Grilio sezonui ne tik šašlykai: išbandykite tris gurmaniškus sumuštinių receptus
Įkelta:
2022-08-06
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Sumuštinis

Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje.

Sumuštinis yra vienas žinomiausių patiekalų visame pasaulyje, mat „sumeistrauti“ jį gali net vaikai, o gurmanams – į valias erdvės improvizacijai su įvairiais skoniais bei tekstūromis. Žinoma, gamindami sumuštinius neišsiversime be duonos, tačiau kiti ingredientai priklauso nuo fantazijos. Tiesiog svarbu pasirūpinti, kad jie išpildytų pagrindinius mitybos principus – patiekalas organizmui turi suteikti baltymų, skaidulų, vitaminų.   

„Ar sumuštinis bus greitas užkandis, ar maistingas savarankiškas patiekalas, priklauso nuo fantazijos, įdėto laiko ir ingredientų. Beje, tai vienas iš patiekalų, su kuriuo galima smagiai improvizuoti gaminant ant grilio.

Liepa yra pats grilio sezono įkarštis, stebime nuosekliai augančią grilio prekių paklausą, ypač auga griliui skirtų anglių pardavimai. Natūralu, kad įsibėgėjus sezonui, norisi išmėginti įvairesnių ant grotelių ruošiamų patiekalų. Sumuštinis tuo ir nuostabus, kad daugelį jo elementų galima kepti ar šildyti ant grilio“, – kalba Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Maistingas sumuštinis pietums ar vakarienei

„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės teigimu, sumuštinio skoniui ir maistinei vertei įtakos turi pasirinkta duona.

„Jau nieko nebestebina duonos su įvairiais grūdais, sėklomis, daržovėmis, kuriomis kepinyje pakeičiama reikšminga dalis miltų, taip padidint organizmui naudingų skaidulų, taip pat baltymų kiekį“ – teigia maisto ekspertė.  

Sumuštinis gali būti gurmaniškas ir sveikas patiekalas, jeigu dėmesingai pasirinksime jo ingredientus, skonį praturtinsime riešutų sviestu, tradiciniu arba pačių pasigamintu dilgėlių pesto padažu arba trintais avokadais, nepagailėsime šviežio derliaus daržovių ir žalumynų.

„Norėdami iškepti maistingą sumuštinį pietums ar vakarienei bei pasimėgauti maisto gaminimu lauke, vietoje tradicinio sūrio griežinėlio ar dešros rinkitės ant grilio keptą paukštieną, jautieną arba žuvį. Jeigu norisi lengvo užkandžio, gali pakakti vien gausios porcijos šviežių daržovių ant grilyje pašildytos duonos – gaivus sumuštinus bus su pikantišku dūmo prieskoniu“ – pataria „Maximos” maisto ekspertė ir kviečia išbandyti užsienyje populiarių sumuštinių receptus, kurie džiugins gardžiais kvapais ant grilio.

„Philly cheesesteak” sumuštinis

Reikės: 500 g jautienos nugarinės, vieno prancūziško batono, 200 g čederio sūrio, dviejų smulkiai pjaustytų svogūnų, griežinėliais pjaustytos žalios paprikos, vieno šaukšto vorčesterio padažo, vieno šaukšto alyvuogių aliejaus ir druskos, maltų juodųjų pipirų bei malto kumino pagal skonį.

Gaminame: Susmulkintas daržoves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, vorčesterio padažu bei prieskoniais, dėkite į folijos vokelį, o šį – ant grilio grotelių. Jautieną supjaustykite maždaug 1,5 cm storio juostelėmis ir pakepinkite ant grotelių iki mėgstamo lygio, pagardinkite druska bei pipirais ir palikite trumpam pailsėti.

Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai, ant apatinės dalies sudėkite nuo kaitros suminkštėjusias daržoves ir iškeptą jautieną, ant viršaus gausiai uždėkite čederio sūrio ir įdėkite sumuštinį į kepsninę ar ant grotelių, kad sūris išsilydytų. Ant sumuštinio uždėkite viršutinę duonos dalį ir lengvai paspauskite. Skanaus!

Klasika tapęs BLT sumuštinis su šonine

Reikės: 2 kvietinių duonelių, salotos lapų, pomidoro, 4 plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės juostelių, 1 arbatinio šaukšto garstyčių.

Gaminame: Iš pradžių pasiruoškite šoninę. Šoninės juosteles kepkite ant vidutinės kaitros grilio kol gražiai apskrus. Iškeptą šoninę sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Tada ant grotelių paskrudinkite per pusę perpjautas duonos riekeles ir pertepkite garstyčiomis. Ant duonos sudėkite salotų lapus, griežinėliais supjaustytus pomidorus, skrudintą šoninę ir uždenkite antra skrudintos duonos riekele. Paprasta ir gardu!

