Žalumos niekada nebus per daug: tauragiškiai puošia savo miestą 
Įkelta:
2021-05-05
Nuotrauka
k
Aprašymas

Margaritos Rimkutės nuotrauka

,
Nuotrauka
k
Aprašymas

Jovariškiai jau keletą metų plečia parką Jūros pakrantėje. Daivos Genienės nuotrauka  

 

,
Nuotrauka
k
Aprašymas

„Lions“ klubo nariai medelius sodino J. Tumo-Vaižganto gatvės gale. „Lions“ klubo nuotrauka

 

,
Nuotrauka
k
Aprašymas

Liberalų partijos nariai medelius sodino Moksleivių alėjoje. Jovitos Verpečinskienės nuotrauka

 

Pavasaris žengia nedrąsiai, vis dar nusileisdamas žiemai, kuri traukdamasi gąsdina sniegu ar kruša. Vis dėlto nemalonūs orai netrukdo gražinti miestą – tai vienur, tai kitur sodinami medžiai. Į medžių sodinimo talkas jau rinkosi Jovarų bendruomenė, Tauragės liberalai, „Lions“ klubo nariai, o netrukus Kartų parke sužaliuos magnolijų alėja. 

Medžiai gydo pyktį, liūdesį

Balandžio pabaigoje Lietuvos liberalų sąjungos Tauragės skyriaus nariai, tarp jų – ir Tauragės savivaldybės meras Dovydas Kaminskas, medelius sodino seniūnijos parinktoje vietoje – daugiabučių namų kvartalo kieme Moksleivių alėjoje. Kaip pasakojo Seimo nario Romualdo Vaitkaus patarėja Diana Skarbalė, sodinukų nusipirkę patys, liberalai kartu su bičiuliais ten pasodino 8 klevus ir tiek pat pušaičių. Dar vienas klevas pasodintas prie Tauragės viešbučio vietoj iškirsto medžio. Kiekvieną pasodintą medelį papuošė lentelė su tekstu, primenančiu apie medžių naudą, ir raginimu juos saugoti. 

Tauragėje išrinktas Seimo narys Romualdas Vaitkus feisbuko paskyroje rašo: „Ne be reikalo sakoma, jog medžiai gali gydyti pyktį, liūdesį ir pagerinti žmogaus psichologinę būklę. Nesunku įsitikinti, jog tai tikrų tikriausia tiesa! Tauragėje su šaunia komanda pasodinome keletą klevų bei pušelių. Tikime, kad pasodinti medeliai bus mylimi ir puoselėjami“. 

Šia gražia iniciatyva Seimo narys teigia norįs paraginti gyventojus nebūti abejingus ir prisidėti prie miesto erdvių žalinimo, gražinimo ir teigiamos energijos kūrimo mūsų gyvenamojoje aplinkoje ir kviečia kurti teigiamą ilgai išliekančią energiją ir taip paliekant žalią pėdsaką ateities kartoms.

Galbūt naujo skvero pradžia

O Tauragės „Lions“ klubo nariai J. Tumo-Vaižganto gatvės gale pasodino 20 liepaičių. Jie tikisi, kad galbūt jos taps naujo skvero pradžia. Nusipirkę medelius iš Radviliškio medelyno, vietą suderinę su seniūnija, jie paruošė tvirtus kuolus, iš vakaro iškasė duobes ir net pasirūpino cisterna su vandeniu palaistymui.  

– Tiesiog ėmėme ir pasodinome, ir visi tai galime padaryti – pasodinti po medį, o kadangi mūsų klubas didelis, visi pridėjo ranką ir viską padarėme per keletą valandų. Tikimės žmonių sąmoningumo ir bendruomeniškumo, kad medeliai toliau augtų, labai noriu tikėti, kad po kelerių metų ši vieta bus jauki ir maloni pasivaikščioti ir laiką leisti, – teigė Tauragės „Lions“ klubo prezidentas Valdas Latoža.

Nuotrauka
k

Jovariškiai neabejingi savo aplinkai

Jovarų bendruomenė jau turi senas medelių sodinimo tradicijas. Kaip pasakoja bendruomenės pirmininkė Palmyra Gylienė, medžius jovariškiai sodina kasmet, tik pernai akcija nevyko dėl karantino. 

– Medelius jau daug metų visada sodiname didžiuliame plote Laisvės gatvės gale, link pajūrio. Prieš trejetą metų pasodinome ten 100 ąžuoliukų. Jau ir berželių turime nemažai pasodinę, šiemet beržynas jau visai gražiai atrodo. Pakraštyje yra daug klevų pridygę, juos iškasam ir pasodinam toliau. Čia tokia ilgalaikė mūsų akcija, – pasakojo ji. 

Nors, pasak bendruomenės pirmininkės, šiemet surengti medelių sodinimo talką dėl karantino suvaržymų buvo sunkiau, vis dėlto jovariškiai neliko abejingi savo aplinkai. Šiemet bendruomenės nariai, sugalvoję, kad gal reikėtų tarp lapuočių įmaišyti ir spygliuočių, pasodino apie 100 eglaičių ir 200 pušelių. Sodinukų jie nepirko, o, suderinę su urėdija, išsikasė miške, iš po elektros linijų.

Prasmingas darbas dovanoja puikių emocijų 

Aktyvi Jovarų bendruomenės narė Daiva Genienė teigia pagal veidus talkos nuotraukose suskaičiavusi, kad dalyvavo apie 45 žmones, įskaitant ir vaikus. Ji pasidalijo ir emocija: „Toks saulėtas buvo mūsų Jovarų bendruomenės aktyvo šeštadienis. Taip, tarsi nieko ypatingo –  tik tas bendras noras gyventi gražiau. Tik žmonių skirtas asmeninis laikas, kurio visiems taip trūksta. Tik savanoriškas  (t. y., neapmokamas) darbas. Tik bičiuliškas pokalbis bedirbant. Tik pasidalinta šypsena, nušvitusi jau 2 žmonių veiduose. Tik keli glėbiai medžių sodinukų. Tik cisterna vandens jų palaistymui. Tik priekaba atsivežtų kuoliukų medeliams parišti. Tik įsivaizdavimas, kaip bus gražu, kai medžiai užaugs. Tik į talką atsivestas vaikas – pakėlęs svetimą šiukšlę, tikėtina, kad pats šiukšlės nenumes. Tik staiga sugalvotas kažkieno paskatinimas vaikams. Tik nematomas vieno iš talkininkų rūpestis atnešti visiems atsigerti, kad dirbantys neištrokštų. Tik dėmesingas paprašymas „Paskolink savo grėblį išbandyti, o tu pailsėk tuo metu“. Tik gražus brandaus amžiaus pavyzdys jaunesniems. Tik kažkieno kantriai nutylėtas nugaros ar peties skausmas. Tik kasmet tarsi užsakytas geras oras. Tik balsu išreikšti pamąstymai. Tik viena kita pritrinta pūslė nuo grėblio. Tik motyvuojantis visų gerumas. Tik prasmingas pokytis tavyje pačiame. Tik... ar tikrai tai nieko ypatingo?“

Džiaugdamasis gražiomis miestiečių iniciatyvomis, Tauragės seniūnas Žilvinas Majus sako, kad seniūnija turi numačiusi ir daugiau vietų, kurias galima būtų apsodinti medeliais. 

Nuotrauka
k

Kartų parke – magnolijos

Magnolija – nuostabaus grožio augalas, akį traukiantis akcentas, apie kurį svajoja daugelis sodininkų. Šis medis arba krūmas pavasarį apsipila gražiais stambiais žiedais dar prieš išleisdamas lapelius. Kitu metų laiku magnolijos atrodo gerai dėl savo formos – tai platus tvarkingas krūmas arba didelis taisyklingos lajos formos medis ir dėl žvilgančių tamsiai žalių lapų. Magnolijų yra įvairiausių rūšių. 

Netrukus visa jų alėja papuoš Kartų parką. Alėją pasodinti ketina bendrovės „Ansell Protective Solutions Lithuania“ kolektyvas įmonės veiklos 15 metų sukakties proga.

Pasak Tauragės industriniame parke įsikūrusios bendrovės direktorės Daivutės Kriščiūnienės, ruošiantis minėti 15 metų įmonės veiklos Tauragėje sukaktį svarstyta, kuo būtų galima prisidėti prie miesto gražinimo.

– Pasitarę su savivaldybe, seniūnijos apželdinimo specialiste, nutarėme Kartų parke pasodinti magnolijų alėją. Magnolija – gražus medis, – pasakojo direktorė.     

Konkreti data, kada jos bus pasodintos, dar nėra aiški. Pasak D. Kriščiūnienės, tai priklauso nuo savivaldybės – dar reikia susitarti, kokioje vietoje medžiai bus sodinami ir kiek jų bus, o ir nuo orų. Direktorė mano, kad magnolijų bus pasodinta maždaug 10–12, gal ir daugiau, priklausomai nuo to, kaip bus galima jas išdėstyti.  

– Kol kas laukiam – specialistai turi išmatuoti, pasakyti, kiek ten tų medelių tilps, – sakė ji.

Kas ir kokia proga pasodino medelius, primins informacinė lentelė. Iškilmingas magnolijų alėjos atidarymas planuojamas vėliau.  

Įmonės dešimtmetį prieš 5 metus šventusi įmonė sukaktį įamžino vardine grindinio plytele Pilies aikštėje. 

Įmonėje, besispecializuojančioje cheminės apsaugos, narų kostiumų, dujokaukių ir slaugos priemonių gamyboje, šiuo metu darbuojasi 106 žmonės.

 

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 valanda
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.