Tauragiškius šiurpina šernų puotos mieste
Įkelta:
2021-09-22
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Skaitytojo nuotrauka
Aprašymas

Praėjusią savaitę šernai lankėsi ir Kartų parke

 

 

,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Prie Ateities tako 20 penktadienio naktį šernų išknaisiotas skveras

 

,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Prie Ateities tako 20 penktadienio naktį šernų išknaisiotas skveras

 

 

,
Nuotrauka
šernai
Nuotraukos autorius:
Antano Jurkauskio nuotrauka
Aprašymas

Šią savaitę šernai darbavosi prie „Sodros“ 

Šernų lankymasis mieste pastaruoju metu, ko gero, populiariausia gyventojų pokalbių tema. Žmonės pasidalinę į dvi stovyklas, tuos, kurie bijo šernų ir baksnoja į medžiotojų būrelį, kodėl šie jų nešaudo, ir į tuos, kuriems tokie pokyčiai gamtoje kelia juoką. Tiesa, dėl netikėto šernų susidomėjimo Žalgirių mikrorajonu gyventojai iš dalies kalti patys – neturėdami kur dėti įvairių vaisių ir daržovių pertekliaus pila  jį pamiškėse ir net mikrorajone. O šernai puotauja, ir ne tik puotauja, bet ir nakvoja netoli tokių savavališkų šiukšlynų. Gali būti, jog nebeilgai – teritoriją prižiūrintis medžiotojų klubas spalio mėnesį žada kilti į medžioklę ir iš Žalgirių mikrorajono šernus varyti link Juodpetrių bei juos medžioti. 

„Prie daugiabučių spęsim kilpas“

Į „Tauragės žinių“ redakciją kreipėsi Ateities tako 20 namo gyventojas ir kvietė apžiūrėti prieš savaitę, iš ketvirtadienio į penktadienį, išknaisiotą kiemą – šernų „darbuotasi“  visai prie daugiabučio ir automobilių stovėjimo aikštelės.

Išvydusios žurnalistę prie pokalbio prisijungė ir dvi gretimų namų gyventojos, juokaudamos, kad šernai greit ateis ir į miegamuosius.

Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka

– Niekam nerūpi. Kiek arčiau miško jie seniai jau lankosi, o ketvirtadienio (prieš savaitę – aut. past.) pavakarę teko ir man pačiai įsitikinti. Vedžiojau šuniukus, jie pradėjo loti, girdžiu, ir šernas skleidžia tokį į urzgimą panašų garsą. Gi tuoj jie į laiptines pradės lįsti, – kalbėjo moteris.

Prisijungusi kaimynė juokais teigė įžvelgianti naudos, žemė po šernų apsilankymo tarsi suarta – būtų galima bulves sodinti.

– O ką padarysi, ateina šerniukai. Pernai, užpernai jie neateidavo, tačiau puikiai prisimenu, kaip prieš septyniasdešimt metų mano tėvai daržus nuo šernų tverdavo. Toks gamtos surėdymas, dabar jie žmonių nebebijo, – kalbėjo kaimynė.

Pirmoji jai paprieštaravo, esą galbūt šernai miškuose nebeturi ko ėsti – miškai kertami. Antroji oponavo, kad priešingai – šiemet obuoliai sukirmiję ir žmonės pamiškėse verčia juos, tad šernai gali puotauti.

– Neringoj briedžiai vaikšto gatvėmis, galim ir mes priprasti. O ką padarysi. Spęsim prie daugiabučių kilpas ir gaudysim – bus kepsnių, darysim kaimynų šventę, – juokavo moteris.

Jos kaimynei tokios kalbos nepatiko. Moteris teigė, jog šernų yra per daug ir už jų skaičiaus reguliavimą yra atsakingas Oko miško teritorija besirūpinantis medžiotojų būrelis. 

Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka

Surengs medžioklę

Oko miškas priskirtas medžiotojų klubui „Kurtinys“. „Tauragės žinioms“ jo vadovas Arūnas Pukelis teigė, jog šiemet šernų padaugėjo dėl retų medžioklių, o retos jos dėl pandemijos ir draudimo rinktis į varymines medžiokles.

– Praėjusį sezoną varyminė medžioklė buvo uždrausta. Priaugo tų šernų, padidėjo jų koncentracija. Turime laukti spalio 15 dienos. Jei iki tos dienos gyventojų vakcinacija pasieks 70 proc., medžioklės įstatymai mums jau leis medžioti. Tada mes ir surengsime varyminę medžioklę, – sakė A. Pukelis.

Pasak pašnekovo, medžioklė prasidės nuo Žalgirių mikrorajono ir bus medžiojama miško plote iki Juodpetrių. Medžiotojų būrelio prezidento teigimu, medžiotojai būtų ir anksčiau sumažinę šernų popupiaciją, tačiau įstatymai neleidžia tykoti jų, kai daugiabučiai yra arčiau nei 200 metrų.

O kaip vyks medžioklė? Oko miškas yra tankiai lankomas gyventojų, jame – pėsčiųjų ir dviratininkų takai.

– Mes privalome garantuoti saugumą. Bus sustatyti teritoriją saugantys žmonės, aiškiai numatytos visos šūvių kryptys. Jei matome, kad yra koks pavojingesnis ruožas, pavyzdžiui, posūkis, pastatome toje vietoje apie medžioklę įspėjančias lenteles ar žmogų. Laikysimės visų saugumo reikalavimų, – teigė pašnekovas.

Nuotrauka
a
Skaitytojo nuotrauka

„Padarė tragediją“

Žalgirių mikrorajone tarp daugiabučių šmirinėjantys šernai trukdo ne visiems. Su redakcija susisiekė save gamtos mylėtoju prisistatęs vyriškis. Jis teigė gerai išmanantis apie gamtą, turintis medžiotojo patirties ir esąs įsitikinęs, kad gyventojų baimė yra perdėta.