Vyšnių, juodojo šokolado ir „Brie“ sūrio sumuštinis

Reikės: pusės puodelio vyšnių be kauliukų, perpjautų per pusę, vieno arbatinio šaukštelio balzamiko acto, vieno šaukšto sviesto, dviejų riekelių duonos, 40 g „Brie“ sūrio, smulkinto juodo šokolado.

Gaminame: vyšnias kartu su balzamiko actu sudėkite į folijos vokelį ir pakepkite ant grilio. Vieną duonos riekelės pusę patepkite sviestu ir uždėkite ant grotelių sviestu patepta puse žemyn. Ant viršaus dėkite sūrį,  kepintas vyšnias, pabarstykite šokoladu ir galiausiai užvožkite kita duonos rieke sviestu patepta puse į viršų. Paskrudinkite sumuštinį iš abiejų pusių, kol apskurs, ir ragaukite.

 

Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
Pirkti maistą, avalynę, drabužius, dovanas ar buitinę techniką ne fizinėje, o elektroninėje parduotuvėje – įprastas dalykas dešimtims tūkstančių lietuvių. Jos leidžia sutaupyti daugybę laiko ir gerokai palengvina kasdienybę kiekvienam iš mūsų. Tačiau kuri elektroninė parduotuvė yra ta vienintelė, kuri sukelia daugiausiai simpatijų ir klientų lojalumo bei gali būti pavadinta Lietuvos mylimiausiąja? Tą jau greitu metu padės išsiaiškinti šiandien startuojantys Mylimiausios Lietuvos elektroninės parduotuvės rinkimai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-26
​​​​​​​Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.
Nuotrauka
vasara
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-18
Ateinančiomis dienomis karšti orai nesitrauks, o į vakarinius rajonus vėl sugrįš. Tai jau galima laikyti tikra karščio banga. Neatmestina, kad dar pasitaikys ir karščio rekordų, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
Tatuiruočių meistrės Monika Norbutaitė ir Laura Jockė – geriausios draugės nuo gimnazijos laikų. Tai, kad po kelių metų užsienyje – viena gyveno Norvegijoje, kita – Airijoje, jų keliai susiėjo, abi laiko tikra sėkme. Neseniai merginos kartu atidarė tatuiruočių saloną „Tattoo Time“ – visai šalia redakcijos. Na, kaip galėjome jų nepakalbinti? Juo labiau, kad tatuituotės pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-15
​​​​​​​Braškės ir šokoladas, mocarela ir pomidoras, riešutinis sviestas ir džemas – kai kurie maisto deriniai jau yra virtę legendiniais. Dar prieš porą dešimtmečių tikriausiai ne vienas būtų ir įtariai žiūrėjęs į arbūzo, fetos ir mėtų kombinaciją, tačiau dabar šios salotos vasarą karaliauja ir ant lietuvių stalų. Kokie dar deriniai galėtų virsti kultiniais? Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 3 nebrangiomis idėjomis, kurie taps naujais gastronominiais atradimais.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Po vėsesnių dienų temperatūros stulpeliai jau palengva kopia aukštyn, o Žolinės ilgąjį savaitgalį sinoptikai prognozuoja ypač karštą. Neabejotinai dauguma norės atsigaivinti vėsiais ledais – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad karštomis dienomis jų pardavimai šauna aukštyn. Ledus galite nesunkiai pasigaminti ir namuose: tereikės dviejų pigių produktų ir... tarkos.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-13
​​​​​​​Kartų parke, Zumpės tvenkinyje, įrengtas fontanas tauragiškius purslais ir spalvomis turėtų džiuginti kasdien, taip nėra – savo nusivylimu pasidalijo į redakciją užsukusi tauragiškė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Toli gražu ne visi svajoja apie tingų poilsį prie jūros – kai kuriems kur kas maloniau, o ir prasmingiau atrodo keliauti. Ir ne lėktuvu, autobusu ar automobiliu, o dviračiu, valtimi ar net pėsčiomis. Taip ne tik išbandai save, daugiau pamatai, bet ir pajunti tikrą kelionių skonį, įsitikinę Raminta ir Linas Anuliai, neseniai dviračiais apkeliavę Baltijos šalis. Ir tai nebuvo daugiausia ištvermės pareikalavęs žygis – pasak Ramintos, pėsčiomis nukeliauti iš Skaudvilės į Zarasus buvo kur kas sunkiau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-12
​​​​​​​Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti.