Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai, kuriems pasigaminti užteks paprastų ingredientų
Įkelta:
2021-10-02
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Aprašymas

Midijos

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.

Išbando įmantresnį maistą

„Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei. Pastebime, kad gyventojai maisto produktams tampa vis išrankesni, į kasdienį racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, o pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ir įvairiosiomis jūros gėrybėmis. Būtent dėl šios priežasties, prekybos tinkle esame paruošią platų jų asortimentą: pradedant jau pažįstamomis krevetėmis ir baigiant skraidkalmarių čiuptuvais ar midijomis“, – spaudai išplatintate pranešime cituojama V. Juodkazienė. 

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė. 

Pasak maisto ekspertės, midijos išsiskiria pakankamai švelniu, subtiliu skoniu. Populiariausia midijų rūšis – mėlynosios, geriau žinomos kaip paprastosios midijos. Šios midijos pasižymi tamsiai mėlyna, beveik juodos spalvos geldele ir neprastai išraiškingu skoniu. Mėlynosios midijos dažniausiai randamos Škotijoje arba kitose britų salose.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė. 

Anot jos, midijos taip pat puikiai tinka ir prie makaronų patiekalų, ar į įvairiausius jūros gėrybių troškinius. Be to, jas galima ruošti ir kaip užkandį – pavyzdžiui kepti tešloje, užkepti džiūvėsėliais ar duonos trupiniais. 

Gausios geležimi, padeda vandenynams

Midijos Europoje auginamos beveik 800, o maistui naudojamos jau daugiau nei 20 000 metų. Midijų dydis skiriasi priklausomai nuo sezono. Jų geldelės didžiausios ir skaniausios yra spalio mėnesį, o mažiausios kovo mėnesį.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais nepaprastais faktais apie midijas. 

Midijos padeda vandenynams ir jūroms. Midijos yra ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybė, bet ir svarbi jūros ar vandenyno ekosistemos dalis. Be midijų vandenynui ir jos gyventojams – gyvenimo sąlygos būtų kur kas sudėtingesnės. Taip yra todėl, kad midijos yra natūralus vandenyno filtras – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų jūros vandens, pašalindama iš jo fitoplanktoną ir nuosėdas. 

Daugiau geležies nei jautienoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Be to, midijos – liesų baltymų šaltinis, todėl jų pavalgę ne tik ilgiau jausitės sotūs, bet ir mažiau apsunkę. Jeigu norite midijas paruošti ypatingai sveikai – gaminkite jas garuose. 

Egzistuoja skirtingos midijų lytys. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurios midijos yra oranžinės, o kitos – kreminės, blyškios spalvos? Pasirodo, viskas priklauso nuo lyties. Oranžinės midijos yra moteriškos, o kreminės spalvos midijos – vyriškos lyties. Visgi, midijų skonis nuo lyties nepriklauso.

Kupinos vitaminų. Midijose yra gausu ne tik baltymų ar geležies, bet ir įvairiausių kitų vitaminų. Midijose yra omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12, cinko, jodo ir seleno. Šie vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti smegenų veiklą, prisidėti prie jūsų bendros imuninės sistemos stiprinimo, akių sveikatos bei švytinčios odos.  

Dera prie įvairių ingredientų. Midijos – ypatingai universali jūros gėrybė, tinkanti prie pačių įvairiausių skonių ir panaudojama pačiose įvairiausiose pasaulio virtuvėse. Midijas galima derinti ne tik su subtilia grietinėle, bet ir kokosų pienu. Jeigu norisi dar daugiau egzotikos ir aitrumo – jas pagardinti galima ir čili pipirais ar kitais mėgstamais aitriais prieskoniais ar padažais: pavyzdžiui, Pietų Amerikoje jos gardinamos sriracha, o Azijoje – žuvies padažu. 

V. Juodkazienė kviečia midijų paskanauti ir namuose ir siūlo kelis paprastus receptus, su šiomis nepaprasto skonio jūros gėrybėmis. 

Midijos grietinėlės padaže

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Svogūno

Šlakelio sultinio

Gabalėlio sviesto

Pusės puodelio grietinėlės

Žiupsnelio druskos 

Saujos šviežių petražolių

Pagaminimas:

Midijų geldeles perplaukite šaltu vandeniu, jei yra, nugramdykite prilipusius nešvarumus, prasivėrusias, suskilusias ir pažeistas geldeles išmeskite. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite jame pasmulkintus česnakus ir svogūną. Suberkite midijas, įpilkite sultinio, leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Tada dėkite sviesto, pilkite grietinėlę, pasūdykite. Pamaišykite ir uždenkite puodą. Verdamos midijos turi atsiverti. Po 10 minučių jos jau bus išvirusios. Pagardinkite jas pasmulkintomis petražolėmis. Patiekite su baltos prancūziškos duonos rieke. Virimo metu neatsivėrusias geldeles išmeskite.

Midijos su salierais ir šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Poros skiltelių česnako

Svogūno

Kelių stiebų saliero

Pusės puodelio sultinio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Saujos šviežių petražolių

Saujos šviežių krapų

Pagaminimas:

Kruopščiai nuplaukite midijas. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Jame patroškinkite susmulkintą česnaką, svogūną ir salierus, kol suminkštės. Į puodą su daržovėmis suberkite midijas, supilkite sultinį ir pagardinkite prieskoniais. Uždenkite ir padidinę ugnį troškinkite apie 4 minutes, kol midijos atsivers. Nepalikite jų puode per ilgai, kad netaptų guminės. Patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis ir krapais. Skanaus!

 

 



 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.