Pasaulinę sumuštinių dieną: 3 skirtingų šalių virtuvių įkvėpti receptai
Įkelta:
2021-11-03
Nuotrauka
k
Nuotraukos autorius:
Įvaizdinė nuotrauka

Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.

„Nors sumuštinis atrodo itin paprastas patiekalas, jį sutepti galima ir labai įmantriai. Tinklo pirkėjai nevengia improvizacijų, renkasi ne tik klasikinius sumuštinius su duona, sviestu bei dešra, bet ir  įvairesnius ingredientus: Parmos ar Serano kumpius, juos gardina ne tik varškės ar fermentiniais, bet ir parmezano, mocarelos ar gorgozolos sūriais, vietoj tradicinių pomidorų ar agurkų į sumuštinius deda avokadus, špinatus, netgi keptas ar marinuotas daržoves. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų įvairiausių prekių asortimentą: nuo prancūziškų duonų iki įmantriausių užtepėlių, padažų ar sūrių“, – sako V. Juodkazienė.

Išpopuliarėjo Anglijoje

Maisto ekspertė pasakoja, kad tokį tradicinį sumuštinį, kokį paprastai valgome dabar, Anglijoje 1762 m išpopuliarino aristokratas Johnas Montagu. Sakoma, kad jis buvo aistringas žmogus ir valandų valandas praleisdavo prie kortų stalo. Vieną dieną J. Montagu namų virėjos paprašė atnešti jam ką nors, ką jis galėtų valgyti nepakildamas nuo kėdės. Taip gimė sumuštinis. Aristokratui taip patiko virėjos atneštas mėsos ir duonos duetas, kad jis pradėjo jo prašyti nuolat. Vėliau šis patiekalas išpopuliarėjo ir tarp kitų Anglijos aristokratų.

Žinoma, nei šis aristokratas, nei jo virėja nėra laikomi ir nebuvo tikrieji sumuštinio išradėjai. J. Mantagu lankėsi Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir ragavo į sumuštinius panašius graikų bei turkų tiekiamus užkandžius, apie kuriuos grįžęs ir papasakojo.

Tiek kasdienai, tiek šventėms

Maisto ekspertė sako, kad sumuštiniai – ypač dėkingas patiekalas, mat jį gaminant galima lengvai varijuoti tarp įvairiausios mėsos, daržovių ar sūrių. Pavyzdžiui, keptos vištos gabalėlius lengvai galite sluoksniuoti ant sumuštinio. O galbūt turite įvairių daržovių, kurias pakepus ant keptuvės ir pagardinus mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis gausite nuostabų sumuštinio pagardą.

Nors sumuštiniai dažnai asocijuojasi su greituoju maistu – pasirinkus teisingus ingredientus jį galima pagaminti ir labai maistingą. Šviesią duoną galima pakeisti viso grūdo ar sėklų duoenele, vietoje sviesto ar majonezo dėti iš avokadų pagamintą gvakamolę ar avinžirnių humusą, vietoje sūrio – virtą kiaušinį.

Pasirinkus įmantresnius ingredientus sumuštiniai gali tapti ir šventinio stalo pažiba: juos gardinti galite rūkyta žuvimi, ikrais, jautienos kepsneliais. Naudoti įvairiausius pagardus, tokius kaip karamelizuotų svogūnų čatnis, pesto padažas ar balzaminis actas. Žinoma, elegantiškiausiai ant stalo atrodys ne dideli, o vieno kąsnio sumuštinukai.

Skirtingose šalyse – skirtingi receptai

V. Juodkazienė sako, kad kiekviena šalis ar virtuvė turi savitą sumuštinių receptą. Pavyzdžiui, Anglijoje populiarūs sumuštiniai su balta duona, majonezu, šonine, salotos lapais ir pomidorais. Dar vieni, su popiečio arbatėle Anglijoje dažnai valgomi yra baltos duonos, švelniai perteptos sviestu, pagardinti plonai pjaustytais, druska apibarstytais agurkais, sumuštiniai.

Kaip teigia ekspertė, Prancūzijoje populiarūs kepti, Croque Monsieur vadinami sumuštiniai. Jie gaminami iš šviesios duonos, mėgstamo kumpio, įvairiausių ant skrudintos duonos išlydytų sūrių bei bešamelio padažo. Beje, prancūzai sumuštinius gaminti mėgsta ne tik iš duonos, bet ir kruasanų. Šiuos kepinius taip pat gardina įvairiomis daržovėmis, sūriais ar mėsa.

Ikoniškas italų sumuštinis panini kepamas ant grotelių ir gaminamas iš šviesios itališkos duonos bei įvairiausių įdarų, tačiau tradiciškiausias jo receptas – itališkas mortadellos kumpis, saliamis bei sūris. Visgi, pastaruoju metu panini gaminami ne tik su įvairiausiais mėsos produktais, bet ir tunu, mocarela bei pesto padažu. O, pavyzdžiui, amerikiečiai turi savo pusryčių sumuštinį: jis gaminamas iš keptos šviesios duonos, šoninės, kepto kiaušinio ir sūrio.

