Šiandien 50-metį minintis „Ąžuoliukas“ – jau visas ąžuolas
Įkelta:
2021-02-24
Nuotrauka
Ąžuoliukas
Aprašymas

„Ąžuoliuko“ darželio archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka
Ąžuoliukas
Aprašymas

„Ąžuoliuko“ darželio archyvo nuotraukos

Tauragės rajono lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ duris atvėrė 1971 m. Tai buvo pirmasis tipinis darželis Tauragės mieste. Nors dabar jį lanko maždaug tiek pat vaikų kaip tada, prieš 50 metų, visa kita pasikeitė neatpažįstamai. Ir ne tik išorė, bet ir ugdymo turinys.

Tada ir dabar

Lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ duris vaikučiams atvėrė 1971-ųjų vasario 24-ąją. Numatytas jo projektinis pajėgumas buvo 280 vaikų. Tada jame įsikūrė 12 grupių po 25–30 vaikų. Pradėjo darbą 24 auklėtojos, 2 muzikos mokytojos, aptarnaujančio personalo buvo 29 žmonės: 12 auklyčių, ūkvedys, 5 virtuvės darbuotojai, siuvėja, dietologė, medicinos seselė, skalbėja, sandėlininkas, tiekėjas, darbininkas, kiemsargis, dvi valytojos.

Nuo lopšelio-darželio atidarymo iki 1990 m. jam vadovavo vedėja Zofija Laurinaitienė, nuo 1990 m. iki 2010 m. – direktorė Rūta Jakovlevienė, nuo 2010 m. iki 2018 m. – Laimutė Gudavičienė.
Dabar nuo 2019 m. lopšeliui-darželiui vadovauja direktorė Viktorija Paulauskienė.

Tais laikais darželiai turėdavo globėjus – pramonės įmones. „Ąžuoliuko“ globėjai buvo Skaičiavimo mašinų elementų gamykla, vėliau prisijungė Tauragės baldų fabrikas. Jie padėdavo atlikti kasmetinį darželio remontą, kitus ūkio priežiūros darbus.

Pirmieji metai – kūrimosi, kolektyvo formavimosi, priemonių kaupimo, aplinkos tvarkymo metai. 

Nuotrauka
Ąžuoliukas

Kaip rašoma darželio metraštyje, tada daug dėmesio buvo skiriama vaikų maitinimui, grūdinimui, fiziniam vystymuisi. Aktyvi profsąjunga organizavo darbuotojų išvykas po Lietuvą ir už jos ribų.

2010 m. atlikta pastato renovacija, o 2018 m. darželis išsiplėtė – lapkričio 15 d. įsteigtos 2 ikimokyklinio ugdymo grupės Tauruose, kurias lanko 35 vaikai, dirba 3 mokytojos.

Dabar darželyje veikia 15 grupių (iš jų 2 Tauruose), vaikų yra 271, o darbuotojų – 57: iš jų 29 pedagoginiai darbuotojai, 18 mokytojų padėjėjų, 10 aptarnaujančio personalo darbuotojų.

Naujovių netrūksta

Nors darbuotojų ir darželį lankančių vaikų skaičiai ir prieš 50 metų, ir dabar panašūs, visa kita skiriasi kaip diena ir naktis. Darželis ne tik gražus ir šiuolaikiškas savo išore – ir vaikai jame ugdomi visai kitaip. Kaip pasakoja „Ąžuoliuko“ direktorė Viktorija Paulauskienė, įstaigos vizija – kūrybiško ir laimingo vaiko darželis, o misija – ikimokyklinis ugdymas, pagrįstas kiekvieno ugdytinio pasiekimų pažanga. 

38 metus darželyje dirbanti direktorės pavaduotoja Benjamina Karmazinienė, o iš viso skaičiuojanti jau 43 pedagoginio darbo metus, pasakoja, kad darželio vaikai ugdomi pagal „Vėjo malūnėlio“ programą, labai daug dėmesio skiriama specialiųjų poreikių vaikams, kurių ateina vis daugiau. Kiekvienam jų sudaromas individualus ugdymo planas. 

Nuotrauka
Ąžuoliukas

– Dabar per visą Lietuvą „ant bangos“ yra STEAM (angl. science, technology, engineering, art, mathematics) – tai gamtos, technologijų, literatūros, inžinerijos mokslų, menų bei matematikos sintezė ugdymo procese. Šią JAV užgimusią ugdymo kryptį, įvertinusios šiuolaikiniame pasaulyje kylančius iššūkius, yra pasirinkusios sėkmingiausios bei garsiausios pasaulio ikimokyklinės įstaigos. Ypač šiandien STEAM metodologija populiari Šiaurės ir Skandinavijos šalyse. STEAM metodologijos taikymui reikalinga ne tik speciali pedagogų kompetencija, bet ir ugdymo įstaigos infrastruktūra bei įrengimas. STEAM darželiuose visame pasaulyje vaikai skatinami domėtis ir analizuoti jiems pateiktas temas, neįteigiant išankstinės nuomonės ar atsakymo. Pastarąjį jie skatinami atrasti bei išvadas daryti patys. Žaidimo forma aktyviai žadiname mažųjų smalsumą. Įdomu tai, jog jie net nepastebi, kiek daug mokosi ir išmoksta žaisdami. Pedagogų tikslas – užauginti smalsų, drąsų, bendraujantį, kritiškai mąstantį vaiką. Kokybiškai taikoma STEAM metodologija yra vienas tinkamiausių būdų šiam tikslui įgyvendinti, – pasakoja B. Karmazinienė.

Jai antrina ir direktorė, vardindama darželio veiklas. Pavyzdžiui, darželyje įgyvendintas tarptautinis savanorystės projektas. Po akreditacijos „Ąžuoliukui“ suteiktas Europos solidarumo korpuso kokybės ženklas. Du iš užsienio atvykę savanoriai padeda organizuoti veiklas grupėse, įgyvendinti STEAM menų, inžinerijos, konstravimo idėjas. Lauke pastatytas ir įrengtas STEAM namelis, nupirktos priemonės, baldai vaikų STEAM mokslų veikloms vykdyti. Sukurta gamtotyros stovykla „AŠ – mažasis STEAM kūrėjas“, įsigytas STEAM 5 dalių eksperimentinis rinkinys. Vaikų patirtinė veikla taikant STEAM idėjas ir priemones – aktyvi, įdomi, žaisminga. 

Darželyje įgyvendinama tarptautinė socialinio-emocinio ugdymo programa „Kimochis“. Su socialiniais partneriais Tauragės policijos komisariatu, UAB „Biceda“ įgyvendinama saugaus eismo ir vairavimo programa, tam nupirkti 7 nauji automobiliukai, iš viso jų yra 20. 

Nuotrauka
Ąžuoliukas

– Stengiamės suteikti kokybišką ir inovatyvų ugdymą kiekvienam vaikui. Vaikų kalbinei raiškai stiprinti visose grupėse vykdomos ilgalaikio tarptautinio projekto „Vaiko kelias į gražią kalbą“ veiklos, projekto komanda dalyvauja tarptautinėse konferencijose, dalijasi darbo patirtimi. Beje, esame parengę ir sveikatos stiprinimo programą „Augsiu sveikas ir saugus“, pratęstas sveikatos stiprinančios mokyklos statusas, įstaiga dalyvauja sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo veikloje, – teigia direktorė. 

Jei anksčiau visas mokymo priemones darželio darbuotojos turėdavo pasiruošti pačios, savo rankomis, tai dabar priemonių yra pasiūla tokia didelė, kad tik spėk rinktis. Darželyje – ir daugybė informacinių technologijų įrangos: kompiuteriai, projektoriai, pakabinamieji ekranai, interaktyvios grindys, interaktyvios grindys, šviesos stalai, IKT, interaktyvios „Bitutės“, interaktyvios knygos, virtualios programos. Per savaitę viena diena skiriama kiekvienoje grupėje išmaniųjų technologijų taikymui. Visada darželyje veikia internetas, mokytojos gali naudotis visa medžiaga.

– Taigi galimybės – didžiulės, – sako B. Karmazinienė. – Anais laikais reikėdavo labai stipriai pasistengti, kad rastum reikalingą knygą, gerai pagalvoti, kad sukurtum vaizdinę priemonę, o dabar visą informaciją gali gauti kelių mygtukų paspaudimu. 

Vis dėlto ji šiltai prisimena tuos laikus – pasak jos, auklėtojų rankų ir širdies šiluma sukurtos priemonės buvo jaukios ir mielos.

– Darželyje visada labai stiprus buvo meninis ugdymas. Turėjom nuostabias muzikos mokytojas Rimą ir Marytę, daugybė mūsų vaikų metai iš metų yra tapę „Dainų dainelės“ laureatais. Turėjom darželyje netgi dramos būrelį. Turime daug talentingų mokytojų. Pavyzdžiui, Vilija Jurkuvienė – ji su vaikais ir piešia, ir karpo, ir ko tik neprisigalvoja. Iš tiesų dirba daug ir iš širdies. Yra vaikų, kurie pasuko meno keliu būtent jos dėka.

„Einu į darbą pasišokinėdama“

Beveik visos darželio mokytojos dalyvauja respublikiniuose projektuose: pasak direktorės, pedagogai sėkmingai dalyvavo 4 tarptautiniuose ir 45 respublikiniuose projektuose, vaikų kūrybinių darbų parodose, konkursuose, akcijose ir pan. nuotoliniu būdu. 10 pedagogų dalijosi patirtimi respublikinėse konferencijose.

O direktorės pavaduotoja ypaač džiaugiasi jaunomis auklėtojomis, kurios įneša naujų vėjų, su entuziazmu imasi įgyvendinti naujas idėjas. Viena jų, Monika Altaravičienė, darželyje dirbanti penktus metus, sako, kad tai jos svajonių darbas. 

– Nėra tokios dienos, kad atsibudusi sakyčiau – nenoriu eiti į darbą, – šypsosi ji. – Einu į darbą pasišokinėdama. Esu toks žmogus, kuris nemėgsta monotonijos, man pasiūlo naują veiklą – aš neriu stačia galva, nes į viską žiūriu kaip į nuotykį. Iššūkiai man patinka. Man tai idealus darbas.

Nuotrauka
Ąžuoliukas

Kai atvažiavo savanoriai, Monika tapo jų mentore. STEAM veiklos irgi labai įtraukiančios. Monika pasakoja su vaikais, pavyzdžiui, projektuojanti parkus – jie išbraižyti ir išklijuoti ant grindų. 

– Net netenka ieškoti naujų idėjų – vaikai patys jas pasiūlo, – džiaugiasi mokytoja.

Šventę tenka atidėti

O kaip darželis atšvęs savo jubiliejų? Pasak direktorės, tos tikrosios dienos švęsti neteks, kadangi karantinas, tačiau visą kitą savaitę jubiliejus bus minimas grupėse, vaikams prigalvota įvairių tai progai skirtų veiklų. Bus eksponuojama nuotraukų, primenančių darželio istoriją, paroda.

– O bendruomenę, tikiuosi, paminėti 50-metį susikviesime link vasaros, kai pandeminė situacija bus pasibaigusi. Kviesime ir buvusius darbuotojus, ir kolegas iš kitų darželių, – sakė ji.

Ilgiausių metų!

O direktorės V. Paulauskienės palinkėjimai tokie:

– Jau 50 metų šviesios, darbščios, inovatyvios lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ asmenybės veda kiekvieną vaikutį į sėkmę. Tik širdies kalba pakalbinta suskamba ir pražysta vaikučio siela.

Dalinkime vieni kitiems po saulę širdyje! Aukime, būkime, džiaukimės čia ir dabar! Spalvotų emocijų, kūrybinių bendrystės jungčių! Ką turime išsaugoti – visi apglėbkime! Laimingos lemties žvaigždės, miela „Ąžuoliuko“ bendruomene!

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.