BIBLIOTEKA IR JOS VARDAS: Birutės Baltrušaitytės gyvenimo tąsa Tauragėje 
Įkelta:
2021-08-13
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Nuotraukų koliažas
,
Nuotrauka
a
Aprašymas

B. Baltrušaitytė su dukra Žydrūne Stonyte Sąjūdžio mitingų metu. Vilnius, Katedros aikštė

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

 B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos 80-mečio minėjime – poetės dukra Aistė Masionytė

 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Informacinis stendas B. Baltrušaitytei

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

B. Baltrušaitytės padėka bibliotekininkams už jai skirtą kūrybos vakarą 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

75-mečio minėjime viešojoje bibliotekoje. Iš kairės – literatūros kritikas Petras Bražėnas, dukra Aistė Masionytė, skaitovė Irena Plaušinaitė, dr. Vaclovas Bagdonavičius

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Tauragės pilyje  R. Rakausko_iš_Maironio_lietuvių_literatūros_muziejaus nuotrauka

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Ekslibrisas, skirtas B. Baltrušaitytei. Dailininkė Eva Labutytė

 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Tauragės B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Kilnojamoji paroda apie B. Baltrušaitytę

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka šiemet mini ne tik savo veiklos 90-metį – prieš 10 metų, 2011 m. rugpjūčio 30-ąją, bibliotekininkų bendruomenės prašymu Tauragės rajono savivaldybės taryba seniausiai Tauragės kultūros įstaigai suteikė kraštietės – literatūrologės, poetės, rašytojos ir vertėjos, habilituotos mokslų daktarės, profesorės Birutės Baltrušaitytės (1940–1996) vardą.  

Įamžinti B. Baltrušaitytės-Masionienės atminimą siekė tuometis bibliotekos direktorius Sigitas Kancevyčius. Minint bibliotekos 80-metį užrašą „Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka“ prie įėjimo į pastatą atidengė rašytojos sesuo Ona Medelienė.  

Poetė ir mokslininkė

Kraštietis poetas Aleksas Dabulskis eilėraštyje „Birutei Baltrušaitytei“ rašė:

 

Poetė, prozininkė, kritikė, vertėja... 

Neslėpsiu – traukia daugel amatų.

Ko tik ėmiausi, tą dariau raštu, 

taigi rašytoja seniai vadint vertėjo.

 

Iškili kraštietė visą savo gyvenimą spinduliavo meilę gimtinei, kuri buvo jos įkvėpimo žemė, savo šeimai. Tai atsispindi jos kūryboje, laiškuose ir dienoraščiuose. Dienoraštyje rašė: „Tikros meilės siūlas jungia mane su mano nameliais Tauragėje.“ 

B. Baltrušaitytė-Masionienė gimė 1940 m. spalio 24 d. Treinosios kaime, netoli Lomių, Tauragės rajone. Pirmą klasę baigė Lomiuose, šeimai persikėlus į Tauragę, mokėsi 1-ojoje vidurinėje mokykloje. 1960 m. įstojo į Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultetą studijuoti rusų kalbos ir literatūros. Baigusi studijas, 1965 m. iki gyvenimo pabaigos dirbo Vilniaus universitete, dėstė klasikinę rusų literatūrą, skaitė rytų slavų, Baltijos tautų literatūros kursus, rengė paskaitas apie čekų ir slovakų literatūrą, tyrinėjo kaimyninių tautų literatūros ir kultūros ryšius su Lietuva. 

Mokslo darbus pasirašinėjo Masionienės, o poeziją ir prozą – Baltrušaitytės pavarde. Dviguba pavardė – dvejopa raiška. Viena po kitos buvo išleistos šešios B. Masionienės mokslinių tyrinėjimų knygos. Išleidusi pirmąjį eilėraščių rinkinį „Žolynų prieglaudoj“ (1980) B. Baltrušaitytė buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą. Kūrėjos plunksnai priklauso devynios poezijos bei prozos knygos, daug straipsnių literatūros ir kultūros klausimais, recenzijų, vertimų iš estų, ukrainiečių ir kitų slavų kalbų. Už kūrybą ji apdovanota Žemaitės (1986 m.) ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės (1989 m.) premijomis, o už nuopelnus Mažosios Lietuvos kultūros paveldui ir Vydūnui suteiktas Vydūno draugijos garbės nario titulas.  

Šių metų „Poezijos pavasario“ Tauragėje svečias poetas Rimvydas Stankevičius bibliotekininkams papasakojo savo prisiminimus apie profesorę. „Nuo 1991 iki 1997 metų studijavau Vilniaus universitete ir turėjau garbės būti B. Baltrušaitytės-Masionienės studentu. Jinai man dėstė rusų literatūrą. Nepaprastai žavi asmenybė, nepaprastai inteligentiška moteris. Inteligencija, sklindanti iš pačių sielos gelmių. Neišmokta, nesuvaidinta, o natūrali, kaip asmenybės kokybės ženklas. Vilniaus universiteto visi dėstytojai geri, bet kai dėsto poetė, ji savo dėstomą dalyką atskleidžia taip, kad jauniems žmonėms naudos būtų ne tik studijoms, ne tik išsilavinimui, bet ir gyvenimui.“ 

Meilė savam kraštui

B. Baltrušaitytės kūryboje dažnai minima Tauragė, gausu autentiškų vaikystės atsiminimų. Pirmieji jaunosios poetės eilėraščiai buvo išspausdinti 1953 m. Tauragės rajono laikraštyje „Tarybinis žodis“. Jos gimtojo Lomių kaimo mokytoja, kraštotyrininkė Elena Bazinienė su moksleiviais yra suskaičiavusi, kad B. Baltrušaitytė savo kūryboje yra paminėjusi apie 200 gimtojo krašto vietovardžių. Dažnai minimi hidronimai – Jūra, Šunija, Akmena.

Anot prof. Viktorijos Daujotytės, ji buvo „bibliotekos žmogus, kuris nemažą gyvenimo dalį praleido bibliotekoje“. B. Baltrušaitytė ne kartą lankėsi ir Tauragės viešojoje bibliotekoje, bendravo ir bendradarbiavo su darbuotojais, dovanodavo savo knygas. 1973 m. publikuotame straipsnyje „Balsas be atsako?“, reikšdama susirūpinimą dėl Tauragės centrinės bibliotekos būklės, ji rašė: „Mano vaikystė prabėgo Tauragėje. Tėvų namai, mokykla ir biblioteka – štai kur daugiausia buvota. Vasaromis ir dabar apsilankau rajono masinėje bibliotekoje, pačiame miesto centre...“ Vėliau laiškuose Tauragės bibliotekoje dirbusiai kraštotyrininkei Almai Mizgirienei bei rajono laikraščio žurnalistui Bronislovui Jagminui ji rašė, kad ir Vilniuje skaito rajono laikraštį. Archyvuose radusi svarbios informacijos apie Tauragės istoriją, siųsdavo ją bibliotekininkams. Literatūros mokslininkės dėka bibliotekoje saugomos pedagogės ir rašytojos Petronėlės Orintaitės dviejų laiškų, iš Tauragės siųstų Salomėjai Nėriai, kopijos, kurias ji atrado Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rankraštyne. 

1990 m. rugpjūtį B. Baltrušaitytė kartu su grupele Tauragės bibliotekininkų važiavo į Karaliaučiaus kraštą. Viena bibliotekininkė mena, kaip kelionėje rašytoja, taupiai rinkdama žodžius, pasakojo apie šį kraštą, trumpai apibūdindama vietoves. Buvo santūri, nugrimzdusi į save. 

Paskutinė rašytojos viešnagė gimtinėje įvyko 1994 m. rugpjūtį. B. Baltrušaitytė apsilankė Lomiuose, bažnyčios knygose ieškojo savo krikšto įrašo, tačiau nesėkmingai. Dienoraštyje atsirado toks įrašas: „Nieko nėra, lyg nebuvo manęs, tėvų, seserų, jų gyvenimų.“ Apskritai gimtinė ir giminė jai buvo labai svarbu. Berlyne gyvenanti jauniausia B. Baltrušaitytės dukra Žydrūnė Stonytė laiške bibliotekininkėms yra rašiusi: „Tauragė ir apylinkės buvo jai šventas kraštas, tėviškė, kurios ilgesys jaučiamas ir eilėraščiuose. Pagarba tėvams, gamtai, kraštui.“

Rašytiniai, garso ir vaizdo dokumentai

Tauragės viešoji biblioteka renka poetės kūrybos publikacijas, straipsnius apie B. Baltrušaitytę, jos atminimui skirtų renginių scenarijus bei nuotraukas, saugo rajono moksleivių kūrybinių konkursų darbus. Kraštotyros fondo archyve saugoma rašytojos bibliotekai dedikuota knyga „Literatūrinių ryšių pėdsakais“ (1982), rankraščių kopijos iš Vilniaus universiteto bibliotekos, jos laiškai bei atvirlaiškiai bibliotekininkams, kraštotyrininkei A. Mizgirienei bei žurnalistui B. Jagminui (iš viso 18 vnt.). Pastarasis bibliotekai yra perdavęs ne tik jos laiškus, bet ir keturias nuotraukas, kuriose užfiksuoti jaunieji Tauragės literatai, 1953 m. vykę į poezijos skaitymus kolūkiuose, taip pat 1-osios vidurinės mokyklos sienlaikraštį, kuriame yra ir moksleivės Birutės eilėraštis bei rašinys. 

Renginių bei pažintinių pamokų moksleiviams metu naudojami bibliotekoje turimi trys garso įrašai, kuriuose B. Baltrušaitytė kalba apie skaitymą, knygą bei bibliotekas, eilėraščius skaito autorė bei skaitovės. Įrašą, kuriame savo poeziją skaito B. Baltrušaitytė Tauragės bibliotekai bei Lomių kraštui 1999 m. dovanojo dailininkė Eva Labutytė. Minint poetės ir rašytojos 70-metį skaitovės Irena Plaušinaitytė bei Violeta Mickevičiūtė dovanojo LRT radijo laidos „Žodžiai į sielą“ įrašo (1994 m.) kopiją ir jų skaitomų B. Baltrušaitytės eilių CD. Bibliotekos muzikos fonde išlikusi plokštelė „Karti žolė“ (1984), kurioje tarp atliekamų muzikos kūrinių B. Baltrušaitytės lyriką skaito aktorė Virginija Kochanskytė.

Gausus kraštietės nuotraukų archyvas naudojamas parodų ekspozicijose. 2016 m. bibliotekoje apsilankę antrasis B. Baltrušaitytės vyras dr. Justinas Stonys su dukra Ž. Stonyte padovanojo 10 nuotraukų. Jose įamžintos šeimos vestuvės, dukterys su mama. Daugumos fotografijų autorius – J. Stonys. Skenuotų mamos nuotraukų vėliau dar atsiuntė Ž. Stonytė; vienoje fotografijų B. Baltrušaitytė su dukra įamžintos Katedros aikštėje Sąjūdžio mitingo metu. 2020-aisiais dukra Aistė Masionytė mamos nuotraukų archyvą papildė keturiomis nuotraukomis ir senelio Stasio Baltrušaičio atsiminimų rankraščiu „Mano senelio, tėvelio pasakojimai ir mano paties prisiminimai“. Šis rankraštis 2020 m. bibliotekos rūpesčiu sumaketuotas ir išspausdintas. Mokyklos metų nuotraukų kopijų gauta iš buvusios B. Baltrušaitytės bendramokslės, mokytojos Danutės Biknerienės, Martyno Mažvydo progimnazijos muziejaus. 

Pernai, minint B. Baltrušaitytės 80-metį, bibliotekoje kaupiamas aplankas „Eilės, skirtos Birutei Baltrušaitytei-Masionienei“ papildytas trijų poetų jai skirtais eilėraščiais. Tai – kraštiečio Jauniaus Kulnio, Kelmės literatės Dalios Griškevičienės eilėraščiai bei literatūrologo, poeto Aleksandro Lysovo eilėraščio rankraštis, kurį bibliotekai perdavė dr. J. Stonys.  

Viešosios bibliotekos kraštotyros fondo B. Baltrušaitytės archyve saugomi keturi jai skirti Evos Labutytės, Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės ir Algirdo Indrašiaus ekslibrisai. 

Žinia apie asmenybę visuomenei

Daugelis tauragiškių ir miesto svečių apie savo kraštietę B. Baltrušaitytę žino nedaug. Todėl bibliotekos bendruomenė, organizuodama renginius, parodas, publikuodama straipsnius bei rengdama kilnojamųjų informacinių stendų ekspozicijas, siekia informuoti visuomenę apie jos nuveiktus mokslinius, bei kūrybinius darbus.

Deja, įrengti nuolatinę asmenybei, kurios vardu pavadinta biblioteka, skirtą ekspoziciją dėl patalpų stokos nėra galimybių, tad puikia informavimo priemone tapo kilnojamosios parodos-informaciniai stendai. 2014 m. biblioteka, vykdydama projektą „Lomių kaimo bendruomenės paveldo tąsa ir sklaida“, parengė 3 stendų kilnojamąją parodą, pasakojančią apie kraštietės gyvenimą, kūrybinę ir mokslinę veiklą, jos ryšį su Taurage ir Lomiais. 

2018 m. bibliotekai įgyvendinant Kultūros tarybos finansuojamą projektą „Sugrįžimai: šaknų ir tapatybės paieškos“, Informacijos skyriaus bibliografės parengė parodą – spaudos paveikslus-informacinius stendus „Iškilieji kraštiečiai“, kuriuose buvo pateikiama informacija bei iliustracijos apie 7 žymius tauragiškius (tarp jų ir B. Baltrušaitytę), savo darbais įspaudusius gilius pėdsakus mokslo, meno ir kultūros srityse. Šios kilnojamosios parodos eksponuojamos bibliotekos filialuose, ugdymo įstaigose.

2011 m. bibliotekos Informacijos skyriaus bibliografės parengė lankstinuką „Iškilieji Tauragės krašto žmonės: Birutė Baltrušaitytė-Masionienė“. 2020 m. sukurtas knygų skirtukas ir skrajutės su poetės eilėraščiais Tauragei ir Jūros upei. Tauragės miesto šventės dienomis šias skrajutes noriai skaitė šventės dalyviai. 

Keletą metų tęsiasi bibliotekos bendradarbiavimas su Tauragės „Versmės“ gimnazijos ir Martyno Mažvydo progimnazijos lietuvių kalbos mokytojomis, kurios siekia moksleivius kuo plačiau supažindinti su krašto kūrėjais, tarp jų ir poete, rašytoja B. Baltrušaityte. Jau tampa tradicija, kad poetei ir rašytojai skirtus bibliotekos renginius literatūrinėmis-muzikinėmis kompozicijomis, parengtomis pagal jos kūrybą, paįvairina „Versmės“ gimnazistai. 

Bibliotekoje apsilankančioms moksleivių grupėms ekskursijų metu pasakojama, kas buvo moteris, kurios vardu pavadinta biblioteka, vykdomos kraštotyrinės edukacijos. Jubiliejinį 2020-ųjų spalio mėnesį rajono lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai skyrė B. Baltrušaitytės atminimui. Bibliotekos Informacijos skyriaus vyriausioji bibliografė Laima Pikčiūnienė vedė 12 edukacinių pamokų moksleiviams apie B. Baltrušaitytę (dvi iš jų – Skaudvilės gimnazijos moksleivių klasėms – nuotoliniu būdu), pristatė bibliotekos skaitykloje veikusią parodą „Tyli spalis, mano gimimo mėnuo“. 

Aktyviai žinią apie kraštietę moksleiviams skleidžia jos gimtojo Lomių kaimo bibliotekininkės bei buvusi pedagogė, kraštotyrininkė E. Bazinienė. Kaimo bibliotekoje, muziejuje, prie kraštietės atminimui pastatyto stogastulpio ar jos tėviškėje augančios liepaitės vyksta netradicinės pamokos, kūrybos skaitymai. Organizuojami rašinių konkursai, ekskursijos B. Baltrušaitytės kūryboje minimų vietovardžių keliais. 

Turiningi atminimo renginiai

Pirmasis renginys, skirtas kraštietei pagerbti, Tauragės viešosios bibliotekos skaitykloje įvyko dar profesorei esant gyvai – 1995-ųjų rudenį. Gaila, bet dėl ligos atvykti į Tauragę ji jau negalėjo, bet atsiuntė padėką. Susitikimą-minėjimą vedė bibliotekoje dirbusi mokytoja kraštotyrininkė A. Mizgirienė, prisiminimais dalijosi dukterėčia, klasės draugės. Buvo skaitomos poetės eilės, įrašai iš mokyklinių prisiminimų sąsiuvinių draugėms, kalbėjo jos gimtajame Treinosios kaime tebegyvenusi eiliuotoja Irena Tamošaitienė. Renginyje dalyvavusi Birutės lietuvių kalbos mokytoja Eugenija Ivaškevičienė prisipažino: „Aš jai nieko negalėjau duoti: atėjo į mokyklą jau būdama poetė.“

B. Baltrušaitytei išėjus, kaip pati rašė, į kapų žemelę, jos šviesus atminimas Tauragėje ir Lomiuose pagerbiamas ne tik gimimo metinių sukakčių proga. 15-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės metu bibliotekoje vykusiose Tauragės krašto poetų eilių skaitymuose skambėjo ir B. Baltrušaitytės kūryba. 2019-ųjų spalio 24-ąją, rašytojos gimimo dieną, bibliotekos kolektyvas organizavo išvyką į Lomius, kur aplankė jos tėviškėje augančią liepaitę, uždegė žvakelę prie kraštietės atminimui skirto stogastulpio, susipažino su kaimo kraštotyros muziejaus ekspozicija žymiajai lomiškei.

