lengva COVID-19 ligos forma – vaikas laikomas pasveikusiu praėjus 10-čiai dienų nuo simptomų atsiradimo, jei išnyksta ligos simptomai, sergant besimptome forma – praėjus 10-čiai dienų nuo ėminio paėmimo dienos.  Tačiau kiekvienas atvejis individualus, dėl kurio ir sprendžia gydantis gydytojas, o ne NVSC ar visuomenės sveikatos biurų specialistai.

ATSAKYMAI MOKYKLŲ BENDRUOMENĖMS

Ką daryti mokyklos bendruomenei – mokytojams, bendraklasiams, jų tėvams?

Vaiko tėvams informavus apie tai, kad susirgo mokinys, mokykloje dirbantis visuomenės sveikatos specialistas turės įvertinti, kurie vaikai ir mokytojai turėjo didelės rizikos sąlytį, sudaryti tokių asmenų sąrašus, nurodant sąlytį, vardus, pavardes, kontaktinius telefono numerius (vaikų arba tėvų, jei vaikai yra jaunesnio amžiaus).

Pagal pateiktą informaciją vaikams ir mokytojams, turėjusiems didelės rizikos sąlytį, bus paskirta izoliacija, apie tai jie bus informuoti trumposiomis SMS žinutėmis tais telefono numeriais, kurie bus nurodyti sąrašuose. Šiose žinutėse didelės rizikos sąlytį turėjusieji ras anketą, kurią reikės užpildyti, pažymėti, ar sutinka atlikti testą dėl COVID-19 ligos ir kt. Svarbu – jei anketą pildo tėvai, nurodomi vaiko duomenys.

Kaip bus vertinama rizika?

Didelės rizikos sąlyčiu laikoma, jei su užsikrėtusiuoju bendrauta ilgiau kaip 15 min. mažesniu nei 2 metrų atstumu, turėtas tiesioginis sąlytis su jo kūno skysčiais arba tiesioginis fizinis sąlytis (pvz., rankos spaudimas).

Dienos, kada asmuo yra pavojingas (t. y. platina virusą) ir kuriomis sąlytis gali būti laikomas didelės rizikos, skaičiuojamos taip: jeigu asmuo jaučia simptomus – 72 val. iki simptomų atsiradimo pradžios ir 10 dienų po simptomų atsiradimo pradžios; jeigu neturi simptomų – 72 val. iki tepinėlio, kuris buvo teigiamas, paėmimo dienos ir 10 dienų po tepinėlio paėmimo.

Kokia izoliacijos trukmė mokytojams ir bendraklasiams?

Sąlytį su užsikrėtusiuoju COVID-19 turėjusiems taikoma 14 dienų izoliacija, skaičiuojant nuo paskutinės sąlyčio dienos (įskaitant).

Ar tokiu atveju, jei mokytojas, vaikas yra paskiepytas ar persirgęs taip pat bus izoliuojamas?

Dėl pilnai paskiepytų ar COVID liga persirgusių sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų izoliacijos sprendžiama individuliai. Izoliacija pilnai paskiepytiems gali būti netaikoma, jei sąlyčio metu jau buvo praėję daugiau nei 14-lika dienų nuo pilno vakcinavimo, arba persirgusiems, jei nuo teigiamo PGR ar antigeno testo praėjo mažiau nei 210 dienų, arba turintiems per pastarąsias 60 dienų atlikto kiekybinio arba pusiau kiekybinio antikūnų testo teigiamą atsakymą.

Ar sąlytį turėjusiam izoliacijos terminas gali būti trumpinimas?

Izoliavimo terminas gali būti trumpinamas iki 10 dienų, ne anksčiau kaip 7 izoliavimo dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, jei nepasireiškia ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Prašymą sutrumpinti izoliaciją reikia teikti internetu ČIA.

Ar tėvai, kurių vaikas yra izoliacijoje dėl sąlyčio su užsikrėtusiuoju, taip pat kiti šeimos nariai turi izoliuotis?

Šiuo atveju tėvai yra vadinamasis kontakto kontaktas. Tai reiškia, kad jie neturėjo sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju arba, kitaip sakant, infekcijos šaltiniu, todėl izoliuotis jiems nereikia.

Kaip elgtis, jei vienas vaikas iš vienos šeimos ugdymo įstaigoje turėjo didelės rizikos sąlytį ir turi brolių ar seserų, kurie lanko tą pačią ugdymo įstaigą?