– Esu lankęsis Skandinavijos šalyse, Anglijoje, ten gyvūnų pasirodymas miesteliuose nėra taip sureikšminamas. Ten elniai po miestus kai kur net bandomis pasirodo, Amerikos gatvėse žąsys su žąsiukais vaikštinėja. Gatvėse pasirodančios lapės nekelia nuostabos. Niekas nesureikšmina. Tauragėje pasirodė šernai, pakniso, ir jau visi puola į isteriją. Normalus bendravimas tarp žmonių ir žvėrių turi būti. Norint, kad žvėrys neknistų, reikia apsitverti, – kalbėjo vyras.

Pasak jo, žmonėms reikia būti tvarkingiems, prižiūrėti savo aplinką. Šernai esą ieško žolių šaknyse tūnančių lervų.

– Šernas neknisa pievos, kol ji nėra pasenusi. Jis knisa, kai žolės šaknyse atsiranda kirminų. Kai vabzdžiai pradeda dėti lervas, tada pasirodo šernai. Jūs pažiūrėkite į pievas priemiestyje – jos nešienautos. Šiukšlynai jose. Nupjaukime žolę, sutvarkykime skverus, ir jie neknis. Kitas dalykas, jei nenori sulaukti šernų dėmesio, – pamiškėse nepilk obuolių. Ir nustokite bijoti tų žvėrių, ką tas šerniukas atėjęs padarys, o jei nori, kad jis ten neišknistų – apsitverk, – kalbėjo vyras.

Nuotrauka
šernai
Antano Jurkauskio nuotrauka

Pasak jo, tie, kurie skundžiasi, kad šernai išverčia tvoras, turėtų iškelti klausimą, ar ta tvora buvo kokybiška. Ir pasirūpinti savo turtu reikią tinkamai. 

Pasak pašnekovo, aptvertos turėtų būti ir vaikų žaidimų aikštelės. Pagrindinė priežastis – dėl higienos, kad į ją neužsuktų laukiniai ar naminiai gyvūnai.

Kai straipsnis buvo parengtas spaudai, vyras dar kartą susisiekė su redakcija. Jis teigė kreipęsis į rajono savivaldybę ir sužinojęs, jog situacija administracijai žinoma. Pasak jo, pagrindine problema laikomas gyventojų apsileidimas, esą netoli mikrorajono esančiuose grioviuose yra priversta obuolių.

– Mikrorajono grioviai tapo šernų gulyklomis. Mikrorajonas paverstas šernų gulyklomis. Jūs nueikite į tą vietą tarp mikrorajono ir „Norfos“, ten šiukšlynai – pripilta maisto atliekų. Sakė, žmonės tik paneša 100 metrų nuo namo obuolius ir išpila. Tai kur tau šernai neis į miestą? – kalbėjo vyras.

Tvoros – ne išeitis 

Kodėl pasikeitė šernų elgesys ir kaip spręsti problema, kad jie neitų į gyvenamąsias teritorijas, teiravomės aplinkosaugininkų. Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyrius pateikė tokį komentarą:

„Šernų patraukimą į miesto teritoriją galėjo paskatinti įvairūs veiksniai. Šernams parke yra lengvai purenama žemė (paprasta knisti) ir lengviau susirasti gardaus pašaro, juos gali traukti ir gyventojų paliktos daržo gėrybių atliekos. Aplinkosaugininkams susisiekus su artimiausiu medžiotojų būreliu paaiškėjo, kad šernai yra išsidėstę ne tik medžiotojų plotuose, o ir nemedžiojamojoje zonoje, todėl medžiotojų būrelis „Kurtinys“ planuoja aktyvesnę šernų medžioklę, kai bus galima medžioklė su varovais (nuo spalio 15 d.). Dėl išsamesnės informacijos jums reikėtų kreiptis į savivaldybę“.

Ar problema žinoma ir ką ketinama daryti, pasiteiravome Tauragės rajono savivaldybės.

„Tauragės rajono savivaldybės administracija kreipėsi konsultacijos ir į Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekciją. Jos viršininkas Vitalis Marozas pažymėjo, kad medžiotojų būreliai atsakingi už žvėrių populiaciją jų medžioklės plotuose ir kad barjerų, pavyzdžiui, tvoros, įrengimas nėra išeitis.
Tauragės rajono savivaldybės administracija analizavo bei svarstė tvoros įrengimo klausimą, tačiau tvoros įrengimas būtų neproporcingas, nes būtų užtvertas visas priėjimas prie Oko miško, apie 1,4 km, ir sukeltų daugiau nepatogumų nei duotų naudos“, – laiške dėstė mero patarėjas Kasparas Bertašius.
Anot jo, su medžiotojų būreliu „Kurtinys“ kalbėta ne kartą bei kreiptasi raštu su prašymu kontroliuoti šernų populiaciją. Pasak jo, medžiotojų būrelio „Kurtinys“ atstovai atsakė, kad varyminė medžioklė prasideda tik nuo spalio 15-osios.

Praėjusią savaitę lankėsi ir Kartų parke. Ten išknaisioti gėlynai, žaliosios vejos. Miesto seniūnas Žilvinas Majus trečiadienį teigė, jog teritoriją seniūnija jau sutvarkė. Jis teigė apgailestaujantis, jog aplinkosaugininkai į situaciją žiūri atsainiai – prevencinių veiksmų esą nesiimama, o kai iškyla problemų, visų akys krypsta į seniūniją.

 

Čia vienos tauragiškių šią savaitę mieste naktį užfiksuotų šernų vaizdo įrašas.

 



 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.