Pasaulinės sumuštinių dienos proga, maisto ekspertė siūlo sumuštinių pasigaminti namuose ar jais pavaišinti savo artimuosius. Visgi, tradiciniais ingredientais V. Juodkazienė siūlo neapsiriboti ir išbandyti įmantresnių šio patiekalo receptų, kuriais V. Juodkazienė ir dalijasi.

 

Itališkas čiabatos sumuštinis

 

Jums reikės:

Itališkos čiabatos duonos

1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus

1/2 šaukšto balzamiko kremo

Kelių šviežių baziliko lapelių

Kelių gabalėlių mėgstamo kumpio

Kelių gabalėlio saliamio

Kelių griežinėlių mocarelos sūrio

Kelių gabalėlių keptos raudonosios paprikos

Kelių gabalėlių keptos geltonosios paprikos

Saujos gražgarstės

 

Pagaminimas:

Per pusę perpjaukite čiabatos duoną ir jos puseles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje. Ištraukę iš orkaitės duoną apšlakstykite aliejumi ir balzamiko kremu. Tuomet ant vienos duonos pusės sudėkite kumpį, saliamį, sūrį, paprikas ir uždėkite žalumynų. Galiausiai ant sumuštiniu kraukite kitą duonos puselę, viską suspauskite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.

 

Klasikinis amerikietiškas sumuštinis

Jums reikės:

Kelių riekelių skrudintos viso grūdo sumuštinių duonos

Šaukštelio garstyčių

Kelių salotų lapų

Kelių gabalėlių keptos kalakutienos krūtinėlės

Kelių griežinėlių čederio sūrio

Šaukštelio majonezo

Kelių riekelėmis supjaustytų pomidorų

Kelių gabalėlių keptos šoninės

Pagaminimas:

Duonos riekeles sutepkite garstyčiomis ir majonezu. Ant jų dėkite salotos lapus, pomidorus, kalakutieną, šoninę ir sūrį. Viską suspauskite kita skrudintos duonos riekele, o kad būtų patogiau valgyti, sumuštinį perverkite dantų krapštuku.

 

Ispaniško stiliaus sumuštiniai

 

Jums reikės:

Pusės prancūziško batono

Kelių gabalėlių paprikos

Kelių gabalėlių keptos kiaulienos

Kelių griežinėlių vytinto Serano kumpio

Kelių griežinėlių pomidorų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių šaukštelių česnakinio majonezo

 

Pagaminimas:

Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sutepkite česnakiniu padažu. Tuomet sudėkite pomidorus, paprikas, mėsą ir suspauskite likusia batono puse. Skanaus!

Nuotrauka
blynai
Įkelta:
2024-03-11
„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
salotos
Įkelta:
2024-02-25
Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.
Nuotrauka
pica
Įkelta:
2024-02-24
Po ilgojo savaitgalio norisi kažko paprasto ir sotaus? Puikus pasirinkimas yra pica, kuri mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. O geriausia tai, kad yra itin universali – rinktis iš ko turės tiek vegetarai ar veganai, tiek žuvies mėgėjai, tiek ir mėsos mylėtojai. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netradiciniais picų padažų receptais, kurie net ir šaldytą picą pavers tikra vakarienės ar net vaišių stalo pažiba, o jų gamyba nepareikalaus nei daug laiko, nei išlaidų. 
Nuotrauka
kopūstai
Įkelta:
2024-02-17
Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Nuotrauka
blynai
Įkelta:
2024-02-12
Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.
Nuotrauka
sumuštinis
Įkelta:
2024-02-10
Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį
Nuotrauka
duona
Įkelta:
2024-02-06
Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Nuotrauka
Pusryčiai
Įkelta:
2024-01-22
Kiaušinių patiekalai yra populiarūs visame pasaulyje. Būdų, kaip galima paruošti šį maisto produktą, yra tikrai nemažai, tačiau būtent omletas yra vienas dažniausių pasirinkimų. Deja, paruoštas patiekalas ne visada būna toks, kokio norėtųsi, todėl naudinga žinoti, kaip paruošti tiesiog tobulą omletą: pasirodo, sėkmės paslaptis slypi net ir iš pažiūros nereikšmingose smulkmenose. Taigi, ką reikia žinoti apie šio patiekalo ruošimą?
Nuotrauka
sausainiai iki
Įkelta:
2023-12-13
Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius?
Nuotrauka
spanguoles
Įkelta:
2023-10-15
Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į meniu išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.
Nuotrauka
kugelis
Įkelta:
2023-09-24
Kugelis – kiekvieno bendrabučio ar kartu gyvenančių studentų klasika. Pigu, paprasta ir sotu, tačiau ar nėra kiek nuobodu? Šį rudenį verta išbandyti kugelį šiek tiek kitaip ir bulves suderinti su morkomis bei neįprastu priedu – obuoliu. Netradicinis skonių derinys sužavės tuos, kas ieško lengvesnio kugelio varianto. Apsidžiaugs ir norintys sutaupyti: net ir didelei skardai išleisite vos kelis eurus, skaičiuoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
vaikas
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-09-10
Bendra vakarienė šeimoje kartais gali tapti nemenku išbandymu, jei vaikas atsisako net paragauti daržovių ar vaisių. Vokietijos mokslininkų tyrimo duomenimis, paprasta gudrybė gali situaciją pakeisti. Ją išbandyti verta ypač dabar – prasidėjus rudeniui kasdien gausėja nebrangių šviežio derliaus gėrybių, kurios tokios naudingos vaikams, atkreipia dėmesį Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
sprotai
Įkelta:
2023-08-20
Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.
Nuotrauka
derlius
Įkelta:
2023-08-06
Rugpjūtį net ir prisiekę mėsavalgiai galėtų tverti be jos, mat akys raibsta nuo šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Dabar pats laikas mėgautis ne tik besitęsiančiu agurkų, cukinijų įkarščiu, bet ir imti baklažanų, įvairių uogų derlių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna pačios skaniausios, naudingiausios ir geriausios kainos.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2023-08-05
Penktadienį, Tarptautinę alaus dieną, nemaža dalis lietuvių pasitiks su nealkoholine šio gėrimo versija. Bent jau taip rodo besikeičiantys lietuvių įpročiai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, per trejus metus nealkoholinio alaus pardavimai išaugo beveik penktadaliu. Paklausa kaskart ūgteli ir artėjant savaitgaliui, o šį, ypač karštą, verta atsigaivinti ir iš nealkoholinio alaus pasigamintu kokteiliu.
Nuotrauka
moliugai
Įkelta:
2023-07-30
Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.
Nuotrauka
voveraites
Įkelta:
2023-07-29
Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.
Nuotrauka
vistienos iesmeliai
Asociatyvi unsplash.com nuotrauka
Įkelta:
2023-07-16
Atėjus savaitgaliui sukate galvą, ką pasigaminti pietums? Išbandykite Prancūzijos ir Graikijos įkvėptus vištienos iešmelių receptus. Tokį patiekalą namuose pasigaminti nesudėtinga: tereikia kokybiškos vištienos ir šiek tiek fantazijos – marinatams puikiai tinka įvairiausios prieskoninės žolelės, citrinos sultys, garstyčios, kiti ryškaus skonio patiekalui suteiksiantys priedai.
Nuotrauka
grill
Įkelta:
2023-07-01
​​​​​​​Vasara Lietuvoje neilga, tad grilį lietuviai kuria bet kokiu oru – ir kaitriai saulei spiginant, ir tenkant uždengti jį nuo lietaus. Mėnesio pabaigoje ne vienam tenka pasukti galvą, kaip skaniai pavaišinti svečius turint ribotą biudžetą. Tai tikrai įmanoma – dalijamės pirkinių sąrašu ir visuomet pavyksiančiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai moka sumaniai apsipirkti – vertina nuolaidas, pirkinius planuoja, daugiau dėmesio skiria sezoninėms gėrybėms.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-23
Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.  
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-04
Neeilinę dieną – neeiliniai ir pusryčiai. Tėvo dieną sukant galvą, kuo jį nustebinti, verta pagalvoti apie ypatingo patiekalo paruošimą dar vos prasidedant dienai. Populiarieji angliški pusryčiai yra sotus variantas, kuris negali nepalikti įspūdžio. O dar geriau – jam paruošti sugaišite vos 20 minučių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad Tėvo dienos proga pirkėjai nepraleidžia progos palepinti savo tėčius – parduotuvėse dairosi įvairių sūrių, gurmaniškų mėsos gaminių ir paskutinės minutės dovanų.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-21
Pavasarį norisi lengvesnio maisto, daugiau daržovių. Šių salotų produktai paprasti, pagaminti lengva, jos tokios gaivios, traškios ir skanios, kad sunku sustoti valgyti. Puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek kasdienai. Tad pasilepinkite ir palepinkite kitus. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2023-05-06
Šį savaitgalį parodykite mamai, kaip ją vertinate, paruošdami tokius pusryčius, kurių ji nepamirš. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti: tereikės efektingo recepto ir šiek tiek pasiruošimo. „Motinos diena kasmet tampa viena saldžiausių ir spalvingiausių švenčių. Pirmąjį gegužės savaitgalį pirkėjai tortų nuperka tiek, kiek pasitikdami Naujuosius metus, o gėlių pardavimai aplenkia net Valentino dieną“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Toks  tortukas – puikus sprendimas, kai nėra laiko ar nesinori kepti biskvito, o torto norisi. Puiki išeitis – pirktiniai plikyti sausainiai. Žinoma, galima jų išsikepti ir namuose. Vaisius ar uogas galima naudoti bet kokias: jei norisi saldžiau, tinka, pavyzdžiui, bananai, jei gaiviau – citrusiniai vaisiai. 
Nuotrauka
vista
Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Įkelta:
2023-03-19
Šį sekmadienį, kovo 19-ąją, minima Tarptautinė paukštienos diena. Šios dienos minėjimas prasidėjo JAV, o vėliau išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Lietuviai pirmenybę teikia vištienai, ji, anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, po kiaulienos yra populiariausias pirkėjų pasirinkimas.