Šiuo atveju broliai ar seserys yra vadinamasis kontakto kontaktas. Tad tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiuoju turėjęs vaikas turi izoliuotis, o jo broliai, seserys gali eiti į ugdymo įstaigą.

Ar reikia dezinfekuoti patalpas?

Mokykloje nustačius COVID-19 atvejį, patalpas būtina dezinfekuoti, vadovaujantis SAM rekomendacijomis.

Kaip mokysis vaikai, jei klasėje yra užsikrėtęs, kiti vaikai – izoliacijoje?

Kiekvienos mokyklos administracija, atsižvelgus į situaciją, sprendžia, kaip kiekvienu konkrečiu atveju geriausia organizuoti ugdymo procesą.

TESTAVIMASIS KAUPINIŲ METODU IR GREITAISIAIS ANTIGENO TESTAIS

Kaip elgtis, jeigu, testuojant kaupinių metodu, gaunamas teigiamas atsakymas?

- atliekami PGR tyrimai kiekvienam vaikui iš teigiamo kaupinio;

- izoliuojasi visi vaikai, dalyvavę šio kaupinio tyrime, ir jų tėvai, kol bus gauti PGR tyrimo rezultatai;

- izoliuojami visi klasės vaikai, tuo metu lankę mokyklą, kol bus gauti PGR tyrimo rezultatai;

Gavus PGR tyrimo rezultatus:

- jeigu visų rezultatai neigiami, izoliacija nutraukiama visiems;

- jeigu bent vieno iš kaupinio vaiko PGR tyrimo rezultatas teigiamas – izoliacijoje lieka: vaikas, kurio rezultatas yra teigiamas, jo tėvai ir visi klasės vaikai, tuo metu lankę mokyklą, nes jie turėjo sąlytį su sergančiuoju.

Izoliacija nutraukiama: vaikų (iš teigiamo kaupinio), kurių individualių PGR tyrimų atsakymai yra neigiami, tėvams (nes jie šiuo atveju tampa kontakto kontaktu, kuriam izoliacija netaikoma).

Kaip elgtis, jeigu, testuojantis greitaisiais antigenų testais, gaunamas teigiamas atsakymas?

Toks asmuo yra izoliuojamas, izoliuojami ir didelės rizikos sąlytį su juo turėję asmenys.

Žmogus, kurio atlikto greitojo antigeno testo rezultatas yra teigiamas, registruojasi tyrimui PGR metodu.

Jei po teigiamo antigeno testo atliekamas patvirtinamasis PGR tyrimas (užtikrinant, kad ėminio paėmimas atliekamas per 48 val. nuo antigeno testo rezultato gavimo), gavus neigiamą PGR tyrimo atsakymą izoliacija nutraukiama tiek tyrimą atlikusiam asmeniui, tiek sąlytį su juo turėjusiems asmenims.

 

 

Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka pixabay.com
Įkelta:
2022-04-04
Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir stebint mažėjančią sveikatos sektoriaus apkrovą, nuo šiandien, keičiama kaukių dėvėjimo ir izoliavimo tvarka. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje skelbiama, kad operacijų vadovo sprendimu atsisakoma privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, išskyrus sveikatos, slaugos ir globos įstaigas bei viešąjį transportą.
Nuotrauka
korona
Įkelta:
2022-03-08
Antradienį savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje konstatuota, kad sergamumas koronavirusu mažėja, tačiau išmoktų saugojimosi pamokų pamiršti nereikėtų – liga dar nepasitraukė. Šiuo metu Tauragėje serga 516 asmenų.  
Nuotrauka
covid
Įkelta:
2022-02-22
Nuo trečiadienio, vasario 23 d., izoliuotis turės tik tie asmenys, kurie gaus teigiamą PGR tyrimo arba antigeno testo atsakymą ar asmenys, įtariami, kad serga COVID-19 liga, kol laukiama patvirtinamojo COVID tyrimo rezultato. Žmonėms, turėjusiems sąlytį su COVID-19 sergančiu asmeniu izoliuotis nebereikės, tačiau ir toliau išlieka rekomendacijos, esant galimybei, dirbti nuotoliniu būdu, stebėti savo sveikatos būklę, atlikti savikontrolės greituosius antigeno testus, vengti fizinio kontakto su kitais asmenimis ir dėvėti respiratorius ar medicinines kaukes. 
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-02-18
Praėjusią parą Tauragėje nustatyti net 175 nauji koronaviruso atvejai. Savaitės susirgimų dienos vidurkis siekia 116 atvejų.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-02-07
Tauragės rajono gyventojai kviečiami skiepytis Dauglaukio, Kunigiškių, Skaudvilės, Batakių, Lomių bei Eičių kaimiškosiose seniūnijose. „Pfizer“ vakcina bus galima pasiskiepyti vasario 8, 10 bei 11 dienomis be išankstinės registracijos.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-02-04
Ketvirtadienį savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje aptarta sergamumo koronavirusu situacija rajone – sergamumas išaugęs ugdymo įstaigose, bet mokinių atostogų datos rajone keisti neketinama. Kol kas stabili situacija ir Tauragės ligoninėje, nors dėl sergančių darbuotojų su tam tikrais iššūkiais susiduriama.   
Nuotrauka
covid
Įkelta:
2022-01-31
Praėjusią parą Tauragėje nustatyti 54 nauji koronaviruso susirgimai. Beveik po šimtą susirgimų nustatyta ir penktadienį bei šeštadienį.
Nuotrauka
covid
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-01-26
Praėjusią parą šalyje nustatyti 9490 naujų COVID-19 atvejų, mirė 12 žmonių, iš jų 9 nebuvo pasiskiepiję, skelbia Statistikos departamentas. Lietuvoje tai didžiausias skaičius nuo pandemijos pradžios. Gerokai šoktelėjo ir mūsų apskrities savivaldybių rodikliai.
Nuotrauka
ligoninė
Įkelta:
2022-01-25
Antradienį savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje aptarta pandemijos situacija savivaldybėje. Nerimo kelia sergančių medikų skaičius – nors visos paslaugos ligoninėje teikiamos, darbuotojų trūkumas jau jaučiamas.  
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-01-24
Nuo sausio 24 d., izoliacija bus privaloma tik turėjus kontaktą šeimoje, nebereikės izoliuotis asmenims, kurie turėjo didžiausios rizikos sąlytį darbe. Panaši praktika taikoma ir kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, Danijoje ir Švedijoje. Atskiri algoritmai galioja asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos, ugdymo įstaigoms bei kritinių tarnybų darbuotojams.
Nuotrauka
korona
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-20
Praėjusią parą šalyje nustatyti 7057 koronaviruso atvejai, mirė 9 žmonės, 8 buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai, rodo ketvirtadienį ryte paskelbti Statistikos departamento duomenys. Tai didžiausias naujų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios, jis maždaug tūkstančiu atvejų viršija trečiadienį fiksuotą rekordą. Tauragėje nustatyti 49 nauji koronaviruso atvejai.
Nuotrauka
covid
Tauragės žinių archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-19
„Nelik paskutinis“ – su tokiu kvietimu startavo Vyriausybės kanceliarijos kampanija, kviečianti pasiskiepyti Lietuvos gyventojus nuo COVID-19 viruso. Tai plati kampanija, kuri apims televizijos, radijo, interneto ir lauko reklamą. Pagrindinė kampanijos idėja –  per kuriozines situacijas paskatinti žmones nelaukti, nelikti paskutiniu.
Nuotrauka
izoliacija
Įkelta:
2022-01-17
Nuo šiandien iki septynių dienų trumpinamas izoliacijos terminas gyventojams, turėjusiems sąlytį su COVID-19 liga sergančiu asmeniu. Izoliacija bus taikoma tik kartu gyvenantiems bei didžiausios rizikos sąlytį darbe turėjusiems asmenims. Izoliuotis privalės visi asmenys, nepaisant jų imunizacijos statuso, t. y. ir paskiepyti žmonės, išimtis bus taikoma tik ne anksčiau kaip prieš 90 dienų COVID-19 liga persirgusiems asmenims (kuriems liga patvirtinta teigiamu PGR ar greitojo antigeno tyrimo, atliekamo laboratorijoje, rezultatu). 
Nuotrauka
a
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-15
Siekiant suvaldyti itin greit plintančios koronaviruso atmainos Omikron plitimą, jau nuo ateinančios pirmadienio, sausio 17 d., visi vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną.