Kyla komunalinių atliekų surinkimo mokestis
Įkelta:
2021-06-25
Nuotrauka
Šiukšlių konteineriai
Aprašymas

Nuo liepos 1-osios mokestis už atliekų išvežimą didėja 20 proc. Reginos Vaičaitienės nuotrauka

Trečiadienį rajono politikai priėmė sprendimą didinti mokestį už komunalinių atliekų surinkimą – jis didėja 20 proc. Tokiu sprendimu norima sumažinti savivaldybės skolą, kuri praėjusių metų gruodį siekė 553 tūkst. eurų. Kaip teigiama aiškinamajame sprendimo rašte, mokestį būtina keisti, nes vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą mokėtojams nustatyti dydžiai nepadengia atliekų surinkimo ir sutvarkymo kaštų. 

Pokyčiai  

Bendrajame tarybos komitetų posėdyje Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) vadovas Virgilijus Noreika pristatė, kad darbo grupėje, svarsčiusioje atliekų surinkimo mokesčio pokyčius, nutarta siūlyti rinkliavą didinti 15 proc., galimą sutaupyti bazinio mokesčio dalį nuo 50 proc. sumažinti iki 30 proc., vienam būste gyvenančiam asmeniui nebebus taikoma nuolaida skaičiuoti mokestį maksimaliai už 50 kv. m plotą, maksimalus apmokestinamas gyvenamosios paskirties objektų plotas – 100 kv. m bendro ploto, apmokestinamas ir žaliųjų atliekų konteinerių ištuštinimas.  

Nuo liepos 1-osios 

Jei 50 kv. m gyvenamajam butui buvo skaičiuojamas 42 eurų mokestis už atliekų surinkimą, tai nuo liepos 1-osios pagal trečiadienį priimtą sprendimą šis mokestis kyla iki 50,5 euro. 

100 kv. m gyvenamojo namo savininkai iki šiol mokėdavo 61,5 euro, tai po pabrangimo už atliekų išvežimą bus skaičiuojamas 82,4 euro mokestis.  

Jei 100 kv. m individualių namų gyventojai pasinaudos galimybe sutaupyti iki 30 proc. mokesčio už atliekų išvežimą, galės jį susimažinti iki 72, 66 euro. 

Svarbus pokytis, kad nuo liepos 1-osios skaičiuojami ir apmokestinami bus ne tik mišriųjų, bet ir žaliųjų atliekų išvežami konteineriai. 

Keičiasi ir rinkliavos dydžiai kitos paskirties nekilnojamojo turto objektams. Už 100 kv. m žemės ūkio paskirties pastatams mokestis nuo 7 kyla iki 8 eurų; kultūros paskirties – nuo 21 iki 25 eurų, mokslo paskirties objektams – nuo 23 iki 27 eurų; gamybos paskirties – nuo 47 iki 56 eurų; administracinės paskirties – nuo 56 iki 67 eurų; paslaugų paskirties pastatams – nuo 59 iki 70 eurų ir prekybos paskirties pastatams – nuo 66 iki 79 eurų. 

Skola 

Pagal TRATC pateiktus duomenis, jei rinkliava už atliekas nebūtų padidinta, šių metų pabaigoje savivaldybės skola jau siektų 834 tūkst. eurų, o 2022 m. pabaigoje – 1 mln. 114 tūkst. eurų. 

Pakėlus mokestį 20 proc. skaičiuojama, kad skola metų pabaigoje sieks 706 tūkst. eurų, dar po metų jau sumažėtų iki 691 tūkst. eurų. 

– Skola galėtų sparčiau sumažėti, jeigu atliekų būtų atvežama mažiau. Darbo grupėje buvo kalbėta, kad žaliąsias atliekas viešosiose erdvėse galėtų susitvarkyti pačios bendrijos, o ne vežėjas, kaip yra dabar, – dar prieš tarybos posėdį komitetuose teigė TRATC atstovė Rimantė Gailienė.

Kaip būtų galima stabilizuoti padėtį TRATC veikloje, kad skola mažėtų ne tik keliant mokestį gyventojams, kokie sprendimai galimi ateityje? 

Rajono meras Dovydas Kaminskas pabrėžė, kad darbo grupė dirbs ir toliau, o dabar įgyvendinama tik dalis sprendimų. Tai kuriuos sprendimus privalės priimti TRATC, kiti bus priimami šalies lygiu. 

– Problema atsirado todėl, kad iš gyventojų nesurinkta pinigėlių, kurie turėjo būti surinkti už atliekų sutvarkymą. Žmogus, kuris turi atliekų, už jų sutvarkymą ir turi sumokėti. Kai per metus ekonomika ir skaičiai „nesusiveda“, turime priimti sprendimus, kokie jie sunkūs bebūtų, – bendrų komitetų posėdyje kalbėjo meras. 

Viena priežasčių, kodėl nepadengiamos atliekų tvarkymo išlaidos, – tai nemokamai išvežamos žaliosios atliekos. O jų kiekiai mūsų rajone dideli – jei kitose savivaldybėse žaliosios atliekos sudaro mažiau nei 10 proc. visų į sąvartynus keliaujančių atliekų, Tauragėje šis rodiklis siekia 20 proc. 

Meras įsitikinęs, kad žaliąsias atliekas gyventojai gali kompostuoti savo valdose – nereikės mokėti už išvežimą, mažės ir atliekų kiekis, vežamas į sąvartyną.  


 

 

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 16 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.