Jaunasis bitininkas kuria ypatingus avilius, kurių Lietuvoje – vis mažiau
Įkelta:
2021-11-21
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos
,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos
,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos

Šakių rajone gyvenantis 19-metis Lukas Dailidė savo sodyboje ne tik augina bites, bet ir arbūzus, o kai lieka laisvo laiko – gamina obuolių sūrį, kurį vėliau parduoda. Jį perkantys tauragiškiai stebisi, kaip vaikinui pavyksta išgauti tokį gardų skonį. Tauragės apskritį savo sugebėjimais garsinantis jaunasis bitininkas pasakojo nebaigęs mokyklos, tačiau sprendimas mesti mokslus buvo vienas geriausių, kuriuos jis galėjo priimti.

Ryšys su bitėmis – nuo vaikystės

Vaikinas pasakojo, kad bitėmis rimtai pradėjo domėtis dar būdamas 12–13 metų, tačiau apie tai, kad galėtų būti bitininkas, pasvajodavo dar vaikystėje. 

–  Bitės mane traukė nuo pat mažens. Maždaug 12–13 metų pradėjau ieškoti avilių, domėtis. Taip viskas ir prasidėjo, – kalbėjo L. Dailidė. 

Nors nemažai žmonių bičių baidosi, nes bijo, kad įgels, vaikinas teigė tokios baimės niekada neturėjęs.

– Mažas būdamas, kai dar net nėjau į mokyklą, kokių 5-erių metų, gaudydavau bites stiklainiu. Tikriausiai jau tuo metu jaučiau ryšį su bitėmis. Ir dabar nėra baimės, jeigu reikia prieiti prie avilio. Vasaromis einu prie avilių net be specialios aprangos. Tuo metu dėviu kepurę, šortus, marškinėlius, – kalbėjo jis.

Nuotrauka
a
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos

Reikia kantrybės

L. Dailidė pasakojo, kad norint pradėti auginti bites reikia turėti tam žinių. Taigi jaunuolis nemažai skaitė apie bitininkystę.

– Tačiau, žinoma, geriausia praktika yra tuomet, kai bičių jau turi ir reikia darbuotis prie avilių. Neįgijau tokių įgūdžių, kol neišmokau pagrindinių dalykų. Beje, įdomu, kad pačios bitės tave tarytum išmoko, ką reikia tam tikru laiku daryti. Tiesiog imi suprasti, ko tos bitės reikalauja, –  sakė pašnekovas.

Anot jo, auginant bites svarbu turėti kantrybės.

– Prižiūrint ir auginant bites smalsumą reikia labai kontroliuoti. Sezono metu pas bites galima nueiti tik kokius 3–4 kartus. Einama apžiūrėti medų, patikrinti, ar bitės neserga, kad lizdą išplėstum. Kuo dažniau lįsi į avilį, tuo labiau drumsi bičių gyvenimą, dėl to jos suneš mažai medaus, – teigė L. Dailidė.

Įrengė senovinius avilius

Teigiama, kad bitės skirtingu laiku gali sunešti skirtingos rūšies medų priklausomai nuo to, kokie augalai pradeda žydėti. Tačiau vaikino auginamų bičių sunešamas medus, kaip jis sako, nėra tik vienos kultūros. 

– Kad būtų nešamas medus iš vieno augalo ir išeitų tik liepų ar rapsų, tai čia nutinka labai retai. Dabar turiu beveik gryno liepų medaus. Tačiau negaliu sakyti, kad visiškai gryno. Tuo metu, kai žydi liepos, žydi ir kitų augalų, gėlių. Kiek skaičiau ir žinau apie bites, nėra tokio medaus sudėties, kad jis būtų sudarytas tik iš tam tikros rūšies augalų. Lietuvoje nektaringi augalai žydi maždaug vienu metu. Beje, man dažniausiai bitės neša medų iš rapsų

Jaunasis bitininkas iš viso turi 6 avilius: 3 tradicinius ir 3 senovinius, pagamintus iš šiaudų. Pasigaminti pastaruosius nebuvo lengva, tačiau, kaip sakė L. Dailidė, jam patinka neįprasti dalykai. 

