Svarbiausi prieskoniai ir žolelės: su kuo derinti, kad atsiskleistų tikroji nauda
Įkelta:
2021-04-28
Nuotrauka
bazilikai

Kol oras daržininkyste užsiimti nėra itin malonus, sėjos sezonas įsibėgėja, o įvairiausių prieskoninių augalų ir žolelių galima pasėti ne tik darže, bet ir ant palangės. Šviežios žolelės ne tik džiugins pavasariška žaluma, bet taip pat suteiks patiekalams reikiamų skonio akcentų bei papildys racioną vitaminais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad balandis – pats sėklų prekybos pikas.

„Balandis matome ypatingą sėklų pardavimų augimą. Nors jomis prekiaujama dar nuo sausio vidurio, daugiausia įvairių sėklų pirkėjai nuperka būtent balandžio mėn., itin tai pastebime šiemet, kai vyrauja vėsesni orai.  Iš viso per prekybos sezoną sėklų parduodame apie 0,8 milijono“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad prieskoninės žolelės ir prieskoniai ne tik padeda improvizuoti bei suteikti patiekalams išraiškingą skonį, bet taip pat turi ir daug naudingų savybių, papildo organizmą vitaminais.

Petražolės. Šios prieskoninės žolelės itin tinka įvairių patiekalų ruošimui. Petražolės praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Jose esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai.

„Šviežios petražolės dažnai naudojamos ir maistui dekoruoti, suteikia žalią akcentą. Jos labai tinka vartoti šviežios, nes atrodo gaiviai ir patiekalui suteikia ryškaus skonio ir savito kvapo“, – sako J. Sabaitienė.

Rozmarinas. Iš Viduržemio jūros regiono kilęs rozmarinas iki šiol išlieka svarbiu šio regiono virtuvės prieskoniu. Jis naudojamas tiek šviežias, tiek džiovintas, tačiau aitrus, kiek kartokas skonis neleidžia užmiršti, kad rozmariną verta naudoti saikingai.

Anot J. Sabaitienės,  rozmarinas tinka ruošiant sriubas, jūros gėrybes, mėsos patiekalus, tokias daržoves kaip pomidorai, baklažanai, cukinijos. Rozmarinas puikiai dera su bulvėmis. O siekiant išsaugoti autentišką rozmarino kvapą ir skonį, šviežią rozmarino šakelę reikėtų į patiekalą įmesti prieš pat gamybos pabaigą.

Bazilikai. Šis prieskonis nėra nelepus ir puikiai auga lietuviškomis sąlygomis. Jis itin populiarus dėl skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K. Taip pat bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

„Šviežių bazilikų panaudojimo galimybės yra beveik neišsemiamos – jie tinka įvairiuose padažuose, kepiniuose, makaronų ar mėsos patiekalams. Taip pat galima gerti ir bazilikų arbatą, ji labai tinka, jei sustoja virškinimas“, – pataria J. Sabaitienė.

Raudonėliai. Tai iš Azijos kilusi prieskoninė žolelė, suteikianti gaivaus aromato bei išraiškingo skonio patiekalams: troškiniams, mėsai, žuviai, sriubai, makaronams, padažams, bulvių gaminiams. Juos itin mėgsta Prancūzijos, Italijos, Ispanijos virtuvės šefai, taip pat Meksikos kulinarai. Ant palangės raudonėliai gerai auga, jei palangė yra saulėtoje pusėje.

Raudonėliai puikiai dera su pomidorais, todėl dažnai juo gardinama čili ar pomidorų sriuba, picos, makaronų padažas iš pomidorų. Raudonėliai šiek tiek primena bazilikus ar mairūnus, tačiau jų skonis ryškesnis, stipresnis. Jei siekiate švelnesnio skonio prieskonio, J. Sabaitienė siūlo rinktis ne džiovintus, o šviežius raudonėlius.

Čiobreliai. Itin kvapnaus aromato čiobrelis virtuvėje naudojamas ir dėl savo suteikiamų skoninių savybių. Jis itin tinka mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių patiekalams paskaninti. Taip pat dera marinuojant mėsą kepimui ant grilio, ruošiant sriubas ir padažus, juo gardinami ankštinių daržovių patiekalai.

Pikantiško skonio čiobrelis neužgožia kitų prieskonių ir žolelių aromatų, todėl gali būti drąsiai naudojamas įvairiuose mišiniuose. O norint išsaugoti visas naudingąsias šio prieskonio savybes, „Iki“ ekspertė rekomenduoja čiobrelius susmulkinti prieš pat dedant į patiekalą.

Ciberžolė. Nors namuose jos užsiauginti gal ir nepavys, ciberžolės turėtų būti kiekvienoje virtuvėje. Be galo aromatinga ciberžolė patiekalams suteikia ypatingą skonį ir spalvą. Ji itin mėgstama Indijoje, kur naudojama ruošiant įvairius karius. Šioje šalyje ji netgi vadinama „indiškuoju šafranu“. Ji taip pat dera su humusu, ciberžolė puikiai pagardins užtepėles, omletus, ryžius, keptas daržoves, daržovių troškinius bei sriubas.

Šį prieskonį taip pat mėgsta sveikos mitybos entuziastai visame pasaulyje: ji turi priešuždegiminių ir antioksidantinių savybių, padeda virškinimui, stiprina kraujagyslių sistemą.

Cinamonas. Cinamono gimtinė – tolimoji Šri Lanka, kurioje šis prieskonis auginamas jau daugiau nei 5000 metų bei laikomas vienu seniausių prieskonių žemėje.

Įprasta cinamono skonį jausti desertiniuose kepiniuose, košėse ar blynuose, juo dažniausiai gardinami obuolių pyragai ar kava. Vis tik specialistė siūlo į šį prieskonį pažvelgti kitaip bei atrasti naujas jo skonines savybes. J. Sabaitienė neabejoja – šis prieskonis puikiai tiks ir ruošiant kepsnius ant grilio – marinuojant vištieną ar avieną.

 

 

Daugiau informacijos:

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. [email protected]

Nuotrauka
uogo
Įkelta:
prieš 15 valandų
Vasara neįsivaizduojama be saulės, vandens, ledų ir šviežių uogų bei vaisių. Jau pačioje šiltojo sezono pradžioje naujojo derliaus uogos pasiekė parduotuves, o jų populiarumą rodo ir pardavimai, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai padidėja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežios uogos sulaukia didelio susidomėjimo ir jų paklausa išauga.
Nuotrauka
lasisa
Įkelta:
prieš 1 dieną
Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena labiausiai lietuvių pamėgtų žuvų, kuri dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2021-06-03
Žuvis – vienas tų produktų, kurio lietuviai vis dar suvalgo per mažai, tačiau vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams ir įtraukia daugiau žuvies į racioną. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse,  pardavimų didėjimas.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-06-01
Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo bene viso pasaulio valgytojų širdis. Makaronų gali būti pačių įvairiausių – pradedant klasika tapusiais spagečiais ir baigiant kaspinėlių ar kriauklelės formos makaronais. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad makaronus mėgsta visi, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų: nuo mėsos, iki jūros gėrybių ar daržovių.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-05-31
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, daržoves ir vaisius reikėtų valgyti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir nors lietuviai parduotuvių daržovių skyriuose praleidžia vis daugiau laiko, statistika rodo, kad daržovių vis dar suvartojama per mažai. Vis dėlto Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą ir daržovių pardavimai nuosekliai didėja.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-25
Tunas – ne tik išskirtinių skoniu, bet dideliu baltymų kiekiu pasižyminti žuvis. Konservuotas tunas – labai universalus produktas: jį galima naudoti ir sumuštiniams, salotoms ar ruošiant makaronų, įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, ši žuvis pasižymi ir sveikatai naudingų elementų gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis žuvį valgyti bent kelis kartus per savaitę, jos pardavimai nuosekliai auga, o pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir tunas.
Nuotrauka
medus
Įkelta:
2021-05-20
Gegužės 20-ąją minima pasaulinė bičių diena, o nuo bičių neatsiejamas ir medus. Šis natūralus saldiklis nuo seno naudojamas konditerijoje, todėl gaminiai su medumi – svarbi Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, medus mūsų šalyje yra itin mėgstamas, o jo populiarumą rodo ir augantys pardavimai – per pastaruosius metus medaus paklausa išaugo net 9,7 procento.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-05-15
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu ruošiant šventinius savaitgalio pietus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Nuotrauka
š
Įkelta:
2021-05-12
Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-06
Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo racioną, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio.
Nuotrauka
mėsainio receptą.
Įkelta:
2021-04-16
Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.
Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2021-04-14
Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį? Prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis sako, kad atšildydami žuvį žmonės dažnai daro kelias klaidas, dėl kurių kenčia ir skonis, ir maistingumas.
Nuotrauka
majonezas
Įkelta:
2021-03-31
Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių ingredientų, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.
Nuotrauka
kukuliai1
Įkelta:
2021-03-09
Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, – kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.
Nuotrauka
iki
Įkelta:
2021-03-06
Namuose galima nesudėtingai pasiruošti bet kokią mėgstamą sriubą – nuo lietuvių pamėgtų barščių iki trintų ir sočių daržovinių, aštrių azijietiškų ar tirštų bei maistingų itališkų sriubų.
Nuotrauka
agurkai
Įkelta:
2021-03-02
Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės. Agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurkus sudaro 95 proc. vandens, todėl žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį. Juose taip pat gausu ir kalio, magnio, silicio bei vitaminų A, B ir C, kurie stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos.
Nuotrauka
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
Įkelta:
2021-02-24
„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.