Už sugriautą vertingą sieną vagis įpareigotas sumokėti per 7 tūkst. eurų
Įkelta:
2022-01-05
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Kultūros paveldo departamento nuotrauka

 

Pagėgių savivaldybės teritorijoje esanti Endriškių palivarko sodyba buvo apgriauta, o jos plytos parduotos. Pastatas registruotas Kultūros vertybių registre, kadangi turi didelės mokslinės, kultūrinės, istorinės reikšmės. Taigi prieš Tauragės apylinkės teismą stojo plytas išardęs ir iš svetimo turto pasipelnęs vyriškis, turintis polinkį alkoholiui ir norėjęs gauti pinigų gėrimams įsigyti. Už paveldo sunaikinimą Tauragės apylinkės teismas  iš vyro Kultūros paveldo departamento naudai priteisė net 7164,41 euro žalos atlyginimo. 

Nuosprendis paskelbtas lapkričio 30-ąją. Bylos duomenimis, pastatas turi ne vieną savininką. Vienu jų save įvardijęs S. N. ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams pasakojo, kad anksčiau sodyba priklausė jo tėvui. Po jo mirties nuo 2006 m. S. N. teigė priėmęs savo tėvo palikimą ir savo nuožiūra ėmė sodybą tvarkyti. Anot jo, pastatas yra įtrauktas į Kultūros paveldo sąrašą, tačiau nėra gyvenamas. S. N. tikino, kad sodyba jau apgriuvusi. Vyras pasakojo, kad šių metų kovo 12-ąją jam paskambino pažįstamas ir pranešė, kad sodybos viena siena išgriauta bei pavogtos raudonos spalvos vokiškos plytos. Sienos būta apytiksliai 3 m aukščio ir 5 m pločio. 

Tiesa, teismas nustatė, kad pagal Registrų centro duomenų bazių išrašą sodybos savininku įvardytas jau miręs S. N. tėvas. Sūnus buvo pradėjęs tvarkytis palikimo dokumentus, kad sodybos dalis priklausytų jam, bet prasidėjus teismui apsisprendė, kad palikimo nepriims. Vyras patvirtino, kad jam nėra padaryta jokios žalos.

Teisme buvo apklaustas ir liudytojas Arūnas K., kuris teigė, kad balandžio mėnesį Pagėgių mieste sutikęs, pažįstamą asmenį, kuris jam siūlė senų vokiškų plytų, minėjo, kad šios buvo jo prosenelės nugriauto namo, niekam daugiau nereikalingos. 1500–2000 vienetų plytų pažįstamas pasiūlė nupirkti už 150 eurų. Tą pačią dieną Arūnas K. grįžo į Tauragės miestą. Kaip pasakojo liudytojas, jis mieste pamatė važiuojantį krovininį automobilį. Kadangi iš matymo pažinojo krovininio automobilio vairuotoją, vyras jį sustabdė ir susitarė dėl plytų parvežimo iš Pagėgių savivaldybės teritorijos. Tuomet Arūnas K. telefonu plytų pardavėju susitarė, kad jis kitą dieną 7 valandą ryte pasitiks iš Tauragės atvažiuojantį krovininį automobilį, kuris turėjo pervežti plytas. Taip ir padarė. 

Teisme liudijo ir žmonės, kurių pagalbos buvo prašoma kraunant plytas į krovininį automobilį. 

Teisme pasirodė Pagėgių savivaldybės administracijoje dirbantis valdininkas, kuris informavo, kad pastatui vertingosios savybės buvo nustatytos dar 2005 metais. Valdininkui tapo žinoma, kad pastato siena nugriauta, taigi informacija buvo pradėta tirti. 

Iš liudytojų, mačiusių ar dalyvavusių gabenant ir ardant plytas, pasakojimų tapo aišku, kad sienos griovimo iniciatorius yra būtent J. S. 

Policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

Teisme kaltinamasis J. S. visiškai pripažino savo kaltę ir parodė, kad jam prireikė skubiai gauti pinigų alkoholiniams gėrimams įsigyti. Vyras tikino žinojęs, kad pastatas negyvenamas, dalimis nuardytos plytos, todėl ir jis sugalvojo išardyti sodybos sieną, parduoti plytas ir taip užsidirbti pinigų. J. S. pasakojo, kad Pagėgių mieste jis sutiko asmenį, gyvenantį prie sodybos, bei paklausė, ar jame kas nors gyvena. 

„Niekas nebegyvena, visi išmirę“, – esą taip atsakė pažįstamas kaltinamajam. J. S. prisiekinėjo nežinojęs, kad tas pastatas yra kultūros paveldo objektas. Vyras prisipažino, kad sieną ardė maždaug 4 dienas.

Vyras, be kita ko, aiškino, kad jis kiekvieną dieną vartoja alkoholinius gėrimus, tad sunkiai orientuojasi laike, dienų neseka, todėl negali pasakyti, kokiu laikotarpiu įvyko nusikaltimas. Be to, J. S. aiškino nežinojęs ir to, kad  pastatas, kurio sienas griovė, kažkam priklauso, todėl manė, kad niekas nepasiges tų plytų. Teisme vyras sakė, kad labai gailisi, nes vogti negražu. Esą jeigu būtų žinojęs, kad tas pastatas kažkam priklauso, tikrai nebūtų jų vogęs. 

Pareigūnai nustatė, kad pastato dalis priklauso ir V. L., taigi teismas nusprendė konfiskuotas plytas, kurios įvertintos 1 tūkst. eurų, grąžinti jam. Taigi V. L. civilinio ieškinio nusprendė neteikti.

Teismas taip pat įvertino ir J. S. charakteristiką. Vyras teistas net 4 kartus, teistumai neišnykę, yra ne kartą nusižengęs ir administracine tvarka. Kaltinamasis pripažintas recidyvistu. Dėl to Tauragės apylinkės teismo teisėja Gražina Gudžiūnienė nusprendė J. S. pripažinti kaltu tiek dėl vagystės, tiek dėl turto sugadinimo ir skirti laisvės atėmimą 2 metams. Kadangi J. S. prisipažino įvykdęs nusikaltimą, teismas bausmę sumažino trečdaliu, t.y. skyrė laisvės atėmimą 1 metams ir 4 mėnesiams, ją atidedant 2 metams. Tai reiškia, kad nusikaltėlis realios įkalinimo bausmės išvengs. Tačiau teismas įpareigojo vyrą per šį laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Kultūros paveldo departamentas skelbia, kad Endriškių palivarko sodyba įkurta XIX a. viduryje, perplanavus Būbliškės dvaro valdas. Tuometinis dvarininkas Eduardas Heinrichas Šlenteris (Eduard Heinrich Schlenther) palivarką pavadino savo vyriausiojo sūnaus Heinricho vardu. Apylinkių žmonės vokišką vietovardį sulietuvino. 1874 m. šiame palivarke buvo 1 gyvenamasis namas, gyveno 31 žmogus. Išlikę palivarko pastatai statyti XIX a. pabaigoje– XX a. pradžioje. Didelį rombo formos kiemą juosė ūkiniai pastatai ir XX a. pradžioje vienoje eilėje palei kelią statyti samdinių gyvenamieji namai. Du dideli ūkiniai pastatai, buvę sodybos kiemo šiaurės rytų pusėje, neišliko. Po 1991 m. buvusio palivarko sodyba padalyta skirtingiems savininkams ir naudojama nevienodai. Kumetynai nugyventi ir apleisti.

 

Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 1 dieną
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.