 

Nuotrauka
a
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos

Ar eksperimentas pavyks, paaiškės pavasarį

– Netradiciniai dalykai, kuriais visuomenė mažiau užsiima, man įdomesni. Man patinka išskirtinės veiklos, įrenginiai. Manau, kad tai gali būti įdomu ir visuomenei. Mes dažnai matome vadinamuosius tradicinius avilius, o štai senovinių lieka vis mažiau, – sakė vaikinas. 

Senovinius avilius L. Dailidė ėmė gaminti po to, kai internete pamatė vaizdo įrašų, kaip tai reikėtų padaryti. Jis vadovavosi senoviniais tradiciniais patarimais.

Kadangi Lietuvoje klimatas pakankamai drėgnas, reikėjo užtikrinti, kad aviliai būtų sandarūs. Vaikinas sumaišė šiaudus, molį, pelenus, dirvožemį. 

– Visa tai išdžiovinęs ir avilį paruošęs apgyveninau bites. Tai padariau šiais metais. Laukiu pavasario ir tikiuosi, kad jos išgyvens. Šiek tiek bijau, kaip jos ištvers ateinančią žiemą. Labai viliuosi, kad žiema bus šalta ir sausa, kadangi drėgmė ir šiluma bitėms sukelia sunkumų tiek dėl maisto stygiaus, tiek dėl sąlygų avilių viduje. Ar mano eksperimentas pavyks, paaiškės pavasarį atšilus orams. Jeigu bitės išgyvens, mėginsiu toliau didinti senovinių avilių skaičių, – kalbėjo vaikinas.

Augina arbūzus

Kitą pavasarį L. Dailidė planuoja pasėti arbūzų. Tai jis jau mėgino daryti, tačiau, kaip pats sako, arbūzai išaugo nevykę.

– Tikriausiai taip nutiko todėl, nes per vėlai pasėjau. Tačiau dabar sėsiu gegužę – toks laikas labiau tinkamas. Manau, kad šįkart pasiseks, – sakė jis. 

Ūkį L. Dailidė prižiūri tėvų sodyboje. Čia jis pasidalijo žeme su tėvais. Jaunuolis džiaugėsi, kad tėvas palaiko jo užsidegimą prižiūrėti bites, auginti augalus, todėl pykčių dėl užimamos žemės šeimoje nekyla.

Vaikinas, be kita ko, gamina obuolių sūrį. Iš to jis užsidirba.

– Manęs vis klausia, kaip man pavyksta ta obuolių sūrį pagaminti. Kai kurie žmonės po kelis kartus tą daro, bet sako, kad tokio skonio kaip mano sūrio neišgauna. Taigi pirkėjų netrūksta. Kai kurie jų užsisako iš anksto, – džiaugėsi jis. 

Nuotrauka
a
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos

Pasitraukimas iš mokyklos išėjo į gera

Dailidė nebaigė 12-kos klasių. Jis teigė, kad mokslai jam patiko, tiesa, klasiokai elgėsi itin netinkamai – tyčiojosi. 

– Atėjęs į mokyklą galvodavau, kaip reikės tą pusdienį ištverti, – patirtomis emocijomis dalijosi jis. 

Vieną dieną vaikinas nusprendė mesti mokslus ir imtis veiklos, kuri jam patinka.

– Svarstau, kad priėmiau teisingą sprendimą. Manau, kad tai daug naudingiau užsiimti tuo, kas patinka, o ne kentėti sukandus dantis. Pasitraukimas iš mokyklos man išėjo tik į gera, – kalbėjo L. Dailidė. 

Dabar jaunuolis kuria vaizdo įrašus „Youtube“ kanale pavadinimu „Luko laikas“. Siužetuose galima pamatyti, kaip jis šeimininkauja ūkyje, prižiūri bites, gamina obuolių sūrį. 

– Sukūriau tai, nes manau, kad galbūt ir kitiems gali prireikti kokio patarimo, taigi žmogus gali peržiūrėti, kaip ir ką padaryti, – sakė jis. 

L. Dailidės kanalą seka beveik pusė tūkstančio prenumeratorių.

 

 

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.