Poetės 75-mečio proga 2015 m. Tauragės viešoji biblioteka kvietė į atminimo vakarą. Į jį atvyko buvusi B. Baltrušaitytės studentė skaitovė I. Plaušinaitytė, literatūros kritikas Petras Bražėnas ir filosofas, literatūrologas, kultūros tyrėjas, Vydūno kultūros tyrinėtojas bei propaguotojas dr. Vaclovas Bagdonavičius. Beje, pastarieji buvo poetės studijų draugai, tad jų prisiminimai buvo šilti ir įdomūs. Renginyje dalyvavusi poetės duktė A. Masionytė džiaugėsi, kad tauragiškiai nepamiršta jos kūrybos. Skaitykloje veikusioje parodoje eksponuoti B. Baltrušaitytės gyvenimą bei kūrybą atspindintys dokumentai, knygos, fotografijos, laiškai. 

2020 m. Tauragės krašte poetės 80-osioms gimimo metinėms skirti renginiai prasidėjo dar rugpjūtį. Tauragės biblioteka kaip partnerė dalyvavo miesto literatų klubo „Žingsniai“ organizuotoje respublikinėje literatų šventėje „Saulėlydžio posmai“, skirtoje B. Baltrušaitytei atminti. Informacijos skyriaus vedėja Raselė Pocienė literatus supažindino su kūrėjos biografija, buvo eksponuojama kilnojamoji paroda-informaciniai stendai. Rašytojos gimimo mėnesį (spalio 19–24 dienomis) vyko akcija „Nerimstanti biblioteka“, kurios metu dovanoti skaitytojo pažymėjimai, o kavos studija „ResPublica“ naujus skaitytojus vaišino kava. 

Deja, baigiamasis projekto renginys-konferencija spalį dėl karantino jau vyko pusiau virtualiai. Bibliotekos skaitykloje susirinkę renginio dalyviai vilniečių pranešimų klausėsi iš ekrano. Juos nuotoliniu būdu skaitė Vilniaus universiteto Rusų filologijos katedros dėstytoja doc. dr. Dagnė Beržaitė („Profesorę Birutę Masionienę prisimenant“) ir vertėja Agnė Bernotaitė-Jakubčionienė („Birutės Baltrušaitytės estonika ir tolesnių tyrinėjimų perspektyvos“), buvo rodomas iš anksto įrašytas literatūrologės, kritikės prof. habil. dr. V. Daujotytės pranešimas „Birutės Baltrušaitytės asmenybė laiškuose Valentinai Brio“.

Literatūrinę kompoziciją klausytojams dovanojo Tauragės „Versmės“ gimnazijos gimnazistai (mokytoja Nijolė Katauskienė), B. Baltrušaitytės eilėraštį „Tauragės baladė“ deklamavo tauragiškė režisierė Genovaitė Urmonaitė. Prisiminimais dalijosi B. Baltrušaitytės vyras J. Stonys, dukra A. Masionytė, apie kraštietės atminimo puoselėjimą tėviškėje kalbėjo lomiškė E. Bazinienė. Labai gaila, kad renginio dalyvių skaičius jau buvo ribojamas ir ne visi norintieji galėjo tiesiogiai dalyvauti. Konferenciją filmavusi Tauragės kabelinė televizija suteikė galimybę renginį pamatyti platesnei auditorijai.

Tauragės biblioteka per dešimtmetį, kai jai suteiktas B. Baltrušaitytės vardas, yra sukaupusi gausų rašytojai skirtų renginių skaitmeninių nuotraukų archyvą.

Veikla filialuose

B. Baltrušaitytės atminimą puoselėja ir viešosios bibliotekos filialų bibliotekininkės. Ypač poetės gimtajame Lomių krašte. Minint kraštietės 80-ąsias gimimo metines, bibliotekininkė Gintarė Pavalkytė-Vasiliauskienė bei kaimo bendruomenė organizavo šešis įvairaus pobūdžio renginius, eksponavo parodą. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną bibliotekoje skaityta B. Baltrušaitytės kūryba, jauniesiems skaitytojams organizuota literatūrinė viktorina „Po pietvakarių dangum“. 

2020 m. spalio 19–24 d. Lomių bibliotekoje vykusios literatūrinės savaitės metu buvo skaitoma kraštietės kūryba. Popietės „Tyli spalis, mano gimimo mėnuo“ metu bibliotekoje svečiavosi Tauragės suaugusiųjų mokymo centro bendruomenės nariai, kurie apžiūrėjo B. Baltrušaitytės jubiliejui skirtą parodą, uždegė žvakelę prie rašytojai skirto stogastulpio. Spalio 23-iąją, rašytojos jubiliejaus išvakarėse, Lomių kaimo bažnyčioje kunigas Saulius Styra aukojo šv. Mišias, moksleiviai atliko poetinę kompoziciją. Organizuota ir bibliotekos skaitytojų pažintinė išvyka žymios kraštietės jaunystės  keliais Tauragėje, aplankyta buvusi sodybvietė ir ten auganti liepa Treinosios kaime. 

„Saulėlydžio posmai“ 

Viename bibliotekoje vykusių B. Baltrušaitytės gimtadienio minėjimų A. Masionytė kalbėjo: „Svarbiausia – kad žmonės skaitytų mamos kūrybą, kad atrastų ją iš naujo, kad atrastų kažką artimo. Džiaugiuosi, kad šiandien esame šioje labai puikioje bibliotekoje. Manau, kad mamos vardas ir pavardė bibliotekai – iš viso yra pats didžiausias paminklas jai. Iš tikrųjų tai yra labai didelė garbė. Ir šita biblioteka yra puiki savo veikla, rengianti daug gerų renginių. <...> Ir man atrodo, kad tai jos gyvenimo pratęsimas ne tik knygose, jos vardas atgyja ir bibliotekos veikloje.“

Prie Tauragės bibliotekos veikiantis Tauragės literatų klubas „Žingsniai“ rugpjūčio mėnesį organizuoja tradicinį poezijos renginį „Saulėlydžio posmai“, kurio metu bus paminėtas klubo 25-metis bei šviesios atminties poetės ir rašytojos B. Baltrušaitytės vardo suteikimo bibliotekai 10-metis. Bus prisimintas jos kūrybinis palikimas ir gal būt sulauksime naujų kraštietei skirtų literatų eilių.

Parengta pagal Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vyr. bibliografės kraštotyrai Laimos Pikčiūnienės straipsnį žurnale „Tarp knygų“ 

 

Nuotrauka
spaudos

 

Nuotrauka
paroda
Įkelta:
2023-12-11
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ kviečia į Fotografijos galeriją, kurioje gruodžio 14 d., 17 val. bus atidaryta Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio fotografijų serija „Rūko alchemija“. Renginyje dalyvaus ir parodos autorius.
Nuotrauka
sostine
Linos Buchlickajos ir Juozo Petkevičiaus nuotraukos
Įkelta:
2023-12-11
Po daugybės renginių, performansų, aukšto meno ir pasaulinio lygio atlikėjų, po labai ypatingų metų Tauragė tarė „Stop“.  Tauragės kultūros rūmuose surengtas iškilmingas Tauragė – Lietuvos kultūros sostinė 2023 uždarymo renginys – „Kultūros muitinė. STOP“.
Nuotrauka
duetas
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-07
Dainavimas žmonių kelius kartais suveda netikėtai. Panaši smagi situacija nutiko ir draugėms Kamilei Šlepavičiūtei ir Martynai Juozupaitytei, šiemet tapusioms bendraklasėmis ir dainuojančioms duetu. Gimnazijos antrokes kartu dainuoti paskatino muzikos mokytoja. O šiuo metu merginų laukia nemenkas iššūkis – pasiruošti ir dalyvauti „Dainų daineles“ konkurse.
Nuotrauka
adventas
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-01
Nepaisant prasidedančio ankstyvo pasiruošimo Kalėdoms, artėjantis advento laikotarpis po truputį į visų širdis atneša džiugesį, vidinę ramybę. Įpusėjus lapkričiui prasideda advento vainikų pynimo edukacijos, primenančios gilias šio laikotarpio tradicijas. Kokios jos ir ką reiškia, plačiau papasakoti sutiko Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro vedėja, renginių organizatorė-edukatorė Jurgita Brazauskienė.
Nuotrauka
regina
Mindaugo Černecko nuotrauka
Įkelta:
2023-11-30
Regina Fominichienė save laiko tikra tauragiške, nors yra gimusi Skaudvilėje. O ir daugelis tauragiškių ją pažįsta, bent jau iš matymo – ją galima sutikti įvairiuose renginiuose, o ir gatvėje jos šypsena šviečia iš tolo. Savo amžiaus ji neslepia: Reginai – 68-eri, tačiau ją matydamas supranti, kad amžius nesvarbus, jei eini per gyvenimą atvira širdimi. O dabar visą gyvenimą poeziją mėgusi moteris tapo slemere. Ir jai puikiai sekasi!
Nuotrauka
renata
Renatos Karvelis feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2023-11-24
Renata Karvelis, tauragiškiams jau puikiai žinoma įvairių kultūrinių renginių ir akcijų organizatorė, performansų kūrėja, rašytoja, menininkė, išleido knygą „mOterOs“, kurioje – ironiški, provokuojantys, nenuspėjami eilėraščiai, apimantys moteriškumo temas, jas atskleidžiantys įvairiuose kontekstuose – nuo šeimos iki virtualybės ar biurokratijos profesiniame gyvenime. Juose gausu kritikos šiuolaikinio pasaulio detalėms, vis dar dažnai pasitaikančioms vyrų ir moterų nelygybės apraiškoms. Lapkričio 9-ąją knyga pristatyta B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje. 
Nuotrauka
kvartetas
Genovaitės Urmonaitės feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2023-11-22
Kartu su rudeniu į Tauragę atėjusi kasmetinė teatro šventė „Kvartetas“ teatro mėgėjams vėl suteikė džiaugsmo. Šįkart festivalio spalva buvo ruda. Pasirodo, ruda gaunama sumaišius žalią su raudona, be to, ją mėgstantys žmonės nevengia sunkaus darbo... Taigi festivalis sužibėjo visomis spalvomis ir jų atspalviais. Festivalio sumanytoja ir puoselėtoja, Tauragės liaudies teatro režisierė Genovaitė Urmonaitė džiaugiasi – festivalis pavyko šimtu procentų ir įkvėpė naujiems darbams.
Nuotrauka
saulekalnis
Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-11-15
Spalio 27 dieną folkloro ansamblio „Saulėkalnis“ nariai susirinko paminėti ne tik penkerių metų veiklos sukakties, bet ir sudalyvauti naujų kolektyvo narių krikštynose. Prieš penkerius metus spalio 19-ąją susibūręs ansamblis savo dainomis ne tik džiugina Tauragės kraštą, bet garsina jį ir už rajono ribų.
Nuotrauka
kvartetas
Godos Virbickaitės nuotrauka 
Įkelta:
2023-11-09
Su rudeniu į Tauragę ateina ir kasmetinė teatro šventė – tokia pat ir kitokia, bent jau festivalio spalva. Šįkart festivalio spalva ruda. Atrodo tamsu? Ogi sužinojome, kad ruda gaunama sumaišius žalią su raudona... Taigi festivalis sužibės visomis spalvomis ir jų atspalviais. Pakalbinome festivalio sumanytoją ir puoselėtoją, Tauragės liaudies teatro režisierę Genovaitę Urmonaitę.
Nuotrauka
aukso vainikas
Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-10-29
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centre surengta XIX liaudies vaizduojamosios ir taikomosios dailės bei kryždirbystės meistrų kūrinių regioninė konkursinė paroda dėl „Aukso vainiko“ nominacijos, kurią 2005 m. įsteigė Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Regioniniame ture pirmoji vieta skirta batakiškei Onai Paulauskienei.
Nuotrauka
piliakalniai
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-10-28
Spalio 19-osios vakarą Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos skaitykloje vyko fotomenininko Alberto Švenčionio fotografijų parodos „Piliakalniai ir legendos“ bei fotografijų albumo „Būtsargiai“ pristatymas. Nespėjusieji į pristatymą parodą galės apžiūrėti iki lapkričio 10-osios. 
Nuotrauka
rita
Tauragės krašto muziejaus nuotrauka
Įkelta:
2023-10-22
Spalio 25-ąją, 17 val., Tauragės krašto muziejaus Etnografijos ekspozicijoje vyks Ritos Balkutės paskaita „Vėlių laikas: apeigos ir mirties augalai“. Tai tęstinio muziejaus projekto „Vėlių mėnuo“, skirto bendruomenės edukavimui Vėlinių laikotarpiu, renginys.
Nuotrauka
norkaiciai
Bronislovo Ambrozo nuotraukos
Įkelta:
2023-10-22
Spalio 14-ąją Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro folkloro ansamblis „Saulėkalnis“ su vadove Jolanta Kažukauskiene iš Joniškio kultūros centre vykusio respublikinio konkurso „Aušta aušrelė“ grįžo laimėję pirmąją vietą. Kitą savaitę penkerių metų gyvavimo sukaktį minėsiantis kolektyvas šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą ir labai sėkmingai. Tarp 13-os stipriausių šalies kolektyvų geriausiai įvertintiems tauragiškiams atiteko ir piniginė premija.
Nuotrauka
pleneras
Tauragės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-10-20
Tauragėje birželį surengtas menininkų pleneras „Laiko ženklai skulptūrose“ apjungė iš įvairių Lietuvos miestų šešis menininkus, gebančius prakalbinti ne tik medį, bet ir akmenį. Per penkias dienas jie sukūrė vieną akmens ir penkias medžio skulptūras. Svarstyta, kur statyti medžio skulptūras, ir nuspręsta jas įkurdinti parke prie Jūros gatvės. 
Nuotrauka
foto
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-10-16
Mažeikių muziejuje paskelbti jau 15-us metus rengiamo tarptautinio fotografijos konkurso „Gyvos žemės mintys“ laureatai. Tarp jų – ir tauragiškis fotografas Vytautas Butkus, konkursui pateikęs keletą fotografijų iš savo kelionės į Černobylį, kur prieš 37-erius metus įvyko didžiausia pasaulyje atominės jėgainės avarija, turėjusi globalaus masto pasekmių. 
Nuotrauka
karieta
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-13
Tarp Tauragės savivaldybės ir pašto pastatų neseniai sutvarkytame plote, akmenimis grįstoje aikštelėje, pastatyta ir tauragiškiams pristatyta kalvio Kęstučio Plyskaičio sukurta pašto karieta. Šis monumentas skirtas pašto 180 metų sukakčiai paminėti.  Šventės metu prisiminta istorija, žymūs žmonės, lankęsi pašte. 
Nuotrauka
elvis
B. Baltrušaitytės bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-09-26
ELVIS (elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema) autobusas – tai po įvairius Lietuvos miestus ir atokiausius kaimus keliaujanti biblioteka, skirta vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems sunku skaityti. Praėjusią savaitę ELVIS autobuso komanda atvyko į Tauragę.  
Nuotrauka
Stasys Eidrigevičius 
Ignacy Eidrigevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-09-20
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ rugsėjo 21 d. 17.00 val. kviečia į Tauragės pilį – naujoje muziejaus parodų erdvėje bus pristatyta Stasio Eidrigevičiaus iliustracijų paroda „Keliaujanti vaizduotė“. Atidaryme dalyvaus pats parodos autorius, o parodą parengė Panevėžyje besikuriančio Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) komanda. Parodos kuratorė Lina Albrikienė, parodos architektas Darius Baliukevičius.
Nuotrauka
skaudvile
Vido Bičkaus nuotrauka
Įkelta:
2023-09-15
Šį savaitgalį jau 14-us metus skaudviliškiai organizuoja miesto šventę, truksiančią dvi dienas. Šiais metais bus prisiminta krašto istorija ir daug kur atsispindės faktas, kad Skaudvilėje buvo vienas didžiausių arklių turgų Europoje, sakė bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ pirmininkas Vidas Bičkus.
Nuotrauka
vasaros skaitymo issukis
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-09-15
Visą vasarą, nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31-osios, šalyje jau aštuntus metus organizuotas tradicinis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Skaitymo iššūkiu siekiama skatinti visuomenę domėtis literatūra, skaitymu. Šiemet priėmusieji iššūkį įvairaus amžiaus žmones buvo kviečiami perskaityti 5-ias pasirinktas knygas pagal tam tikras temas-užduotis ir registruotis savarankiškai arba artimiausioje bibliotekoje. Tauragėje šioje prasmingoje akcijoje dalyvavo net 1955 skaitytojai. Pasiryžusieji dalyvauti iššūkyje ir jį įveikusieji varžytuvių pabaigoje apdovanoti vertingais prizais. Laimėtojai išrinkti burtų keliu. 
Nuotrauka
lauksargiai
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-09-09
Pernai per šalį praėjus desovietizacijos bangai, Tauragės rajone demontuoti 4 sovietiniai paminklai. Daugelyje vietų taip ir liko tuščia, o štai Lauksargiuose rugsėjo pradžioje pastatytas naujas paminklas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui paminėti. Šia naujiena socialiniame tinkle pasidžiaugęs Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorės pavaduotojas-vyriausiasis rinkinių kuratorius Darius Kiniulis užsiminė ir apie rašomą knygą, kurioje nuguls krašto istorijos faktai, nuotraukos, padavimai.
Nuotrauka
posmai
Daivos Genienės ir literatų klubo „Žingsniai“ nuotraukos
Įkelta:
2023-09-04
Šiltos emocijos, daug džiugių susitikimų ir sielą gaivinančios poezijos – taip galima būtų trumpai apibūdinti tradicinį, 10-ąjį respublikinį poezijos vakarą „Saulėlydžio posmai“, papuošusį Tauragės kultūros centro prieigas. Šiųmetį renginį, ko gero, galima vadinti rekordiniu: jame dalyvavo net 60 kūrėjų, suvažiavusių net iš 15-os šalies vietų. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Kartu su lietuviais ir kitomis Tauragėje gyvenusiomis tautomis miesto veidą kūrė ir žydai. 1939 m. surašymo duomenimis, Tauragėje buvo 10 561 gyventojas,  iš jų – apie 4000 žydų. 1970 m. gyventojų buvo 19 500, iš jų 14 žydų… Holokaustas ilgametę Tauragės žydų bendruomenę visiškai sunaikino vos per keletą mėnesių. Saugodamas istorinę atmintį ir puoselėdamas žydų kultūros paveldą, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ rugsėjo 5 d., 15 val., kviečia į Pilies menes – į edukacinį susitikimą su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene „Šalom, Taurage!“.